Ухвала
від 05.07.2023 по справі 343/1550/23
ДОЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер: 343/1550/23

Номер провадження: 1-кс/0343/362/23

У Х В А Л А

про арешт майна

05 липня 2023 року м.Долина

Слідчий суддя Долинського районного суду Івано-Франківської області ОСОБА_1 , заучастю секретарясудового засідання ОСОБА_2 ,розглянувши увідкритому судовомузасіданні взалі судуклопотання слідчого СВ відділення поліції №1 (м.Долина) Калуського РВП ГУНП в Івано - Франківській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Долинського відділу Калуської окружної прокуратури ОСОБА_4 , про арешт майна, у кримінальному провадженні, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12024091160000266 від 03.07.2023, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.286 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

слідчий СВ відділення поліції №1 (м.Долина) Калуського РВП ГУНП в Івано - Франківській області ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням, в якому просить:

накласти арешт з метою збереження речових доказів із забороною користування, відчуження та розпорядження на тимчасово вилучений під час огляду місця події 02.07.2023 автомобіль марки Opel Kadett, номерний знак: НОМЕР_1 , право власності на який зареєстроване за ОСОБА_5 , жит. АДРЕСА_1 та перебуває у користуванні ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,жит. АДРЕСА_2 ;

накласти арешт з метою збереження речових доказів із забороною відчуження та розпорядження на тимчасово вилучений під час огляду місця події 02.07.2023 транспортного засобу трактор колісний К-701, номерний знак: НОМЕР_2 , зареєстрований за ПАТ «Укрнафта» НГВУ «Долинанафтогаз» код 00136490, який перебував у користуванні ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 жит. АДРЕСА_2 .

Клопотання проарешт майнаобґрунтоване тим,що у провадженні слідчого відділення відділення поліції № 1 (м.Долина) Калуського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області перебувають матеріали кримінального провадження №1202309116000266, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 03.07.2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.286 КК України.

Досудовим розслідуванням установлено, що 02.07.2023 приблизно о 21.00 год. водій автомобіля ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,жит. АДРЕСА_2 , рухаючись автомобілем марки Opel Kadett д.н.з. НОМЕР_1 , із пасажиром ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , жит. АДРЕСА_3 , рухаючись по вулиці Б.Хмельницького білябудинку No 112, в м. Долина по трасі Н-10 (Стрий Черінвці Мамалига) Калуського району Івано-Франківської області, в напрямку руху до м. Болехів проявив неуважність, допустив зітнення з трактором К-701 д.н.з. НОМЕР_2 під керуванням ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 жит.

АДРЕСА_2 , який рухався в попутньому напрямку. Як наслідок пасажир ОСОБА_8 отримала тілесне ушкдження у вигляді перелому стегневої кістки, перелом нижньої щелепи.

02.07.2023 в ході проведення огляду місця події, було виявлено та вилучено автомобіль марки Opel Kadett, номерний знак: НОМЕР_1 , який доставлено на територію господарського двору відділення поліції № 1 (м.Долина) Калуського РВП ГУНП в Івано-Франківській області по вул.Яворницького, 8, де він на даний час знаходиться, та вилучено трактор колісний К-701 номерний знак НОМЕР_2 який передано на зберігання начальнику колони № 2 ГТС Долина НГВУ Долинанафтогаз ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Згідно свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу автомобіль марки Opel Kadett, номерний знак: НОМЕР_1 , зареєстрований за ОСОБА_10 , жит. АДРЕСА_1 та перебував у користуванні ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,жит. АДРЕСА_2 .

Згідно свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу трактор колісний К-701, номерний знак: НОМЕР_2 , зареєстрований за ПАТ «Укрнафта» НГВУ «Долинанафтогаз» код 00136490.

Вищевказаний транспортний засіб в рамках кримінального провадження визнано речовим доказом.

З метою повного та об`єктивного встановлення всіх фактичних обставин злочину, збереження речових доказів, а також проведення експертиз у ході розслідування виникла необхідність в накладені арешту на майно.

Клопотання про арешт майна вноситься з метою забезпечення збереження речових доказів.

В судове засідання слідчий СВ відділення поліції №1 (м.Долина) Калуського РВП ГУНП в Івано - Франківській області ОСОБА_3 не прибув. Зазначив у клопотанні, що просить розгляд клопотання проводити за його відсутності. Просить задоволити клопотання у повному обсязі.

Володілець майна ОСОБА_6 в судове засідання не з`явився.

У судове засідання власника майна представник ПАТ «Укрнафта» НГВУ «Долинанафтогаз» не прибув.

Володілець майна ОСОБА_7 в судове засідання не з`явився

Вивчивши матеріали клопотання, приходжу до переконання про задоволення клопотання, виходячи з наступного.

Відповідно до п.7 ч.2 ст.131 КПК України, заходом забезпечення кримінального провадження є арешт майна. Відповідно до ч. 5 ст. 132 КПК України, під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді докази обставин, на які вони посилаються.

Відповідно до ч.1 ст.170 КПК Україниарештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом кримінального правопорушення,підлягаєспеціальнійконфіскації упідозрюваного,обвинуваченого,засудженого,третіхосіб,конфіскаціїуюридичної особи,длязабезпеченняцивільного позову,стягненнязюридичної особиотриманоїнеправомірноївигоди,можливоїконфіскаціїмайна. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Згідно з вимог п.1 ч.2 ст.170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів.

За змістом ч.3ст.170 КПК України, у випадку, передбаченому п.1 ч.2 ст.170 цього Кодексу, арешт накладається на майно будь - якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у ст. 98 цього Кодексу.

Згідно з ч.1ст.98 КПК України, речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час

кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно до ч.2 ст.173 КПК України, при вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя, суд повинен враховувати: правову підставу для арешту майна; можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другоїст. 170 цього Кодексу); наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення або суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність (якщо арешт майна накладається у випадках, передбачених пунктами 3, 4 частини другої статті 170 цього Кодексу); можливість спеціальної конфіскації майна (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 2 частини другої статті 170 цього Кодексу); розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 4 частини другої статті 170 цього Кодексу); розумність таспіврозмірністьобмеженняправа власностізавданнямкримінальногопровадження; наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

Слідчим СВ відділення поліції №1 (м. Долина) Калуського РВП ГУНП в Івано Франківській області доведено, що вищевказані транспортні засоби являються речовими доказами в кримінальному провадженні № 12024091160000266 від 03.07.2023, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.286 КК України, про що свідчить постанова про визнання майна речовими доказами від 03.07.2023. Майно, на яке слід накласти арешт, має значення для забезпечення доказів даного кримінального провадження та відповідає критеріям, зазначеним у ст.98 КПК України.

Таким чином, враховуючи положення ч.2 ст.167та ч.2 ст.170 КПК України, майно, яке має ознаки речового доказу повинно вилучатися та арештовуватися незалежно від того, хто являється його власником, у кого і де воно знаходиться, незалежно від того чи належить воно підозрюваному чи іншій зацікавленій особі, оскільки в протилежному випадку не будуть досягнуті цілі застосування цього заходу - запобігання можливості протиправного впливу (відчуження, знищення, приховання) на вказане вище майно, що, як наслідок, перешкодить встановленню істини у кримінальному провадженні.

Окрім цього, слідчим доведено наявність ризиків, передбачених ч.1 ст.170 КПК України.

Виходячи з викладеного, приходжу висновку про необхідністьзадоволення поданого клопотання, оскільки арешт в даному випадку є необхідний для встановлення обставин у кримінальному провадженні, а саме збереження речових доказів та проведення відповідних експертиз, що достатньою мірою відповідає критеріям, зазначеним у ч. 2ст. 167 КПК України.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 98, 132, 167, 170-173, 309, 372 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання слідчого СВ відділення поліції №1 (м.Долина) Калуського РВП ГУНП в Івано-Франківській області ОСОБА_3 задоволити.

Накласти арешт на автомобіль марки Opel Kadett, номерний знак: НОМЕР_1 , право власності на який зареєстроване за ОСОБА_5 , жителем АДРЕСА_1 , та перебуває у користуванні ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя АДРЕСА_2 , позбавивши права на відчуження, розпорядження та/або користування арештованим майном, осіб, які наділені правами на вищевказані дії.

Накласти арешт на трактор колісний К-701, номерний знак: НОМЕР_2 , зареєстрований за ПАТ «Укрнафта» НГВУ «Долинанафтогаз» код 00136490, який перебував у користуванні ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , жителя АДРЕСА_2 , позбавивши права на відчуження, розпорядження

арештованим майном, осібм, які наділені правами на вищевказані дії.

Копію ухвали негайно вручити слідчому.

Ухвала може бути оскаржена до Івано - Франківського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Слідчий суддя Долинського районного суду ОСОБА_1

СудДолинський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення05.07.2023
Оприлюднено06.05.2024
Номер документу111983351
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —343/1550/23

Ухвала від 25.08.2023

Кримінальне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Лицур І. М.

Ухвала від 18.07.2023

Кримінальне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Керніцький І. І.

Ухвала від 18.07.2023

Кримінальне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Керніцький І. І.

Ухвала від 12.07.2023

Кримінальне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Керніцький І. І.

Ухвала від 05.07.2023

Кримінальне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Керніцький І. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні