Ухвала
від 28.06.2023 по справі 911/1874/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"28" червня 2023 р. Справа № 911/1874/23

Господарський суд Київської області у складі судді Горбасенка П.В., перевіривши матеріали позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «Голден Рівер»

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Петрівський квартал»

про стягнення 810 134, 21 гривень та зобов`язання звільнити та повернути приміщення шляхом виселення

встановив:

Через канцелярію Господарського суду Київської області надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю «Голден Рівер» (далі ТОВ «Голден Рівер»/позивач) до Товариства з обмеженою відповідальністю «Петрівський Квартал» (далі ТОВ «Петрівський Квартал»/відповідач) про:

- стягнення 810 134, 21 гривень, з яких 499 683, 29 гривень орендної плати, 69 205, 94 гривень пені, 49 331, 80 гривень штрафу, 11 355, 24 гривень інфляційних втрат, 50 328, 75 гривень 36% річних, 1 478, 51 гривень 3% річних та 128 750, 68 гривень заборгованості за платежами з відшкодування вартості електроенергії, природного газу, водопостачання та водовідведення, вартості спожитого дизель-генератором дизельного пального під час знеструмлення електричної мережі;

- зобов`язання звільнити та повернути приміщення шляхом виселення з нежитлових приміщень № 33, 34, 35, 36 загальною площею 290, 90 кв.м., які розміщуються на 3 (третьому) поверсі нежитлової будівлі, що розташована за адресою: Київська обл., Бучанський р-н, с. Петропавлівська Борщагівка, вул. Соборна, 2-В.

Вказані вимоги обґрунтовано тим, що в порушення умов договору оренди нежитлового приміщення № 19 від 07.09.2020, зі змінами та доповненнями, відповідач не сплатив позивачу орендну плату за період з 01.12.2022 по 02.05.2023, для сплати якої позивач за відповідні місяці виставив рахунки, а також не відшкодував вартості електроенергії, природного газу, водопостачання та водовідведення, вартості спожитого дизель-генератором дизельного пального під час знеструмлення електричної мережі за період з грудня 2022 по квітень 2023 року.

Так, за доводами позивача, отримання відповідачем, зокрема рахунків з відшкодування вартості електроенергії, природного газу, водопостачання та водовідведення, вартості спожитого дизель-генератором дизельного пального під час знеструмлення електричної мережі було нарочно передано працівникам відповідача Гогішвілі Маріам та Єфімовій Мирославі.

Втім, як зауважив позивач, відповідач повністю не оплатив орендну плату та не відшкодував вартості електроенергії, природного газу, водопостачання та водовідведення, вартості спожитого дизель-генератором дизельного пального під час знеструмлення електричної мережі за заявлені періоди, внаслідок чого у нього виникла заборгованість у розмірі 499 683,29 гривень орендної плати та 128 750, 68 гривень заборгованості за платежами відповідно, що своєю чергою стало підставою для розірвання договору та зобов`язання відповідача повернути орендоване приміщення.

Дослідивши матеріали вказаної позовної заяви, суд дійшов висновку про наявність підстав для залишення її без руху, зважаючи на таке.

У відповідності до пп. 3, 4, 5, 8 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) позовна заява повинна містити, зокрема:

- обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються;

- спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні;

- виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову;

- зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою.

Проте в порушення п. 3 ч. 3 ст. 162 ГПК України наведений у позовній заяві розрахунок не містить пояснень щодо обраного позивачем алгоритму розрахунку 36% річних та 3% річних, а також використаних у такому алгоритмі показників.

Стосовно ж заявлених позивачем вимог про стягнення з відповідача сум 36% річних та 3% річних, то зміст позовної заяви не містить правових підстав щодо таких вимог, а також пояснень щодо можливості одночасної їх нарахування.

З огляду на вказане суд вважає за необхідне зауважити, що правова підстава позову це посилання в позовній заяві на закони та інші нормативно-правові акти, на яких ґрунтується позовна вимога позивача.

Також суд звертає увагу на те, що на позивача покладено процесуальний обов`язок з подання обґрунтованого розрахунку заявлених до стягнення сум, а тому наявність арифметичних помилок та/або описок у таких розрахунках може тлумачитись не на користь позивача, що тягне для нього відповідні наслідки у вигляді прийняття судом рішення про часткову обґрунтованість заявлених до стягнення сум.

Крім того позовна заява, в порушення п. 4 ч. 3 ст. 162 ГПК України, не містить відомостей щодо способів захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інші способи захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні.

Згідно приписів ч. 1 ст. 14, ч. 1 ст. 73, ч. 4 ст. 74, ст. 91, ч. 2 ст. 164 ГПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Збирання доказів у господарських справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів.

Позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів). Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Однак, в порушення вказаних приписів процесуального законодавства, позивачем не зазначено доказів, із відповідним їх наданням, на підтвердження викладених у позові обставин:

- нарочного вручення рахунків з відшкодування вартості електроенергії, природного газу, водопостачання та водовідведення, вартості спожитого дизель-генератором дизельного пального під час знеструмлення електричної мережі працівникам відповідача;

- несплати відповідачем на рахунок позивача 499 683,29 гривень орендної плати та 128 750, 68 гривень заборгованості за платежами з відшкодування вартості електроенергії, природного газу, водопостачання та водовідведення, вартості спожитого дизель-генератором дизельного пального під час знеструмлення електричної мережі.

Водночас позивачем не зазначено про наявність/відсутність у нього відповідних доказів та/або неможливості їх подання разом з позовною заявою.

В розрізі вказаного суд звертає увагу позивача на те, що пп. 4.6.4, 4.8, 4.9, 4.14, 4.15 договору оренди нежитлового приміщення № 19 від 07.09.2020, в редакції додаткового договору № 3 від 18.01.2022, передбачено:

- відшкодування вартості постачання та розподілу електроенергії, вартості постачання та розподілу послуг з постачання та розподілу природного газу, вартості централізованого водопостачання та водовідведення за попередній місяць здійснюється орендарем не пізніше 20-го числа поточного місяця за попередній згідно наданого рахунку. Не пізніше п`ятнадцятого числа кожного місяця наступного за звітним, орендодавець зобов`язаний передати орендарю акт надання послуг (відшкодування витрат відповідно до п. 4.6.) за звітний місяць у 2 (двох) однакових примірниках. Орендар зобов`язаний повернути підписаний зі свого боку другий примірник акта надання послуг (відшкодування витрат відповідно до п. 4.6) орендодавцю протягом 5 (п`яти) календарних днів з дня отримання.

- всі платежі, передбачені цим договором на користь орендодавця, орендар сплачує в національній валюті України у формі безготівкових банківських рахунків, шляхом перерахування відповідних сум грошових коштів на поточний рахунок орендодавця згідно наданого рахунка-фактури, або, у разі ненадання раунку-фактури, на поточний рахунок орендодавця, зазначений в розділі 13 даного договору;

- зобов`язання щодо здійснення платежів, передбачених цим договором, будуть вважатися виконаними належним чином в момент, коли суми грошових коштів, які відповідають повному розміру платежів, будуть зараховані на поточний рахунок орендодавця;

- якщо можливість безпосередньої передачі рахунку-фактури для сплати будь-якого з платежів орендареві у орендодавця відсутня або орендар будь-яким способом ухиляється від отримання такого рахунку-фактури, то орендодавець має право надіслати скан-копію рахунку на електронну адресу орендаря, зазначену в розділі 13 даного договору. В такому випадку буде вважатись, що орендодавець належним чином передав, а орендар отримав рахунок-фактуру для здійснення оплати у строки, визначені цим договором для відповідного виду платежу. В такому випадку оригінал рахунку-фактури надається орендарю на його усний запит;

- орендна плата сплачується орендарем щомісяця, авансом, не пізніше 20-го числа поточного місяця за поточний.

Саме ж лише посилання позивача у змісті позовної заяви на наявність тих чи інших обставин не свідчить про дотримання процесуальних приписів щодо порядку доказування та виключного переліку засобів, за допомогою яких встановлюються необхідні для встановлення обставин дані, - письмових, речових і електронних доказів, висновків експертів, показань свідків.

Поряд з тим вказані позивачем у списку додатків «опис вкладення з фіскальним чеком до копії листа за вих. 2 від 11.01.2023, рахунки на оплату орендної плати № 86 від 31.01.2023 та № 676 від 01.04.2023» у позовних матеріалах відсутні, що підтверджується складеним Господарським судом Київської області актом № 07-13/124/2023 від 19.06.2023 та свідчить про порушення позивачем процесуальних приписів щодо додання до позовної заяви всіх наявних у позивача доказів, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги.

Поряд з тим згідно ч. 1 ст. 173 ГПК України в одній позовній заяві може бути об`єднано декілька вимог, пов`язаних між собою підставою виникнення або поданими доказами, основні та похідні позовні вимоги.

Однак у позовній заяві ТОВ «Голден Рівер» не викладено пояснень стосовно наявності підстав для застосування положень статті 173 ГПК України та об`єднання в одній позовній заяві вимог про стягнення заборгованості та зобов`язання звільнити та повернути приміщення шляхом виселення з нежитлових приміщень.

В розрізі наведеного суд звертає увагу позивача на те, що:

- норми процесуального права побудовані на чіткій позиції дисциплінованості як суду так і учасників справи, а зазначене покладено в основу засад господарського судочинства з метою спрощення судового розгляду справи, скорочення судового розгляду, а також розвитку поваги в учасників справи один до одного так і до суду;

- згідно приписів ст. 14, 74, 164 ГПК України суд позбавлений права збирати докази з власної ініціативи, тоді як позивач зобов`язаний вказати, якими саме доказами підтверджуються викладені ним у позові обставини, та відповідно надати такі докази або повідомити суд про неможливість їх надання;

- приписи ст. 73, 74, 164 ГПК України не звільняють позивача, у разі самого лише посилання на певні обставини, від обов`язку надати докази на підтвердження викладених у заяві обставин або зазначити про такі докази із наведенням причин їх неподання;

- у статті 1 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" визначено, що: бухгалтерський облік - процес виявлення, вимірювання, реєстрації, накопичення, узагальнення, зберігання та передачі інформації про діяльність підприємства зовнішнім та внутрішнім користувачам для прийняття рішень; господарська операція - дія або подія, яка викликає зміни в структурі активів та зобов`язань, власному капіталі підприємства; первинний документ - документ, який містить відомості про господарську операцію;

- згідно ч. 1, 2 ст. 3 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" метою ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності є надання користувачам для прийняття рішень повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансовий стан та результати діяльності підприємства; бухгалтерський облік є обов`язковим видом обліку, який ведеться підприємством. Фінансова, податкова, статистична та інші види звітності, що використовують грошовий вимірник, ґрунтуються на даних бухгалтерського обліку.

- обов`язком суду при розгляді справи є дотримання вимог щодо всебічності, повноти й об`єктивності з`ясування обставин справи та оцінки доказів;

- усебічність та повнота розгляду передбачає з`ясування усіх юридично значущих обставин та наданих доказів з усіма притаманними їм властивостями, якостями та ознаками, їх зв`язків, відносин і залежностей; усебічне, повне та об`єктивне з`ясування обставин справи забезпечує, як наслідок, постановлення законного й обґрунтованого рішення;

- реалізація особою права на подання позову та інших заяв, клопотань до суду здійснюється шляхом дотримання визначеної процесуальним законом процедури (порядку), яка передбачає виконання чітких та передбачуваних вимог Господарського процесуального кодексу України щодо форми, змісту заяв, документів, які додаються до них, недотримання яких має відповідні процесуальні наслідки для заявника;

- наявність у особи певних прав та можливостей їх захисту та, відповідно, процесуального права на розпорядження своїми правами щодо подання позову, визначення предмета спору на власний розсуд, не звільняє заявника від обов`язку дотримання правил подання позову, унормованих процесуальними приписами, зокрема ст. 162 ГПК України.

Згідно з ч. ч. 1, 2 ст. 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

За таких обставин, беручи до уваги наведені нормативні приписи та встановленні судом порушення вищезазначених норм процесуального законодавства при зверненні позивача до суду із відповідним позовом, суд дійшов висновку про залишення позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «Голден Рівер» без руху та надання строку для усунення відповідних недоліків десять днів з дня вручення зазначеної ухвали.

Крім того, суд звертає увагу, що офіційно розпочали функціонування три підсистеми (модулі) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи: "Електронний кабінет", "Електронний суд", підсистема відеоконференцзв`язку, у зв`язку з чим, відповідно до частини шостої статті 6 ГПК України адвокати, нотаріуси, приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, державні органи, органи місцевого самоврядування, суб`єкти господарювання державного та комунального секторів економіки та особи, які провадять клірингову діяльність у значенні, наведеному в Законі України "Про ринки капіталу та організовані товарні ринки", реєструють офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі в добровільному порядку.

Поряд з цим відповідно до рішення Ради Суддів України від 05.08.2022 з метою підвищення рівня використання інструментів електронного судочинства під час відправлення правосуддя в умовах скрутного фінансового забезпечення судів рекомендовано судам, зокрема у випадках, коли адвокат, нотаріус, приватний виконавець, арбітражний керуючій, судовий експерт, державний орган, орган місцевого самоврядування, суб`єкт господарювання державного або комунального секторів економіки, який бере участь у справі, не має офіційної електронної адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі - вимагати зареєструвати таку офіційну електронну адресу для подальшого направлення судом процесуальних документів в електронній формі; виклики та повідомлення, обмін процесуальними документами з учасниками судових проваджень у першу чергу здійснювати за допомогою електронної пошти та/або з використанням вказаних учасниками судових проваджень мобільних телефонів (зокрема й з використанням месенджерів, які дозволяють отримати інформацію про доставку відповідного повідомлення, процесуального документа, та отримати інформацію про їх прочитання). Закликано усіх учасників судових проваджень, зокрема - з розумним інтервалом часу цікавитися провадженням у їх справах, добросовісно користуватися належними процесуальними правами та неухильно виконувати процесуальні обов`язки; зареєструвати електронну адресу в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі; зареєструватися в підсистемі "Електронний кабінет" Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи; використовувати функціонал "Електронного кабінету" для ознайомлення з поданими документами в електронній формі.

Суд вважає за необхідне зазначити, що відповідно до приписів ч. 6 ст. 242 ГПК України днем вручення судового рішення є, зокрема, день отримання судом повідомлення про доставлення копії судового рішення на офіційну електронну адресу особи.

Якщо судове рішення надіслано на офіційну електронну адресу пізніше 17 години, судове рішення вважається врученим у робочий день, наступний за днем його відправлення, незалежно від надходження до суду повідомлення про його доставлення.

Поряд з тим пунктом 5.8 розділу І Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя від 17 серпня 2021 року № 1845/0/15-21 встановлено, що офіційна електронна адреса - це сервіс Електронного кабінету ЄСІТС, адреса електронної пошти, вказана користувачем в Електронному кабінеті ЄСІТС, або адреса електронної пошти, вказана в одному з державних реєстрів.

Суд пропонує учасникам справи подавати письмові пояснення та всі наявні документи на підтвердження їх правової позиції з метою розгляду справи в електронному вигляді на електронну адресу суду через особистий кабінет в системі Електронний суд, поштою або дистанційними засобами зв`язку.

Керуючись ст. 91, 162, 164, 174, 232, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

постановив:

1. Залишити позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Голден Рівер» без руху.

2. Усунути виявлені недоліки протягом десяти днів з дня вручення зазначеної ухвали через подання до суду:

- письмових пояснень із зазначенням:

1) обраного позивачем алгоритму розрахунку 36% річних та 3% річних та використаних у такому алгоритмі показників;

2) правових підстав щодо вимог про стягнення з відповідача сум 36% річних та 3% річних;

3) відомостей щодо того, яким способам захисту прав або інтересів, передбачених законом чи договором, або іншим способам захисту прав та інтересів відповідають заявлені позовні вимоги;

4) доказів та, відповідно, і самих доказів, що підтверджують викладені у позові обставини нарочного вручення рахунків з відшкодування вартості електроенергії, природного газу, водопостачання та водовідведення, вартості спожитого дизель-генератором дизельного пального під час знеструмлення електричної мережі працівникам відповідача або пояснень про наявність/відсутність у позивача зазначених доказів та/або неможливості їх подання разом з позовною заявою;

5) доказів та, відповідно, і самих доказів, що підтверджують викладені у позові обставини несплати відповідачем на рахунок позивача 499 683, 29 гривень орендної плати та 128 750, 68 гривень заборгованості за платежами з відшкодування вартості електроенергії, природного газу, водопостачання та водовідведення, вартості спожитого дизель-генератором дизельного пального під час знеструмлення електричної мережі, як-то: банківські виписки/довідка по рахунку позивача та/або бухгалтерська довідка або пояснень про наявність/відсутність у позивача зазначених доказів та/або неможливості їх подання разом з позовною заявою;

6) наявності підстав для застосування положень статті 173 ГПК України та об`єднання в одній позовній заяві вимог про стягнення сум боргу, нарахованих на них пені, штрафу, інфляційних втрат, 36% річних, 3% річних та зобов`язання звільнити та повернути приміщення шляхом виселення з нежитлових приміщень.

3. Рекомендувати учасникам справи, які відповідно до вимог частини шостої статті 6 Господарського процесуального кодексу України зобов`язані зареєструвати офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі в обов`язковому порядку або мають можливість зробити це в добровільному порядку, використовувати функціонал системи "Електронний суд" для надсилання в електронному вигляді процесуальних чи інших документів до суду, а також отримання інформації про стан і результати їх розгляду.

4. Повідомити учасників справи про можливість:

- надавати суду всі необхідні документи (заяви, пояснення, клопотання тощо) в електронному вигляді на електронну адресу суду через особистий кабінет в системі Електронний суд, поштою або дистанційними засобами зв`язку;

- отримати інформацію щодо справи, що розглядається за вебадресою ko.arbitr.gov.ua/sud5012/ на офіційному вебпорталі Судової влади України в Інтернет.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею відповідно до ч. 2 ст. 235 ГПК України та оскарженню окремо від рішення суду не підлягає відповідно до ч. 2 ст. 254, ст. 255 ГПК України.

Суддя П.В.Горбасенко

Дата ухвалення рішення28.06.2023
Оприлюднено03.07.2023
Номер документу111886825
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань оренди

Судовий реєстр по справі —911/1874/23

Судовий наказ від 19.10.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Горбасенко П.В.

Судовий наказ від 19.10.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Горбасенко П.В.

Судовий наказ від 19.10.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Горбасенко П.В.

Рішення від 22.09.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Горбасенко П.В.

Рішення від 15.09.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Горбасенко П.В.

Ухвала від 15.09.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Горбасенко П.В.

Ухвала від 18.08.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Горбасенко П.В.

Ухвала від 04.08.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Горбасенко П.В.

Ухвала від 17.07.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Горбасенко П.В.

Ухвала від 28.06.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Горбасенко П.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні