Ухвала
від 04.07.2023 по справі 539/2956/23
ЛУБЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 539/2956/23

Провадження № 1-кс/539/522/2023

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 липня 2023 року м. Лубни

Слідчийсуддя Лубенськогоміськрайонного судуПолтавської області ОСОБА_1 з участюсекретаря судовогозасідання ОСОБА_2 розглянувши у судовомузасіданні клопотання прокурораЛубенської окружноїпрокуратури ОСОБА_3 про проведенняогляду вмежах кримінальногопровадження №42023172040000045від 23.05.2023розпочатого заознаками кримінальногоправопорушення передбаченогоч.1ст.239-2КК України,-

В С Т А Н О В И В :

Прокурор Лубенської окружної прокуратури ОСОБА_3 звернулася до слідчого судді Лубенського міськрайонного суду з клопотанням про проведення огляду земельної ділянки, яка знаходиться на території Лубенської міської ради за межами с. Вільшанка, Лубенського району Полтавської області з кадастровим номером: 5322884602:02:006:0004 із залученням спеціалістів у сфері геодезії інженера землевпорядника та оперуповноважених Лубенського РВ УСБУ в Полтавській області.

Клопотання мотивовано тим, що Лубенською окружною прокуратурою здійснюється процесуальне керівництво у вищевказаному кримінальному провадженні.

Так, у ході досудового розслідування встановлено, що невстановлені особи на території Лубенського району Полтавської області за межами населеного пункту с. Вільшанка незаконно заволоділи землями водного фонду, а саме прибережної захисної смуги річки Вільшанки, поряд із земельною ділянкою площею 0,1252 га, кадастровий номер 5322884602:02:006:0004.

Візуальним спостереженням території земельної ділянки площею 0,1252 га, кадастровий номер 5322884602:02:006:0004 (цільове призначення 03.07 для будівництва та обслуговування будівель торгівлі, приватної форми власності), та земельної ділянки площею 0,25 га, кадастровий номер 5322884602:02:006:0003 (цільове призначення 03.07 для будівництва та обслуговування будівель торгівлі, приватної форми власності) виявлено часткове зняття родючого шару ґрунту.

Згідно з інформацією Регіонального офісу водних ресурсів у Полтавській області №2204/01-05 від 04.09.2020, поряд із земельною ділянкою з кадастровим номером 5322884602:02:006:0004 протікає природний водний об`єкт - річка Вільшанка, права притока р. Сули.

Відповідно до ст. 79 Водного кодексу України «Класифікація річок України» річка Вільшанка має статус «мала річка». Згідно ст. 88 Водного кодексу України та ст.. 60 Земельного кодексу України, з метою охорони поверхневих водних об`єктів від забруднення і засмічення та збереження їх водності, по берегах річок та навколо водойм уздовж урізу води (у меженний період) для малих річок, законодавчо встановлюються прибережні захисні смуги шириною 25 метрів, якщо крутизна схилів перевищує три градуси, мінімальна ширина прибережної захисної смуги подвоюється.

Згідно зі ст. 80 Водного кодексу України з метою охорони водності малих річок забороняється, у тому числі, надавати земельні ділянки у заплавах річок під будь-яке будівництво (крім гідротехнічних, гідрометричних та лінійних споруд), а також для садівництва та городництва, здійснювати інші роботи, що можуть негативно впливати чи впливають на водність річки і якість води в ній.

Водокористувачі та землекористувачі, землі яких знаходяться в басейні річок, забезпечують здійснення комплексних заходів щодо збереження водності річок та охорони їх від забруднення і засмічення.

Відповідно до пункту «а» ч.1 ст. 58 Земельного кодексу України та ст.4 Водного кодексу України до земель водного фонду належать землі, зайняті морями, річками, озерами, водосховищами, іншими водними об`єктами, болотами, а також островами. Крім того, до земель водного фонду України відносяться землі, на яких хоча і не розташований водний фонд, але за своїм призначенням вони сприяють функціонуванню водного фонду.

Так, за положеннями статті 4 Водного кодексу України, статті 58 Земельного кодексу України до таких земель відносяться землі зайняті прибережними захисними смугами вздовж морів, річок та навколо водойм; гідротехнічними, іншими водогосподарськими спорудами та каналами, а також землі, виділені під смуги відведення для них; береговими смугами водних шляхів.

Відповідно до ст. 35 Закону України «Про охорону земель» власники і землекористувачі, в тому числі орендарі, земельних ділянок при здійсненні господарської діяльності зобов`язані, зокрема: проводити на земельних ділянках господарську діяльність способами, які не завдають шкідливого впливу на стан земель та родючість грунтів; підвищувати родючість грунтів та зберігати інші корисні властивості землі на основі застосування екологобезпечних технологій обробітку і техніки, здійснення інших заходів, які зменшують негативний вплив на ґрунти, запобігають безповоротній втраті гумусу, поживних елементів тощо; дотримуватися нормативів при здійсненні протиерозійних, агротехнічних, агрохімічних, меліоративних та інших заходів, пов`язаних з охороною земель, збереженням і підвищенням родючості ґрунтів; забезпечувати додержання встановленого законодавством України режиму використання земель, що підлягають особливій охороні; забезпечувати використання земельних ділянок за цільовим призначенням та дотримуватися встановлених обмежень (обтяжень) на земельну ділянку; забезпечувати захист земель від пожеж, ерозії, виснаження, забруднення, засмічення, засолення, осолонцювання, підкислення, перезволоження, підтоплення, заростання бур`янами, чагарниками і дрібноліссям; уживати заходів щодо запобігання негативному і екологонебезпечному впливу на земельні ділянки та ліквідації наслідків цього впливу.

Власником земельної ділянки площею 0,1252 га, кадастровий номер 5322884602:02:006:0004, є Товариство з обмеженою відповідальністю «Укргаз ресурс» (код ЄДРПОУ 39550325), на підставі договору купівлі-продажу, серія та номер 906 від 25.10.2022, посвідченого приватним нотаріусом Лубенського районного нотаріального округу ОСОБА_4 .

Земельна ділянка знаходяться на території Лубенської територіальної громади за межами с. Вільшанка, Лубенського району Полтавської області.

Прокурор вказує, що з метою об`єктивного проведення досудового розслідування по вказаному кримінальному правопорушенню, необхідно провести огляд земельної ділянки з кадастровим номером 5322884602:02:006:0004. Застосування інших заходів забезпечення кримінального провадження, не дадуть можливості в повній мірі досягти поставленої мети, а саме з`ясування об`ємів вилучено ґрунту, поточного стану водного об`єкту, прибережної захисної смуги, крутизну схилів водного об`єкту.

На підставі вищевикладеного, з метою повного, об`єктивного розслідування вказаного кримінального провадження, можливості встановити наявність чи відсутність фактів та обставин, що підлягають доказуванню, встановлення причетних до кримінального правопорушення осіб забезпечення прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень, адже дізнання матиме можливість провести судову-економічну та інші експертизи, а також встановлення суми матеріальних збитків завданих державі, визначення необхідної правової кваліфікації діянь винних осіб, що в подальшому буде слугувати доказами в даному кримінальному провадженні прокурор прохає надати дозвіл на проведення огляду земельної ділянки, яка знаходиться на території Лубенської міської ради за межами с. Вільшанка, Лубенського району Полтавської області з кадастровим номером: 5322884602:02:006:0004 (власник Товариство з обмеженою відповідальністю «Укргазресурс», код ЄДРПОУ 39550325, юридична адреса: м. Лубни, вул. Кононівська, 152, Лубенський район, Полтавська область, 37500) із залученням спеціалістів Державної екологічної інспекції Центрального округу, Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області, спеціаліста у сфері геодезії - інженера-землевпорядника та оперуповноважених Лубенського РВ УСБУ в Полтавській області.

У судове засідання прокурор не з`явилася надавши заяву про розгляд клопотання без її участі. Вимоги клопотання підтримує, прохає задовольнити.

Вивчивши матеріали поданого клопотання, слідчий суддя приходить до висновку, що воно підлягає до часткового задоволення, виходячи із наступного.

Згідно ст. 13 КПК України не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим судовим рішенням, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч.ч.1,2 ст.237 КПК України з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей, документів та комп`ютерних даних. Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Відповідно до ч.1 ст.234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте в результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

У відповідності до ч.2 ст.234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно ч.1 ст.233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті.

Згідно наданих матеріалів клопотання встановлено, що орган досудового розслідування має достатні дані щодо вчинення кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст.239-2 КК України, які є підставою для задоволення поданого клопотання та надання дозволу на проведення огляду зазначеної вище земельної ділянки розташованої на території Лубенської міської ради за межами с. Вільшанка, Лубенського району Полтавської області з кадастровим номером: 5322884602:02:006:0004, з метою з`ясування об`ємів вилучено ґрунту, поточного стану водного об`єкту, прибережної захисної смуги, крутизну схилів водного об`єкту.

З огляду на вищевикладене, з метою повного, всебічного і об`єктивного досудового розслідування кримінального провадження, а також дослідження усіх обставин та встановлення істини по кримінальному провадженню, слідчий суддя приходить до висновку про необхідність задовольнити клопотання прокурора про надання дозволу на проведення огляду іншого володіння особи.

Ухвала слідчого судді про дозвіл на огляд іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні надає право провести огляд іншого володіння особи лише один раз.

В силу п.1 ч.2 ст.235 КПК України строк дії ухвали слідчого судді про надання дозволу на проведення огляду не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали.

Дана ухвала надає дозвіл на проведення огляду іншого володіння особи а саме зазначеної в ній земельної ділянки розташованої на території Лубенської міської ради за межами с. Вільшанка, Лубенського району Полтавської області з кадастровим номером: 5322884602:02:006:0004 у межах кримінального провадження № 42023172040000045 від 23.05.2023.

Разом з тим вимоги клопотання прокурора про надання дозволу на залучення для проведення огляду оперуповноважених Лубенського РВ УСБУ в Полтавській області задоволенню не підлягає, оскільки не є предметом розгляду слідчого судді.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 13, 26, 233-236, 309 КПК України, -

У Х В А Л И В :

Клопотання прокурора Лубенської окружної прокуратури ОСОБА_3 про проведення огляду в межах кримінального провадження № 42023172040000045 від 23.05.2023 розпочатого за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст.239-2 КК України задовольнити частково.

Надати дозвіл прокурорам Лубенської окружної прокуратури ОСОБА_3 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , дізнавачам сектору дізнання Лубенського РВП ГУ НП в Полтавській області: ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 на проведення огляду земельної ділянки, яка знаходиться на території Лубенської міської ради за межами с. Вільшанка, Лубенського району Полтавської області з кадастровим номером: 5322884602:02:006:0004 (власник Товариство з обмеженою відповідальністю «Укргаз ресурс», код ЄДРПОУ 39550325, юридична адреса: м. Лубни, вул. Кононівська, 152, Лубенський район, Полтавська область, 37500) із залученням спеціаліста у сфері геодезії інженера-землевпорядника Державної екологічної інспекції Центрального округу, Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області.

У задоволенні іншої частини клопотання відмовити.

Ухвала слідчого судді про дозвіл на огляд іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні надає право провести огляд іншого володіння особи лише один раз.

Строк дії даної ухвали закінчується 04 серпня 2023 року.

Копію даної ухвали негайно після її оголошення надати слідчому і прокурору.

Відповідно до ст. 309 КПК України ухвала слідчого судді за результатами розгляду даного клопотання оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення04.07.2023
Оприлюднено07.07.2023
Номер документу111994826
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведенняогляду вмежах кримінальногопровадження №42023172040000045від 23.05.2023розпочатого заознаками кримінальногоправопорушення передбаченогоч.1ст.239-2КК України

Судовий реєстр по справі —539/2956/23

Ухвала від 22.04.2024

Кримінальне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Даценко В. М.

Ухвала від 15.08.2023

Кримінальне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Даценко В. М.

Ухвала від 04.07.2023

Кримінальне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Даценко В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні