Ухвала
від 28.06.2023 по справі 903/655/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

пр. Волі, 54а, м. Луцьк, 43010, тел./факс 72-41-10

E-mail: inbox@vl.arbitr.gov.ua Код ЄДРПОУ 03499885

УХВАЛА

ПРО ЗАЛИШЕННЯ ПОЗОВНОЇ ЗАЯВИ БЕЗ РУХУ

28 червня 2023 року № 903/655/23 Суддя Господарського суду Волинської області Шум М. С., розглянувши матеріали по справі 903/655/23

за позовом: ОСОБА_1 , м.Ковель

до відповідачів: Державного виробничо-торгівельного підприємства «Волиньфармопостач», м.Луцьк

Волинської обласної ради

про визнання незаконними дій

встановив:

26.06.2023 до суду надійшла позовна заява ОСОБА_1 від 22.06.2023 до відповідачів - Державного виробничо-торгівельного підприємства «Волиньфармопостач», Волинської обласної ради. Позивач просить суд: «визнати незаконним дії Державного виробничо-торгівельного підприємства «Волиньфармопостач», Волинської обласної ради та про припиненню Договору оренди індивідуально визначеного нерухомого майна, що є спільною власністю територіальних громад сіл, селищ, міст Волинської області №3».

До позовної заяви долучено заяву про забезпечення позову від 22.06.2023, в якій позивач просить заборонити відповідачам до постановлення рішення у даній справі вчиняти дії по припиненню договору оренди індивідуально визначеного нерухомого майна, що є спільною власністю територіальних громад сіл, селищ, міст Волинської області №3.

27.06.2023 через канцелярію суду надійшло клопотання ОСОБА_1 від 27.06.2023 про долучення до матеріалів справи оригіналів квитанції про сплату судового збору за позовну заяву та за заяву про забезпечення позову, а також оригінал опису вкладення у цінний лист та фіскальний чек про надіслання позовної заяви із додатками відповідачам.

Дослідивши матеріали позовної заяви та додані до неї документи з врахуванням клопотання від 27.06.2023 суд дійшов висновку, що позовну заяву слід залишити без руху та надати позивачу час для усунення недоліків, встановлених при поданні позовної заяви.

Статтею 162 ГПК України встановлено, що у позовній заяві позивач викладає свої вимоги щодо предмета спору та їх обґрунтування.

Позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

Пунктом 3 статті встановлено, яку інформацію та реквізити повинна містити позовна заява. Серед іншого, позовна заява повинна містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців); відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти.

В позовній заяві у реквізитах сторін спору позивачем у справі зазначено ОСОБА_1 , одночасно зазначено: зареєстрована в ЄДРЮФП 21970000000, проте не зазначено НОМЕР_1 .

В тексті позовної заяви йдеться, що позивач ОСОБА_1 є орендарем нежитлового приміщення, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 на підставі Договору оренди індивідуально визначеного нерухомого майна, що є спільною власністю територіальних громад сіл, селищ, міст Волинської області №3 (1 абзац позовної заяви)

Позовна заява підписана: позивач ОСОБА_1 , на підписі позивачки міститься відтиск печатки ТОВ «ТЦ Сієна», код ЄДРПОУ 13353119, про яку (відповідну юридичну особу) взагалі не йдеться в тексті позовної заяви.

Натомість, до позовної заяви долучено Виписка з ЄДР юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 . До позовної заяви також долучено договір оренди індивідуально визначеного нерухомого майна, що є спільною власністю територіальних громад сіл, селищ, міст Волинської області №3 від 01.08.2017, що укладений між Волинською обласною радою, ДВТП «Волиньфармпостач» та фізичною особою-підприємцем ОСОБА_1 , який ймовірно є однією із фактичних підстав звернення до суду із відповідним позовом, оскільки ні в тексті позовної заяви, ні в прохальній частині позовної заяви не зазначено такий реквізит договору, як дата його укладення чи підписання.

Відтак, суд звертає увагу позивача на те, що у тексті позовної заяви повинна міститься інформація щодо статусу фізичної особи як позивача у конкретному спорі. Натомість з позовної заяви вбачається, що позивачем є ОСОБА_1 , як фізична особа без статусу ФОП.

Суб`єктний склад сторін спору має визначальне значення для віднесення справи до господарської юрисдикції. Суд з врахуванням принципів диспозитивності та змагальності не може на свій розсуд самостійно усувати відповідні недоліки позовної заяви та стверджувати (зокрема і у вступній частині судових рішень) про те, що позивачем в даному випадку є Фізична особа-підприємець ОСОБА_1 .

Крім того, прохальна частина позову не містить повної ідентифікації договору, про який йдеться у спорі та щодо якого позивач просить суд прийняти рішення, а саме дати його підписання та сторін договору.

Відповідно до п. 10 ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Відповідну інформацію позовна заява ОСОБА_1 не містить.

Відповідно до частин 1, 2 ст. 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

З врахуванням викладеного, суд дійшов висновку, що позивачем не виконано вимоги ч.2, п.1, 10 ч.3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України, що відповідно до ч.1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України є підставою для залишення позовної заяви без руху з наданням строку для усунення вказаних недоліків.

Керуючись ст.ст. 162, 174, 234, 235 ГПК України, господарський суд-

ухвалив:

1. Позовну заяву ОСОБА_1 до Державного виробничо-торгівельного підприємства «Волиньфармопостач», Волинської обласної ради про визнання незаконними дій залишити без руху.

2. Позивачу не пізніше 7-ми календарних днів з дня вручення ухвали усунути недоліки позовної заяви шляхом приведення позовної заяви у відповідність до приписів ч. 2, п. 1, 10 ч.3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України.

3. Роз`яснити позивачу, що у разі неусунення недоліків у встановлений судом строк, позовна заява вважається неподаною і підлягає поверненню згідно з п.5 ст. 174 ГПК України.

Ухвала господарського суду набирає законної сили з моменту її підписання відповідно до ч.2 ст. 235 ГПК України.

Ухвала суду оскарженню не підлягає.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://vl.arbitr.gov.ua

Суддя М. С. Шум

Дата ухвалення рішення28.06.2023
Оприлюднено03.07.2023
Номер документу111885803
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання незаконними дій

Судовий реєстр по справі —903/655/23

Ухвала від 19.09.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 09.08.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 14.07.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 28.06.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 28.06.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні