Постанова
від 29.06.2023 по справі 815/423/17
П'ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П`ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 червня 2023 р.м. ОдесаСправа № 815/423/17

Суддя першої інстанції: Бжассо Н.В.

Час та місце ухвалення судового рішення «--:--», м. Одеса

Повний текст судового рішення складений 16.05.2023р.

П`ятий апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

головуючого судді Крусяна А.В.,

суддів Градовського Ю.М., Яковлєва О.В.,

розглянувши у порядку письмового провадження апеляційну скаргу Південного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків на ухвалу Одеського окружного адміністративного суду від 16 травня 2023 року про заміну сторони боржника у виконавчому провадженні у справі за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Тедіс Україна» до Офісу великих платників податків ДФС про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень, -

В С Т А Н О В И В:

Рішенням Одеського окружного адміністративного суду від 19.11.2019р., залишеним без змін постановою П`ятого апеляційного адміністративного суду від 11.11.2020р. задоволено позов ТОВ «Тедіс Україна» до Офісу великих платників податків ДФС про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень. Стягнуто з Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби за рахунок бюджетних асигнувань Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби на користь ТОВ «Тедіс Україна» судовий збір у розмірі 3396289,26грн. Стягнуто з Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби за рахунок бюджетних асигнувань Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби на користь ТОВ «Тедіс Україна» суму судових витрат у розмірі 56284,80грн. за проведення судово-економічної експертизи.

24.02.2020р. Одеським окружним адміністративним судом видано виконавчий лист №815/423/17 щодо стягнення з Офісу великих платників податків ДФС за рахунок бюджетних асигнувань Офісу великих платників податків ДФС на користь ТОВ «Тедіс Україна» судового збору у розмірі 3396289,26грн. та судових витрат у розмірі 56284,80грн. за проведення судово-економічної експертизи.

Ухвалою Одеського окружного адміністративного суду від 29.01.2021р. замінено боржника у виконавчому листі №815/423/17, що виданий Одеським окружним адміністративним судом 24.02.2020р., з Офісу великих платників податків ДФС на його правонаступника Офіс великих платників податків ДПС.

20.04.2021р. Управління Державної казначейської служби України у Печерському районі подало до суду першої інстанції заяву про заміну сторони у виконавчому провадженні з Офісу великих платників податків ДПС на Південне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками.

Ухвалою Одеського окружного адміністративного суду від 16.05.2023р. замінено боржника у виконавчому листі Одеського окружного адміністративного суду від 24.02.2020р. у справі №815/423/17 з Офісу великих платників податків ДПС на його правонаступника Південне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків.

Не погоджуючись з ухваленим у справі судовим рішенням, посилаючись на порушення судом першої інстанції норм процесуального права, Південне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків подало апеляційну скаргу, в якій просить скасувати ухвалу суду та відмовити у задоволенні заяви про заміну сторони виконавчого провадження у справі.

Апелянт вважає, що Південне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків не має статусу юридичної особи, тому з урахуванням ч.2 ст.15 Закону України «Про виконавче провадження» не може бути боржником у виконавчому листі.

Заслухавши суддю-доповідача, розглянувши матеріали справи та перевіривши доводи апеляційної скарги, законність та обґрунтованість ухвали суду в межах доводів та вимог апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що вона підлягає задоволенню.

Статтею 52 КАС України передбачено, що у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії судового процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов`язкові для особи, яку він замінив.

Відповідно до ч.ч.1, 4 ст.379 КАС України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Постановою Кабінету Міністрів України від 20.10.2011р. №1074 затверджено Порядок здійснення заходів, пов`язаних з утворенням, реорганізацією або ліквідацією міністерств, інших центральних органів виконавчої влади (далі Порядок №1074).

Згідно з п.п.5, 6 вказаного Порядку №1074 орган виконавчої влади припиняється шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. Права та обов`язки органів виконавчої влади переходять: у разі злиття органів виконавчої влади до органу виконавчої влади, утвореного внаслідок такого злиття; у разі приєднання одного або кількох органів виконавчої влади до іншого органу виконавчої влади до органу виконавчої влади, до якого приєднано один або кілька органів виконавчої влади; у разі поділу органу виконавчої влади до органів виконавчої влади, утворених внаслідок такого поділу; у разі перетворення органу виконавчої влади до утвореного органу виконавчої влади; у разі ліквідації органу виконавчої влади і передачі його завдань та функцій іншим органам виконавчої влади до органів виконавчої влади, визначених відповідним актом Кабінету Міністрів України.

Пунктом 8 Порядку №1074 встановлено, що внаслідок реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) органів виконавчої влади припиняється той орган виконавчої влади, майнові права та обов`язки якого переходять його правонаступникам.

Отже, якщо спір виник з приводу реалізації суб`єктом владних повноважень, що припиняється, його компетенції, підстави для правонаступництва виникають з моменту його вибуття з правовідносин, щодо яких виник спір, унаслідок, зокрема, передачі розпорядчим актом Кабінету Міністрів України його адміністративної компетенції іншому (іншим) суб`єктам владних повноважень.

Якщо спір виник у відносинах, що не пов`язані з реалізацією суб`єктом владних повноважень його компетенції, підстави для правонаступництва виникають з моменту припинення сторони суб`єкта владних повноважень.

У межах вирішення питання, яке є предметом розгляду в цій справі, для встановлення факту публічного правонаступництва визначальним є встановлення або припинення первісного суб`єкта Офісу великих платників податків ДПС, або переходу його функцій (адміністративної компетенції), з яких виник спір, до Південного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків.

Так, постановою Кабінету Міністрів України від 30.09.2020р. №893 «Деякі питання територіальних органів Державної податкової служби» постановлено ліквідувати Офіс великих платників податків ДПС, який був правонаступником Офісу великих платників податків ДФС.

Відповідно до абз.3 п.2 постанови Кабінету Міністрів України від 30.09.2020р. №893 «Деякі питання територіальних органів Державної податкової служби» права та обов`язки територіальних органів Державної податкової служби, що ліквідуються переходять до Державної податкової служби та її територіальним органам у межах, визначених положенням про ДПС та її територіальні органи.

Відповідно до Положення про Південне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків, затвердженого наказом Державної податкової служби України від 12.11.2020р. №643 Південне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків є правонаступником майна, прав та обов`язків Офісу великих платників податків ДПС у відповідних сферах діяльності.

Разом з тим, станом на 14.06.2023р. Офіс великих платників ДПС перебуває в стані припинення.

24.02.2020р. Одеським окружним адміністративним судом видано виконавчий лист №815/423/17 щодо стягнення на користь ТОВ «Тедіс Україна» судового збору у розмірі 3396289,26грн. та судових витрат у розмірі 56284,80 грн. за проведення судово-економічної експертизи.

Таким чином, обов`язок боржника, що випливає з рішення суду цій справі, не стосується публічно-владних функцій у сфері реалізації державної податкової політики, державної політики з адміністрування єдиного внеску чи інших функцій, що були передані Південному міжрегіональному управлінню ДПС по роботі з великими платниками податків відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 30.09.2020р. №893 та Положення про Південне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків, затвердженого наказом Державної податкової служби України від 12.11.2020р. №643.

У такому випадку заміна Офісу великих платників ДПС, як боржника, за вказаним рішенням суду може мати місце виключно у випадку фактичного його вибуття унаслідок припинення.

Відповідно до ч.ч.1, 5 ст.104 Цивільного кодексу України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Оскільки на момент розгляду заяви про заміну сторони виконавчого провадження, не внесено до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань запис про припинення Офісу великих платників ДПС, а тому висновок суду першої інстанції про його вибуття і наявність підстав для її заміни на Південне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків є передчасним.

Дана правова позиція викладена у відповідності до постанови Верховного Суду від 11.02.2021р. у справі №826/9815/18; від 09.06.2023р. №460/1122/22.

На підставі викладеного, оскільки судом першої інстанції при вирішенні справи неповно з`ясовано обставини справи, що мають значення для справи, неправильно застосовано норми матеріального права, ухвала суду першої інстанції в порядку ст.317 КАС України підлягає скасуванню.

Керуючись ст.ст.311, 315, 317, 321, 322, 325, 329 КАС України суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Південного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків задовольнити, ухвалу Одеського окружного адміністративного суду від 16 травня 2023 року про заміну сторони боржника у виконавчому провадженні скасувати.

Ухвалити постанову, якою відмовити у задоволенні заяви Управління Державної казначейської служби України у Печерському районі про заміну сторони у виконавчому провадженні з Офісу великих платників податків ДПС на Південне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дати її прийняття та може бути оскаржена до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня отримання судового рішення.

Суддя-доповідач А.В. КрусянСудді Ю.М. Градовський О.В. Яковлєв

Дата ухвалення рішення29.06.2023
Оприлюднено03.07.2023
Номер документу111917700
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу адміністрування податків, зборів, платежів, а також контролю за дотриманням вимог податкового законодавства, зокрема щодо адміністрування окремих податків, зборів, платежів

Судовий реєстр по справі —815/423/17

Постанова від 29.06.2023

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Крусян А.В.

Ухвала від 13.06.2023

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Крусян А.В.

Ухвала від 01.06.2023

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Крусян А.В.

Ухвала від 16.05.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Бжассо Н.В.

Постанова від 20.03.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Дашутін І.В.

Постанова від 20.03.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Дашутін І.В.

Ухвала від 09.02.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Дашутін І.В.

Ухвала від 20.10.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Дашутін І.В.

Ухвала від 11.10.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Дашутін І.В.

Ухвала від 02.03.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Дашутін І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні