Ухвала
від 04.07.2023 по справі 910/10391/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua0,2

УХВАЛА

м. Київ

04.07.2023Справа № 910/10391/23

Суддя Привалов А.І., розглянувши

позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "ТЕХНО ЕНЕРГЕТИЧНА КОМПАНІЯ "БУДСЕРВІС"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія "Командор"

про стягнення 356 013,08 грн.

УСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «ТЕХНО ЕНЕРГЕТИЧНА КОМПАНІЯ «БУДСЕРВІС» звернувся до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «КОМПАНІЯ «КОМАНДОР» про стягнення 356 013,08 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані порушенням відповідачем зобов`язань за Договором підряду № 10-21-У від 23.07.2021 щодо повної оплати виконаних позивачем робіт.

Розглянувши матеріали позовної заяви, господарський суд дійшов висновку щодо наявності підстав для передачі справи на розгляд до Господарського суду Чернігівської області з огляду на наступне.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 27 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України), позов пред`являється до господарського суду за місцезнаходженням чи місцем проживання відповідача, якщо інше не встановлено цим Кодексом. Для цілей визначення підсудності відповідно до цього Кодексу місцезнаходження юридичної особи та фізичної особи-підприємця визначається згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Частиною 4 ст. 10 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" закріплено, що відомості, які містяться в Єдиному державному реєстрі, використовуються для ідентифікації юридичної особи або її відокремленого підрозділу, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, фізичної особи-підприємця, у тому числі під час провадження ними господарської діяльності та відкриття рахунків у банках та інших фінансових установах.

Згідно з відомостями, розміщеними в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, адресою місцезнаходження відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю «КОМПАНІЯ «КОМАНДОР» є: 14031, Чернігівська область, селище міського типу Седнів, вул. Шевченка, Оздоровчий табір «Веселка».

Отже, як вбачається зі змісту ст. 27 ГПК України, дана норма є імперативною та не передбачає право осіб, які звертаються до господарського суду, змінювати територіальну юрисдикцію господарських справ на власний розсуд.

З позовної заяви слідує, що позивач, звертаючись з даним позовом до Господарського суду міста Києва, посилався на ч. 1 ст. 29 ГПК України.

Так, положеннями статті 29 ГПК України визначено, що:

1. Право вибору між господарськими судами, яким відповідно до цієї статті підсудна справа, належить позивачу, за винятком виключної підсудності, встановленої статтею 30 цього Кодексу.

2. Позови у спорах за участю кількох відповідачів можуть пред`являтися до господарського суду за місцезнаходженням чи місцем проживання одного з відповідачів.

3. Позови у спорах, що виникають з діяльності філії або представництва юридичної особи, а також відокремленого підрозділу органу державної влади без статусу юридичної особи, можуть пред`являтися також за їх місцезнаходженням.

4. Позови до стягувача про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню, або про повернення стягненого за виконавчим написом нотаріуса, можуть пред`являтися також за місцем його виконання.

5. Позови у спорах, що виникають з договорів, в яких визначено місце виконання або виконувати які через їх особливість можна тільки в певному місці, можуть пред`являтися також за місцем виконання цих договорів.

6. Позови до відповідача, місце реєстрації проживання або перебування якого невідоме, пред`являються за місцезнаходженням майна відповідача чи за останнім відомим зареєстрованим його місцем проживання або перебування чи постійної його діяльності.

7. Позови про відшкодування збитків, спричинених заходами забезпечення позову, можуть пред`являтися також за місцем застосування заходів забезпечення позову (до суду, який застосував відповідні заходи).

8. Позови про відшкодування шкоди, заподіяної майну, можуть пред`являтися також за місцем заподіяння шкоди.

9. Позови про відшкодування шкоди, заподіяної зіткненням суден, а також про стягнення сум винагороди за рятування на морі, можуть пред`являтися також за місцезнаходженням судна відповідача або порту реєстрації судна.

10. Позови до відповідача, який не має в Україні місцезнаходження чи місця проживання, можуть пред`являтися за місцезнаходженням його майна.

Таким чином, з аналізу статті 29 ГПК України вбачається, що застосування положення частини першої цієї статті нерозривно пов`язано із наявністю будь-якого випадку, визначених у частинах 2-10 статті 29 ГПК України.

При цьому, позивач визначив предметом позову матеріально-правову вимогу про стягнення заборгованості з урахуванням інфляційних втрат та 3% річних за Договором підряду № 10-21-У від 23.07.2021 у розмірі 356 013,08 грн, а підставою - порушення відповідачем взятих на себе зобов`язань за вказаним договором.

Таким чином, предметом позову у даному спорі визначено саме стягнення заборгованості, у зв`язку із порушенням або неналежним виконанням відповідачем умов Договору підряду № 10-21-У від 23.07.2021.

Як вбачається із змісту позовної заяви, спір про стягнення заборгованості безпосередньо не пов`язаний з місцем виконання договору підряду, оскільки предметом спору є вимога про стягнення заборгованості, при цьому, умовами договору не визначено конкретного місця виконання зобов`язання відповідача по сплаті заборгованості за виконані прозивачем роботи, а тому таке зобов`язання не є таким, яке належить через його особливість виконувати тільки в певному місці.

Отже, спірні правовідносини не мають особливостей щодо виконання зобов`язань в чітко визначеному місці, а умови укладеного між сторонами Договору підряду № 10-21-У від 23.07.2021 не містять жодних вимог щодо місця виконання відповідачем своїх зобов`язань по сплаті заборгованості за виконані роботи.

Суд зазначає, що даний спір стосується виключно порушення відповідачем грошового зобов`язання у вигляді несплати заборгованості за договором.

За таких обставин, суд дійшов висновку про те, що дана позовна заява подана з порушенням приписів ст. 27 ГПК України та не належить до територіальної юрисдикції (підсудності) Господарського суду міста Києва, а матеріали позовної заяви підлягають передачі на розгляд до Господарського суду Чернігівської області.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 31 ГПК України, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Керуючись ст. 27, 31, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «ТЕХНО ЕНЕРГЕТИЧНА КОМПАНІЯ «БУДСЕРВІС» до Товариства з обмеженою відповідальністю «КОМПАНІЯ «КОМАНДОР» про стягнення 356 013,08 грн з усіма доданими до неї матеріалами передати до Господарського суду Чернігівської області (14000, м. Чернігів, пр. Миру, 20).

2. Згідно ч. 2 ст.235 Господарського процесуального кодексу України дана ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею - 04.07.2023 та може бути оскаржена у порядку, встановленому статтею 256 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя А.І.Привалов

Дата ухвалення рішення04.07.2023
Оприлюднено07.07.2023
Номер документу111997990
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань підряду

Судовий реєстр по справі —910/10391/23

Судовий наказ від 24.11.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Шморгун В.В.

Рішення від 03.11.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Шморгун В.В.

Ухвала від 04.09.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Шморгун В.В.

Ухвала від 16.08.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Шморгун В.В.

Ухвала від 04.07.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Привалов А.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні