Ухвала
від 20.06.2023 по справі 752/5392/21
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/5392/21

Провадження № 2/752/1043/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 червня 2023 року Голосіївський районний суд м. Києва,

у складі суду: головуючого судді - Машкевич К.В.,

при секретарі - Гненик К.П.,

за участі представника позивача - Дузь Ю.М.

представника відповідача ОСОБА_2

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в м. Києві клопотання представника відповідача ОСОБА_2 про зупинення провадження у справі за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_4 , треті особи: Служба у справах дітей та сімї Голосіївської районної в м.Києві державної адміністрації, Орган опіки та піклування Франківської районної адміністрації Львівської міської ради (Відділ у справах дітей Франківської районної адміністрації Львівської міської ради) про усунення перешкод у спілкуванні з дітьми та визначення способу участі батька у вихованні дітей, суд

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом до ОСОБА_4 , треті особи: Служба у справах дітей та сімї Голосіївської районної в м.Києві державної адміністрації, Орган опіки та піклування Франківської районної адміністрації Львівської міської ради (Відділ у справах дітей Франківської районної адміністрації Львівської міської ради) про усунення перешкод у спілкуванні з дітьми та визначення способу участі батька у вихованні дітей.

Представник відповідача подала клопотання в якому просила суд зупинити провадження у справі №752/5392/21 на час перебування позивача ОСОБА_5 у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан.

Зазначила, що 10 травня 2023 року стороні відповідача стало відомо, що Орган опіки та піклування Франківської районної адміністрації Львівської міської ради направляв на електронну пошту Голосіївського районного суду м. Києва листа, в якому повідомив, що розгляд питання про надання висновку щодо визначення способу участі батька ОСОБА_5 у вихованні малолітніх дітей ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , які проживають разом з матір`ю ОСОБА_4 , - зупинено відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 28.02.2022 №165 «Деякі питання реалізації прав, свобод і законних інтересів фізичних та юридичних осіб» на час дії воєнного стану в Україні. Також у листі зазначено, що зупинені строки будуть поновлені у місячний строк після припинення чи скасування воєнного стану на відповідній території України.

Крім того, у зв`язку із дією воєнного стану та перебування позивача ОСОБА_5 у лавах ЗСУ, Орган опіки та піклування Франківської районної адміністрації Львівської міської ради (Відділ у справах дітей Франківської районної адміністрації Львівської міської ради) - буде позбавлений можливості виконати дії, направлені на встановлення актуальної, об`єктивної та достовірної інформації, яка передує складанню відповідного висновку по даній справі з питань щодо розв`язання спору між батьками малолітніх дітей на час перебування позивача ОСОБА_5 у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан.

У матеріалах справи міститься заява позивач про розгляд справи у його відсутності та за участі його представника, також зазначив адресу своєї реєстрації та адресу свого фактичного місця проживання квартиру за адресою: АДРЕСА_1 , яку він з осені 2020 року орендував декілька місяців разом з іншим чоловіком, а у подальшому декілька разів змінював місце фактичного проживання/ перебування, про що жодного разу не повідомляв ані суд, ані органи опіки та піклування, через що починаючи з осені 2021 року фактичне місце перебування позивача було не відоме.

Таким чином, у межах розгляду даної справи місце фактичного проживання позивача, де він планує проживати разом з дітьми-школярами не обстежувалось та Акт умов проживання за адресою позивача не складався.

Позивач ОСОБА_5 відповідно до відповіді на адвокатський запит був призваний на військову службу відповідно до Указу Президент України від 24 лютого 2022 року №69/2022 «Про загальну мобілізацію» та наказ Верховного головнокомандувача ЗСУ від 22.02.2022 №2 «Про призов резервістів н військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період» зарахованні до списків особового складу військової частини НОМЕР_1 та на всі види забезпечення. 08.04.2022 року. ОСОБА_5 проходить військову службу у військовій частині НОМЕР_2 , яка до 01.11.2022 року перебуває на фінансовому забезпеченні у військовій частин НОМЕР_3 .

Отже, на даний час Органом опіки та піклування Франківської районної адміністрації Львівської міської ради зупинено на час дії воєнного стану в Україні розгляд питання про надання висновку по цивільній справі №752/5392/21, щодо визначення способу участі батька ОСОБА_5 у вихованні малолітніх дітей ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , які проживають разом з матір`ю ОСОБА_4 та одночасно з цим позивач ОСОБА_5 перебуває у лавах ЗСУ та позбавлений можливості надати необхідну документально підтверджену інформацію щодо його актуального місця проживання/ перебування після закінчення воєнного стану в Україні, де він планує спільно проживати разом з дітьми. Крім того, позивач позбавлений можливості взяти участь під час дослідження психологом дитячо- батьківських відносин з дітьми.

На підставі викладеного з урахуванням п.2 ч.1 ст. 251 ЦПК України просить задовольнити клопотання.

В судовому засіданні представник відповідача підтримала клопотання з підстав зазначених у ньому та просила суд зупинити провадження у справі.

Позивач в судове засідання не з`явився, про розгляд справи повідомлений належним чином, просив слухати справу без його участі.

Представник позивача заперечувала щодо задоволення клопотання. Зазначила, що позивач у разі необхідності може бути присутнім при вирішенні питань пов`язаних з розглядом справи.

Заслухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи, суд не знаходить підстав для зупинення провадження в справі, виходячи з наступного.

Статтею 251 ЦПК України передбачено вичерпний перелік підстав для обов`язкового зупинення провадження в справі судом.

Відповідно до ч.2 ст. 252 ЦПК України не допускається зупинення провадження у справі про стягнення аліментів з підстави наявності спору про батьківство (материнство), визначення місця проживання дитини, про участь одного з батьків або родичів у вихованні дитини, спілкуванні з дитиною.

У п. 2 ч. 1 ст. 251 ЦПК України встановлено, що суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у разі перебування сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 253 ЦПК України провадження у справі зупиняється у випадку, встановленому пунктом 2 частини першої статті 251 цього Кодексу, - до припинення перебування сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції.

Кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру (п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод).

Європейський суд з прав людини зауважує, що процесуальні норми призначені забезпечити належне відправлення правосуддя та дотримання принципу правової визначеності, а також про те, що сторони повинні мати право очікувати, що ці норми застосовуються. Принцип правової визначеності застосовується не лише щодо сторін, але й щодо національних судів (DIYA 97 v. UKRAINE, №19164/04, § 47, ЄСПЛ, від 21 жовтня 2010 року).

Європейський суд з прав людини зауважив, що розумність тривалості провадження повинна оцінюватись з урахуванням обставин справи та таких критеріїв як складність справи, поведінка заявника та відповідних органів влади, а також важливості спору для заявника (FRYDLENDER v. FRANCE, № 30979/96, § 43, ЄСПЛ, від 20 червня 2000 року).

У постанові Верховного Суду України 07.10.2015 у справі № 6-1367цс15 зазначено, що зупинення провадження у справі - це тимчасове припинення судом вчинення процесуальних дій під час судового розгляду із визначених у законі об`єктивних підстав, які перешкоджають подальшому розгляду справи і щодо яких неможливо передбачити їх усунення. Межі зупинення провадження у справі не повинні призводити до зменшення розумного строку розгляду справи.

Відповідно до ст. 65 Конституції України захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов`язком громадян України.

Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 в Україні введено воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб. Строк дії воєнного стану неодноразово продовжувався і на даний час його дію не припинено.

Судом встановлено, що позивач перебуває у складі ЗСУ, на даний час проходить службу.

Клопотання про зупинення провадження у справи заявлено стороною відповідача.

З аналізу викладеної норми закону вбачається, що наслідком не зупинення провадження у справі за клопотанням особи, яка безпосередньо перебуває у складі ЗСУ, є порушення прав такої особи.

Таким чином положення п. 2 ч. 1 ст. 251 ЦПК України спрямовані на захист права особи, яка подала відповідне клопотання та перебуває у складі ЗСУ.

Факт перебування позивача в Збройних Силах України не позбавляє його можливості ефективного використання своїх процесуальних прав.

Суд звертає увагу на те, що позивач має уповноваженого ним на представництво своїх інтересів представника, тобто визначився з захистом та представництвом своїх прав та інтересів, який безпосередньо приймає участь у судових засіданнях.

Крім того, суд враховує заяву позивача про розгляд справи у його відсутності, в зв`язку з проходженням військової служби в ЗСУ, та за участі його представника - адвоката Дузь Ю.М., та у разі необхідності надання ним пояснень у судовому засіданні /т.3, а.с.82/.

Також суд бере до уваги розумність строків розгляду справи, що згідно приписів ст. 2 ЦПК України належить до основних засад (принципів) цивільного судочинства і є складовою права на справедливий суд та однією з процесуальних гарантій доступу до суду, що передбачено статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, та про що неодноразово вказував у своїх рішеннях Європейський суд з прав людини.

Враховуючи викладене вище, суд дійшов висновку, що приведені в заяві про зупинення провадження в справі обставини не є перешкодою для правильного вирішення даного спору, а також не покладають на суд обов`язок зупинити провадження у справі, а тому підстави для зупинення провадження в справі відсутні.

Керуючись ст. 251 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

В задоволенні клопотання представника відповідача ОСОБА_2 про зупинення провадження в справі відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: К.В.Машкевич

СудГолосіївський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення20.06.2023
Оприлюднено03.07.2023
Номер документу111906869
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин

Судовий реєстр по справі —752/5392/21

Ухвала від 29.05.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Березовенко Руслана Вікторівна

Рішення від 19.04.2024

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Машкевич К. В.

Рішення від 19.04.2024

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Машкевич К. В.

Ухвала від 16.11.2023

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Машкевич К. В.

Ухвала від 02.10.2023

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Машкевич К. В.

Ухвала від 20.06.2023

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Машкевич К. В.

Ухвала від 20.06.2023

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Машкевич К. В.

Ухвала від 08.05.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Немировська Олена Віленівна

Ухвала від 17.04.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Немировська Олена Віленівна

Ухвала від 22.03.2023

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Машкевич К. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні