Постанова
від 04.07.2023 по справі 920/25/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04.07.2023 Справа № 920/25/23

Господарський суд Сумської області у складі головуючого судді Яковенка В.В., за участю секретаря судового засідання Балицького В.В., розглянувши матеріали у справі № 920/25/23 за заявою кредитора: Головного управління Пенсійного фонду України в Сумській області (40009, м. Суми, вул. Пушкіна, 1, код ЄДРПОУ 21108013)

до боржника: Приватного акціонерного товариства Монастирищенський машинобудівний завод (40030, м. Суми, Білопільський шлях, 26, код ЄДРПОУ 00255289) про банкрутство,

за участі представників:

кредиторів: ГУ ПФУ в Сумській області Жидченко А.О.; ГУ ДПС у Сумській області Іванченко Т.С.; ТОВ Розвиток-СВ - Солдаткін І.В.;

боржника не з`явився;

розпорядник майна: Закорко В.В.

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою від 02.02.2023 суд постановив відкрити провадження у справі про банкрутство Приватного акціонерного товариства Монастирищенський машинобудівний завод та призначити попереднє засідання суду.

Ухвалою від 25.04.2023 суд постановив призначити підсумкове засідання суду, на якому буде винесено ухвалу про санацію боржника чи постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, чи ухвалу про закриття провадження у справі про банкрутство, чи ухвалу про продовження строку процедури розпорядження майном та відкладення підсумкового засідання суду на 06.06.2023.

06.06.2023 представник ТОВ Розвиток-СВ подав до суду клопотання про відкладення підсумкового засідання у зв`язку з неможливістю бути присутнім у судовому засіданні 06.06.2023.

06.06.2023 розпорядник майна подав до суду клопотання № 01-20/52 від 05.06.2023, в якому просить суд визнати боржника ПАТ Монастирищинський машинобудівний завод банкрутом, відкрити ліквідаційну процедуру, призначити ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Закорка В.В.

Ухвалою від 06.06.2023 суд постановив відкласти підсумкове засідання на 04.07.2023.

30.06.2023 до суду надійшло клопотання представника боржника, в якому просить суд продовжити процедуру розпорядження майном та відкласти підсумкове засідання, оскільки представник боржника не має можливості бути присутнім у цьому судовому засіданні.

У судовому засіданні 04.07.2023 протокольною ухвалою суд відмовив у задоволенні клопотання представника боржника про відкладення підсумкового засідання.

06.06.2023 розпорядник майна подав до суду клопотання про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, призначення ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Закорка В.В.

03.07.2023 арбітражний керуючий Закорко В.В. подав до суду заяву про участь у цій справі.

24.05.2023 проведено збори кредиторів ПрАТ «Монастирищинський машинобудівний завод» на яких прийнято рішення звернутись до Господарського суду Сумської області з клопотанням про визнання боржника ПрАТ «Монастирищинський машинобудівний завод» банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури та призначення ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Закорка В.В., який надав згоду про участь у справі.

Згідно з положеннями ст. 49 Кодексу України з процедур банкрутства у підсумковому засіданні суду у процедурі розпорядження майном боржника здійснюється перехід до наступної судової процедури (процедури санації, ліквідації) або закривається провадження у справі.

Відповідно до ч. 2 ст. 49 Кодексу України з процедур банкрутства до закінчення процедури розпорядження майном боржника збори кредиторів приймають одне з таких рішень:

схвалити план санації та подати до господарського суду клопотання про введення процедури санації і затвердження плану санації;

подати до господарського суду клопотання про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

Частиною 3 ст. 49 Кодексу України з процедур банкрутства встановлено, що у підсумковому засіданні господарський суд ухвалює одне з таких рішень:

- ухвалу про продовження строку процедури розпорядження майном у межах граничних строків, визначених цим Кодексом;

- ухвалу про введення процедури санації та затвердження плану санації у разі схвалення плану санації боржника зборами кредиторів та погодження його забезпеченими кредиторами в порядку, встановленому цим Кодексом;

- постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури;

- ухвалу про закриття провадження у справі про банкрутство.

Відповідно до положень ст. 58 Кодексу України з процедур банкрутства у випадках, передбачених цим Кодексом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін ухвалює постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру. Суд визначає строк, протягом якого ліквідатор зобов`язаний здійснити ліквідацію боржника. Цей строк не може перевищувати 12 місяців.

Відповідно до ст. 59 Кодексу України з процедур банкрутства з дня ухвали господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури:

господарська діяльність банкрута завершується закінченням технологічного циклу з виготовлення продукції у разі можливості її продажу, крім укладення та виконання договорів, що мають на меті захист майна банкрута або забезпечення його збереження (підтримання) у належному стані, договорів оренди майна, яке тимчасово не використовується, на період до його продажу у процедурі ліквідації тощо;

строк виконання всіх грошових зобов`язань банкрута вважається таким, що настав;

у банкрута не виникає жодних додаткових зобов`язань, у тому числі зі сплати податків і зборів (обов`язкових платежів), крім витрат, безпосередньо пов`язаних із здійсненням ліквідаційної процедури;

припиняється нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій за всіма видами заборгованості банкрута;

відомості про фінансове становище банкрута перестають бути конфіденційними чи становити комерційну таємницю;

продаж майна банкрута допускається в порядку, передбаченому цим Кодексом;

скасовуються арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, та інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається;

припиняються повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном, якщо цього не було зроблено раніше, члени виконавчого органу (керівник) банкрута звільняються з роботи у зв`язку з банкрутством підприємства, а також припиняються повноваження власника (органу, уповноваженого управляти майном) майна банкрута.

Протягом 15 днів з дня призначення ліквідатора відповідні посадові особи банкрута зобов`язані передати бухгалтерську та іншу документацію, печатки і штампи, матеріальні та інші цінності банкрута ліквідатору. У разі ухилення від виконання зазначених обов`язків відповідні посадові особи банкрута несуть зобов`язання щодо відшкодування збитків, завданих таким ухиленням. Ліквідатор має право замовити виготовлення дублікатів печатки та штампів у разі їх втрати.

Таким чином, оскільки зборами кредиторів було ухвалено рішення про перехід до ліквідаційної процедури та призначення ліквідатором боржника арбітражного керуючого Удовенка Р.П. та подано відповідне клопотання до суду, то відповідно до положень ч. 3 ст. 49 Кодексу України з процедур банкрутства за результатами підсумкового засідання суд ухвалює постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

З метою виявлення кредиторів з вимогами за зобов`язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, господарський суд здійснює офіційне оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури на офіційному вебпорталі судової влади України.

Відповідно до частин 4, 5 ст. 9 Кодексу України з процедур банкрутства ухвали та постанова про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури або процедури погашення боргів боржника, прийняті господарським судом у справі про банкрутство (неплатоспроможність), набирають законної сили з моменту їх прийняття, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Оскарження судових рішень у процедурі банкрутства (неплатоспроможності) не зупиняє провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність).

Керуючись статтями 9, 48, 49, 58, 59 Кодексу України з процедур банкрутства, суд,

ПОСТАНОВИВ:

1. Клопотання розпорядника майна арбітражного керуючого Закорка В.В. про визнання боржника Приватне акціонерне товариство Монастирищенський машинобудівний завод (40030, м. Суми, Білопільський шлях, 26, код ЄДРПОУ 00255289) банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури задовольнити.

2. Припинити процедуру розпорядження майном боржника Приватного акціонерного товариства Монастирищенський машинобудівний завод (40030, м. Суми, Білопільський шлях, 26, код ЄДРПОУ 00255289).

3. Припинити повноваження розпорядника майна арбітражного керуючого Закорка В.В.

4. Визнати Приватне акціонерне товариство Монастирищенський машинобудівний завод (40030, м. Суми, Білопільський шлях, 26, код ЄДРПОУ 00255289) банкрутом та відкрити ліквідаційну процедуру.

5. Відкрити ліквідаційну процедуру у справі строком на 12 місяців, до 04.07.2024.

6. Ліквідатором банкрута Приватного акціонерного товариства Монастирищенський машинобудівний завод (40030, м. Суми, Білопільський шлях, 26, код ЄДРПОУ 00255289) призначити арбітражного керуючого Закорка Вадима Вікторовича (40000, м. Суми, пров. Пляжний, 3, свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого № 1632 від 09.08.2013, ідентифікаційний код НОМЕР_1 ).

З дня ухвалення господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури (ст. 59 Кодексу України з процедур банкрутства):

- господарська діяльність банкрута завершується закінченням технологічного циклу з виготовлення продукції у разі можливості її продажу, крім укладення та виконання договорів, що мають на меті захист майна банкрута або забезпечення його збереження (підтримання) у належному стані, договорів оренди майна, яке тимчасово не використовується, на період до його продажу у процедурі ліквідації тощо;

- строк виконання всіх грошових зобов`язань банкрута вважається таким, що настав;

- у банкрута не виникає жодних додаткових зобов`язань, у тому числі зі сплати податків і зборів (обов`язкових платежів), крім витрат, безпосередньо пов`язаних із здійсненням ліквідаційної процедури;

- припиняється нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій за всіма видами заборгованості банкрута;

- відомості про фінансове становище банкрута перестають бути конфіденційними чи становити комерційну таємницю;

- продаж майна банкрута допускається в порядку, передбаченому цим Кодексом;

- скасовуються арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, та інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається;

- припиняються повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном, якщо цього не було зроблено раніше, члени виконавчого органу (керівник) банкрута звільняються з роботи у зв`язку з банкрутством підприємства, а також припиняються повноваження власника (органу, уповноваженого управляти майном) майна банкрута.

Протягом 15 днів з дня призначення ліквідатора відповідні посадові особи банкрута зобов`язані передати бухгалтерську та іншу документацію, печатки і штампи, матеріальні та інші цінності банкрута ліквідатору. У разі ухилення від виконання зазначених обов`язків відповідні посадові особи банкрута несуть зобов`язання щодо відшкодування збитків, завданих таким ухиленням. Ліквідатор має право замовити виготовлення дублікатів печатки та штампів у разі їх втрати.

З метою виявлення кредиторів з вимогами за зобов`язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, здійснити офіційне оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури на офіційному вебпорталі судової влади України.

Зобов`язати ліквідатора банкрута Удовенка Р.П. виконувати повноваження ліквідатора банкрута у відповідності до вимог чинного законодавства України, не менш як один раз на місяць подавати комітету кредиторів звіт про свою діяльність, інформацію про фінансовий стан і майно боржника на день відкриття ліквідаційної процедури та під час проведення ліквідаційної процедури, про використання коштів боржника, а також іншу інформацію на вимогу комітету кредиторів. Копію звіту направляти щомісячно до суду для долучення до справи про банкрутство і у строк до 04.07.2024 подати на затвердження до господарського суду звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс.

7. Копію постанови направити банкруту, ліквідатору, кредиторам, державній виконавчій службі за місцезнаходженням боржника, державному реєстратору, Східному міжрегіональному управлінню Міністерства юстиції.

Постанова набирає законної сили з моменту її прийняття в порядку ч. 4 ст. 9 Кодексу України з процедур банкрутства та може бути оскаржена у відповідності до статей 254, 255 ГПК України.

Повний текст постанови підписано 05.07.2023.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет за вебадресою: htps://court.gov.ua/sud5021/.

СуддяВ.В. Яковенко

Дата ухвалення рішення04.07.2023
Оприлюднено07.07.2023
Номер документу111998597
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —920/25/23

Ухвала від 05.09.2023

Господарське

Господарський суд Сумської області

Яковенко Василь Володимирович

Ухвала від 14.08.2023

Господарське

Господарський суд Сумської області

Яковенко Василь Володимирович

Ухвала від 13.07.2023

Господарське

Господарський суд Сумської області

Яковенко Василь Володимирович

Постанова від 04.07.2023

Господарське

Господарський суд Сумської області

Яковенко Василь Володимирович

Ухвала від 04.07.2023

Господарське

Господарський суд Сумської області

Яковенко Василь Володимирович

Постанова від 20.06.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сотніков С.В.

Постанова від 20.06.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сотніков С.В.

Ухвала від 15.06.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сотніков С.В.

Ухвала від 06.06.2023

Господарське

Господарський суд Сумської області

Яковенко Василь Володимирович

Ухвала від 01.06.2023

Господарське

Господарський суд Сумської області

Яковенко Василь Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні