Ухвала
від 05.07.2023 по справі 613/1182/21
БОГОДУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №613/1182/21 Провадження № 2/613/26/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 липня 2023 року м. Богодухів

Богодухівський районний суд Харківської області в складі головуючого судді Уварової Ю.В., за участі секретаря Макушинської О.В., розглянувши в відкритому підготовчому засіданні цивільну справу за позовом Богодухівської окружної прокуратури в інтересах держави в особі територіальної громади до ОСОБА_1 , Богодухівської міської ради Харківської області, третя особа: фізична особа-підприємець ОСОБА_2 про визнання незаконним та скасування рішення, визнання недійсним державного акту, скасування державної реєстрації та повернення земельної ділянки,-

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Богодухівського районного суду Харківської області перебуває вказана цивільна справа.

Ухвалою суду від 15.03.2023 у справі призначено земельно-технічну експертизу.

Від експерта надійшло клопотання про надання додаткових матеріалів, необхідних для проведення експертизи.

Зокрема експерт просить надати:

- оригінал або завірену якісну, кольорову копію проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду СПДФО ОСОБА_2 для риборозведення, розташованої за межами населеного пункту на території Куп`єваської сільської ради Богодухівського району Харківської області (прошито, пронумеровано, підписано та скріплено печаткою розробника або органу виконавчої влади у сфері земельних відносин, у сфері землеустрою);

- кольорову якісну копію Генерального плану с. Куп`єваха у частині розташування земельної ділянки за кадастровим номером 6320885501:00:001:0074;

- оригінал або завірену якісну, кольорову копію землевпорядної документації на земельну ділянку за кадастровим номером 6320885501:00:001:0074 (прошито, пронумеровано, підписано та скріплено печаткою розробника або органу виконавчої влади у сфері земельних відносин, у сфері землеустрою);

- витяг з Державного земельного кадастру на земельну ділянку за кадастровим номером 6320885501:00:001:0074;

- проект землеустрою щодо організації і встановлення меж ... земель водного фонду та водоохоронних зон, обмежень у використанні земель та їх режимоутворюючих об`єктів;

- рішення/розпорядження про затвердження Проекту землеустрою щодо організації і встановлення меж ... земель водного фонду та водоохоронних зон, обмежень у використанні земель та їх режимоутворюючих об`єктів;

- каталог координат та топографо-геодезичну зйомку ставка (зазначити дату зйомки окремим документом) (у паперовому вигляді та електронному форматі *.хlз, *.хlsх - координати та *.dхf- топографо-геодезична зйомка), виконану особою, яка має відповідні повноваження на виконання таких робіт (сертифікат).

Крім того, експерт просить уточнити кадастровий номер земельної ділянки, зазначений в ухвалі суду про призначення експертизи.

З метою вирішення клопотання експерта провадження у справі відновлено та призначено підготовче засідання.

В підготовчому засіданні прокурор не заперечував проти задоволення клопотання експерта, зазначив, що ті документи, які не можуть надати учасники справи, слід витребувати у Головного Управляння Держгеокадастру в Харківській області (п.п.5,6,7) та в Богодухівській міській раді (п.2).

Представник відповідача ОСОБА_1 адвокат Котляр А.О. подав письмові пояснення до клопотання експерта, в яких зазначив, що ОСОБА_1 надасть завірену якісну, кольорову копію землевпорядної документації на земельну ділянку з кадастровим номером 63220885501:00:001:0074 (прошиту, пронумеровану, підписану та скріплену печаткою розробника землевпорядної документації ФОП ОСОБА_3 ), яка буде надіслана на адресу суду засобами поштового зв`язку, а також надав витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку з кадастровим номером 6320885501:00:001:0074.

В підготовчому судовому засіданні також зазначив, що саме на прокурора покладено обов`язок доведення позовних вимог, отже і обов`язок забезпечення експерта необхідними документами лежить на прокурорі.

Представник відповідача - Богодухівської міської ради Харківської області в підготовче судове засідання не з`явився, про місце, дату та час судового засідання повідомлявся у встановленому законом порядку.

Представник третьої особи ФОП ОСОБА_2 адвокат Геріх Н.А. в цілому не заперечувала проти задоволення клопотання експерта, однак зазначила, що має уточнити у ОСОБА_2 про наявність чи відсутність у нього необхідних документів.

Розглянувши клопотання, вислухавши думку учасників процесу, суд доходить наступного.

Згідно з п.2 ч.6 ст.72 ЦПК України, експерт має право заявляти клопотання про надання йому додаткових матеріалів і зразків, якщо експертиза призначена судом.

Згідно з ч.1 ст.107 ЦПК України, матеріали, необхідні для проведення експертизи, експерту надає суд, якщо експертиза призначена судом. При призначенні експертизи суд з урахуванням думки учасників справи визначає, які саме матеріали необхідні для проведення експертизи.

Згідно з ч.3 ст.107 ЦПК України, при визначенні матеріалів, що надаються експерту чи експертній установі, суд у необхідних випадках вирішує питання про витребування відповідних матеріалів за правилами, передбаченими цим Кодексом для витребування доказів.

Отже, враховуючи, що документи, про які йдеться в клопотанні експерта, необхідні для проведення призначеної експертизи, суд вважає за необхідне витребувати такі документи для надання експерту.

Щодо клопотання експерта в частині уточнення кадастрового номеру земельної ділянки, суд вважає за доцільне вирішити питання про виправлення описки при вирішенні питання про направлення справи до експертної установи у відповідній ухвалі, що буде постановлена після вжиття заходів, направлених на збір додаткових матеріалів, необхідних для проведення експертизи.

Керуючись ст.ст. 72, 84,107, 109 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання експерта задовольнити.

Витребувати утретьої особиФОП ОСОБА_2 оригінал або завірену якісну, кольорову копію проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду СПДФО ОСОБА_2 для риборозведення, розташованої за межами населеного пункту на території Куп`єваської сільської ради Богодухівського району Харківської області (прошито, пронумеровано, підписано та скріплено печаткою розробника або органу виконавчої влади у сфері земельних відносин, у сфері землеустрою).

Витребувати у Богодухівської міської ради Харківської області кольорову якісну копію Генерального плану с. Куп`єваха у частині розташування земельної ділянки за кадастровим номером 6320885501:00:001:0074.

Витребувати увідповідача ОСОБА_1 оригінал або завірену якісну, кольорову копію землевпорядної документації на земельну ділянку за кадастровим номером 6320885501:00:001:0074 (прошито, пронумеровано, підписано та скріплено печаткою розробника або органу виконавчої влади у сфері земельних відносин, у сфері землеустрою).

Витребувати у Головного Управляння Держгеокадастру в Харківській області:

- проект землеустрою щодо організації і встановлення меж ... земель водного фонду та водоохоронних зон, обмежень у використанні земель та їх режимоутворюючих об`єктів;

- рішення/розпорядження про затвердження Проекту землеустрою щодо організації і встановлення меж ... земель водного фонду та водоохоронних зон, обмежень у використанні земель та їх режимоутворюючих об`єктів;

- каталог координат та топографо-геодезичну зйомку ставка - (земельна ділянка водного фонду, кадастровий номер 6322885500:01:004:0001, яка розташована за межами населеного пункту на території Куп`єваської сільської ради Богодухівського району Харківської області), (зазначити дату зйомки окремим документом) (у паперовому вигляді та електронному форматі *.хlз, *.хlsх - координати та *.dхf- топографо-геодезична зйомка), виконану особою, яка має відповідні повноваження на виконання таких робіт (сертифікат).

Роз`яснити учасникамсправи таіншим особам,у якихзнаходяться витребуванідокази положенняч.ч.6 10ст.84ЦПК України,відповідно дояких:

- будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду ;

- особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали ;

- у разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом ;

- притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази;

- у разі неподання учасником справи з неповажних причин або без повідомлення причин доказів, витребуваних судом, суд залежно від того, яка особа ухиляється від їх подання, а також яке значення мають ці докази, може визнати обставину, для з`ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у його визнанні, або може здійснити розгляд справи за наявними в ній доказами, або, у разі неподання таких доказів позивачем, - також залишити позовну заяву без розгляду.

Роз`яснити учасникасправи положення ст.109 ЦПК України, згідно з якою у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Відкласти підготовче судове засідання на 18.08.2023, 13-30.

СУДДЯ

Дата ухвалення рішення05.07.2023
Оприлюднено06.07.2023
Номер документу111992773
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання незаконним та скасування рішення, визнання недійсним державного акту, скасування державної реєстрації та повернення земельної ділянки

Судовий реєстр по справі —613/1182/21

Ухвала від 20.11.2023

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Уварова Ю. В.

Ухвала від 20.11.2023

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Уварова Ю. В.

Ухвала від 02.11.2023

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Уварова Ю. В.

Ухвала від 31.08.2023

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Уварова Ю. В.

Ухвала від 28.08.2023

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Уварова Ю. В.

Ухвала від 05.07.2023

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Уварова Ю. В.

Ухвала від 19.06.2023

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Уварова Ю. В.

Ухвала від 20.03.2023

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Уварова Ю. В.

Ухвала від 15.03.2023

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Уварова Ю. В.

Ухвала від 29.11.2022

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Уварова Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні