Ухвала
від 29.06.2023 по справі 917/837/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Зигіна, 1, м. Полтава, 36000, тел. (0532) 61 04 21E-mail: inbox@pl.arbitr.gov.ua, https://pl.arbitr.gov.ua/sud5018/Код ЄДРПОУ 03500004

УХВАЛА

29.06.2023 Справа № 917/837/22

Господарський суд Полтавської області у складі судді Ківшик О.В., розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Полтаваенергозбут" (вх. № 7707 від 20.06.2023) про заміну боржника правонаступником у справі № 917/837/22 -

за позовною заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Полтаваенергозбут", вул. Панянка, 65Б , м. Полтава, 36022

до відповідача Комунального підприємства Решетилівське комунальне підприємство "Водоканал", вул. Старокиївська, 18, м. Решетилівка, Полтавська область, 38400

про стягнення 624 218,77 грн,

Секретар судового засідання Теницька С.В.

Представники: не з`явилися.

Обставини справи : 20.06.2023 року від Товариства з обмеженою відповідальністю "Полтаваенергозбут" до суду надійшла заява вх. № 7707 про заміну сторони по справі Комунального підприємства Решетилівське комунальне підприємство "Водоканал" на правонаступника - Комунальне підприємство Полтавської обласної ради "Полтававодоканал".

Суд ухвалою від 21.06.2023 року прийняв вищезазначену заяву до розгляду, призначив проведення судового засідання з розгляду даної заяви на 29.06.2023.

Учасники справи та представництво у судове засідання не забезпечили, їх явка в судове засідання судом обов`язковою не визнавалась.

Відповідно до приписів ст. 120 ГПК України, суд повідомляє учасників справи про дату, час і місце судового засідання чи вчинення відповідної процесуальної дії, якщо їх явка є не обов`язковою. Виклики і повідомлення здійснюються шляхом вручення ухвали в порядку, передбаченому цим Кодексом для вручення судових рішень.

В дотримання приписів чинного процесуального законодавства Ухвала суду по даній справі від 21.06.2023 була направлена всім учасникам процесу за наявними у матеріалах справи адресами, а також своєчасно розміщена судом в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Враховуючи викладене, учасники справи були належним чином та завчасно повідомлені про дату, час і місце проведення судового засідання, про що свідчать матеріали справи.

Згідно з ст. 334 ГПК України суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб. Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Враховуючи те, що десятиденний строк є присікальним, тому суд не оцінює дану обставину як підставу для відкладення розгляду даної заяви.

Розглянувши матеріали заяви, суд, встановив :

Господарським судом Полтавської області розглядалася справа № 917/837/22 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Полтаваенергозбут" до Комунального підприємства Решетилівське комунальне підприємство "Водоканал" про стягнення 624 218,77 грн заборгованості, що виникла внаслідок неналежного виконання останнім умов укладеного 31.01.2022 між сторонами Договору про постачання/закупівлю електричної енергії споживачу № 22414055, з яких : 619 667,64 грн основний борг за період з 01.05.2022 по 30.06.2022, 605,72 грн пеня за період з 01.02.2022 по 23.02.2022, 3 945,41 грн 3% річних за період з 01.02.2022 по 26.07.2022.

Рішенням Господарського суду Полтавської області від 05.10.2022 у справі №917/837/22 позовні вимоги задоволено частково, стягнуто з Комунального підприємства Решетилівське комунальне підприємство "Водоканал" на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Полтаваенергозбут" 605,72 грн пені, 3 945,41 грн 3% річних та 68,27 грн. витрат по сплаті судового збору, в частині стягнення 619 667,64 грн закрито провадження у справі в зв`язку з відсутністю предмету спору.

На виконання рішення Господарського суду Полтавської області від 05.10.2022 року, яке набрало законної сили 26.10.2022 року, судом було видано наказ від 20.01.2023.

20.06.2023 року від Товариства з обмеженою відповідальністю "Полтаваенергозбут" до суду надійшла заява вх. № 7707 про заміну сторони по справі Комунального підприємства Решетилівське комунальне підприємство "Водоканал" на правонаступника - Комунальне підприємство Полтавської обласної ради "Полтававодоканал".

В обґрунтування заяви про заміну сторони правонаступником заявник посилається на те, що відповідно до рішення пленарного засідання чотирнадцятої позачергової сесії восьмого скликанню Полтавської обласної ради від 26 липня 2022 року №443 «Про прийняття єдиного майнового комплексу Комунального підприємства Решетилівське комунальне підприємство «Водоканал» у спільну власність територіальних громад, сіл, селищ, міст Полтавської області» найменування Комунального підприємства Решетилівське комунальне підприємство «Водоканал» змінено на Комунальне підприємство Полтавської обласної ради «Решетилівське підприємство «Водоканал».

Відповідно до рішення пленарного засідання сімнадцятої позачергової сесії восьмого скликання Полтавської обласної ради від 14 жовтня 2022 року №482 «Про реорганізацію Комунального підприємства Полтавської обласної ради «Решетилівське підприємство «Водоканал» шляхом приєднання до Комунального підприємства Полтавської обласної ради «Полтававодоканал», Комунальне підприємство Полтавської обласної ради «Полтававодоканал» є правонаступником усього майна, прав та обов`язків реорганізованого шляхом приєднання Комунального підприємства Полтавської обласної ради «Решетилівське підприємство «Водоканал».

На виконання вищезазначеного рішення 31.01.2023 складено та підписано передавальний акт балансових рахунків, матеріальних цінностей, активів та зобов`язань Комунального підприємства Полтавської обласної ради «Решетилівське підприємство «Водоканал» на баланс правонаступника Комунального підприємства Полтавської обласної ради «Полтававодоканал» (а.с. 141-143).

Згідно відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань Комунальне підприємство Полтавської обласної ради «Решетилівське підприємство «Водоканал» перебуває у стані припинення.

Враховуючи викладене, заявник просить суд замінити боржника у даній справі його правонаступником - Комунальним підприємством Полтавської обласної ради «Полтававодоканал».

Дослідивши надані суду докази та матеріали справи, суд дійшов висновку про задоволення заяви з огляду на наступне.

Відповідно до п. 2 ч. 1 статті 512 ЦК України кредитор у і зобов`язанні може бути замінений іншою особою внаслідок правонаступництва.

Статтею 52 ГПК України визначено, що у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив. Про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу.

Згідно з ч. 1 ст. 104 Цивільного кодексу України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

Статтею 106 ЦК України передбачено, що злиття, приєднання, поділ та перетворення юридичної особи здійснюються за рішенням його учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, а у випадках, передбачених законом, - за рішенням суду або відповідних органів державної влади. Законом може бути передбачено одержання згоди відповідних органів державної влади на припинення юридичної особи шляхом злиття або приєднання.

Порядок припинення юридичної особи шляхом злиття, приєднання, поділу та перетворення регламентовано ст. 107 ЦК України, за приписами якої кредитор може вимагати від юридичної особи, що припиняється, виконання зобов`язань якої не забезпечено, припинення або дострокового виконання зобов`язання, або забезпечення виконання зобов`язання, крім випадків, передбачених законом. Після закінчення строку для пред`явлення вимог кредиторами та задоволення чи відхилення цих вимог комісія з припинення юридичної особи складає передавальний акт (у разі злиття, приєднання або перетворення) або розподільчий баланс (у разі поділу), який має містити положення про правонаступництво щодо майна, прав та обов`язків юридичної особи, що припиняється шляхом поділу, стосовно всіх її кредиторів та боржників, включаючи зобов`язання, які оспорюються сторонами. Передавальний акт та розподільчий баланс затверджуються учасниками юридичної особи або органом, який прийняв рішення про її припинення, крім випадків, встановлених законом. Порушення положень частин другої та третьої цієї статті є підставою для відмови у внесенні до єдиного державного реєстру запису про припинення юридичної особи та державній реєстрації створюваних юридичних осіб - правонаступників.

У частині 8 ст. 4 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» передбачено, що у разі приєднання юридичних осіб здійснюється державна реєстрація припинення юридичних осіб, що припиняються у результаті приєднання, та державна реєстрація змін до відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі, щодо правонаступництва юридичної особи, до якої приєднуються. Приєднання вважається завершеним з дати державної реєстрації змін до відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі, щодо правонаступництва юридичної особи, до якої приєднуються.

Положеннями ст. ст. 104, 107 Цивільного кодексу України не визначений момент переходу прав та обов`язків від юридичної особи, яка припиняється у зв`язку з реорганізацією, суд вважає, що такий момент не може пов`язуватися з внесенням запису до державного реєстру про припинення реорганізованої юридичної особи. Зазначене кореспондується з висновком Верховного Суду, викладеним у постанові від 14.09.2020 у справі №296/443/16-ц.

Матеріалами справи підтверджуєтся, що згідно рішення пленарного засідання сімнадцятої позачергової сесії восьмого скликання Полтавської обласної ради від 14.10.2022 року №482 «Про реорганізацію Комунального підприємства Полтавської обласної ради «Решетилівське підприємство «Водоканал» шляхом приєднання до Комунального підприємства Полтавської обласної ради «Полтававодоканал», Комунальне підприємство Полтавської обласної ради «Полтававодоканал» є правонаступником усього майна, прав та обов`язків реорганізованого шляхом приєднання Комунального підприємства Полтавської обласної ради «Решетилівське підприємство «Водоканал». В подальшому було складено та підписано передавальний акт балансових рахунків, матеріальних цінностей, активів та зобов`язань Комунального підприємства Полтавської обласної ради «Решетилівське підприємство «Водоканал» на баланс правонаступника Комунального підприємства Полтавської обласної ради «Полтававодоканал» (а.с. 141-143).

Отже, матеріалами справи підтверджується, що Комунальне підприємство Полтавської обласної ради «Полтававодоканал» є правонаступником відповідача (Комунального підприємства Решетилівське комунальне підприємство "Водоканал"), а тому суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Полтаваенергозбут" про заміну про заміну боржника по справі №917/837/22 його правонаступником.

Враховуючи викладене та керуючись ст. 52, 234 ГПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

1. Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Полтаваенергозбут" (вх. № 7707 від 20.06.2023) про заміну боржника правонаступником у справі № 917/837/22 задовольнити.

2. 3амінити боржника у справі № 917/837/22 з Комунального підприємства Решетилівське комунальне підприємство "Водоканал" (вул. Старокиївська, 18, м. Решетилівка, Полтавська область, 38400, код ЄДРПОУ 32500315) на його правонаступника Комунальне підприємство Полтавської обласної ради "Полтававодоканал" (вул. Пилипа Орлика, 40-а, м. Полтава, Полтавська обл., 36020, код ЄДРПОУ 03361661)

3. Ухвалу надіслати учасникам справи.

Ухвала підписана 29.06.2023 року.

Ухвала може бути оскаржена в порядку та строки, передбачені статтями 255, 256, 257 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя О.В.Ківшик

Дата ухвалення рішення29.06.2023
Оприлюднено05.07.2023
Номер документу111938078
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 624 218,77 грн, Секретар судового засідання Теницька С.В

Судовий реєстр по справі —917/837/22

Ухвала від 29.06.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ківшик О.В.

Ухвала від 21.06.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ківшик О.В.

Судовий наказ від 20.01.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ківшик О.В.

Ухвала від 19.01.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ківшик О.В.

Рішення від 05.10.2022

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ківшик О.В.

Ухвала від 03.08.2022

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ківшик О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні