Рішення
від 28.06.2023 по справі 227/449/23
ДОБРОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

28.06.2023 227/449/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 червня 2023 року м. Добропілля

Добропільський міськрайонний суд Донецької області у складі:

головуючого судді Притуляка С.А.,

за участі:

секретаря судового засідання Дзюба Т.А.,

позивача ОСОБА_1

представник позивача ОСОБА_2

представників відповідача ОСОБА_3 , ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні за правилами спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Відділу освіти та соціально-гуманітарної роботи Шахівської сільської ради про визнання незаконними та скасування наказу про звільнення з роботи та поновлення на роботі, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду із позовом до Відділу освіти та соціально-гуманітарної роботи Шахівської сільської ради про визнання незаконними та скасування: наказу №91-к від 26.12.2022р. про оголошення ОСОБА_1 догани; наказу №5-к/тм від 06.02.2023р. про оголошення ОСОБА_1 догани та наказу №8-к від 06.02.2023р. про звільнення ОСОБА_1 та розірвання контракту з директором школи ОСОБА_1 , а також про поновлення ОСОБА_1 на посаді директора Шахівської ЗОШ І-ІІІ ступенів.

Позовні вимоги мотивовані тим, що вказані накази є незаконними та підлягають скасуванню з огляду на наступне.

Позивач працює вчителем з 1975 року в Шахівській ЗОШ І-ІІІ ступенів, а директором цієї школи з 1997 року, загальний педагогічний стаж роботи складає 47 років. Жодних доган та порушень трудового законодавства за весь період роботи позивач не мала, очолювана нею школа вважалася однією з кращих в районі. Позивач має низку подяк, грамот тощо.

Згідно з умовами укладеного Контракту з Відділом освіти та соціально-гуманітарної роботи Шахівської сільської ради, позивач, як директор, здійснює безпосереднє управління закладом освіти, здійснює керівництво всіма напрямами освіти, відповідно до статуту та чинного законодавства (п.2.1.1); вирішує навчально-методичні, адміністративні, фінансові, господарські та інші питання, що виникають в процесі діяльності закладу освіти.

Відповідно до п.4.8 Статуту, керівництво закладом загальної середньої освіти здійснює директор, повноваження якого визначаються законом, Статутом та трудовим договором. Директор закладу загальної середньої освіти несе відповідальність за освітню, фінансово-господарську та іншу діяльність закладу загальної середньої освіти.

Відповідно до пп.6 п.1 ст. 1 Закону України «Про освіту», закладом освіти є юридична особа публічного чи приватного права, основним видом діяльності якої є освітня діяльність.

Отже, позивач вважає, що її обов`язки як директора школи полягають в організації належного функціонування закладу загальної середньої освіти в Шахівській ЗОШ І-ІІІ ступенів, з метою належної організації освітнього процесу учнів школи.

Також позивач зазначає, що після отримання нею наказу Відділу освіти та соціально-гуманітарної роботи Шахівської сільської ради «Про розташування пункту обігріву на території Шахівської ЗОШ І-ІІІ ступенів» та призначення її відповідальною за його функціонування, незважаючи на те, що розташування пункту обігріву з освітнім процесом не пов`язано,силами апарату школи було організовано пункт обігріву. Жодного нормативно-правового акту, який регламентує роботу «Пункту обігріву» не видавалося і до відома позивача не доводилося. Також з боку відповідача не було здійснено належного забезпечення пункту обігріву. Після створення пункту обігріву, його робота всіх влаштовувала, нарікань від цивільного населення не надходило. Потім почали висуватися претензії щодо розстановки речей у пункті.

Щодо не подання звіту про виконану роботу за 2021-2022 навчальний рік, позивач вказує, що час подання цього звіту припав на період проведення активних бойових дій на території Донецької області. Персонал школи та всю оргтехніку було евакуйовано, працівники виконували роботу дистанційно і, з огляду на неможливість організації належних умов праці в умовах воєнного стану, виникла технічна затримка з оприлюднення зазначеного звіту.

Також в судовому засіданні позивач пояснила, що зазвичай вказаний звіт готує директор спільно із своїм заступником. Після оголошення евакуації з усього персоналу школи вона залишилася одна. Персонал відділу освіти також виїхав і зв`язку з ними не було.

Позивач та її представник в судовому засіданні підтримали позовні вимоги та просили їх задовольнити з підстав, викладених в позовній заяві.

Представники відповідача проти позову заперечували в повному обсязі та просили відмовити в його задоволенні, посилаючись на обґрунтованість оскаржуваних позивачем наказів, дотримання процедури звільнення, правомірність дій відповідача та відсутність порушення трудових прав позивача.

Так, заперечуючи проти позову, представники відповідача посилаються на достатність доказів на підтвердження порушень посадових обов`язків з боку ОСОБА_1 , якими є доповідні записки заступника начальник Шахівської сільської військової адміністрації та акти службового розслідування. Позивач була належним чином повідомлена про створення та функціонування пункту обігріву (незламності) в будівлі освітнього закладу, а також про покладення на неї відповідальності за його функціонування.

Також представник відповідача посилається на те, що з 01.09.2022р. здійснюється дистанційне навчання і учні до будівлі школи не приходять, а безпосередньо ОСОБА_1 та жоден з вчителів не був залучений до чергування в пункті обігріву.

Крім того, представник відповідача зазначає, що після звільнення ОСОБА_1 з посади, новим директором було виявлено численні порушення в її діяльності щодо ведення діловодства.

Свідок ОСОБА_5 пояснила, що була залучена до чергування в пункті обігріву, ознайомлена зі своїми обов`язками та графіком чергування. Були випадки чергування працівниками не за графіком, у зв`язку з особистими обставинами, що узгоджувалося з керівництвом. На момент перевірки свідок не чергувала саме у зв`язку із зазначеними обставинами, замість неї мала чергувати інша особа. На момент проведення перевірки та решту часу був відчинений другий вхід до будівлі школи. В пункті обігріву завжди був порядок та чистота.

Свідок ОСОБА_6 суду пояснила, що звіт про виконану роботу подається до кінця навчального року, тобто до 30 червня, директором школи шляхом розміщення його на веб-сайті. ОСОБА_1 було виконано цей обов`язок лише у лютому 2023 року, тобто з порушенням строку. В ході проведення службового розслідування ОСОБА_1 пояснювала комісії, до складу якої входила свідок, що не подала звіт у зв`язку з відсутністю доступу до сайту, оскільки його мав заступник директора, який виїхав. Вважає, що поважних причин для не подання звіту не було. Також зазначила, що на момент дати подання звіту була відсутня на робочому місці.

Свідок ОСОБА_7 пояснила, що 28.01.2023р. прибула до чергування до приміщення школи в пункті обігріву о 08:00 год. Цього дня вона чергувала не за графіком, а згідно усної домовленості з керівництвом. Близько 10 години вона вимушена була піти до лікарні, у зв`язку із тим, що її дитина захворіла. Залишивши місце чергування, свідок зачинила двері і пішла, про залишення місця вона нікого не повідомляла. На місці її не було близько 30 хв. При виході з лікарні їй зателефонували і сказали терміново прибути до школи. За вказані дії свідок отримала догану.

Свідок ОСОБА_8 пояснила, що є заступником голови Шахівської сільської військово-цивільної адміністрації. Після отримання розпорядження Президента та проведення онлайн-наради щодо облаштування на територіях громад Донецької області пунктів обігріву (незламності), Шахівською сільською військово-цивільною адміністрацією, а також Відділом освіти та соціально-гуманітарної роботи Шахівсьскої сільської ради, було вирішено створити пункт обігріву, зокрема на базі Шахівської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Завезено до приміщення школи генератор, газовий балон, плити для пригодовування їжі, постільну білизну, продукти харчування тощо. 28.01.2023р., при перевірці функціонування пунктів незламності заступником голови Покровської РДА Колосовим, було виявлено, що двері пункту в Шахівській ЗОШ І-ІІІ ступенів зачинені. Свідок приїхала на місце близько 12:00 год., коли вже на місці були робітники школи. Також свідок відмітила, що в позивач ОСОБА_1 на зауваження щодо діяльності пункту незламності реагувала не конструктивно, емоційно. Зазначала, що не зобов`язана організовувати та забезпечувати функціонування пункту.

Заслухавши пояснення учасників процесу та дослідивши матеріали справи, судом встановлено наступне.

ОСОБА_1 обіймає посаду директора Шахівської ЗОШ І-ІІІ ступенів з 1997 року, що підтверджується матеріалами справи та сторонами не оспорювалося.

30.06.2021р. між ОСОБА_9 та Відділом освіти та соціально-гуманітарної роботи Шахівської сільської ради було укладено Контракт з директором комунального закладу загальної середньої освіти Шахівської сільської ради, терміном на 6 років, до 30.06.2027р.

У вказаному Контракті сторони погодили загальні положення про директора навчального закладу, його права та обов`язки директора та роботодавця (Відділу освіти та соціально-гуманітарної роботи Шахівської сільської ради) тощо.

Зокрема, визначено, що Директор здійснює безпосереднє управління закладом освіти на умовах, викладених у Контракті, відповідно до положень чинного законодавства України, рішень Шахівської сільської ради, розпоряджень Шахівського сільського голови, наказів по відділу освіти та соціально-гуманітарної роботи Шахівської сільської ради та Статуту закладу освіти.

Розпорядженням начальника Шахівської сільської військової адміністрації №91/од від 08.11.2022р. було зобов`язано розташувати на території Шахівської сільської територіальної громади стаціонарні пункти обігріву, зокрема у Шахівській ЗОШ І-ІІІ ступенів Шахівської сільської ради (відповідальна особа начальник Відділу освіти та соціально-гуманітарної роботи Шахівської сільської ради Олександр Коваленко). Контроль за виконанням розпорядження покладено на заступника начальника Шахівської сільської військової адміністрації Лілію Тихонову.

Наказом начальника Відділу освіти та соціально-гуманітарної роботи Шахівської сільської ради №147-од від 15.11.2022р., розташовано на території Шахівській ЗОШ І-ІІІ ступенів Шахівської сільської ради стаціонарний пункт обігріву (відповідальна особа директор Шахівської ЗОШ І-ІІІ ст.. Галина Лягуша). Наказано відповідальній особі забезпечити цілодобове функціонування пункту обігріву та належні умови для тимчасового розміщення і захисту від переохолодження населення.

Наказом директора Шахівської ЗОШ І-ІІІ ст. від 18.11.2022р. №79-зп було виведено з простою низку працівників школи для чергування їх у пункті незламності згідно графіка. Наказано завгоспу школи ОСОБА_10 познайомити чергових з правилами роботи в пункті незламності: своєчасно з`являтися на робоче місце; не залишати пункт незламності без дозволу керівництва, не повідомивши його та не дочекавшись заміни; стежити за санітарно-гігієнічним станом.

Згідно протоколу онлайн-наради з питань організації пунктів обігріву («Пунктів незламності») та надання допомоги населенню Донецької області від 22.11.2022р., затверджено алгоритм дій на випадок надзвичайної ситуації.

02.12.2022р. заступником начальника сільської військової адміністрації Тихоновою Л. було складено доповідну записку на ім`я начальника сільської військової адміністрації ОСОБА_11 про те, що нею, спільно з іншими особами, 29.11.2022р. було перевірено пункт незламності, розташований у Шахівській ЗОШ І-ІІІ ступенів. В ході перевірки встановлено, що зазначений пункт організований не належним чином. В кімнаті безлад, ліжка заправлені хаотично, стільці не розставлені, відсутні електричний чайник, подовжувачі для зарядження мобільних телефонів, література. На зауваження Тихонової директор школи Лягуша Г., ігноруючи розпорядження начальника сільської військової адміністрації, накази начальника відділу освіти та соціально-гуманітарної роботи щодо діяльності пунктів незламності, доповіла, що працівники закладу не повинні виконувати роботу, пов`язану з належним функціонуванням пунктів незламності. Останній були надані роз`яснення щодо норм чинного законодавства, що діють в період воєнного стану та про значимість пунктів незламності в зазначений період.

26.12.2022р. комісією, утвореною відповідно до наказу начальника Відділу освіти та соціально-гуманітарної роботи Шахівської сільської ради від 06.12.2022р. №159-од «Про проведення службового розслідування», у зв`язку із заявою ОСОБА_8 , було складено акт про проведення службового розслідування.

Так, в акті зазначено, що комісією було опитано директора Шахівської ЗОШ І-ІІІ ст.. Галину Лягушу, яка повідомила, що деякі звинувачення є безпідставними, а саме: відсутність електрочайника та подовжувачів пояснила їх відсутністю в закладі, а купувати їх не її компетенція. А недоліки, які можна було усунути, виправлені одразу. Також директор повідомила, що вона та її підлеглі завжди виконують усю необхідну роботу, пов`язану з функціонуванням школи та навіть більше.

За результатами службового розслідування комісією було зроблено висновки про те, що відповідальній за роботу пункту незламності ОСОБА_12 треба: уникати конфліктних ситуацій, а при необхідності шукати шляхи вирішення непорозумінь в короткий термін; звертатися, у разі відсутності потрібного обладнання, предметів чи матеріалів, необхідних для задовільної роботи пунктів незламності, до відділу освіти та соціально-гуманітарної роботи Шахівської сільської ради; постійно підтримувати порядок не території пункту незламності, розташованому в приміщенні Шахівської ЗОШ І-ІІІ ст.; своєчасно реагувати на зауваження з боку засновників закладу освіти та безпосередніх керівників; відповідальній відповідальній за роботу пункту незламності ОСОБА_12 оголошено догану за невиконання пунктів 1.1 та 2.1.15 Контракту.

Наказом начальника Відділу освіти та соціально-гуманітарної роботи Шахівської сільської ради від 26.12.2022р. №91-к «Про оголошення догани», оголошено догану директору Шахівської ЗОШ І-ІІІ ст. ОСОБА_12 за невиконання пунктів 1.1 та 2.1.15 Контракту.

30.01.2023р. заступником начальника сільської військової адміністрації Тихоновою Л. було складено доповідну записку на ім`я начальника сільської військової адміністрації ОСОБА_11 про те, що 28.01.2023р., приблизно о 10:00 год., при перевірці заступником голови Покровської РДА Володимиром Колосовим, пункт незламності, що розташований в приміщенні Шахівської ЗОШ І-ІІІ ст. був зачинений та чергова відсутня. Остання з`явилася лише через 15 хв. на вимогу керівництва Шахівської СВА та відділу освіти та соціально-гуманітарної роботи Шахівської сільської ради, хоча пункт незламності має працювати цілодобово. Окрім того, чергова пункту незламності не змогла пояснити перевіряю чому, яким чином запускається генератор при «блекауті» та інші питання щодо функціонування пунктів незламності. Зазначене свідчить про те, що відповідальні за функціонування пунктів незламності, ігноруючи у період воєнного часу офіційні звернення Президента України, постанови Кабінету Міністрів України, розпоряджень начальників обласної та сільської військових адміністрацій, не організували належну роботу у вказаному напрямку. Окрім того, в цей же день вами також було здійснено перевірку вказаного пункту незламності та зроблено зауваження щодо знаходження газового балону в приміщенні пункту незламності, яке вчасно усунено не було. Наявність газового балону в приміщенні пункту незламності є грубим порушенням техніки безпеки, оскільки є реальною загрозою життю та здоров`ю, як працівників школи, так і відвідувачів пунктів незламності. В листопаді-грудні 2022 року вже були виявлені чисельні порушення щодо належної роботи вказаного пункту незламності, а на відповідальну особу директора Шахівської ЗОШ І-ІІІ ст. накладено дисциплінарне стягнення догану. Однак, не зважаючи на це, ОСОБА_13 продовжує порушувати розпорядження начальника сільської військової адміністрації та накази начальника Відділу освіти та соціально-гуманітарної роботи Шахівської сільської ради, що свідчить про відсутність в її діях (бездіяльності) взаємодії з органами місцевого самоврядування, а як слідство вона порушує вимоги контракту, укладеного між нею та відділом освіти та соціально-гуманітарної роботи.

Згідно пояснювальної ОСОБА_7 на ім`я директора Шахівської ЗОШ І-ІІІ ст. ОСОБА_1 , 28.01.2023р. вона залишила чергування у пункті незламності не попередивши керівництво так як водила дитину до лікаря.

Згідно пояснювальної техпрацівника ОСОБА_5 на ім`я начальника Відділу освіти та соціально-гуманітарної роботи Шахівської сільської ради, 28.01.2023р. її не було на робочому місці у пункті незламності згідно графіку на січень 2023 року через домовленість виходити на роботу не згідно з графіком, що погоджено з керівництвом.

Згідно пояснювальної директора ОСОБА_1 на ім`я начальника Відділу освіти та соціально-гуманітарної роботи Шахівської сільської ради, 28.01.2023р. під час перевірки, виявилося, що пункт незламності зачинено з центрального входу, але було відчинено зі сторони спортзалу. Вранці ОСОБА_1 знала, що черговий перебуває на робочому місці, але як виявилося, чергова покинула пункт незламності, бо в дитини піднялася температура і вона пішла до лікаря, що підтверджується довідкою, а також зачинила двері, не попередивши керівництво. Повернулася на робоче місце через півгодини. До цього нарікань по роботі пункту незламності з боку цивільного населення не було.

06.02.2023р. комісією, утвореною відповідно до наказу начальника Відділу освіти та соціально-гуманітарної роботи Шахівської сільської ради від 31.01.2023р. №46-од, у зв`язку із доповідною запискою ОСОБА_8 , було складено акт про проведення службового розслідування.

Так, в акті зазначено, що комісією було проведено опитування директора Шахівської ЗОШ І-ІІІ ст. ОСОБА_1 , відповідальну за роботу пункту незламності. У ході розслідування ОСОБА_14 повідомила, що дійсно 28.01.2023р. приблизно о 10:00 год. пункт незламності був зачинений, а чергова відсутня близько 15 хвилин. В цей час чергова відлучилася з пункту незламності через хворобу дитини та необхідності потрапити на прийом до лікаря. Про цілодобовий режим роботи пункту незламності чергова була попереджена, а про те, що остання відлучилася ОСОБА_1 не знала. Також пояснила, що був відчинений запасний вхід у пункт незламності. Відсутність табличок про запасний вхід у пункт незламності заперечує. Під час перевірки заступником голови Покровської РДА КОЛОСОВИМ зроблено ряд зауважень, з метою їх усунення разовий балон був перенесений з їдальні все у кабінет №2, де знаходиться пункт незламності. За техніку безпеки в школі відповідає завуч ОСОБА_15 та вона, як директор установи. Зауваження начальника Шахівської сільської військової адміністрації Сергія САЖКА щодо неможливості знаходження газового балону в приміщені пункту незламності не усунуто вчасно, так як директором ОСОБА_16 не проконтрольовано цей факт.

Також директору школи під час службового розслідування було поставлено ще ряд запитань, на які нею були надані наступні відповіді.

Так, вона погодилась, що на неї покладено обов`язки з функціонування Пункту незламності, розташованого в приміщенні Шахівської ЗОШ І-ІІІ ст., проти них не заперечує.

Опитана пояснила, що нею був виданий наказ про залучення технічних працівників до роботи в Пункті незламності (ознайомлення зі змінами посадових обов`язків відповідно до ст.2 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ). Однак ОСОБА_16 для долучення в матеріали службового розслідування наказ не наданий, аргументуючи тим, що секретар знаходиться у простої і всі відповідні документи у неї. Наказ був наданий комісії 03.02.2023. з тексту наказу видно, що він був виданий 18.11.2022, а працювати люди фактично почали з 15.11.2022 що є грубим порушенням норм частини третьої статті 32 та статті 103 Кодексу законів про працю України та частини другої статті 3 Закону України "Про правовий режим воєнного стану".

Графік чергувань не відповідає фактичному виходу на роботу працівників (на момент перевірки повинна була чергувати ОСОБА_5 , а фактично була присутня ОСОБА_7 ) у зв`язку з сімейними обставинами ОСОБА_7 , яка завжди чергувала по вихідним дням.

Окрім того, табель виходів працівників не співпадає з графіком їх чергування, у зв`язку з неможливістю виплат за роботу у вихідні дні.

Зі слів опитаної, вона розуміє важливість Пунктів незламності та намагається робити все, для організації їх роботи.

В ході опитування ОСОБА_17 остання пояснила, що 28.01.2022 була черговою у пункті незламності, розташованого в будівлі Шахівської ЗОШ. Однак на час перевірки пункту незламності керівництвом Покровської РДА була відсутня деякий час через хворобу дитини та знаходженням в цей час на прийомі у лікаря.

ОСОБА_18 пояснила, що графік чергувань в пункті незламності не відповідає фактичним виходам на роботу працівників, тому вона не чергувала 28.01.2022 року. Керівництву закладу, про формальність зазначеного графіку відомо.

Таким чином, в ході службового розслідування встановлено, що відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану», до статті 3 Закону України «Про організацію трудових відносин в період воєнного стану», на виконання протоколів Донецької обласної комісії з питань ТЕБ та НС від 23.09.2022 №10 та комісії з питань техногенно- екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Шахівської сільської ради від 21 жовтня 2022 року №7, начальником Шахівської сільської військової адміністрації видано розпорядження від 08.11.2022 № 91/од «Про розташування пунктів обігріву на території Шахівської сільської територіальної громади»(далі-розпорядження). Відповідно до цього Розпорядження відповідальною особою за належне функціонування пункту незламності в Шахівській ЗОШ І-ІІІ ступенів (далі- пункт незламності) призначено начальника відділу освіти та соціально-гуманітарної роботи Шахівської сільської роботи Олександра КОВАЛЕНКО.

У зв`язку з тим, що пункт незламності розташований в будівлі Шахівської ЗОШ, з метою оптимального забезпечення належного функціонування пункту незламності, начальником відділу освіти та соціально-гуманітарної роботи Шахівської сільської роботи Олександром КОВАЛЕНКОМ в свою чергу прийнято рішення щодо призначення відповідальною в цьому напрямку роботи директора Шахівської ЗОШ Галину ЛЯГУШУ (наказ від 15.11.2022 №147-од «Про розташування пункту обігріву на території Шахівської ЗОШ І-ІІІ ст.»), оскільки відповідно до умов контракту, укладеного з Директором Шахівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Лягушою Галиною, вона відповідальна за господарську та адміністративну діяльність закладу.

Таким чином, за результатами службового розслідування комісія постановила: ОСОБА_19 , директор Шахівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Шахівської сільської ради, будучи відповідальною особою за роботу пункту незламності, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , не забезпечила належне функціонування пункту незламності в приміщені зазначеної установи, чим порушила наказ начальника відділу освіти та соціально-гуманітарної роботи від 15.11.2022 №147-од «Про розташування пункту обігріву на території Щахівської ЗОШ І-ІІІ ст.», Розпорядження начальника сільської військової адміністрації від 08.11.2022 №91/од «Про розташування пунктів обігріву на території Шахівської сільської територіальної громади» Закон України «Про охорону праці», (ст.ст.6,14) наказ Міністерства освіти України «Про затвердження Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівникам освіти», Наказ Міністерства освіти і науки України 25 червня 2018 року № 676 «Про затвердження Інструкції з діловодства у закладах загальної середньої освіти», Закон України «Про організацію трудових відносин в період воєнного стану», а як слідство, порушила пункти 1.1, 2.1.5, 2.1.6, 2.1.7, 2.1.15, 2.1.23, 2.1.30, 2.1.41 Контракту між відділом освіти та соціально-гуманітарної роботи Шахівської сільської ради та ОСОБА_1 від 30.06.2021, та підлягає оголошенню дисциплінарного стягнення «догани». За фактом внесення ОСОБА_20 неправдивих відомостей до офіціальних документів, зазначених в матеріалах службового розслідування, направити звернення до Національної поліції України для внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Згідно акту від 06.02.2023р., ОСОБА_1 відмовилася від підписання вказаного акту службового розслідування.

Наказом начальника Відділу освіти та соціально-гуманітарної роботи Шахівської сільської ради від 06.02.2023р. №5-к/тм «Про оголошення догани», оголошено догану директору Шахівської ЗОШ І-ІІІ ст. ОСОБА_12 за порушення: наказу начальника відділу освіти та соціально-гуманітарної роботи від 15.11.2022р. «Про розташування пункту обігріву на території Шахівської ЗОШ І-ІІІ ст., Розпорядження начальника сільської військової адміністрації від 08.11.2022 №91/од «Про розташування пунктів обігріву на території Шахівської сільської територіальної громади» Закон України «Про охорону праці», (ст.ст.6,14) наказ Міністерства освіти України «Про затвердження Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівникам освіти», Наказ Міністерства освіти і науки України 25 червня 2018 року № 676 «Про затвердження Інструкції з діловодства у закладах загальної середньої освіти», Закон України «Про організацію трудових відносин в період воєнного стану», а також невиконання пунктів 1.1, 2.1.15, 2.1.6, 2.1.7, 2.1.5, 2.1.23, 2.1.30, 2.1.41 Контракту.

Згідно акту від 06.02.2023р., ОСОБА_1 відмовилася від підписання вказаного наказу.

Наказом начальника Відділу освіти та соціально-гуманітарної роботи Шахівської сільської ради від 06.02.2023р. №48-од «Про проведення службового розслідування», з метою перевірки, підтвердження або спростування фактів несвоєчасного подання звіту про виконану роботу за 2021-2022 навчальний рік директором ЗОШ ОСОБА_1 утворено комісію, якій доручено проведення службового розслідування за вказаним фактом.

Згідно пояснювальної ОСОБА_1 від 06.02.2023р., подання звіту необхідно робити до липня місяця, однак його не було подано в строк, у зв`язку із виїздом працівників в евакуацію. Звіт було подано 06.02.2023р. через засоби електронного зв`язку.

06.02.2023р. комісією, утвореною відповідно до наказу начальника Відділу освіти та соціально-гуманітарної роботи Шахівської сільської ради від 06.02.2023р. №48-од, метою перевірки, підтвердження або спростування фактів несвоєчасного подання звіту про виконану роботу за 2021-2022 навчальний рік директором ЗОШ ОСОБА_1 було складено акт про проведення службового розслідування.

Так, в акті зазначено, що комісією установлено, що згідно Контракту, укладеного між Відділом освіти та соціально-гуманітарної роботи Шахівської сільської ради та ОСОБА_1 , директор школи зобов`язана надати звіт про виконану роботу за навчальний рік. Такого звіту за 2021-2022 рік надано не було. ОСОБА_1 це підтвердила та зазначила, що це було зроблено через виїзд завуча школи ОСОБА_15 . Повідомила, що звіт було надано на вимогу начальника відділу освіти 06.02.2023р. Звіт за 2020-2021 рік було подано вчасно.

Таким чином, комісія зробила висновки про те, що директор Шахівської ЗОШ І-ІІІ ст.. ОСОБА_1 , в ході виконання посадових обов`язків своєчасно не подала звіт про виконану роботу за 2021-2022 навчальний рік, як того вимагає п.2.1.42 Контракту, що є грубим порушенням Контракту, а тому, враховуючи винесені раніше та не зняті догани від 26.12.2022р. та 06.02.2023р., ОСОБА_1 слід оголосити дисциплінарне стягнення у вигляді «звільнення за систематичне невиконання працівником без поважних причин обов`язків».

Згідно акту від 06.02.2023р., ОСОБА_1 відмовилася від підписання вказаного акту.

Наказом начальника Відділу освіти та соціально-гуманітарної роботи Шахівської сільської ради від 06.02.2023р. №8-к «Про звільнення ОСОБА_21 », звільнено ОСОБА_1 з посади директора Шахівської ЗОШ І-ІІІ за систематичне невиконання без поважних причин обов`язків, покладених на неї трудовим договором, враховуючи, що до працівника раніше застосовувалися заходи дисциплінарного стягнення, згідно ч.3 ст.40 КЗпП України. Розірвати контракт між Відділом освіти та соціально-гуманітарної роботи Шахівської сільської ради ОСОБА_1 від 30.06.2021р. за підпунктом 2 пункту 2 розділу 5 з 07.02.2023р.

Крім того, судом досліджено низку доказів, які характеризують позивача на посаді директора Шахівської ЗОШ І-ІІІ, а саме: атестаційний лист від 28.03.2019р. про відповідність ОСОБА_1 займаній посаді та високу оцінку її професійного рівня та особистих якостей; низку подяк, почесних грамот, знак «Відмінник освіти України» (арк..с.42-59); звернення трудового колективу Шахівської ЗОШ І-ІІІ до голови Шахівської сільської військової адміністрації начальника Відділу освіти та соціально-гуманітарної роботи Шахівської сільської ради від 09.02.2023р., в якому колектив просить переглянути рішення про звільнення ОСОБА_1 з посади директора, посилаючись на те, що вона є прикладом академічної доброчесності, особистісного розвитку та конструктивної співпраці, рішуча, компетентна тощо; лист подяку від представників ЗСУ, в тому числі, директору Шахівської ЗОШ І-ІІІ Лягуші Г.О. за надану ЗСУ допомогу (арк.с.64-65).

Надаючи правову кваліфікацію викладеним обставинами та аргументам сторін, суд виходить з наступного.

Відповідно до статті 139КЗпП України працівники зобов`язані працювати чесно і сумлінно, своєчасно і точно виконувати розпорядження власника або уповноваженого ним органу, додержуватися трудової дисципліни.

Трудова дисципліна - це система правових норм, що регулюють внутрішній трудовий розпорядок, встановлюють трудові обов`язки працівників та роботодавця, визначають заохочення за успіхи в роботі й відповідальність за невиконання цих обов`язків.

Згідно з частиною першою статті 147КЗпП України за порушення трудової дисципліни до працівника може бути застосовано такий захід стягнення як догана або звільнення.

Відповідно до частини першої статті 148КЗпП України дисциплінарне стягнення застосовується власником або уповноваженим ним органом безпосередньо за виявленням проступку, але не пізніше одного місяця з дня його виявлення.

Ознакою порушення трудової дисципліни є наявність проступку в діях або бездіяльності працівника.

Дисциплінарний проступок визначається як винне невиконання чи неналежне виконання працівником своїх трудових обов`язків. Складовими дисциплінарного проступку є дії (бездіяльність) працівника; порушення або неналежне виконання покладених на працівника трудових обов`язків; вина працівника; наявність причинного зв`язку між діями (бездіяльністю) і порушенням або неналежним виконанням покладених на працівника трудових обов`язків.

Недоведеність хоча б одного з цих елементів виключає наявність дисциплінарного проступку.

Саме на роботодавцеві лежить обов`язок надати докази фактів винного вчинення працівником дисциплінарного проступку. При обранні виду стягнення власник або уповноважений ним орган повинен враховувати всі обставини, за яких вчинено проступок. Для притягнення працівника до дисциплінарної відповідальності в обов`язковому порядку має бути встановлена вина як одна із важливих ознак порушення трудової дисципліни. За відсутності вини працівник не може бути притягнутий до дисциплінарної відповідальності.

Відповідно до статті 149КЗпП України до застосування дисциплінарного стягнення власник або уповноважений ним орган повинен зажадати від порушника трудової дисципліни письмові пояснення. За кожне порушення трудової дисципліни може бути застосовано лише одне дисциплінарне стягнення. При обранні виду стягнення власник або уповноважений ним орган повинен враховувати ступінь тяжкості вчиненого проступку і заподіяну ним шкоду, обставини, за яких вчинено проступок, і попередню роботу працівника.

Отже, при розгляді справ про накладення дисциплінарних стягнень за порушення трудової дисципліни судам необхідно з`ясовувати, в чому конкретно проявилося порушення, чи додержані власником або уповноваженим ним органом передбачені статтями 147-149КЗпП України правила і порядок застосування дисциплінарного стягнення, зокрема, чи враховані обставини, за яких вчинено проступок.

Для правомірного накладення дисциплінарного стягнення роботодавцем необхідна наявність сукупності таких умов: порушення має стосуватися лише тих обов`язків, які є складовими трудової функції працівника чи випливають з правил внутрішнього трудового розпорядку. Невиконання чи неналежне виконання працівником трудових обов`язків має бути винним, скоєним без поважних причин умисно або з необережності, невиконання або неналежне виконання трудових обов`язків повинно бути систематичним (правова позиція сформована у постановах Верховного Суду від 22.07.2020 у справі № 554/9493/17 та №466/157/17 від 20.01.2020р.).

З матеріалів справи вбачається, що:

підставою для винесення догани за наказом начальника Відділу освіти та соціально-гуманітарної роботи Шахівської сільської ради від 26.12.2022р. №91-к стала неналежна організація роботи пункту незламності, а саме: безлад в кімнаті, хаотично заправлені ліжка, не розставлені стільці, відсутність електрочайника, подовжувача для зарядки мобільних телефонів та літератури (що зазначено в акті службового розслідування від 26.12.2022р.);

підставою для винесення догани за наказом начальника Відділу освіти та соціально-гуманітарної роботи Шахівської сільської ради від 06.02.2023р. №5-к/тм стала: відсутність чергової в пункті незламності 28.01.2023р. з 10:00 год. до 10:15 год., невідповідність графіків чергування фактичним виходам на роботу, видача наказу про вивід з простою 18.11.2022р. (незважаючи на те, що працювати фактично люди почали з 15.11.2022р.), неповідомлення працівників про істотну зміну умов праці у відповідності до трудового законодавства, а також розміщення газового балону в приміщенні закладу освіти (що зазначено в акті службового розслідування від 06.02.2023р.);

підставою для звільнення за наказом начальника Відділу освіти та соціально-гуманітарної роботи Шахівської сільської ради від 06.02.2023р. №8-к стало несвоєчасне подання ОСОБА_1 , як директором школи, звіту про виконану роботу за 2021/2022 рік, а також наявність у неї винесених раніше 26.12.2022р. та 06.02.2023р. та не знятих доган (що зазначено в акті службового розслідування від 06.02.2023р.).

Пункт обігріву (незламності) на території Шахівській ЗОШ І-ІІІ ступенів розгорнуто на підставі термінової ініціативи Президента, розпорядження начальника Шахівської сільської військової адміністрації №91/од від 08.11.2022р. та наказу начальника Відділу освіти та соціально-гуманітарної роботи Шахівської сільської ради №147-од від 15.11.2022р., яким наказано відповідальній особі забезпечити цілодобове функціонування пункту обігріву та належні умови для тимчасового розміщення і захисту від переохолодження населення.

Надаючи оцінку обґрунтованості та законності наказу начальника Відділу освіти та соціально-гуманітарної роботи Шахівської сільської ради від 26.12.2022р. №91-к суд зазначає наступне.

Нормативне-правове регулювання функціонування та облаштування пунктів обігріву (незламності) відсутнє.

В судовому засіданні свідок ОСОБА_8 , яка є заступником начальника Шахівської сільської військової адміністрації, пояснювала, що алгоритм створення та функціонування пунктів обігріву (незламності) відсутній, представники адміністрації діяли по обстановці, щоб захистити населення від негативних наслідків збройної агресії.

Виходячи з суті та мети створення пунктів обігріву (незламності), якими є захист населення від переохолодження, забезпечення гарячою їжею, забезпечення населення можливістю зарядки засобів зв`язку, відповідні пункти обов`язково мають мати опалення, засоби для приготування їжі, запас їжі та води, генератор для зарядки засобів зв`язку, місця для відпочинку та сну.

Як встановлено судом та не оспорювалося сторонами, пункт обігріву (незламності) на території Шахівській ЗОШ І-ІІІ забезпечувався необхідними речами силами Шахівської сільської військової адміністрації, отже звинувачення ОСОБА_1 у відсутності в пункті обігріву, за який вона відповідальна, електрочайнику та подовжувача для зарядки мобільних телефонів, є безпідставними та необґрунтованими, оскільки не встановлено ані обов`язку позивача придбавати обладнання, ані виділення місцевим бюджетом необхідного фінансування на це.

Що стосується безладу в кімнаті, то це є суб`єктивним сприйняттям особою, яка зробила такий висновок, обстановки, яке жодним чином не підтверджене доказами, які б можна було оцінити. Крім того, свідок ОСОБА_5 пояснювала, що в пункті завжди був порядок та чистота. Крім того, відповідачем не обґрунтовано, яким чином не розставлені стільці та хаотично заправлені ліжка, навіть якщо це мало місце, перешкоджали досягти мети створення пунктів обігріву (незламності).

Надаючи оцінку обґрунтованості та законності наказу начальника Відділу освіти та соціально-гуманітарної роботи Шахівської сільської ради від 06.02.2023р. №5-к/тм, суд зазначає наступне.

Як встановлено судом, 28.01.2023р. в період часу з 10:00 год. по 10:15 год. в приміщенні пункту обігріву (незламності) на території Шахівській ЗОШ І-ІІІ була відсутня чергова ОСОБА_7 , у зв`язку з терміновою необхідністю піти до лікарні, у зв`язку із тим, що її дитина захворіла.

Відсутність чергової було виявлено перевіряючим Покровської РДА, а в подальшому на ОСОБА_7 було накладено дисциплінарне стягнення у вигляді догани.

Як вказувала позивач та не спростовано відповідачем, ОСОБА_1 була впевнена, що 28.01.2023р. чергова на місці, її не було попереджено завчасно про залишення місця чергування.

Що стосується невідповідності графіків чергування фактичним виходам на роботу, видачи наказу про вивід з простою 18.11.2022р. (незважаючи на те, що працювати фактично люди почали з 15.11.2022р.), неповідомлення працівників про істотну зміну умов праці у відповідності до трудового законодавства, суд зазначає, що працівники Шахівської ЗОШ І-ІІІ ст.. погодилися з такими умовами роботи, скарг та заперечень не пред`являли.

Крім того, під час проведення службового розслідування ОСОБА_1 пояснювала комісії, що табель не співпадає з графіком чергування, у зв`язку з неможливістю виплат за роботу у вихідні дні.

Суд також враховує, що відсутність в пункті обігріву 28.01.2023р. чергової не призвело до перешкод у доступі населення до гарантованих існуванням пунктів послуг. За весь час функціонування пункту обігріву на території Шахівської ЗОШ І-ІІІ ст.. жодних скарг та зауважень від населення громади не надходило.

Однак, під час проведення перевірки комісією та при накладанні дисциплінарного стягнення начальником Відділу освіти та соціально-гуманітарної роботи, всупереч вимог ст.149 КЗпП України, не було надано жодної оцінки вказаним обставинам, зокрема ступіню тяжкості вчиненого проступку, поважності причин допущення порушення і наявності/відсутності заподіяної ним шкоди.

Комісією фактично перелічені встановлені обставин, низку положень нормативно-правових актів та зроблено висновок про наявність підстав для накладення дисциплінарного стягнення.

Також суд враховує, що позивач визначена відповідальною особою за розгортання та функціонування пункту обігріву (незламності), отже вивід працівників з простою та залучення їх до чергувань здійснювалося нею з метою належного функціонування пункту обігріву в холодну пору року та в умовах воєнного стану, а тому, враховуючи відсутність скарг працівників, розбіжності в датах виходу на роботу та винесення наказу про виведення з простою, як і не відповідність виходів на роботу графіку, не може вважатися грубим порушенням трудових обов`язків та трудових прав працівників.

Щодо розміщення газового балону в приміщенні закладу освіти, суд зазначає, що даний балон було доставлено та розміщено самими представниками Відділу освіти та соціально-гуманітарної роботи Шахівської сільської ради, що не заперечувалося начальником цього відділу, отже перекладати відповідальність за це на позивача є нобгрунтованим. Посилання представника відповідача на те, що позивачеві надавалася вказівка розмістити його на вулиці, суд оцінює критично, оскільки таке розміщення все одно було б на території закладу освіти.

Згідно розпорядження начальника Шахівської сільської військової адміністрації №91/од від 08.11.2022р. начальник Відділу освіти та соціально-гуманітарної роботи Шахівської сільської ради також є відповідальною особою за належне функціонування пункту обігріву, а тому також мав би впевнитися в безпечності розміщення доставленого газового балону та вжити відповідних заходів щодо облаштування місця для його розміщення.

Щодо несвоєчасне подання ОСОБА_1 , як директором школи, звіту про виконану роботу за 2021/2022 рік, суд зазначає наступне.

Так, згідно п.2.1.42 Контракту, укладеного між Відділом освіти та соціально-гуманітарної роботи Шахівської сільської ради та ОСОБА_1 , директор школи зобов`язана надати звіт про виконану роботу за навчальний рік, чого вчасно нею зроблено не було.

Разом із тим, як вказувала позивач та не спростовано відповідачем, у зв`язку з оголошенням навесні 2022 року обов`язкової евакуації населення Донецької області, весь склад працівників Шахівської ЗОШ І-ІІІ ступенів виїхали за межі області. Також було вивезено оргтехніку. Час подання цього звіту припав на період проведення активних бойових дій на території Донецької області. На вимогу Відділу освіти та соціально-гуманітарної роботи, після появи можливості, 06.02.2023 року вказаний звіт було подано.

Однак, під час проведення перевірки комісією та при накладанні дисциплінарного стягнення начальником Відділу освіти та соціально-гуманітарної роботи, всупереч вимог ст..149 КЗпП України, не було надано жодної оцінки вказаним обставинам, зокрема поважності причин несвоєчасного подання звіту. Комісією фактично перелічені встановлені обставин, низку положень нормативно-правових актів та зроблено висновок про наявність підстав для накладення дисциплінарного стягнення.

Крім того, під час проведення службових розслідувань та накладання дисциплінарних стягнень у вигляді догани та звільнення, комісією та начальником Відділу освіти та соціально-гуманітарної роботи Шахівської сільської ради, всупереч ст..149 КЗпП України, не враховано попередню роботу ОСОБА_1 , яка має 47 педагогічного стажу, з 1997 року обіймає посаду директора навчального закладу та не мала за весь цей час жодного дисциплінарного стягнення; неодноразово нагороджувалася грамотами та подяками.

Крім того, згідно п.3 ч.1 ст.40 КЗпП, підставою для дострокового розірвання трудового договору є систематичне невиконання працівником без поважних причин обов`язків, покладених на нього трудовим договором або правилами внутрішнього трудового розпорядку.

Однак, обов`язок по організації та облаштуванню пункту обігріву (незламності) на території Шахівської ЗОШ І-ІІІ ступенів не покладався на ОСОБА_1 ані контрактом, ані правилами внутрішнього трудового розпорядку, ані посадовими обов`язками директора, а тому невиконання/неналежне виконання вказаного обов`язку не може бути підставою для розірвання трудового договору.

Крім того, суд звертає увагу, що відповідачем фактично створені умови саме для звільнення позивача з посади, про що свідчить ініціювання 06.02.2023р., тобто в день закінчення службового розслідування розпочатого 31.01.2023р., та оголошення позивачеві догани, ще одного службового розслідування із вказівкою його провести в цей же день і за результатами якого вже було накладено дисциплінарне стягнення у вигляді звільнення з посади.

Сукупність встановлених судом під час розгляду справи обставин щодо накладення дисциплінарних стягнень на позивача, зокрема що при їх накладанні не були враховані обставини вчинення проступків, за які притягнуто позивача до відповідальності, їх наслідки, ступінь їх тяжкості, відсутність заподіяної ними шкоди та систематичності порушень, попередню роботу працівника, яка за 47 років трудової діяльності не мала жодного дисциплінарного стягнення. Дисциплінарні стягнення у вигляді двох доган накладено за невиконання обов`язків, які не є складовими трудової функції працівника чи випливають з правил внутрішнього трудового розпорядку. Укладений Контракт також не містить відповідних обов`язків позивача за невиконання яких її було притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

Таким чином, з огляду на положення ст..149 КЗпП та правову позицію, викладену у постановах Верховного Суду від 22.07.2020 у справі № 554/9493/17 та №466/157/17 від 20.01.2020р., відповідачем не були додержані правила і порядок застосування дисциплінарного стягнення, а тому накладення на позивача дисциплінарних стягнень та його звільнення з посади було незаконним.

При розгляді даної справи, суд не приймає до уваги надані представниками віповідача доповідні із зазначенням виявлених директором ОСОБА_22 порушень в діяльності Шахівської ЗОШ І-ІІІ ст., оскільки вони були зібрані після звільнення позивача та при вирішенні питання про її притягнення до дисциплінарної відповідальності не враховувалися.

У силу статті 43Конституції України кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку він вільно погоджується. Держава створює умови для повного здійснення громадянами права на працю. Кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом. Право на своєчасне одержання винагороди захищається законом.

Частиною 1 ст.4ЦПК України визначено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

З огляду на наведене, позовні вимоги ОСОБА_1 до Відділу освіти та соціально-гуманітарної роботи Шахівської сільської ради про визнання незаконними та скасування наказів №91-к від 26.12.2022р. догани та №5-к/тм від 06.02.2023р. про оголошення ОСОБА_1 догани та наказу №8-к від 06.02.2023р. про звільнення ОСОБА_1 та розірвання контракту з директором школи ОСОБА_1 , а також про поновлення ОСОБА_1 на посаді директора Шахівської ЗОШ І-ІІІ ступенів, є законними, обгрунтованими, а тому підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до статті 235 КЗпП України, у разі звільнення без законної підстави або незаконного переведення на іншу роботу працівник повинен бути поновлений на попередній роботі органом, який розглядає трудовий спір. Рішення про поновлення на роботі незаконно звільненого або переведеного на іншу роботу працівника, прийняте органом, який розглядає трудовий спір, підлягає негайному виконанню.

Керуючись ст. ст.2,4,13,76-81,95,258-259,263 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ,іпн НОМЕР_1 ,адреса місцяреєстрації тапроживання: АДРЕСА_1 )до Відділуосвіти тасоціально-гуманітарноїроботи Шахівськоїсільської ради(кодЄДРПОУ 44027079,юридична адресамісцезнаходження:Донецька область,Покровський район,с.Шахове,вул.Чернявського,б.14)про визнаннянезаконними таскасування наказупрозвільнення зроботи тапоновлення нароботі задовольнити в повному обсязі.

Визнати незаконними та скасувати наказ №91-к від 26.12.2022 року про оголошення ОСОБА_1 догани.

Визнати незаконними та скасувати наказ №5-к/тм від 06.02.2023 року про оголошення ОСОБА_1 догани.

Визнати незаконними та скасувати наказ №8-к від 06.02.2023 року про звільнення ОСОБА_1 та розірвання контракту з директором школи ОСОБА_1 .

Поновити ОСОБА_1 на посаді директора Шахівської ЗОШ І-ІІІ ступенів, з 06.02.2023р.

Допустити негайне виконання рішення в частині поновлення ОСОБА_1 на роботі.

Апеляційну скаргуна рішеннясуду можебути поданопротягом тридцятиднів здня його складення до Дніпровського апеляційного суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення суду виготовлений 28.06.2023 року.

Суддя С.А. Притуляк

26.06.2023

Дата ухвалення рішення28.06.2023
Оприлюднено03.07.2023
Номер документу111896082
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин, з них у зв’язку зі звільненням за вчинення дисциплінарного проступку

Судовий реєстр по справі —227/449/23

Ухвала від 10.10.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Остапенко В. О.

Ухвала від 10.10.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Остапенко В. О.

Ухвала від 06.10.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Остапенко В. О.

Ухвала від 28.09.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Остапенко В. О.

Ухвала від 08.09.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Остапенко В. О.

Ухвала від 08.09.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Остапенко В. О.

Ухвала від 04.08.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Остапенко В. О.

Ухвала від 28.06.2023

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Притуляк С. А.

Рішення від 28.06.2023

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Притуляк С. А.

Рішення від 26.06.2023

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Притуляк С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні