Рішення
від 21.06.2023 по справі 698/257/23
КАТЕРИНОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 698/257/23

Провадження № 2/698/107/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 червня 2023 р. Катеринопільський районний суд Черкаської області у складі:

головуючого судді Лазаренка В.В.,

при секретарі судових засідань Гончар Т.О.,

за участі представника позивача адвоката Замковенка В.М.,

позивача ОСОБА_1 ,

відповідачки ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні за правилами загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа Фермерське господарство «Надія» про поділ земельної ділянки в натурі,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 через свого представника адвоката Замковенка В.М. звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 про поділ земельної ділянки в натурі.

Позов обґрунтованийтим,що позивачута відповідачціна правіспільної частковоївласності належитьземельна ділянка площею 3,8226 га, що знаходиться в адмінмежах Катеринопільської селищної ради Звенигородського району Черкаської області, з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 7122281500:04:003:0255. Кожна із сторін є власником частки у вказаній земельній ділянці. Позивач неодноразово звертався до відповідачки з письмовою пропозицією про поділ в натурі вказаної земельної ділянки, оскільки має на меті самостійно її обробляти. Однак пропозиція була залишена відповідачкою без розгляду, що свідчить про те, що відповідачка не виявила бажання вирішувати питання поділу земельної ділянкив натурі, що обмежує його права як співвласника.

З урахуванням уточнених позовних вимог просив суд: припинити право спільної часткової власності ОСОБА_1 та ОСОБА_2 на зазначену земельну ділянку шляхом поділу її в натурі; виділити у приватну власність ОСОБА_1 , земельну ділянку № НОМЕР_1 , площею 1,9113 га згідно Схеми розподілу земельної ділянки площею 3,8226 га, що знаходиться в адмінмежах Катеринопільської селищної ради Звенигородського району Черкаської області, з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 7122281500:04:003:0255; виділити у приватну власність ОСОБА_2 земельну ділянку АДРЕСА_1 , площею 1,9113 га згідно Схеми розподілу земельної ділянки площею 3,8226 га, що знаходиться в адмінмежах Катеринопільської селищної ради Звенигородського району Черкаської області, з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 7122281500:04:003:0255; а також стягнути з відповідачки судові витрати по оплаті судового збору та витрати по оплаті професійної правничої допомоги.

Відповідачкою подано відзив на позов, у якому вона просить суд відмовити повністю позивачу в позові, посилаючись на відсутність у позивача права на заявлення таких позовних вимог, оскільки вона не вчиняла і не збирається вчиняти перешкоди позивачу у здійсненні його права власника, включаючи і право на поділ земельної ділянки задля відокремлення землі в окремі об`єкти власності.

Ухвалою Катеринопільського районного суду Черкаської області від 24.04.2023 року прийнято до розгляду та відкрито загальне позовне провадження у цивільній справі, призначено підготовче судове засідання на 17.05.2023 року.

Ухвалою Катеринопільського районного суду Черкаської області від 17.05.2023 року закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду на 21.06.2023 року.

Позивач та представник позивача у судовому засіданні позовні вимоги підтримали у повному обсязі, просили задовольнити позов з підстав, наведених у позовній заяві.

Відповідачка у судовому засіданні не заперечувала проти задоволення позовних вимог, визнала позов в частині поділу земельної ділянки. Просила суд не брати до уваги відзив на позовну заяву та підтримала заявлене клопотання про зменшення суми судових витрат на оплату професійної правничої допомоги.

Відповідачці ОСОБА_2 , судом в судовому засіданні роз`яснено процесуальні наслідки визнання позову, які їй зрозумілі.

Третя особа Фермерське господарство «Надія» про дату, час та місце розгляду справи повідомлялася належним чином, заяв щодо предмету спору суду не надала, представника в судове засідання не направила.

Суд, заслухавши пояснення позивача та його представника, відповідачки, дослідивши матеріали справи, оцінивши зібрані по справі докази в їх сукупності та взаємозв`язку, дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню з таких підстав.

Так,відповідно довимог ч.1ст.13ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

За правилом ч. 3 ст. 12 ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно ч.ч. 1, 2, 4 ст. 206 ЦПК України позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві .До ухваленнясудового рішенняу зв`язкуз відмовоюпозивача відпозову абовизнанням позовувідповідачем судроз`яснює сторонамнаслідки відповіднихпроцесуальних дій,перевіряє,чи необмежений представниквідповідної сторониу повноваженняхна їхвчинення. У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Відповідно до положення ч. 1 ст. 86 ЗК України земельна ділянка може знаходитись у спільній власності з визначенням частки кожного з учасників спільної власності (спільна часткова власність) або без визначення часток учасників спільної власності (спільна сумісна власність).

За змістом ч.ч. 1, 3, 4 ст. 86 ЗК України володіння, користування та розпорядження земельною ділянкою, що перебуває у спільній частковій власності, здійснюються за згодою всіх співвласників згідно з договором, а у разі недосягнення згоди - у судовому порядку. Учасник спільної часткової власності має право вимагати виділення належної йому частки із складу земельної ділянки як окремо, так і разом з іншими учасниками, які вимагають виділення, а у разі неможливості виділення частки - вимагати відповідної компенсації. Учасник спільної часткової власності на земельну ділянку має право на отримання в його володіння, користування частини спільної земельної ділянки, що відповідає розміру належної йому частки.

У приписахч.ч.1,3ЦК Українивизначено,що співвласникмає правона виділу натурічастки ізмайна,що єу спільнійчастковій власності. У разі виділу співвласником у натурі частки із спільного майна для співвласника, який здійснив такий виділ, право спільної часткової власності на це майно припиняється. Така особа набуває право власності на виділене майно, і у випадку, встановленому законом, таке право підлягає державній реєстрації.

За правилом ч. 1 ст. 183 ЦК України подільною є річ, яку можна поділити без втрати її цільового призначення.

Частиною першою статті 356 ЦК України передбачено, що власність двох чи більше осіб з визначенням часток кожного з них у праві власності є спільною частковою власністю.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 364, ч. 2 ст. 367 ЦК України співвласник має право на виділ у натурі частки із майна, що є у спільній частковій власності. У разі поділу спільного майна між співвласниками право спільної часткової власності на нього припиняється.

За змістом ст. 370 ЦК України співвласники маютьправо навиділ унатурі часткиіз майна,що єу спільнійсумісній власності,крім випадків,установлених законом. У разі виділу частки із майна, що є у спільній сумісній власності, вважається, що частки кожного із співвласників у праві спільної сумісної власності є рівними, якщо інше не встановлено домовленістю між ними, законом або рішенням суду . Виділ частки із майна, що є у спільній сумісній власності, здійснюється у порядку, встановленомустаттею 364цього Кодексу.

Судом встановлено,що відповіднодо договорударування частки у праві власності на земельну ділянку, посвідченого приватним нотаріусом Звенигородського районного нотаріального округу Побіянською Н.Б. від 25.10.2022 року дарувальник ОСОБА_3 безоплатно передав у власність, а обдаровуваний ОСОБА_1 прийняв у власність частку у праві власності на земельну ділянку, загальною площею 3,8226 га, кадастровий номер 7122281500:04:003:0255, що знаходиться за адресою: Черкаська область, Звенигородський район, (попередня назва «Катеринопільський район») в адмінмежах Гончариської сільської ради, з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

З витягу Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна від 22.03.2023 року встановлено, що ОСОБА_2 є власником частки земельної ділянки з кадастровим номером 7122281500:04:003:0255, загальною площею 3,8226га, щопідтверджується свідоцтвомпро правона спадщину,серія таномер:1480від 06.11.2015року,виданого Катеринопільськоюдержавною нотаріальноюконторою та ОСОБА_3 є власником частки земельної ділянки з кадастровим номером 7122281500:04:003:0255, загальною площею 3,8226га, що підтверджується договором дарування частки у праві власності на земельну ділянку, серія та номер: 3068 від 25.10.2022 року, виданий приватним нотаріусом Звенигородського районного нотаріального округу Побіянська Н.Б..

Із копії договору оренди землі від 16.03.2016 року вбачається, що 16.03.2016 року між ОСОБА_2 та ОСОБА_3 (орендодавці) та Фермерське господарство «Надія» (орендарем) було укладено договір оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення з кадастровим номером 7122281500:04:003:0255, загальною площею 3,8226 га, у тому числі 3,8226 га рілля, яка розташована за межами населеного пункту в адмінмежах Гончариської сільської ради Катеринопільського району Черкаської області, із якої частина належить орендодавцеві ОСОБА_2 та частина належить орендодавцеві ОСОБА_3 , для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, строком на 7 років.

Відповідно до витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права від 25.10.2022 року, право оренди земельної ділянки площею 3,8226 га, кадастровий номер 7122281500:04:003:0255 зареєстровано державним реєстратором приватним нотаріусом Вечірко Н.В., Звенигородського районного нотаріального округу, Черкаської області на підставі договору оренди, серія та номер б/н від 16.03.2016 року укладеного між Фермерським господарством «Надія» та ОСОБА_2 та ОСОБА_3 строком на 7 років, з правом пролонгації.

Із копії листів-повідомлення ОСОБА_3 до ОСОБА_2 від 22.03.2023 року та 06.04.2023 року вбачається, що з метою виділення своєї частки у вказаній земельній ділянці ОСОБА_3 звертався до ОСОБА_2 з пропозицією укласти договір про поділ нерухомого майна. Попередив, що у разі не досягнення домовленостей, вказаний поділ можливий в судовому порядку, з покладенням відповідних судових витрат.

Згідно копіїсхеми розподілуземельної ділянки,кадастровий номер7122281500:04:003:0255встановлено,що земельнаділянка загальноюплощею 3,8226га,ділиться на2земельні ділянки наступним чином: земельна ділянка № НОМЕР_2 ОСОБА_2 1.9113 га, земельна ділянка № НОМЕР_1 ОСОБА_1 1.9113 га, які межують: від А до Б землі державної власності, від Б до В землі гр. ОСОБА_2 , від В до Г землі комунальної власності, від Г до Д землі не витребувана земельна частка (пай), від Д до А землі комунальної власності.

Отже, можливість виділення в натурі частки земельної ділянки з кадастровим номером 7122281500:04:003:0255 позивачу підтверджується схемою розподілу земельної ділянки, відповідачка не заперечує проти цього. Договору щодо поділу зазначеної земельної ділянки її співвласниками не укладено.

З огляду на встановлені обставини справи, норми матеріального права, які регулюють спірні правовідносини, порушене право підлягає захисту шляхом виділення сторонам у натурі по частціземельної ділянкиз кадастровимномером 7122281500:04:003:0255.

Виходячи з наведеного, суд дійшов висновку про те, що позов є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

За правилом ч. 1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Позивачем було сплачено судовий збір, що підтверджуєтьсь відповідною квитанцією.

За правилом ч. 1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог

В тойже час,ч.1ст.142ЦПК Українивизначено,що у разі визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Враховуючи, що позивачем в бюджет було сплачено витрати у сумі 1012 грн. 30 коп., суд вважає можливим 603 грн. 15коп., що складає 50% від вказаної суми сплаченого судового збору повернути з державного бюджету.

Пунктами 1, 2 ч. 2 ст. 141 ЦПК України передбачено, що інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються у разі задоволення позову на відповідача, у разі відмови в позові - на позивача.

У ч. 8 ст. 141ЦПК України визначено, що розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 137 ЦПК України розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із:

1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг);

2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг);

3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт;

4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

Представник позивача адвокат Замковенко В.М. надав до суду договір про надання правової (правничої) допомоги від 20.03.2023 року, з якого вбачається, що адвокат Замковенко В.М. уклав з ОСОБА_1 договір про надання йому професійної правничої допомоги, що полягає у підготовці цивільного позову про поділ земельної ділянки та представництва ОСОБА_1 у Катеринопільському районному суді Черкаської області щодо розгляду вказаної цивільної справи.

Крім того, надав попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, з якого вбачається, що при підготовці та розгляді вказаної позовної заяви в суді позивачем можуть бути понесені судові витрати на професійну правничу допомогу в розмірі 20000 грн. та витрати по сплаті судового збору у розмірі 1206 грн.29 коп..

На підтвердження розміру понесених витрат на професійну правничу допомогу, також надано розрахунок суми гонорару за надану професійну правничу допомогу, згідно з яким адвокатом Замковенко В.М. надано професійну правничу допомогу ОСОБА_1 наступного характеру: консультація, оформлення договору про надання правової допомоги (2 год.) 3000 грн., вивчення судової практики по вказаній категорії справ (1 год.) 1500 грн., підготовка та направлення відповідачу пропозицій щодо поділу земельної ділянки (1 год.) 1500 грн., оформлення позовної заяви (3 год.) 4500 грн.. Загальна сума, що підлягає оплаті позивачем на користь адвоката Замковенка В.М. становить 10500 грн..

Також наддав квитанцію до прибуткового касового ордера № 5 про оплату готівкою 10500 грн. за надання правничої допомоги відповідно до договору про надання правової (правничої) допомоги від 17.04.2023 року.

Проаналізувавши детальний опис робіт (наданих послуг) виконаних адвокатом від 14.04.2023, суд вважає, що такі види послуг адвоката, як: надання усної правової консультації, оформлення договору про надання правової допомоги, вивчення судової практики по вказаній категорії справ, підготовка та направлення відповідачу пропозицій щодо поділу земельної ділянки, що не передбачено вимогами закону, як передумова для звернення до суду - не є окремими процесуальними діями, а є діями, що направлені на досягнення одного результату, яким в даному випадку є складання та подання до суду позовної заяви.

Зокрема, Верховний Суд у пунктах 48-49 додаткової постанови від 08.04.2021 у справі № 922/2321/20 виклав правовий висновок, за яким зазначені окремо у Акті надання правової допомоги послуги адвоката зі здійснення аналізу нормативного матеріалу, консультації, пошук і вивчення судової практики в аналогічних справах, публікацій науковців, коментарів спеціалістів охоплюються послугою зі здійснення підготовки відзивів на касаційні скарги; правова позиція боржника викладена у відзивах на касаційні скарги вже була сформована до касаційного розгляду справи, а доказів додаткового комплексного та усестороннього вивчення юридичної природи спірних правовідносин не надано та з матеріалів справи не вбачається.

Суд вважає, що цей правовий висновок у повній мірі застосовний до цієї цивільної справи, з огляду на що вищевказані послуги, надані адвокатом, не відповідають критерію «неминучості», охоплені за своєю суттю іншою послугою, а тому не підлягають розподілу.

Також, враховуючи посилання відповідачки у відзиві на позовну заяву про зменшення витрат на оплату правничої допомоги щодо неспівмірності заявленої суми до відшкодування понесених позивачем витрат на правову допомогу з ціною позову, складністю цієї справи та визнання відповідачкою позовних вимог, суд дійшов висновку, що розмір заявлених представником позивача до стягнення сум витрат на оплату послуг адвоката в даному випадку є неспівмірним із складністю справи та виконаними адвокатом роботами (наданими послугами).

Отже, суд виходячи з критерію реальності адвокатських послуг та розумності їх розміру за конкретних обставин справи вважає, що справедливою та реальною сумою, яка підлягає компенсації позивачу на професійну правничу допомогу є 3500 грн. 00 коп..

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.141, 142, 206, 258, 259, 263-265, 268, 273 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 ,третя особа Фермерське господарство «Надія» проподіл земельноїділянки внатурі задовольнити.

Припинити право спільної часткової власності ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_3 , та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП: НОМЕР_4 на земельну ділянку площею 3,8226 га, що знаходиться в адмінмежах Катеринопільської селищної ради Звенигородського району Черкаської області, з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 7122281500:04:003:0255, шляхом поділу її в натурі.

Виділити у приватну власність ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_3 , місце проживання: АДРЕСА_2 , земельну ділянку АДРЕСА_3 , площею 1,9113 га згідно Схеми розподілу земельної ділянки площею 3,8226 га, що знаходиться в адмінмежах Катеринопільської селищної ради Звенигородського району Черкаської області, з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 7122281500:04:003:0255.

Виділити у приватну власність ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП: НОМЕР_4 , місце проживання: АДРЕСА_4 , земельну ділянку АДРЕСА_1 , площею 1,9113 га згідно Схеми розподілу земельної ділянки площею 3,8226 га, що знаходиться в адмінмежах Катеринопільської селищної ради Звенигородського району Черкаської області, з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 7122281500:04:003:0255.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП: НОМЕР_4 , місце проживання: АДРЕСА_4 на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_3 , місце проживання: АДРЕСА_2 , судові витрати по оплаті судового збору в розмірі 603 (шістсо три) грн. 15 коп., та судові витрати по оплаті професійної правничої допомоги в розмірі 3500 (три тисячі п`ятсот) грн..

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Черкаського апеляційногосуду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя В.В.Лазаренко

СудКатеринопільський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення21.06.2023
Оприлюднено03.07.2023
Номер документу111906434
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин

Судовий реєстр по справі —698/257/23

Рішення від 26.06.2023

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Лазаренко В. В.

Рішення від 21.06.2023

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Лазаренко В. В.

Рішення від 21.06.2023

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Лазаренко В. В.

Ухвала від 17.05.2023

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Лазаренко В. В.

Ухвала від 24.04.2023

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Лазаренко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні