Рішення
від 31.05.2023 по справі 125/732/23
БАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

125/732/23

2/125/126/2023

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31.05.2023 м. Бар Вінницької області

Барський районний суд Вінницької області в складі:

головуючої судді Салдан Ю. О.,

секретар судового засідання Захарчук С. О.,

за участю: прокурора Лаврова І. С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного провадження цивільну справу за позовом керівника Жмеринської окружної прокуратури Вінницької області в інтересах держави в особі Національної служби здоров`я України, Барської міської ради Жмеринського району Вінницької області в особі Комунального некомерційного підприємства «Барська міська лікарня» Барської міської ради до ОСОБА_1 про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від злочину,

УСТАНОВИВ:

У позовній заяві прокурор посилався на те, що вироком Барського районного суду Вінницької області від 02.09.2022 ОСОБА_1 визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286-1 КК України. Вироком суду встановлено, що 04.09.2021 близько 23:00 ОСОБА_1 , перебуваючи в стані алкогольного сп`яніння, керуючи технічно справним мотоциклом марки «Zongshen», без державного номерного знаку, рухався на автомобільній дорозі сполученням селище Копай - с. Мар`янівка, Жмеринського району Вінницької області зі сторони с. Мар`янівка у напрямку селища Копай, не вибрав безпечну швидкість руху керованого ним транспортного засобу, не врахував дорожню обстановку, не впорався з керуванням, внаслідок чого допустив перекидання керованого тим мотоцикла на проїзній частині. В результаті ДТП пасажир мотоцикла ОСОБА_2 отримала тілесні ушкодження,у зв`язкуз чимперебувала на стаціонарному лікуванні в Комунальному некомерційному підприємстві «Барська міська лікарня» Барської міської ради в період з 05.09.2021 по 15.09.2021 (10 ліжко-днів) у хірургічному відділенні. Загальна сума витрачених бюджетних коштів за час стаціонарного лікування потерпілої ОСОБА_2 становить 6018,88 грн: за рахунок коштів Національної служби здоров`я України (державний бюджет) в сумі 5629,78 грн; за рахунок коштів міського бюджету (комунальні послуги) 389,10 грн. Фінансування КНП «Барська міська лікарня» Барської міської ради здійснюється Національною службою здоров`я України за рахунок коштів Державного бюджету України.

Цивільний позов про відшкодування витрат на лікування потерпілої в межах вказаного кримінального провадження не заявлявся, в добровільному порядку вказані кошти не відшкодовані.

В обґрунтування підстав для представництва інтересів держави прокурор зазначив, що невідшкодування витрат, здійснених за рахунок державного та місцевого бюджетів на стаціонарне лікування потерпілої від злочину ОСОБА_2 , негативно впливає на фінансування лікування інших хворих, внаслідок чого порушуються інтереси держави у сфері дотримання прав і свобод людини і громадянина в галузі охорони здоров`я, забезпечення пов`язаних з ними державних гарантій. Однак ні Національною службою здоров`я України, ні КНП «Барська міська лікарня», ні Барською міською радою, як органами, уповноваженими державою здійснювати функції у спірних правовідносинах, заходи щодо стягнення заподіяної шкоди не вживались ні під час розгляду кримінального провадження в суді, ні в порядку цивільного судочинства.

На підставі викладеного прокурор просив: стягнути з ОСОБА_1 грошові кошти у сумі 5629 (п`ять тисяч шістсот двадцять дев`ять) гривень 78 копійок витрат на лікування потерпілої від злочину на користь Національної служби здоров`я України; стягнути з ОСОБА_1 грошові кошти у сумі 389 (триста вісімдесят дев`ять) гривень 10 копійок витрат на лікування потерпілої від злочину користь Комунального некомерційного підприємства «Барська міська лікарня» Барської міської ради.

Прокурор у судовому засіданні позовну заяву підтримав з викладених у ній підстав та просив позов задовольнити.

Відповідач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, про час і місце розгляду справи повідомлений належним чином, відзиву не надіслав.

Ухвалою суду від 31.05.2023, занесеною до протоколу судового засідання, постановлено проводити заочний розгляд справи.

Заслухавши доводи прокурора, дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що позов є обґрунтованим і підлягає задоволенню з таких мотивів.

Вирішуючи питання про наявність підстав для представництва в суді прокурором інтересів держави в особі Національної служби здоров`я України та Барської міської ради, суд керується таким.

Частиною 3, 4 статті 23 Закону України «Про прокуратуру» передбачено, що прокурор здійснює представництво в суді законних інтересів держави у разі порушення або загрози порушення інтересів держави, якщо захист цих інтересів не здійснює або неналежним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб`єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження, а також у разі відсутності такого органу. Прокурор зобов`язаний попередньо, до звернення до суду, повідомити про це відповідного суб`єкта владних повноважень.

Відповідно до частини 4, 5 статті 56 ЦПК України прокурор, який звертається до суду в інтересах держави, в позовній чи іншій заяві, скарзі обґрунтовує, в чому полягає порушення інтересів держави, необхідність їх захисту, визначені законом підстави для звернення до суду прокурора, а також зазначає орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах. У разі відкриття провадження за позовною заявою, поданою прокурором в інтересах держави в особі органу, уповноваженого здійснювати функції держави у спірних правовідносинах, зазначений орган набуває статусу позивача. У разі відсутності такого органу або відсутності у нього повноважень щодо звернення до суду прокурор зазначає про це в позовній заяві і в такому разі прокурор набуває статусу позивача.

Зміст вказаних норм дає підстави для висновку, що прокурор звертається до суду за захистом інтересів держави в особі суб`єкта владних повноважень, який уповноважений здійснювати функції держави у спірних правовідносинах. Саме суб`єкт владних повноважень виступає позивачем у справах, де до суду за захистом державних інтересів звертається прокурор.

Статутом Комунального некомерційного підприємства «Барська міська лікарня» Барської міської ради (нова редакція) (надалі - Підприємство), затвердженим Рішенням 3 позачергової сесії Барської міської ради 8 скликання від 30.12.2020 № 3, передбачено, що Підприємство є лікарняним закладом охорони здоров`я - комунальним унітарним некомерційним підприємством, що надає послуги вторинної/спеціалізованої медичної допомоги будь-яким особам в порядку та на умовах, встановлених законодавством України та цим Статутом. Підприємство створене за рішенням Барської районної ради шляхом перетворення Комунальної установи «Барська центральна районна лікарня» Барської районної ради у комунальне некомерційне підприємство. Підприємство є правонаступником усього майна, всіх прав та обов`язків Комунальної установи «Барська центральна районна лікарня» Барської районної ради. Майно підприємства є власністю Барської міської ради. Засновником, Власником та органом управління майном Підприємства є Барська міська рада (надалі - Засновник). Підприємство є підпорядкованим, підзвітним та підконтрольним Засновнику.

Вказані обставини підтверджуються даними Статуту і витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 22.01.2021, код ЄДРПОУ юридичної особи 01982488.

Таким чином, у спірних правовідносинах суб`єктом владних повноважень, котрий набуває статусу позивача, є Барська міська рада, як засновник підприємства, власник його майна і орган управління майном.

Крім цього, прокурор вказує позивачем у даній справі Національну службу здоров`я України.

Відповідно до Положення «Про Національну службу здоров`я України» затвердженого постановоюКабінету МіністрівУкраїни від 27 грудня 2017 № 1101, Національна службаздоров`я України(НСЗУ)є центральниморганом виконавчоївлади,діяльність якогоспрямовується ікоординується КабінетомМіністрів Україничерез Міністраохорони здоров`я,який реалізуєдержавну політикуу сферідержавних фінансовихгарантій медичногообслуговування населення. Основнимизавданнями НСЗУє: 1)реалізація державноїполітики усфері державнихфінансових гарантіймедичного обслуговуваннянаселення запрограмою державнихгарантій медичногообслуговування населення(програмамедичних гарантій); 2)виконання функційзамовника медичнихпослуг талікарських засобівза програмоюмедичних гарантій; 3) внесення на розгляд Міністра охорони здоров`я пропозицій щодо забезпечення формування державної політики у сфері державних фінансових гарантій медичного обслуговування населення. НСЗУ відповідно до покладених на неї завдань:укладає,змінює таприпиняє договорипро медичнеобслуговування населеннята договорипро реімбурсацію; здійснює заходи, що забезпечують цільове та ефективне використання коштів за програмою медичних гарантій, у тому числі заходи з перевірки дотримання надавачами медичних послуг вимог, установлених порядком використання коштів програми медичних гарантій, умов договорів про медичне обслуговування населення.

Між Національною службою здоров`я України та Комунальним некомерційним підприємством «Барська міська лікарня» Барської міської ради укладено договір про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, що підтверджується договором №3786-Е421-Р000.

Оскільки Національна служба здоров`я України є замовником медичних послуг, який здійснює фінансування Комунального некомерційного підприємства «Барська міська лікарня» Барської міської ради, за таких обставин виступає належним позивачем у даній справі.

Встановлено, що листом КНП «Барська міська лікарня» №144 від 10.03.2023 керівника Жмеринської окружної прокуратури повідомлено, що закладом не вживалися заходи щодо подання позову з метою повернення коштів та, відповідно, витрати на лікування ОСОБА_2 в сумі 6018,88 гривень не відшкодовані.

Керівник Жмеринської окружної прокуратури Вінницької області Олег Філімонов 21.03.2023 надіслав Барській міській раді повідомлення з проханням надати інформацію щодо звернення Барською міською радою до суду з позовом про відшкодування коштів, витрачених на лікування осіб, потерпілих від кримінального правопорушення.

Згідно з листом Барської міської ради Жмеринського району Вінницької області керівнику Жмеринської окружної прокуратури №03/748 від 28.03.2023, Барська міська рада не заперечувала щодо подання позовної заяви Жмеринською окружною прокуратурою Вінницької області в інтересах держави в особі Барської міської ради та КНП «Барська міська лікарня» Барської міської ради про відшкодування витрат закладу охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочину. Барська міська рада також поінформувала прокурора, що позов з відповідних підстав про відшкодування шкоди на лікування потерпілої ОСОБА_2 не заявлявся та самостійно міська рада звертатись до суду не планує.

Керівник Жмеринської окружної прокуратури Вінницької області Олег Філімонов 23.03.2023 надіслав Барській міській раді, КНП «Барська міська лікарня» Барської міської ради та Національній службі здоров`я України повідомлення про намір звернутися до суду з позовною заявою в інтересах держави в особі Барської міської ради, КНП «Барська міська лікарня» Барської міської ради та Національної служби здоров`я України, зокрема, до ОСОБА_1 про відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого від злочину в розмірі 6018 гривень 88 копійок.

Згідно з листом Барської міської ради Жмеринського району Вінницької області керівнику Жмеринської окружної прокуратури №03/747 від 28.03.2023, Барська міська рада не заперечувала щодо подання позовної заяви Жмеринською окружною прокуратурою Вінницької області в інтересах держави в особі Національної служби здоров`я України, Барської міської ради та КНП «Барська міська лікарня» Барської міської ради, зокрема, до ОСОБА_1 про відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого від злочину в розмірі 6018 гривень 88 копійок.

Таким чином, прокурор відповідно до вимогстатті 23 Закону України «Про прокуратуру», частини четвертоїстатті 56 ЦПК Україниобґрунтував наявність у нього підстав для представництва інтересів держави у суді, визначив, у чому полягає порушення інтересів держави, та визначив органи, уповноважені державою здійснювати відповідні функції у спірних відносинах - Національна служба здоров`я України і Барська міська рада Жмеринського району Вінницької області.

Зазначення у позовній заяві позивачем також Комунального некомерційного підприємства «Барська міська лікарня» Барської міської ради, яке не є суб`єктом владних повноважень, відтак, не є належним позивачем у справі, не впливає на вирішення спору щодо суті, оскільки інші вказані прокурором позивачі є належними.

Щодо суті спору судом встановлені такі обставини.

Вироком Барського районного суду Вінницької області від 02.09.2022 у справі № 125/103/22, ОСОБА_1 визнано винним у вчиненні злочину, передбаченого частиною 1 статті 286-1 КК України і призначено йому покарання у виді одного року позбавлення волі з позбавленням права керування транспортними засобами строком на три роки.

Вироком суду встановлено, що 04.09.2021близько 23:00 ОСОБА_1 ,перебуваючи встані алкогольногосп`яніння,керуючи технічносправним мотоцикломмарки «Zongshen»,не вибравбезпечну швидкістьруху керованогоним транспортногозасобу,не врахувавдорожню обстановку,не впоравсяз керуванням,внаслідок чогодопустив перекиданнякерованого тиммотоцикла напроїзній частині.Внаслідок ДТПпасажир мотоцикла ОСОБА_2 отримала тілесніушкодження середнього ступеня тяжкості.

Потерпіла від злочину ОСОБА_2 знаходилась на стаціонарному лікуванні в хірургічному відділенні КНП «Барська міська лікарня» з 05.09.2021 по 15.09.2021. Вартість лікування хворої за 1 ліжко-день складає 601 грн 88 коп. Загальна вартість витрат за 10 днів склала 6018 (шість тисяч вісімнадцять) гривень 88 копійок. Вказані обставини підтверджуються довідкою КНП «Барська міська лікарня» Барської міської ради №144 від 10.03.2023.

Керівник Жмеринської окружної прокуратури Вінницької області Олег Філімонов 15.03.2023 надіслав КНП «Барська міська лікарня» повідомлення з проханням надати інформацію про вартість лікування ОСОБА_2 , та окремо понесені витрати КНП «Барська міська лікарня» і Національною службою здоров`я України.

Згідно з даними листа КНП «Барська міська лікарня» Барської міської ради №159 від 16.03.2023, повідомлено, що вартість лікування ОСОБА_2 в сумі 6018 гривень 88 копійок не відшкодовано, в тому числі за рахунок Національної служби здоров`я України 5629 гривень 78 копійок, та 389 гривень 10 копійки за рахунок коштів місцевого бюджету.

Відповідно до частини 1 статті 1206 ЦК України, особа, яка вчинила кримінальне правопорушення, зобов`язана відшкодувати витрати закладові охорони здоров`я на лікування потерпілого від цього кримінального правопорушення, крім випадку завдання шкоди при перевищенні меж необхідної оборони або у стані сильного душевного хвилювання, що виникло раптово внаслідок насильства або тяжкої образи з боку потерпілого.

Згідно зчастиною 3статті 1206ЦК України якщо лікування проводилося закладом охорони здоров`я, що є у державній власності, у власності Автономної Республіки Крим або територіальної громади, спільній власності територіальних громад, кошти на відшкодування витрат на лікування зараховуються до відповідного бюджету, за рахунок якого таке лікування фінансувалося. Якщо лікування проводилося закладом охорони здоров`я, який за відповідні надані медичні послуги отримує кошти згідно з договором про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, такі кошти зараховуються до Державного бюджету України.

Відповідно допункту 2Порядку обчисленнярозміру фактичнихвитрат закладуохорони здоров`яна стаціонарнелікування потерпілоговід злочинного діяння тазарахування стягненняз виннихосіб коштівдо відповідногобюджету іїх використання,затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 545 від 16 липня 1993 року, сума коштів, яка підлягає відшкодуванню, визначається закладом охорони здоров`я, в якому перебував на лікуванні потерпілий, виходячи з кількості ліжко-днів, проведених ним в стаціонарі, та вартості витрат на його лікування в день. Кількість ліжко-днів визначається на підставі медичної картки стаціонарного хворого (форма 003/у) або інших документів, які підтверджують дату госпіталізації та виписки хворого із стаціонару лікувального закладу.

Враховуючи, що між діями ОСОБА_1 , який спричинив тілесні ушкодження середньої тяжкості потерпілій ОСОБА_2 , що встановлено вироком суду, котрий набрав законної сили, та перебуванням потерпілої на стаціонарному лікуванні існує причинний зв`язок, суд дійшов висновку, що відповідач зобов`язаний відшкодувати витрати на лікування потерпілої від вчиненого відповідачем злочину.

Отже, з відповідача на користь Національної служби здоров`я України слід стягнути 5629 (п`ять тисяч шістсот двадцять дев`ять) гривень 78 копійок, та на користь КНП «Барська міська лікарня» Барської міської 389 (триста вісімдесят дев`ять) гривень 10 копійок, витрат на стаціонарне лікування потерпілої від злочину ОСОБА_2 .

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Оскільки позов задоволено повністю, то з відповідача на користь держави слід стягнути судовий збір в сумі 2684 грн.

Керуючись ст. ст. 263-265, 273, 282, 354 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Позов керівника Жмеринської окружної прокуратури Вінницької області в інтересах держави в особі Національної служби здоров`я України, Барської міської ради Жмеринського району Вінницької області в особі Комунального некомерційного підприємства «Барська міська лікарня» Барської міської ради до ОСОБА_1 про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від злочину задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1 грошові кошти у сумі 5629 (п`ять тисяч шістсот двадцять дев`ять) гривень 78 копійок витрат на лікування потерпілої від злочину на користь Національної служби здоров`я України, які перерахувати в дохід державного бюджету на номер рахунку: р/р UA128999980313030115000002784; код ЄДРПОУ 37979858, отримувач ГУК у Він.обл./м.Бар/24060300, банк отримувача - Казначейство України (ЕАП).

Стягнути з ОСОБА_1 грошові кошти у сумі 389 (триста вісімдесят дев`ять) гривень 10 копійок витрат на лікування потерпілої від злочину користь Комунального некомерційного підприємства «Барська міська лікарня» Барської міської ради на рахунок: р/р № НОМЕР_1 , AT КБ «Приватбанк», код ЄДРПОУ 01982488.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави судовий збір в сумі 2684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) гривні.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив за письмовою заявою відповідача. Заява про перегляд заочного рішення може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку, встановленому Цивільним процесуальним кодексом України.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Вінницького апеляційного суду, шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи якому рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених Цивільним процесуальним кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Повний текст рішення складено 05.06.2023.

Учасники справи:

Керівник Жмеринської окружної прокуратури Вінницької області в інтересах держави, ідентифікаційний код прокуратури 02909909, місцезнаходження: вул. Національна 6а, м. Жмеринка, Вінницька область;

Національна служба здоров`я України, ідентифікаційний код 42032422, місцезнаходження: проспект Степана Бандери, 19, м. Київ, 04073;

Барська міська рада Жмеринського району Вінницької області, ідентифікаційний код 04051017, місцезнаходження: вул. Святого Миколая, 18, м. Бар, Жмеринський район, Вінницька область;

Комунальне некомерційне підприємство «Барська міська лікарня» Барської міської ради, ідентифікаційний код 01982488, місцезнаходження: вул. Каштанова, 34В, м. Бар, Жмеринський район, Вінницька область;

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , місце проживання зареєстровано за адресою: АДРЕСА_1 .

Суддя Юлія САЛДАН

Дата ухвалення рішення31.05.2023
Оприлюднено30.06.2023
Номер документу111866483
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від злочину

Судовий реєстр по справі —125/732/23

Рішення від 31.05.2023

Цивільне

Барський районний суд Вінницької області

Салдан Ю. О.

Рішення від 31.05.2023

Цивільне

Барський районний суд Вінницької області

Салдан Ю. О.

Ухвала від 17.04.2023

Цивільне

Барський районний суд Вінницької області

Салдан Ю. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні