Рішення
від 30.06.2023 по справі 466/10402/22
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 466/10402/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(додаткове)

«30» червня 2023 року Шевченківський районний суд м. Львова

в складі : головуючого - судді Кавацюка В.І.

при секретарі Хомляк О.П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Львові

заяву представника позивача ОСОБА_1 адвоката Батенчук Марії Михайлівни про ухвалення додаткового рішення у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 , від імені якого діє адвокат Батенчук Марія Михайлівна, до приватного підприємства «Управляюча компанія «Рідний дім» про відшкодування майнової та моральної шкоди, які завдані залиттям квартири,

у с т а н о в и в:

У провадженні Шевченківського районного суду м. Львова знаходилась цивільна справа №466/10402/22 за позовом ОСОБА_1 , від імені якого діє адвокат Батенчук Марія Михайлівна, до приватного підприємства «Управляюча компанія «Рідний дім» про відшкодування майнової та моральної шкоди, які завдані залиттям квартири.

31 травня 2023 року Шевченківським районним судом м. Львова в даній справі було ухвалено рішення, яким позов ОСОБА_1 , від імені якого діє адвокат Батенчук Марія Михайлівна, до приватного підприємства «Управляюча компанія «Рідний дім» про відшкодування майнової та моральної шкоди, які завдані залиттям квартири, задоволено частково.

Ухвалено стягнути з приватного підприємства «Управляюча компанія «Рідний дім» на користь ОСОБА_1 100 468,00 грн. (сто тисяч чотириста шістдесят вісім гривень) у відшкодування майнової шкоди та 10 000,00 грн. (десять тисяч гривень) у відшкодування моральної шкоди, які завдані залиттям квартири.

Також ухвалено стягнути з приватного підприємства «Управляюча компанія «Рідний дім» на користь ОСОБА_1 3 157, 00 грн. (три тисячі сто п`ятдесят сім гривень) витрат по оплаті судового збору.

02 червня 2023 року представник позивача ОСОБА_1 - адвокат Батенчук М.М. подала до суду заяву про ухвалення додаткового рішення щодо стягнення з позивача витрат на професійну правничу допомогу в розмірі 25 000,00 грн.

В обгрунтування заяви покликається на те, що у позові зазначено, що попередній (орієнтовний) розрахунок судових витрат, які позивач очікує понести у зв`язку із розглядом справи в суді першої інстанції, становить 25 000 (двадцять п`ять тисяч) гривень - оплата правової (професійної правничої) допомоги.

У судовому засіданні 31.05.2023р. до закінчення розгляду справи (оскільки розгляд справи відбувався в порядку спрощеного провадження, у якому судові дебати не проводяться) у цивільній справі №466/10402/22 представником позивача заявлено, що розмір судових витрат позивача по оплаті правової (професійної правничої) допомоги складає 25 000 гривень, а також заявлено про наступне подання відповідних доказів на підтвердження судових витрат. Враховуючи, що судовий розгляд по суті цивільної справи №466/10402/22, провадження № 2/466/2657/22 за позовом за позовом ОСОБА_1 до ПП «Управляюча Компанія «Рідний дім» про відшкодування шкоди, завданої залиттям квартири завершено ухваленням рішення 31.05.2023р., останнім днем строку на подання доказів для підтвердження розміру витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи № 466/10402/22 є 05.06.2023р.

Відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 141 ЦПК України, інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються у разі у разі часткового задоволення позову - на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

В судове засідання, яке було призначено на 30 червня 2023 року о 16.00год., учасники справи не з`явились, хоч про час та місце розгляду справи були повідомлені в установленому порядку, причину неявки не повідомили.

У відповідності до положень ч.2 ст. 247 ЦПК України у зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Стаття 59 Конституції України гарантує кожному право на правову допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав. Для забезпечення права на захист від обвинувачення та надання правової допомоги при вирішенні справ у судах та інших державних органах в Україні діє адвокатура.

Відповідно до статті 133 ЦПК України, судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати: 1) на професійну правничу допомогу; 2) пов`язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів, експертів та проведенням експертизи; 3) пов`язані з витребуванням доказів, проведенням огляду доказів за їх місцезнаходженням, забезпеченням доказів; 4) пов`язані з вчиненням інших процесуальних дій, необхідних для розгляду справи або підготовки до її розгляду.

Відповідно до ч.1, 2 ст. 30 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту. Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги.

Частина 4 статті 137 ЦПК України запроваджено принцип співмірності витрат на оплату послуг адвоката. Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

Витрати повинні перебувати у безпосередньому причинному зв`язку із наданням правової допомоги у конкретній справі, а їх розмір повинен бути розумним.

З матеріалів справи убачається, що адвокат Батенчук М.М. подала розрахунок витрат, пов`язаних із розглядом справи, включаючи витрати на правову допомогу та у заяві про ухвалення додаткового рішення просила стягнути з відповідача на користь позивача ОСОБА_1 суму витрат на послуги адвоката, який надає йому правову допомогу відповідно до договору про надання правової допомоги від 01 грудня 2022 року, який долучено до матеріалів справи.

У постанові Великої Палати Верховного Суду від 27 червня 2018 року у справі № 826/1216/16 (провадження № 11-562ас18) зроблено висновок, що склад та розмір витрат, пов`язаних з оплатою правової допомоги, входить до предмета доказування у справі. На підтвердження цих обставин суду повинні бути надані договір про надання правової допомоги (договір доручення, договір про надання юридичних послуг та ін.), документи, що свідчать про оплату гонорару та інших витрат, пов`язаних із наданням правової допомоги, оформлені у встановленому законом порядку (квитанція до прибуткового касового ордера, платіжне доручення з відміткою банку або інший банківський документ, касові чеки, посвідчення про відрядження). Зазначені витрати мають бути документально підтверджені та доведені. Відсутність документального підтвердження витрат на правову допомогу, а також розрахунку таких витрат є підставою для відмови у задоволенні вимог про відшкодування таких витрат.

На підтвердження понесених витрат на отримання професійної правничої допомоги до суду надано копію Договору № АО135М про надання правової допомоги від 01 грудня 2022 року; акт приймання-передачі наданої правової допомоги №1/АО135М/22 від 31 травня 2023 року згідно договору №АО135М/22 від 01 грудня 2022 року, детальний опис розрахунку надання професійної правничої (правової) допомоги, та платіжний документ.

З акту приймання-передачі наданої правової допомоги №1/АО135М/22 від 31 травня 2023 року вбачається, що Адвокатським об`єднанням «Кодекс» в особі керуючого партнера Воробця С.І. було витрачено час на: юридичну консультацію: правовий аналіз взаємовідносин між сторонами, наявних доказів (документів), узгодження правової позиції у справі, підготовка позовної заяви, інших заяв по суті справи та з процесуальних питань, виконання процесуальних вимог, представництво інтересів клієнта в судових засіданнях під час розгляду справи.

Пунктом 48 постанови Пленуму Вищого Спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних прав «Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах № 10 від 17.10.2014 визначено, що витрати на правову допомогу, граничний розмір якої визначено відповідним законом, про що зазначено в пункті 47 цієї постанови, стягуються не лише за участь у судовому засіданні при розгляді справи, а й у разі вчинення інших дій поза судовим засіданням, безпосередньо пов`язаних із наданням правової допомоги у конкретній справі (наприклад, складання позовної заяви, надання консультацій, переклад документів, копіювання документів). Зазначені витрати мають бути документально підтверджені та доведені. Відсутність документального підтвердження витрат на правову допомогу, а також розрахунку таких витрат є підставою для відмови у задоволенні вимог про відшкодування таких витрат.

Європейським судом з прав людини висловлена правова позиція, згідно з якою при розгляді питань компенсації витрат, понесених сторонами на отримання ними юридичної допомоги (в тому числі й під час розгляду їх справ в національних судах) задоволенню судом підлягають лише ті вимоги, по яким доведено, що витрати заявника були фактичними, неминучими, необхідними, а їх розмір розумним та обґрунтованим (остаточне рішення Європейського суду з прав людини від 10 січня 2010 року, №33210/07 і 41866/08) та «Гуриненко проти України» (рішення Європейського суду з прав людини від 18 лютого 2010 року, №37246/04).

При вирішенні питання про стягнення витрат за правничу допомогу суд враховує складність справи, обсяг наданої правничої допомоги адвокатом та приходить до висновку щодо стягнення з позивача на користь відповідача витрат на правничу допомогу у розмірі 15 000грн.

Згідно п.3 ч.1 ст.270 ЦПК України, суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати.

Керуючись ст. ст. 137, 247, 270 ЦПК України, суд

в и р і ш и в :

заяву представника позивача ОСОБА_1 адвоката Батенчук Марії Михайлівни про ухвалення додаткового рішення задовольнити часткового.

Резолютивну частину рішення Шевченківського районного суду м.Львова від 31 травня 2023 року, після третього абзацу доповнити абзацом наступного змісту:

«Стягнути з приватного підприємства «Управляюча компанія «Рідний дім» на користь ОСОБА_1 15 000,00 грн. (п`ятнадцять тисяч гривень) витрат на правничу допомогу.»

Додаткове рішення може бути оскаржена в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Додаткове рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги, додаткове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя В. І. Кавацюк

СудШевченківський районний суд м.Львова
Дата ухвалення рішення30.06.2023
Оприлюднено04.07.2023
Номер документу111923476
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про відшкодування шкоди, з них

Судовий реєстр по справі —466/10402/22

Постанова від 03.10.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ніткевич А. В.

Ухвала від 02.08.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ніткевич А. В.

Ухвала від 10.07.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ніткевич А. В.

Рішення від 30.06.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Кавацюк В. І.

Рішення від 31.05.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Кавацюк В. І.

Рішення від 31.05.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Кавацюк В. І.

Ухвала від 23.12.2022

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Кавацюк В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні