Ухвала
від 04.07.2023 по справі 198/252/23
ЮР'ЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 198/252/23

Провадження № 2/0198/119/23

04.07.2023

У Х В А Л А

04 липня 2023року року суддя Юр"ївського районного суду Дніпропетровської області Білинський М.В., розглянувши позовну заяву (та додані до неї заяву і клопотання) ОСОБА_1 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 до Великочернігівського ліцею Нижньотеплівської сільської територіальної громади, місце знаходження: Луганська область Щастинський район с. Велика Чернігівка вул. Робоча, 6-А; третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Нижньотеплівська сільська військово-цивільна адміністратція, місце знаходження: Луганська область, Щастинський район, с. Нижньотепле, вул. Центральна,7 про визнання незаконним та скасування наказу Комунального опорного закладу «Великочернігівська спеціалізована школа Станично-Луганського району Луганської області» від 04.10.2021 року № 107-о «Про оголошення догани вчителю інформатики ОСОБА_1 » (процитовано з позову),

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з вищевказаним позовом.

Згідно до розпорядження Верховного Суду України від 06.03.2022 року №1/0/9-22 змінена підсудність Станично-Луганського районного суду Луганської області на Юр"ївський райониий суд Дніпропетровської області.

До позовної заяви позивачем подано заяву (а.с. 20-21) про поновлення процесуального строку для подання позовної заяви. В даній заяві позивачем вказано обгрунтування причини пропуску строку:

-до загальновідомих подій з 24.02.2022 року ОСОБА_1 звертався до Станично-Луганського райсуду Луганської області з аналогічним позовом, розгляд справи завершено не було. З початком повномасштабної війни вказаний суд припинив роботу, справи передані не були (ні в паперовому, ні в електронному вигляді). Позивач звертався з даного приводу з заявами до Юр"ївського районного суду Дніпропетровської області, отримав відповідь про відсутність справ.

Вивчивши дану заяву з зазначеними в ній обгрунтуваннями, суддя, відповідно до ст.127 ЦПК України, визнає поважною причину пропущеного процесуального строку для звернення до суду з позовом та поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом.

Також, позивач звернувся з клопотанням про звільнення від сплати судового збору (а.с. 22-23) просить звільнити його, оскільки у нього внаслідок війни відсутній дохід у 2022 році, що підтверджується роздруківкою з держреєстру (а.с. 15).

Зважаючи на наявність підтверджуючого документу, що розмір судового збору перевищує розмір 5% доходу позивача за рік, який передує року подання позову, суд виходячи з положень Закону України «Про судовий збір», а також враховуючи, що позивач був (а можливо і є) жителем території, яка суттєво постраждала від війни, вважає можливим задовольнити клопотання і звільнити позивача від сплати судового збору.

Позовна заява відповідає вимогам статей 175-177 ЦПК України.

Підстави, визначені статтями 185-186 ЦПК України, для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження у справі відсутні.

Суддя приймає справу до розгляду та відкриває провадження у справі.

Зважаючи на обставини даної справи віддаленість учасників від суду, можливі труднощі в наданні суду доказів та донесення своїх доводів, труднощі із сповіщенням сторін про засідання і перебіг справи, суд вважає за необхідне проводити розгляд справи в загальному порядку (в будь-якому випадку таке рішення не може порушити чиїхось прав).

За викладених вище обставин справу слід прийняти до провадження та з метою виконання вимог передбачених ч. 1 ст. 189 ЦПК України розпочати підготовче провадження та призначити підготовче засідання у справі.

Приймаючи до уваги те, що адресою відповідача та третьої особи в позові вказано Щастинський район Луганської області, куди суд не має можливості направити поштову кореспонденцію, інформувати вказаних осіб про призначені засідання та надсилати їм кореспонденцію необхідно на електронні пошти (вказані у позові) та через сайт суду.

У разі якщо дане не дасть результату (осіб не вдасться сповіщати), це рішення буде переглянуто.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 187, 190, 272 ЦПК України, суддя,

П О С Т А Н О В И В :

І. Заяву ОСОБА_1 про поновлення процесуального строку для подання позовної заяви задовольнити. Визнати поважною причину пропуску процесуального строку для звернення до суду з позовом. Поновити пропущений процесуальний строк, встановлений законом для звернення до суду з позовом.

ІІ. Клопотання позивача про звільнення його від сплати судового збору задовольнити, звільнити позивача від сплати судового збору.

ІІІ. Відкрити провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Великочернігівського ліцею Нижньотеплівської сільської територіальної громади, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Нижньотеплівська сільська військово-цивільна адміністратція.

Розгляд справи провести в порядку загального позовного провадження.

Почати підготовче провадження з дня постановлення цієї ухвали. В судове засідання викликати осіб, які беруть участь у справі.

Проведення підготовчого засідання призначити на 21 липня 2023 року о 13-20 год. в приміщенні Юр`ївського районного суду Дніпропетровської області.

Учасникам справи надіслати копії ухвали про відкриття провадження у справі (на електронну пошту) протягом двох днів з дня її складення у відповідності до ч. 5 ст. 272 ЦПК України.

Відповідачу та третій особі одночасно з копією ухвали про відкриття провадження у справі надіслати копію позовної заяви з копіями доданих до неї документів.

Визначити відповідачу п`ятнадцятиденний строк, з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі, для подання відзиву на позовну заяву. У зазначений строк відповідач має право надіслати суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 178 ЦПК України, одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копію відзиву та доданих до нього документів відповідач зобов`язаний надіслати іншим учасникам справи. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 8 ст. 178 ЦПК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 193 ЦПК України у строк для подання відзиву відповідач має право пред`явити зустрічний позов.

Встановити позивачу п`ятиденний строк, з дня отримання відзиву, для подання відповіді на відзив відповідно до ст. 199 ЦПК України, яка має відповідати вимогам ч. ч. 3 - 5 ст. 178 ЦПК України, копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Встановити відповідачу п`ятиденний строк, з дня отримання відповіді на відзив, для подання заперечення згідно ст. 199 ЦПК України, яке має відповідати вимогам ч. ч. 3 - 5 ст. 178 ЦПК України, копія якого одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

У разі якщо подання скарги, заяви, клопотання буде визнане зловживанням процесуальними правами суд з урахуванням обставин справи має право залишити без розгляду або повернути скаргу, заяву, клопотання.

Позивач вправі відмовитися від позову (всіх або частини позовних вимог), відповідач має право визнати позов (всі або частину позовних вимог) на будь якій стадії судового процесу.

Сторони можуть укласти мирову угоду на будь якій стадії судового процесу.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб адресою: https://court.gov.ua/sud0446/.

ІV. Інформувати відповідача та третю особу про призначені засідання та надсилати їм кореспонденцію на електронну пошту (вказані у позові) та через сайт суду.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя М. В. Білинський

Дата ухвалення рішення04.07.2023
Оприлюднено05.07.2023
Номер документу111961422
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин

Судовий реєстр по справі —198/252/23

Рішення від 20.02.2024

Цивільне

Юр'ївський районний суд Дніпропетровської області

Білинський М. В.

Ухвала від 17.11.2023

Цивільне

Юр'ївський районний суд Дніпропетровської області

Білинський М. В.

Ухвала від 13.09.2023

Цивільне

Юр'ївський районний суд Дніпропетровської області

Білинський М. В.

Ухвала від 21.07.2023

Цивільне

Юр'ївський районний суд Дніпропетровської області

Білинський М. В.

Ухвала від 18.07.2023

Цивільне

Юр'ївський районний суд Дніпропетровської області

Білинський М. В.

Ухвала від 04.07.2023

Цивільне

Юр'ївський районний суд Дніпропетровської області

Білинський М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні