Ухвала
від 16.06.2023 по справі 331/3843/23
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Справа № 331/3843/23

Провадження № 1-кс/331/1199/2023

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 червня 2023 року місто Запоріжжя

Слідчий суддя Жовтневого районного суду міста Запоріжжя ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши в судовому засіданні в приміщенні Жовтневого районного суду міста Запоріжжя клопотання старшого слідчого 2-го відділення слідчого відділу Управління Служби безпеки України в Запорізькій області лейтенанта юстиції ОСОБА_3 , погоджене з прокурором, який здійснює процесуальне керівництво прокурором відділу Запорізької обласної прокуратури ОСОБА_4 , про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, подане в кримінальному провадженні № 22022080000000785, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 04 червня 2022 року, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 7 ст. 111-1 КК України,

В С Т А Н О В И В:

15 червня 2023 року старший слідчий 2-го відділення слідчого відділу Управління Служби безпеки України в Запорізькій області лейтенант юстиції ОСОБА_3 , за погодженням з прокурором, який здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні прокурором відділу Запорізької обласної прокуратури ОСОБА_4 , звернулася до слідчого судді з клопотанням про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів.

В обґрунтування поданого клопотання слідчий зазначає, що слідчим відділом Управління Служби безпеки України в Запорізькій області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 22022080000000785, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 04 червня 2022 року, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 7 ст. 111-1 КК України.

Слідчий вказує, що досудовим розслідуванням встановлено, що громадянин України ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який у встановленому законодавством України порядку не припинив громадянство України та отримав громадянство Російської Федерації, у невстановлений час, однак не пізніше 25.04.2022 року, перебуваючи на тимчасово окупованій території України, а саме у місті Мелітополі Запорізької області, добровільно прийняв пропозицію представників держави-агресора і окупаційної адміністрації, використовуючи привласнені у протиправний спосіб промислові потужності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), шляхом виготовлення продукції виключно для потреб цих нерезидентів України, розпочав надавати збройним формуванням держави-агресора допомогу у проведенні бойових дій проти Збройних Сил України та інших військових формувань, утворених відповідно до Законів України, добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України.

Так, 14 червня 2023 року було проведено слідчу дію, а саме допит свідка ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який під час допиту вказав, що у нього наявний Інтернет-ресурс « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (хмарне сховище), який зареєстрований на його особисту електронну адресу « ІНФОРМАЦІЯ_5 ».

Слідчий зазначає, що під час допиту було встановлено, що на зазначеному Інтернет-ресурсі «Гугл-диску» (хмарному сховищі), який зареєстрований на електронну адресу « ІНФОРМАЦІЯ_5 », що належить свідкові ОСОБА_6 , містяться документи, які стосуються незаконного привласнення у протиправний спосіб промислових потужностей ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та підтверджують надання збройним формуванням держави-агресора допомоги у проведенні бойових дій проти Збройних сил України та інших військових формувань, утворених відповідно до Законів України, добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України.

Таким чином, слідчий вказує, що на теперішній час у кримінальному провадженні № 22022080000000785 від 04.06.2022 року, з метою встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час досудового розслідування кримінального провадження, виникла необхідність у проведенні тимчасового доступу до інформації (відомостей), яка перебуває у володінні ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , на Інтернет-ресурсі «Гугл диск» (хмарному сховищі), який зареєстрований за електронною поштою: « ІНФОРМАЦІЯ_5 », що належить останньому, у період часу з 24 лютого 2022 року про 15 червня 2023 року, з метою виявлення документів (файлів різних форматів), які нададуть можливість встановити коло осіб, причетних до скоєння злочину, а також отримати докази, які мають суттєве значення для з`ясування обставин злочину та встановлення осіб, причетних до його вчинення, з метою швидкого, повного та неупередженого розслідування, з можливістю копіювання інформації, у тому числі на матеріальні носії інформації.

На підставі викладеного, беручи до уваги, що іншим шляхом встановити коло осіб, причетних до скоєння злочину та з якими спілкувався фігурант провадження, а також отримати докази, які мають суттєве значення для з`ясування обставин злочину, з метою швидкого, повного та неупередженого розслідування, для встановлення об`єктивної істини у даному кримінальному провадженні (дати, часу, місця передачі технічної документації (технологій), змісту цих документів та інше) не виявляється за можливе, враховуючи, що вказана інформація (відомості) перебувають у володінні ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , і зберігаються на Інтернет-ресурсі «Гугл диск» (хмарне сховище), який зареєстрований за електронною поштою: « ІНФОРМАЦІЯ_5 », слідчий просить надати дозвіл групі слідчих слідчого відділу Управління Служби безпеки України в Запорізькій області, яким доручено проведення досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні, на тимчасовий доступ до повного вмісту файлів (різних форматів) у період часу з 24.02.2022 року по 15.06.2023 року, які містяться на носії інформації « ІНФОРМАЦІЯ_6 » на зазначеній вище електронній поштовій скринці, з можливістю вилучення копії інформації на цифровий носій інформації,

Клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий просить розглянути без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться, відповідно до ч. 2 ст. 163 КПК України.

У судове засідання старший слідчий 2-го відділення слідчого відділу Управління Служби безпеки України в Запорізькій області ОСОБА_3 не з`явилася, про час і місце розгляду клопотання була повідомлена судом своєчасно та належним чином, в той же час слідчий подала до канцелярії суду заяву, в якій просить слідчого суддю розглянути клопотання у її відсутність, клопотання підтримує та просить його задовольнити з підстав, викладених у ньому (а.с.58).

В цей же час, до канцелярії суду надійшла заява від ОСОБА_6 , із змісту якої вбачається, що останній просить розглянути клопотання слідчого у його відсутність, клопотання просить задовольнити (а.с.59).

Відповідно до ч. 4 ст.107 КПК України, у разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень КПК України судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Слідчий суддя, дослідивши додані до клопотання матеріали, зокрема, копію витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань, з якого вбачається, що інформацію про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 7 ст. 111-1 КК України, внесено до даного реєстру 04 червня 2022 року (кримінальне провадження № 22022080000000785) (а.с.6); копію протоколу допиту свідка ОСОБА_6 від 14 червня 2023 року (а.с.8-10), протоколу допиту представника потерпілого ОСОБА_7 від 12.07.2022 року (а.с.21-23), протокол допиту свідка ОСОБА_8 , від 16.05.2023 року (а.с.27-31), протокол огляду від 16.05.2023 року (а.с.32-35), протокол огляду від 29.03.2023 року (а.с.36-40), протокол допиту свідка ОСОБА_9 від 27.01.2023 року (а.с.41-46) приходить до висновку, що клопотання є доведеним і підлягає задоволенню з наступних підстав.

За правиламичастин 5,7статті 163КПК України,слідчий суддяпостановляє ухвалупро наданнятимчасового доступудо речейі документів,якщо сторонакримінального провадженняу своємуклопотанні доведенаявність достатніхпідстав вважати,що ціречі абодокументи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Слідчим суддею встановлено, що слідчим відділом Управління Служби безпеки України в Запорізькій області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 22022080000000785, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 04 червня 2022 року, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 7 ст. 111-1 КК України (а.с.6-7).

Відповідно до протоколу допиту свідка ОСОБА_6 від 14.06.2023 року вбачається, що під час допиту останній повідомив слідчому про те, що у нього наявний Інтернет-ресурс « ІНФОРМАЦІЯ_4 », який зареєстрований на електронну пошту, що належить та яку останній особисто використовує. Свідком було також заначено, що на вказаному Інтернет-ресурсі містяться електронні документи, котрі мають значення для кримінального провадження, а саме: документи, що містять відомості про протиправну діяльність ОСОБА_5 , зокрема, його розпорядження. Окрім цього, свідком ОСОБА_6 було надано слідчому логін та пароль, що надає дозвіл на вхід до вказаного Інтернет-ресурсу (а.с.8-10).

Виходячи з вищенаведеного, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання слідчої ОСОБА_3 оформлене відповідно до вимог статті 160 КПК України. До клопотання додано копії документів, оригінали яких оглянуті в судовому засіданні, якими слідчий обґрунтовує доводи клопотання, та Витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження.

За змістом частини 6 статті 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Відповідно до пункту 6) частини 1 статті 162 КПК України, до охоронюваноїзаконом таємниці,яка міститьсяв речахі документах,належать,зокрема особисте листування особи та інші записи особистого характеру.

Проаналізувавши доводи клопотання та додані до нього матеріали, приймаючи до уваги, що тимчасовий доступ до інформації (відомостей), а саме до повного вмісту файлів (різних форматів) в період часу з 24 лютого 2022 року по 15 червня 2023 року, яка перебуває у володінні ОСОБА_6 на носії інформації « ІНФОРМАЦІЯ_6 » і зберігається на Інтернет-ресурсі «Гугл диск» (хмарне сховище), який зареєстрований за електронною поштою « ІНФОРМАЦІЯ_5 », необхідний органу досудового розслідування для отримання доказів, які мають суттєве значення для з`ясування обставин та встановлення об`єктивної істини у даному кримінальному провадженні (дати, часу, місця передачі технічної документації (технологій), змісту цих документів та інше), тобто інформації, яка, згідно з положеннями п. 6) ч. 1 ст. 162 КПК України, містить охоронювану законом таємницю, слідчий суддя вважає за необхідне надати слідчим, які входять до групи слідчих по даному кримінальному провадженню, відповідно до витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань станом на 15.06.2023 року, дозвіл на тимчасовий доступ до інформації, яка вказана у клопотанні слідчого, з можливістю вилучення копій цієї інформації на цифровий носій інформації.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 107, 132, 159, 160, 163-165, 309, 372, 532 КПК України,

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання старшого слідчого 2-го відділення слідчого відділу Управління Служби безпеки України в Запорізькій області лейтенанта юстиції ОСОБА_3 , погоджене з прокурором, який здійснює процесуальне керівництво прокурором відділу Запорізької обласної прокуратури ОСОБА_4 , про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, подане в кримінальному провадженні № 22022080000000785, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 04 червня 2022 року, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 7 ст. 111-1 КК України, задовольнити.

Надати групі слідчих слідчого відділу Управління Служби безпеки України в Запорізькій області, яким доручено проведення досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні, а саме: ОСОБА_3 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , ОСОБА_27 , ОСОБА_28 , ОСОБА_29 , ОСОБА_30 , ОСОБА_31 дозвіл на тимчасовий доступ до інформації (відомостей) в період часу з 24 лютого 2022 року по 15 червня 2023 року, яка перебуває у володінні ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , на носії інформації «google disk» і зберігається на Інтернет-ресурсі «Гугл диск» (хмарне сховище), який зареєстрований за електронною поштою « ІНФОРМАЦІЯ_5 », з метою виявлення документів (файлів різних форматів), які нададуть можливість встановити коло осіб, причетних до скоєння злочину, а також отримати докази, які мають суттєве значення для з`ясування обставин злочину та встановлення об`єктивної істини у даному кримінальному провадженні (дати, часу, місця передачі технічної документації (технологій), змісту цих документів та інше), з можливістю копіювання інформації на цифровий носій інформації.

Ухвала діє протягом одного місяця з дня її постановлення - до 15 липня 2023 року включно.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудЖовтневий районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення16.06.2023
Оприлюднено06.05.2024
Номер документу112012459
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —331/3843/23

Ухвала від 24.05.2024

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Пивоварова Ю. О.

Ухвала від 26.01.2024

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Яцун О. О.

Ухвала від 16.06.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Яцун О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні