Ухвала
від 04.07.2023 по справі 921/451/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

04 липня 2023 року м. ТернопільСправа №921/451/23

Суддя Шумський І.П. розглянувши позовну заяву № 53-2416ВИХ-23 від 20.06.2023 (вх.№493 від 29.06.2023)

Керівника Бучацької окружної прокуратури (вул. А.Міцкевича, 10 А, м. Бучач, 48400)

в інтересах держави

в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача

Бучацький заклад дошкільної освіти (ясла-садок) Теремок Бучацької міської ради Тернопільської області (вул. Агнона, 3, м. Бучач, Чортківський район, Тернопільська область, 48402)

до відповідача Бучацької міської ради (майдан Волі, 1, м. Бучач, Чортківський район, Тернопільська область, 48400)

про визнання недійсним (незаконним) та скасування рішення Бучацької міської ради №3154 від 06.04.2023.

ВСТАНОВИВ:

Керівник Бучацької окружної прокуратури в інтересах держави звернувся до Господарського суду Тернопільської області з позовом до відповідача Бучацької міської ради про визнання незаконним (недійсним) та скасування рішення XV сесії VIII скликання Бучадької міської ради № 3154 від 06.04.2023 Про припинення шляхом ліквідації юридичної особи - Бучацький заклад дошкільної освіти (ясла-садок) Теремок Бучацької міської ради Тернопільської області код ЄДРПОУ 24623102.

В обґрунтування позовних вимог прокурором зазначено, що Бучацькою міською радою по проекту спірного рішення не організовано та не проведено відповідних громадських слухань, прийняттю оскаржуваного рішення не передувало обговорення можливості його прийняття з метою урахування інтересів батьків та дітей, думку зацікавлених осіб (вихованців, їхніх законних представників, працівників закладу тощо) не з`ясовано, що підтверджується відсутністю складених за їх результатами звітів (інших аналітичних документів), інформаційно-роз`яснювальну роботу серед громадськості щодо ліквідації закладу дошкільної освіти не проведено, безпосередньої участі громадськості у вирішенні питання щодо ліквідації закладу дошкільної освіти з метою врахування думки територіальної громади не забезпечено, що суперечить чинним вимогам законодавства.

Непроведення громадських слухань, незабезпечення безпосередньої участі громадськості у вирішенні питання щодо ліквідації закладу дошкільної освіти з метою врахування думки територіальної громади суперечить чинним вимогам законодавства та є порушенням вимог ст. 13 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні, норм постанови Кабінету Міністрів України від 03.11.2010 № 996, якою затверджено Порядок проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики.

Питання щодо доцільності функціонування закладу дошкільної освіти є питанням, що становить суспільний інтерес, про що свідчить сюжет журналістів Тернопільщини, опублікований 30.03.2023 на загальнодоступній інтернет-сторінці "ТІ НОВИНИ"(https://tlnews.tv/#) під заголовком "Стали відомі подробиці скандалу, який розгорнувся навколо ліквідації двох дитсадків у Бучачі", за наступним посиланням https ://t 1 news.tv/stalv vidomi podrobvczi skandalu vakvi rozgomuvsya navkolo likvidaczivi dvoh dvtsadkiv u - buchachi/.

Вирішення такого суспільно важливого та соціально значущого питання як ліквідація закладу дошкільної освіти, потребує з боку суб`єкта владних повноважень не тільки необхідності обов`язкового дотримання всіх передбачених вимог чинного законодавства України, а й найретельнішого дослідження такого питання з урахуванням думки суспільства.

Посилаючись на приписи ч.ч.1,2 ст.3 Закону України "Про дошкільну освіту", ст.11, ч.2 ст.66 Закону України Про освіту, Конвенцію про права дитини від 20.11.1989 (ратифіковану постановою Верховної Ради Української PCP від 27.02.1991 № 789-ХП), ст. 1 Закону України Про охорону дитинства прокурором зазначено, що оскаржуване рішення впливає на конституційне право дітей, як право на освіту вихованців закладу дошкільної освіти, так і право законних представників дітей на реалізацію їхнього права щодо вибору конкретного закладу дошкільної освіти для своїх дітей, що є безумовною підставою для врахування думки територіальної громади при прийнятті рішення про ліквідацію закладу дошкільної освіти.

За таких обставин, у вказаному випадку проведення громадських слухань щодо ліквідації закладу дошкільної освіти є вимогою законодавства, яку не дотримано.

У порушення вимог ч. 15 ст. 46, ст. 47 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні, ст. ст. 3, 30, 32 Регламенту Бучацької міської ради восьмого скликання проект рішення № 3154 від 06.04.2023 включено до порядку денного за відсутності висновку постійної комісії з питань культури, освіти, охорони здоров`я, соціальної і молодіжної політики, спорту і туризму щодо погодження проекту спірного рішення.

Згідно протоколу засідання постійної комісії з питань культури, освіти, охорони здоров`я, соціальної і молодіжної політики, спорту і туризму № 27 від 30.03.2023питання припинення шляхом ліквідації юридичної особи - Бучацького закладу дошкільної освіти (ясла-садок) Теремок Бучацької міської ради Тернопільської області, код ЄДРПОУ 24623102 розглядалося вказаною комісією.

За результатами розгляду вказаного питання та голосування щодо припинення шляхом ліквідації юридичної особи - Бучацький заклад дошкільної освіти (ясла-садок) Теремок Бучацької міської ради рішення комісією не прийнято у зв`язку з відсутністю більшості голосів від загального складу комісії.

Вказане свідчить про прийняття Бучацькою міською радою спірного рішення № 3154 від 06.04.2023 з порушенням вимог чинного законодавства України, у зв`язку чим є незаконним та підлягає скасуванню.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 29.06.2023 справу №921/451/23 передано на розгляд судді Шумському І.П.

Подана позовна заява відповідає вимогам, викладеним у статтях 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України. Підстави повернення позовної заяви, залишення без руху чи відмови у відкритті провадження відсутні.

Розглянувши матеріали позовної заяви, господарський суд визнав їх достатніми для прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі.

За відсутності встановлених главою 10 розділу ІІІ ГПК України обставин в сукупності, справа буде розглядатися за правилами загального позовного провадження.

Окрім того, у позовній заяві прокурор просить залучити до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору Бучацький заклад дошкільної освіти (ясла-садок) Теремок Бучацької міської ради Тернопільської області (вул. Агнона, 3, м. Бучач, Чортківський район, Тернопільська область, 48402). В обґрунтування клопотання посилається на незаконність (недійсність) рішення ХV сесії VІІІ скликання Бучацької міської ради № 3154 від 06.04.2023, яким шляхом ліквідації припинено юридичну особу Бучацький заклад дошкільної освіти (ясла-садок) Теремок Бучацької міської ради Тернопільської області, код ЄДРПОУ 24623102.

Відповідно до ст. 50 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права та обов`язки, встановлені ст. 42 цього Кодексу.

Вступ у справу третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, не тягне за собою розгляду справи спочатку.

З огляду на наведене, беручи до уваги те, що рішення господарського суду у даній справі може вплинути на права та обов`язки Бучацького закладу дошкільної освіти (ясла-садок) Теремок Бучацької міської ради Тернопільської області, суд вважає за доцільне залучити останній до участі у справі № 921/451/23 в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача.

Відповідно до ст. 50, 165 169, 176, 232-235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі 921/451/23.

2. Здійснювати розгляд справи 921/451/23 за правилами загального позовного провадження.

3. Призначити у справі № 921/451/23 підготовче засідання на 10:20 год. 03.08.2023.

Засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду Тернопільської області за адресою: вул. Кн. Острозького, 14 А, м. Тернопіль, 46000, зал судових засідань № 2 (5-поверх).

4. Залучити до участі в справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Бучацький заклад дошкільної освіти (ясла-садок) Теремок Бучацької міської ради Тернопільської області, вул. Агнона, 3, м. Бучач, Чортківський район, Тернопільська область, 48402, ідентифікаційний код 24623102.

5. Запропонувати надати відповідачу в строк до 27.07.2023, у відповідності до ст. 165 ГПК України, відзив на позов, докази на підтвердження викладеного у ньому та докази надіслання відзиву і додатків позивачу та третій особі.

Роз`яснити відповідачу, що в разі ненадання у встановлений судом строк без поважних причин відзиву, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

6. Запропонувати третій особі в строк до 27.07.2023 надати суду, в порядку ст. 168 ГПК України, письмові пояснення та докази надіслання їх на адресу сторін по справі.

7. Довести до відома учасників справи, що явка їх представників в судове засідання не є обов`язковою.

8. Звернути увагу учасників справи на можливість розгляду справи за відсутності їх представників за наявними у справі матеріалами у разі подання запропонованих документів та відповідного клопотання.

9. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання (04.07.2023) та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

10. Копію ухвалу надіслати: Тернопільській обласній прокуратурі (вул. Листопадова, 4, м. Тернопіль); Бучацькій окружній прокуратурі (вул. А. Міцкевича, 10А, м. Бучач, 48400); Бучацькій міській раді (майдан Волі 1, м. Бучач, Чортківський район, Тернопільська область, 48400); Бучацькому закладу дошкільної освіти (ясла-садок) Теремок Бучацької міської ради Тернопільської області (вул. Агнона, 3, м. Бучач, Чортківський район, Тернопільська область, 48402) рекомендованою кореспонденцією з повідомленням про вручення.

Учасники справи можуть отримати інформацію по справі на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб - адресою: https://te.court.gov.ua/sud5022.

Суддя І.П. Шумський

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення04.07.2023
Оприлюднено07.07.2023
Номер документу111998635
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —921/451/23

Ухвала від 15.02.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Шумський І.П.

Постанова від 05.12.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Бонк Тетяна Богданівна

Ухвала від 13.11.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Бонк Тетяна Богданівна

Ухвала від 23.10.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Бонк Тетяна Богданівна

Ухвала від 02.10.2023

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Шумський І.П.

Ухвала від 02.10.2023

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Шумський І.П.

Ухвала від 04.09.2023

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Шумський І.П.

Ухвала від 04.09.2023

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Шумський І.П.

Ухвала від 19.07.2023

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Шумський І.П.

Ухвала від 04.07.2023

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Шумський І.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні