Ухвала
від 04.07.2023 по справі 805/4335/15-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про заміну сторони у виконавчому листі, поновлення пропущеного строку пред`явлення виконавчого листа до виконання та видачу дубліката виконавчого листа

04 липня 2023 року Справа №805/4335/15-а

Донецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Грищенка Є.І., розглянувши в порядку письмового провадження заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області про заміну сторони виконавчого провадження, поновлення строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання, видачу дубліката виконавчого листа в адміністративній справі № 805/4335/15-а за позовом Управління пенсійного фонду України в м. Артемівську та Артемівському районі до приватного акціонерного товариства «Гарант» про стягнення заборгованості по списку № 2 у розмірі 8883,09 грн.,-

ВСТАНОВИВ:

25 травня 2023 року до Донецького окружного адміністративного суду надійшла заява Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області про заміну сторони виконавчого провадження, поновлення строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання, видачу дубліката виконавчого листа в адміністративній справі № 805/4335/15-а за позовом Управління пенсійного фонду України в м. Артемівську та Артемівському районі до приватного акціонерного товариства «Гарант» про стягнення заборгованості по списку № 2 у розмірі 8883, 09 грн.

Заява обгрунтована тим, що виконавчий лист було втрачено у зв`язку із активними бойовими діями у місті Бахмут Донецької області.

Розгляд заяви призначено на 04 липня 2023 року о 10 год. 40 хв.

Сторони, належним чином повідомлені про дату, час та місце розгляду справи, до суду не з`явились.

Частиною третьою статті 376 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що суд розглядає заяву про поновлення пропущеного строку в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням стягувача та боржника. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Відповідно до ч. 2 ст. 379 КАС України неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Дослідивши заяву та додані до неї матеріали, суд встановив наступне.

Постановою Донецького окружного адміністративного суду від 07 жовтня 2015 року в адміністративній справі № 805/4335/15-а позов Управління пенсійного фонду України в м. Артемівську та Артемівському районі до приватного акціонерного товариства «Гарант» про стягнення заборгованості по списку № 2 у розмірі 8883, 09 грн. задоволено.

Стягнуто з приватного акціонерного товариства «Гарант» на користь Управління пенсійного фонду Україні в м. Артемівську та Артемівському районі заборгованість по витратам на виплату та доставку пільгових пенсій за списком № 2 за період з 01.04.2015 року по 27.08.2015 року у розмірі 8883 (вісім тисяч вісімсот вісімдесят три) гривні 09 копійок.

25 листопада 2015 року Донецьким окружним судом видано виконавчий лист у справі. Стягувачем визначено Управління пенсійного фонду Україні в м. Артемівську та Артемівському районі, строк пред`явлення листа до виконання до 10 листопада 2016 року.

Відповідно до листа Бахмутського ВДВС у Бахмутському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління юстиції (м. Харків) від 11.04.2023, виконавчий лист у справі № 805/4335/15-а на примусовому виконанні не перебуває, державним виконавцем винесено постанову про повернення виконавчого листа стягувачу, виконавчий лист на виконанні не перебуває.

Суд зазначає, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2015 року № 1055 «Деякі питання функціонування територіальних органів Пенсійного фонду України», листа Пенсійного фонду України від 23.12.2015 року № 55463/07-10 «Про заходи виконання постанови Кабінету міністрів України від 16 грудня 2015 року № 1055» та листа Головного Пенсійного фонду України в Донецькій області від 31.12.2015 року № 4750/10-2/34 на підставі наказу Артемівського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області від 19.01.2016 року № 30 з 19 січня 2016 року змінено найменування юридичної особи - Управління Пенсійного фонду України в м. Артемівську та Артемівському районі на юридичну особу Артемівське об`єднане управління Пенсійного фонду України Донецької області (код ЄДРПОУ 37868797).

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 22.07.2016 року № 454 «Про перейменування деяких територіальних органів Пенсійного фонду України», постанови Верховної Ради України від 04.02.2016 року № 984-VІІ «Про перейменування окремих населених пунктів та районів» та рішення Артемівської міської ради від 25.11.2015 року № 6/74-1322 «Про перейменування вулиць, провулків та інших об`єктів топоніміки м. Артемівська та смт. Красна Гора» на підставі наказу Бахмутського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області від 12.09.2016 року № 367 з 12 вересня 2016 року змінено найменування юридичної особи Артемівське об`єднане управління Пенсійного фонду України Донецької області на юридичну особу Бахмутське об`єднане управління Пенсійного фонду України Донецької області (код ЄДРПОУ 42172734).

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 08.11.2017 р. № 821 «Деякі питання функціонування органів Пенсійного фонду України» Бахмутське об`єднане управління Пенсійного фонду України та Управління Пенсійного фонду України в м. Красному Лимані шляхом злиття реорганізовано в Бахмутсько-Лиманське об`єднане управління Пенсійного фонду України Донецької області.

Пунктом 2 постанови Кабінету Міністрів України від 09 жовтня 2020 року № 925 «Деякі питання функціонування органів Пенсійного фонду України» передбачено реорганізацію деяких територіальних органів Пенсійного фонду України в Донецькій та Луганській областях шляхом їх приєднання до головних управлінь Пенсійного фонду України в Донецькій та Луганській областях за переліком згідно з додатком. Цією постановою визначено Перелік територіальних органів Пенсійного фонду України, які реорганізуються шляхом приєднання до окремих органів Пенсійного фонду України в Донецькій та Луганській областях.

Згідно з постановою № 925 Бахмутсько-Лиманське об`єднане управління Пенсійного фонду України Донецької області реорганізовано шляхом приєднання до Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області.

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, до цього реєстру було внесено запис про державну реєстрацію припинення Бахмутсько-Лиманського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області.

Згідно з ч. ч. 1, 5 ст. 104 Цивільного кодексу України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Враховуючи викладене, юридична особа Управління пенсійного фонду України в м. Артемівську та Артемівському районі є припиненою, а її правонаступником є Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області.

Відповідно до частини 1статті 379 КАС України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Суд розглядає питання про заміну сторони виконавчого провадження в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням державного виконавця або заінтересованої особи, які звернулися з поданням (заявою), та учасників справи. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду (ч. 2 ст. 379 КАС України).

Ухвалу суду за результатами вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження може бути оскаржено в порядку, встановленому цим Кодексом (ч. 3 ст. 379 КАС України).

Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження (ч. 4 ст. 379 КАС України).

На підставі викладеного та враховуючи те, що до суду не надано доказів відкриття виконавчого провадження з виконавчого листа № 805/4335/15-а суд вбачає наявність підстав для часткового задоволення заяви шляхом заміни стягувача у виконавчому листі.

Відповідно до статті 376 Кодексу адміністративного судочинства України стягувачам, які пропустили строк для пред`явлення виконавчого листа до виконання з причин, визнаних судом поважними, пропущений строк може бути поновлено.

Заява про поновлення пропущеного строку подається до суду, який розглядав справу як суд першої інстанції.

Суд розглядає заяву про поновлення пропущеного строку в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням стягувача та боржника. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Відповідно до частини першої статті 376 Кодексу адміністративного судочинства України стягувачам, які пропустили строк для пред`явлення виконавчого листа до виконання з причин, визнаних судом поважними, пропущений строк може бути поновлено.

Згідно з частиною 1 статті 12 Закону України «Про виконавче провадження» виконавчі документи можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох років, крім посвідчень комісій по трудових спорах та виконавчих документів, за якими стягувачем є держава або державний орган, які можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох місяців.

Частиною 6 статті 12 Закону України «Про виконавче провадження» визначено, що стягувач, який пропустив строк пред`явлення виконавчого документа до виконання, має право звернутися із заявою про поновлення такого строку до суду, який видав виконавчий документ, або до суду за місцем виконання.

Єдиною та необхідною правовою підставою для поновлення строку пред`явлення виконавчого документа до виконання є наявність в особи поважних причин його пропуску. При цьому, поважність причин є оціночною категорією та повинна визначатися, виходячи з наявності реальних обставин, які фактично унеможливили вчинення особою відповідної процесуальної дії вчасно, тобто в межах строків, установлених законодавством.

Як встановлено судом з листа Бахмутського відділу державної виконавчої служби у Бахмутському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) від 11.04.2023, виконавчий лист по справі № 805/4335/15-а було повернуто стягувачу, евакуація виконавчих документів з міста Бахмут не проводилась.

З урахуванням наведених вище обставин, суд вважає причини пропуску стягувачем строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання поважними, а заява про поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання підлягає задоволенню.

Пунктом 18.4розділу VII «Перехідні положення» Кодексу адміністративного судочинства Українипередбачено, що до дня початку функціонування Єдиного державного реєстру виконавчих документів у разі втрати виконавчого документа суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий документ, може видати його дублікат, якщо стягувач або державний виконавець звернувся із заявою про це до закінчення строку, встановленого для пред`явлення виконавчого документа до виконання.

Отже, враховуючи, що виконавчий лист втрачений, суд вважає за необхідне видати дублікат виконавчого листа.

На підставі викладеного, керуючись положеннями ст. 376, 379, розділом VII «Перехідні положення» Кодексу адміністративного судочинства України,суд, -

У Х В А Л И В:

Заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області про заміну сторони виконавчого провадження, поновлення строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання, видачу дубліката виконавчого листа в адміністративній справі № 805/4335/15-а за позовом Управління пенсійного фонду України в м. Артемівську та Артемівському районі до приватного акціонерного товариства «Гарант» про стягнення заборгованості по списку № 2 у розмірі 8883,09 грн. задовольнити.

Замінити сторону (стягувача) у виконавчому листі у справі № 805/4335/15-а з Управління пенсійного фонду України в м. Артемівську та Артемівському районі на правонаступника - Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області (код ЄДРПОУ 13486010, юридична адреса: 84122, Донецька область, м. Слов`янськ, пл. Соборна, 3).

Поновити строк для пред`явлення виконавчого листа у справі № 805/4335/15-а, виданого Донецьким окружним адміністративним судом 25 листопада 2015 року.

Видати Головному управлінню Пенсійного фонду України в Донецькій області дублікат виконавчого листа у справі № 805/4335/15-а.

Ухвала набирає законної сили за правилами, встановленими статтею 256 Кодексу адміністративного судочинства України.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення до Першого апеляційного адміністративного суду. Якщо в судовому засіданні оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Текст ухвали розміщений в Єдиному державному реєстрі судових рішень (веб-адреса сторінки: http://www.reyestr.court.gov.ua/).

Суддя Є.І. Грищенко

Дата ухвалення рішення04.07.2023
Оприлюднено07.07.2023
Номер документу112003789
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —805/4335/15-а

Ухвала від 04.07.2023

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Грищенко Є.І.

Ухвала від 10.05.2023

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Грищенко Є.І.

Постанова від 07.10.2015

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Грищенко Є.І.

Ухвала від 11.09.2015

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Грищенко Є.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні