Ухвала
від 03.07.2023 по справі 752/18530/22
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/18530/22

Провадження № 1-кс/752/3406/23

У Х В А Л А

про тимчасовий доступ до речей та документів

03 липня 2023 року слідчий суддя Голосіївського районного суду м. Києва ОСОБА_1 при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Голосіївського районного суду м. Києва клопотання слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу Київської міської прокуратури ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей та документів в рамках кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42021100000000574 від 03.09.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 298 КК України, -

встановив:

до слідчого судді Голосіївського районного суду м. Києва надійшло клопотання слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу Київської міської прокуратури ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей та документів в рамках кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42021100000000574від 03.09.2021,за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.5ст.298КК України, що перебувають у володінні ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), юридична адреса: АДРЕСА_1 .

Слідчий надав заяву про розгляд клопотання за його відсутності, просив клопотання задовольнити з викладених підстав.

Також, у клопотанні просив дане клопотання розглядати без участі особи, у володінні якої знаходяться документи, на підставі ч. 2ст. 163 КПК України.

У зв`язку з неприбуттям у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі та на підставі ч.4ст.107 КПК Українифіксування кримінального провадження в суді за допомогою технічних засобів не здійснюється.

Перевіривши клопотання та матеріали, якими воно обґрунтовується приходжу до наступних висновків.

Слідчим суддею встановлено, що відділом розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління Головного управління Національної поліції у м. Києві за процесуальним керівництвом Київської міської прокуратури проводиться досудове розслідування за матеріалами кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 42021100000000574 від 03.09.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 298 КК України.

Відповідно дост. 159 КПК Українивстановлено, що тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити з них їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем, комп`ютерних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах, комп`ютерних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення.

Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно з ч. 1ст. 160 КПК України, слідчий має право звернутися до слідчого суді під час досудового розслідування із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів за погодженням з прокурором.

Відповідно до ч. 2ст. 163 КПК Україниякщо сторона кримінального провадження, яка звернулася з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

В обгрунтування клопотання слідчим зазначено, що досудовим розслідуванням встановлено факт умисного пошкодження об`єкту культурної спадщини, а саме окремо розташованої будівлі ІНФОРМАЦІЯ_2 , що згідно Наказу Мінкультури України є пам`яткою архітектури та містобудування внаслідок будівельної діяльності забудовника « ІНФОРМАЦІЯ_3 » з будівництва ЖК « ІНФОРМАЦІЯ_4 », що по АДРЕСА_2 , вчиненні службовою особою з використанням службового становища.

Підставою для внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань стала заява батьків учнів ІНФОРМАЦІЯ_2 про вжиття заходів, спрямованих на припинення порушень щодо прав дітей на безпечне навчання, порушення під час проектування чи будівництва правил, що стосуються безпечної експлуатації будівель і споруд, особою, яка зобов`язана дотримуватись таких правил, що створює загрозу у вигляді матеріальної шкоди пам`ятці архітектури та недопущення спричинення шкоди життю та здоров`ю учнів зазначеної гімназії, у зв`язку з виникненням пошкоджень (тріщини в стелі, стінах та фасаду будівлі гімназії) в приміщенні гімназії ймовірно через проведенням будівельних робіт зі спорудженням ЖК « ІНФОРМАЦІЯ_4 », розташованому по АДРЕСА_2 , а також публічно доступної інформації про те, що споруда ІНФОРМАЦІЯ_2 є окремо розташованою будівлею, згідно наказу Мінкульту України №424/1/16-08 від 15.04.2008 року є пам`яткою архітектури та містобудування, має охоронний номер №469-Кв.

Крім того відповідно до публічно доступної інформації встановлено, що девелопером проекту з будівництва ЖК « ІНФОРМАЦІЯ_4 » є бренд« ІНФОРМАЦІЯ_3 », замовником будівництва об`єкту за адресою АДРЕСА_2 є ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » ( код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), компанія, яка у 2016 році уклала з користувачем земельної ділянки майбутньої забудови(ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_6 ») договір о пайовій участі в капітальному будівництві житлового комплексу з торгівельно-офісними приміщеннями за місцем розташування деяких цехів заводу « ІНФОРМАЦІЯ_6 », з 22.12.2020 змінили назву на ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 ",проектувальник ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_7 » (кодЄРДПОУ НОМЕР_2 ),генеральний підрядник-ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ).

Відповідно доч.2ст.9КПК Українипрокурор,слідчий,зобов`язаний всебічно,повно інеупереджено дослідитиобставини кримінальногопровадження,виявити якті обставини,що викривають,так іті,що виправдовуютьпідозрюваного,обвинуваченого,а такожобставини,що пом`якшуютьчи обтяжуютьйого покарання,надати їмналежну правовуоцінку,у зв`язкуз чимв ходідосудового розслідуваннявиникла потребав дослідженніряду документів,призначення тапроведення судовихекспертиз,в томучислі ібудівельно-технічної,для встановленняпричинно наслідковогозв`язку міждіями танаслідками увигляді пошкодженняоб`єкт культурноїспадщини,а саме необхідноотримати статутнідокументи таліцензії навпровадження господарськоїдіяльності ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ),дозвільнідокументи набудівництво об`єктаза адресою АДРЕСА_2 ,проект будівництваоб`єкта заадресою АДРЕСА_2 ,висновок експертизипроекту будівництваоб`єкта заадресою АДРЕСА_2 ,договір генеральногопідряду наоб`єкті будівництваза адресою АДРЕСА_2 ;договори підряду/субпідрядуабо іншідокументи,які укладалисьТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » ( код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), щодо виконання робіт на об`єкті будівництва за адресою АДРЕСА_2 ; договори про виконання робіт із додатками, укладеними між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ),та підрядниками на об`єкті будівництва за адресою АДРЕСА_2 ; акти приймання виконаних робіт на об`єкті будівництва за адресою АДРЕСА_2 ; документи щодо організації служби охорони праці у ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ),на об`єкті будівництва за адресою АДРЕСА_3 , станом на 20.12.2021 та інші.

Таким чином,аналізуючи отриманупід часслідства отримануінформацію тадокументи,виникла необхідністьу проведеннітимчасового доступудо речейта документів,що перебуваютьу володінніслужбових осіб ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

Вказаною інформацією володіють службові особи ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), юридична адреса: АДРЕСА_1 .

Згідно ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1. перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2. самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3. не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчим в клопотаннідоведено, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Дану інформацію неможливо отримати в інший спосіб та неможливо довести обставини, які передбачається довести за допомогою інформації, яка перебуває у володінні ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), юридична адреса: АДРЕСА_1 .

Беручи до уваги викладене вище, та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказана інформація має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання підлягає частковому задоволенню.

Разом з тим, слідчим не обгрунтована необхідність вилучення оригіналів зазначених документів, тому клопотання підлягає частковому задоволенню, а саме з можливістю вилучення належним чином завірених копій зазначених документів.

Керуючись ст. ст.131,132,159-166 КПК України, слідчий суддя -

постановив:

Клопотання задовольнити частково.

Надати старшому слідчому в ОВС відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління ГУНП у місті Києві ОСОБА_5 , слідчому відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління ГУНП у місті Києві ОСОБА_3 та іншим слідчим групи слідчих, прокурорам групи прокурорів у даному кримінальному провадженні №42021100000000574 від 03.09.2021 дозвіл на тимчасовий доступ до документів, що перебувають у володінні ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), юридична адреса: АДРЕСА_1 , з можливістю ознайомитись з оригіналами документів та вилучення належним чином завірених копій документів, а саме:

-статут ТОВ" ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), дійсний з 01.05.2020 по дату постановлення ухвали;

-наказ про призначення, посадові інструкції, документи, якими регулюється діяльність директора ТОВ" ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), станом на 01.05.2020 по дату постановлення ухвали;

-ліцензії та документи на впровадження господарської діяльності;

-дозвільні документи на будівництво об`єкта за адресою АДРЕСА_2 ;

-проект будівництва об`єкта за адресою АДРЕСА_2 ;

-висновок експертизи проекту будівництва об`єкта за адресою АДРЕСА_2 ;

-будівельний паспорт забудови на земельній ділянці за кадастровим номером 8000000000:79:045:0003, розташованої за адресою АДРЕСА_2 ;

-документи, які стали підставою видачі будівельного паспорту (ескізні наміри забудови, місце розташування будівель та споруд на земельній ділянці, відстані до меж сусідніх земельних ділянок та розташованих на них об`єктів, інженерних мереж та споруд, фасади та плани поверхів об`єктів із зазначенням габаритних розмірів, перелік системи інженерного забезпечення, у тому числі автономного, що планується до застосування);

-згода співвласників земельної ділянки розташованої за адресою АДРЕСА_2 на забудову;

-проект будівництва житлового комплексу « ІНФОРМАЦІЯ_4 », містобудівні умови та обмеження, рішення про присвоєння будівельної адреси для зазначеного комплексу, детальний план території.

-декларації про початок виконання підготовчих та будівельних робіт на об`єкті будівництва за адресою АДРЕСА_2 ,

-виданих дозволів на виконання будівельних робіт або реконструкції по зазначеному об`єкту будівництва за адресою АДРЕСА_2 , повідомлень в тому числі про зміну даних у зареєстрованій декларації про початок виконання підготовчих/будівельних робіт,

-документів, які стали підставою для реєстрації вказаних декларацій та повідомлень, копія завіреної ліцензії, що надає право проведення будівельних робіт на об`єктах класу ССЗ, матеріалів перевірок за наслідками проведення дотримання містобудівного законодавства під час проведення будівельних робіт на об`єкті будівництва за адресою АДРЕСА_2 ;

-наказ про призначення, посадові інструкції, документи, якими регулюється діяльність начальника з охорони праці ТОВ" ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), станом на 01.05.2020 по дату постановлення ухвали;

-договір генерального підряду на об`єкті будівництва за адресою АДРЕСА_2 ;

-договори підряду/субпідряду,документи,які укладалисьТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), щодо виконання робіт на об`єкті будівництва за адресою АДРЕСА_2 ;

-договір про виконання робіт із додатками, укладеними між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ),та підрядниками на об`єкті будівництва за адресою АДРЕСА_2 ;

-акти приймання виконаних робіт на об`єкті будівництва за адресою АДРЕСА_2 ;

-документи щодо організації служби охорони праці у ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), на об`єкті будівництва за адресою АДРЕСА_2 , станом на 01.05.2020 по дату постановлення ухвали;

-документи щодо забезпечення безпеки праці на об`єкті будівництва на об`єкті будівництва за адресою АДРЕСА_2 , станом на 01.05.2020 по дату постановлення ухвали;

-накази або розпорядчих документів, якими визначено відповідального (відповідальних) за охорону прані на об`єкті будівництва за адресою АДРЕСА_2 , станом на 01.05.2020 по дату постановлення ухвали;

-схеми, фотографії, експлуатаційну документацію та документи, що характеризують стан на об`єкту будівництва за адресою АДРЕСА_2 , станом на 01.05.2020 по дату постановлення ухвали,

-технічна документація на обладнання, що застосовувалось на об`єкті будівництва за адресою АДРЕСА_2 , станом на 01.05.2020 по дату постановлення ухвали.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення. Вона є обов`язковою для осіб, які беруть участь у кримінальному провадженні, а також для всіх фізичних та юридичних осіб, органів державної влади та місцевого самоврядування, їх службових осіб, і підлягає виконанню на всій території України.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів, слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала залишається в силі протягом двох місяців з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї може бути подане під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення03.07.2023
Оприлюднено06.05.2024
Номер документу111968135
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей та документів в рамках кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42021100000000574 від 03.09.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 298 КК України

Судовий реєстр по справі —752/18530/22

Вирок від 08.05.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 08.05.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Ухвала від 03.07.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Машкевич К. В.

Ухвала від 03.05.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Ольшевська І. О.

Ухвала від 01.06.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Ухвала від 01.06.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Ухвала від 01.06.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Ухвала від 01.06.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Ухвала від 27.12.2022

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Чередніченко Н. П.

Ухвала від 27.12.2022

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Чередніченко Н. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні