Рішення
від 27.06.2023 по справі 936/70/23
ВОЛОВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа №936/70/23

Провадження №2-др/936/3/23

27.06.2023 смт Воловець

Воловецький районний суд Закарпатської області у складі судді Софілканич О.А., з участю секретаря судового засідання Іванової Н.Я., розглянувши у відкритому судовому засіданні питання щодо розподілу судових витрат у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ТОВ "ПАРК РЕЗЕРВ" про визнання правочину недійсним,

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Воловецького районного суду Закарпатської області від 29.05.2023 у задоволенні позову ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ТОВ "ПАРК РЕЗЕРВ" про визнання правочину недійсним відмовлено. Судові витрати покладено на позивача ОСОБА_1 .

06.06.2023 представник відповідача ОСОБА_2 - адвокат Повідайчик О.І. подав заяву до суду про вирішення питання щодо розподілу судових витрат між сторонами, зокрема, витрат понесених відповідачем на професійну правничу допомогу у розмірі 15000,00 гривень.

В судове засідання сторони та їх представники не з`явилися. Від представника відповідача ОСОБА_3 надійшла заява про розгляд питання щодо розподілу судових витрат без його участі.

Позивачка ОСОБА_1 та її представник ОСОБА_4 не з`явилися, будучи повідомленими про час та місце розгляду справи, свою позицію по заяві щодо розподілу судових витрат не висловили.

На підставі до ч.2ст.247 ЦПК України,фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши заяву та письмові матеріали, додані до неї, суд прийшов наступного висновку.

Відповідно до п. 3 ч. 1ст. 270 ЦПК України,суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати.

Згідно з ч. 3, 4ст. 270 ЦПК України, суд, що ухвалив рішення, ухвалює додаткове судове рішення в тому самому складі протягом десяти днів із дня надходження відповідної заяви. Додаткове судове рішення ухвалюється в тому самому порядку, що й судове рішення.. У разі необхідності суд може викликати сторони або інших учасників справи в судове засідання. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розгляду заяви.

Частиною 2статті 270 ЦПК Українивизначено, що заяву про ухвалення додаткового рішення може бути подано до закінчення строку на виконання рішення.

Судом встановлено, що рішенням Воловецького районного суду Закарпатської області від 29.05.2023 у задоволенні позову ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ТОВ "ПАРК РЕЗЕРВ" про визнання правочину недійсним відмовлено. Судові витрати покладено на позивача ОСОБА_1 .

Частиною першоюстатті 133 ЦПК Українивстановлено, що судові витратискладаються зсудового зборута витрат,пов`язаних зрозглядом справи.

У відповідності до п.1, п.2 ч. 3ст. 133 ЦПК Українидо витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати на професійну правничу допомогу та витрати, пов`язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів, експертів та проведенням експертизи.

Згідно зст.137 ЦПК Українивитрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

За результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат:

1) розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою;

2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

У відповідності дост.141 ЦПК України, інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються: 1) у разі задоволення позову - на відповідача; 2) у разі відмови в позові - на позивача; 3) у разі часткового задоволення позову - на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

При вирішенні питання про розподіл судових витрат суд враховує:

1) чи пов`язані ці витрати з розглядом справи;

2) чи є розмір таких витрат обґрунтованим та пропорційним до предмета спору з урахуванням ціни позову, значення справи для сторін, в тому числі чи міг результат її вирішення вплинути на репутацію сторони або чи викликала справа публічний інтерес;

3) поведінку сторони під час розгляду справи, що призвела до затягування розгляду справи, зокрема, подання стороною явно необґрунтованих заяв і клопотань, безпідставне твердження або заперечення стороною певних обставин, які мають значення для справи, безпідставне завищення позивачем позовних вимог тощо;

4) дії сторони щодо досудового вирішення спору та щодо врегулювання спору мирним шляхом під час розгляду справи, стадію розгляду справи, на якій такі дії вчинялися.

Обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

Зменшення суми судових витрат на професійну правничу допомогу, які підлягають розподілу, можливе виключно на підставі клопотання іншої сторони щодо неспівмірності заявлених іншою стороною витрат із складністю відповідної роботи, її обсягом та часом, витраченим ним на виконання робіт.

Відповідно до ч. 8 ст.141ЦПК України розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо).

Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву.

З матеріалів справи вбачається, що представник відповідача ОСОБА_3 у виступі в судових дебатах 26.05.2023 заявив про подання доказів щодо судових витрат понесених відповідачем по даній справі, у відповідності ч.8 ст. 141 ЦПК України.

Положеннямист.30ЗаконуУкраїни«Проадвокатурутаадвокатськудіяльність», гонорар єформою винагородиадвоката заздійснення захисту,представництва танадання іншихвидів правовоїдопомоги клієнту. Порядокобчислення гонорару(фіксованийрозмір,погодинна оплата),підстави длязміни розміругонорару,порядок йогосплати,умови поверненнятощо визначаютьсяв договоріпро наданняправової допомоги. При встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час.

На підтвердженнявимог простягнення витратна професійну правничу допомогу, понесених відповідачем ОСОБА_2 , суду надано: договір-доручення про надання правової допомоги від 16.03.2023, укладеного між адвокатом Повідайчиком О.І. та Косовським О.І., у якому сторони погодили, що гонорар адвоката складає 1350,00 гривень за 1 годину роботи адвоката; акт прийняття-здавання наданих послуг від 05.06.2023 р. згідно договору-доручення про надання правової допомоги на суму 15 000 гривень.

Суд дослідив зміст акта прийняття-здавання наданих послуг, договору про надання правової допомоги та встановив, що зазначені документи містять детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, розмір гонорару, затрачений час та інші необхідні реквізити.

Отже,витрати відповідачана професійнуправничу допомогудійсно малимісце тапідтверджуються належнимиі допустимимдоказами.

Враховуючи вищенаведене, суд вважає за необхідне ухвалити додаткове рішення в частині розподілу судових витрат та стягнути з позивачки ОСОБА_1 на користь відповідача ОСОБА_2 15000 гривень витрат на професійну правничу допомогу, розмір якої є співмірним із складністю справи та виконаними адвокатом роботами (наданими послугами); часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); обсягом наданих послуг та виконаних робіт та значенням справи для сторони.

Керуючись статтями 133,137,139,141,247,263-265,270 Цивільного процесуального кодексу України, суд -

У Х В А Л И В:

Ухвалити додаткове рішення у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ТОВ "ПАРК РЕЗЕРВ" про визнання правочину недійсним, в частині розподілу судових витрат.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 ; РНОКПП НОМЕР_1 ; на користь ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_2 , місмце реєстрації: АДРЕСА_2 (п`ятнадцять тисяч) гривень витрат на професійну правничу допомогу.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з часу його проголошення до Закарпатського апеляційного суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя: Софілканич О.А.

Дата ухвалення рішення27.06.2023
Оприлюднено03.07.2023
Номер документу111874135
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання правочину недійсним

Судовий реєстр по справі —936/70/23

Рішення від 27.06.2023

Цивільне

Воловецький районний суд Закарпатської області

Софілканич О. А.

Рішення від 29.05.2023

Цивільне

Воловецький районний суд Закарпатської області

Софілканич О. А.

Рішення від 29.05.2023

Цивільне

Воловецький районний суд Закарпатської області

Софілканич О. А.

Ухвала від 15.05.2023

Цивільне

Воловецький районний суд Закарпатської області

Софілканич О. А.

Ухвала від 25.04.2023

Цивільне

Воловецький районний суд Закарпатської області

Софілканич О. А.

Ухвала від 22.02.2023

Цивільне

Воловецький районний суд Закарпатської області

Софілканич О. А.

Ухвала від 01.02.2023

Цивільне

Воловецький районний суд Закарпатської області

Софілканич О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні