Рішення
від 26.06.2023 по справі 698/257/23
КАТЕРИНОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 698/257/23

Провадження № 2/698/107/23

ДОДАТКОВЕ

РІШЕННЯ

26 червня 2023 р. Катеринопільський районний суд Черкаської області, у складі:

головуючого судді Лазаренка В.В.,

за участі секретаря судового засідання Гончар Т.О.,

розглянувши у судовому засіданні питання про ухвалення додаткового рішення у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа Фермерське господарство «Надія» про поділ земельної ділянки в натурі,

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Катеринопільського районного суду Черкаської області від 21.06.2023 року позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа Фермерське господарство «Надія» про поділ земельної ділянки в натурі задоволено. Стягнуто з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП: НОМЕР_2 , місце проживання: АДРЕСА_2 , судові витрати по оплаті судового збору в розмірі 603 (шістсо три) грн. 15 коп., та судові витрати по оплаті професійної правничої допомоги в розмірі 3500 (три тисячі п`ятсот) грн..

Під час ухвалення рішення судом не зазначено в резолютивній частині про поверненняпозивачу здержавного бюджету50відсотків судовогозбору,сплаченого приподанні позову, у зв`язку з визнанням позову відповідачкою про, що відображено в мотивувальній частині рішенні суду при вирішенні питання про повернення позивачу 50 % судового збору.

Суд не вбачав необхідності викликати сторони в судове засідання, враховуючи характер вирішуваного питання, що відповідає вимогам ч. 4 ст. 270ЦПК України.

У зв`язку з цим, згідно з приписами ч. 2 ст. 247ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Дослідивши матеріали справи в межах питання, яке розглядається, суд прийшов до наступного висновку.

За змістом п. 3 ч. 1 ст. 270 ЦПК України суд,що ухваливрішення,може зазаявою учасниківсправи чиз власноїініціативи ухвалитидодаткове рішення,якщо судом не вирішено питання про судові витрати.

За правилом ч. 2 ст. 133 ЦПК України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначено уЗаконі України «Про судовий збір».

Стаття 1 Закону України «Про судовий збір»визначає поняття судового збору, як збору, що справляється по всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень, передбачених Законом.

Порядок повернення судового збору врегульованостаттею 7 Закону України «Про судовий збір».

Так, приписами ч. 3 ст. 7 Закону України «Про судовий збір» зокрема, передбачено, що у разі визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Відповідно довимог ч.5ст.7 Закону України «Про судовий збір» повернення сплаченої суми судового збору здійснюється в порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади із забезпечення реалізації державної фінансової політики.

Аналогічна за своїм змістом правова норма міститься у ч. 1ст. 142 ЦПК України.

Отже, системний аналіз положень ч. 1 ст.142ЦПК України та ч. 3 ст. 7 Закону України «Про судовий збір» дає підстави для висновку, що у разі, зокрема визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідному рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу із державного бюджету 50 % судового збору, сплаченого при поданні позову.

З матеріалівсправи вбачається,що вказанимсудовим рішенням стягнутоз ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 судовівитрати пооплаті судовогозбору врозмірі 603(шістсоттри)грн.15коп. в порядку розподілу судових витрат, згідно вимог ч. 1ст. 141 ЦПК України.

Разом зтим,судом небуло вирішенопитання проповернення позивачуз державногобюджету 50відсотків судовогозбору,сплаченого нимпри поданніпозову, у зв`язку з визнанням позову відповідачкою до початку розгляду справи по суті, що становить 603 грн. 15 коп.,

З оглядуна зазначене,що приухваленні вищевказаногорішення судомне булозазначено врезолютивній частинірішення щодо поверненняпозивачу здержавного бюджету50відсотків судовогозбору,сплаченого нимпри поданніпозову, у зв`язку з визнанням позовувідповідачкою допочатку розглядусправи посуті,разом зтим,зазначене питаннябуло предметомрозгляду вмотивувальній частинісудового рішеннянаявні правовіпідстави дляповерненняпозивачу 50відсотків сплаченогоним судовогозбору напідставі ч.3ст.7 Закону України «Про судовий збір», у зв`язку із чим суд вважає за необхідне винести додаткове рішення.

На підставі викладеного та керуючись ст.7 Закону України «Про судовий збір», ст.ст.142, 270, 352, 354 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Повернути ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП: НОМЕР_2 , місце проживання: АДРЕСА_2 , з Державного бюджету України 50 відсотків судового збору, що становить 603 (шістсот три) грн. 15 коп., сплаченого ним при подачі позовної заяви згідно квитанції № 9302-8317-4225-6020 від 17.04.2023 року в розмірі 1206 грн. 29 коп..

Апеляційна скарга на додаткове рішення може бути подана до Черкаського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Додаткове рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги, додаткове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя В.В.Лазаренко

СудКатеринопільський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення26.06.2023
Оприлюднено03.07.2023
Номер документу111906435
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин

Судовий реєстр по справі —698/257/23

Рішення від 26.06.2023

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Лазаренко В. В.

Рішення від 21.06.2023

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Лазаренко В. В.

Рішення від 21.06.2023

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Лазаренко В. В.

Ухвала від 17.05.2023

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Лазаренко В. В.

Ухвала від 24.04.2023

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Лазаренко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні