Ухвала
від 29.06.2023 по справі 601/1099/23
КРЕМЕНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 601/1099/23

Провадження № 1-кс/601/621/2023

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 червня 2023 року місто Кременець

Слідчий суддя Кременецького районного суду Тернопільської області ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні в залі суду клопотання слідчого СВ Кременецького районного відділу поліції Головного управління Національної поліції в Тернопільській області лейтенанта поліції ОСОБА_3 , яке погоджено прокурором Кременецької окружної прокуратури ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів, -

УСТАНОВИВ:

Слідчий СВКременецького РВПГУ НПв Тернопільськійобласті лейтенантполіції ОСОБА_3 звернулася до слідчого судді Кременецького районного суду Тернопільської області з клопотанням про надання дозволу на тимчасовий доступ до інформації по кримінальному провадженні №42023212030000020 від 12 квітня 2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 197-1КК України. Клопотання погоджене прокурором Кременецької окружної прокуратури ОСОБА_4 ..

Клопотання обґрунтовує тим, що 12.04.2023 до Кременецької окружної прокуратури надійшли матеріали про те, що уповноважені особи релігійної громади « ІНФОРМАЦІЯ_1 » села Великі Бережці (Божа гора) Кременецького району Тернопільської єпархії УПЦ здійснили самовільне будівництво храмового комплексу на самовільно зайнятій ділянці державної форми власності із призначенням «Землі природно-заповідного та іншого природоохоронного фонду».

Зокрема, встановлено, що самовільне будівництво храмового комплексу здійснено посеред земельної ділянки державної форми власності за кадастровим номером 6123481400:01:001:0855 із призначенням для збереження та використання національних природних парків, категорією: землі природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення.

Згідно свідчень директора Національного природного парку « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ОСОБА_5 встановлено, що до набуття права користування на дану земельну ділянку відповідне право належало природному заповіднику « ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

Відповідно до рішення ІНФОРМАЦІЯ_4 від 28 липня 1992 «Про видачу державного акту на право користування землею Кременецького філіалу державного заповідника « ІНФОРМАЦІЯ_3 », затверджено матеріали по видачі державного акту на право користування землею Кременецького філіалу державного заповідника « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та складено і видано акт на право користування землею державному заповіднику « ІНФОРМАЦІЯ_3 » загальною площею 1000 га.

Відповідно до свідчень в.о. директора природного заповідника « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ОСОБА_6 встановлено, що у складі природного заповідника « ІНФОРМАЦІЯ_3 » протягом періоду його функціонування в якості філії перебували окремі території Кременецького району Тернопільської області під назвою « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ( на даний час об`єднані у Національного природного парку « ІНФОРМАЦІЯ_2 »), і які складалися із фрагментів гір (урочищ) «Маслятин», «Страхова», «Божа», «Дівочі скелі», «Замкова», «Черга» і «Гостра». Філія «Кременецькі гори» природного заповідника « ІНФОРМАЦІЯ_3 » перебувала у його складі до моменту утворення Національного природного парку « ІНФОРМАЦІЯ_2 », який створено Указом Президента України «Про створення Національного природного парку « ІНФОРМАЦІЯ_2 » №1036/2009 від 11 грудня 2009 року.

Так. відповідно до розпорядження ІНФОРМАЦІЯ_5 №498/01.02-01 від 30.07.2021 року припинено право постійного користування природного заповідника « ІНФОРМАЦІЯ_3 » земельними ділянками державної форми власності природно-заповідного фонду загальною площею 1000 га (в склад яких входили землі площею 120,1500 га за кадастровим номером 6123481400:01:001:0855). Вищезазначеним розпорядженням дану земельну ділянку було передано Національному природному парку « ІНФОРМАЦІЯ_2 » в постійне користування для збереження та використання національних природних парків за межами населених пунктів на території Кременецького району Тернопільської області.

Тимчасовий доступ необхідний з метою проведення повного та об`єктивного розслідування кримінального провадження, виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, дана інформація має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та під час досудового розслідування, може бути використана як доказ під час судового розгляду, а також необхідна для проведення земельно-технічної та будівельно-технічної експертизи.

Слідчий ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилася, однак на адресу суду надіслала заяву про розгляд клопотання у її відсутності, клопотання підтримує та просить його задовольнити.

Представник Національного природного парку « ІНФОРМАЦІЯ_2 » в судове засідання не з`явився хоча належним чином повідомлені про день та час судового засідання.

З огляду на викладене, відповідно до вимог ч.4 ст. 107 КПК України, у зв`язку з неприбуттям в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, фіксування процесуальної дії за допомогою технічних засобів не здійснюється.

Подане клопотання про тимчасовий доступ до речей та документів відповідає вимогам ч.2 ст. 160 КПК України.

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя приходить до наступного.

Відповідно до ч.1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч.5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Частиною 6 статті 163КК України передбачено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчий суддя, ознайомившись з клопотанням та доданими до нього документами, приходить до висновку, що органу досудового розслідування доцільно надати дозвіл на тимчасовий доступ до оригіналів документів, що знаходяться у Національному природному парку « ІНФОРМАЦІЯ_2 », що за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: правовстановлюючих документів на земельну ділянку із кадастровим номером 6123481400:01:001:0855, на якій знаходиться урочище «Божа гора» у с. Великі Бережці Кременецького району Тернопільської області та землевпорядну документацію щодо зазначеної земельної ділянки із можливістю подальшого їх вилучення.

Як вбачається із змісту частин 3, 4 статті 165 КПК України особа,яка пред`являєухвалу протимчасовий доступдо речейі оригіналівабо копійдокументів,зобов`язана залишитиволодільцю речейі оригіналівабо копійдокументів описречей іоригіналів абокопій документів,які буливилучені навиконання ухвалислідчого судді,суду. На вимогу володільця особою, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів, має бути залишено копію вилучених оригіналів документів.

На підставі наведеного, керуючись статтями 135, 160, 163, 165, 309 КПК України,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати слідчому СВКременецького РВПГУНП вТернопільській областілейтенанту поліції ОСОБА_3 ,заступнику начальникаСВ КременецькогоРВП ГУНПв Тернопільськійобласті капітануполіції ОСОБА_7 ,слідчому СВКременецького РВПГУНП вТернопільській областілейтенанту поліції ОСОБА_8 ,старшому слідчомуКременецького РВПГУНП вТернопільській областікапітану поліції ОСОБА_9 ,слідчому СВКременецького РВПГУНП вТернопільській областілейтенанту поліції ОСОБА_10 ,старшому слідчомуСВ КременецькогоРВП ГУНПв Тернопільськійобласті ОСОБА_11 , слідчому СВ Кременецького РВП ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_12 , дозвіл на тимчасовий доступ до оригіналів документів, що знаходяться у Національному природному парку « ІНФОРМАЦІЯ_2 », що за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: правовстановлюючих документів на земельну ділянку із кадастровим номером 6123481400:01:001:0855, на якій знаходиться урочище «Божа гора» у с. Великі Бережці Кременецького району Тернопільської області та землевпорядну документацію щодо зазначеної земельної ділянки із можливістю подальшого їх вилучення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів (ч. 1 ст. 166 КПК України).

Строк дії ухвали один місяця з дня постановлення ухвали.

Ухвала є остаточною та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКременецький районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення29.06.2023
Оприлюднено06.05.2024
Номер документу111892440
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —601/1099/23

Ухвала від 09.02.2024

Кримінальне

Кременецький районний суд Тернопільської області

Мочальська В. М.

Ухвала від 05.07.2023

Кримінальне

Кременецький районний суд Тернопільської області

Мочальська В. М.

Ухвала від 29.06.2023

Кримінальне

Кременецький районний суд Тернопільської області

Мочальська В. М.

Ухвала від 29.06.2023

Кримінальне

Кременецький районний суд Тернопільської області

Мочальська В. М.

Ухвала від 08.05.2023

Кримінальне

Кременецький районний суд Тернопільської області

Мочальська В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні