Ухвала
від 26.01.2024 по справі 331/3843/23
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Справа № 331/3843/23

Провадження № 1-кс/331/209/2024

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 січня 2024 року місто Запоріжжя

Слідчий суддя Жовтневого районного суду міста Запоріжжя ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Жовтневого районного суду міста Запоріжжя матеріали клопотання старшого слідчого 1-го відділення слідчого відділу Управління Служби безпеки України в Запорізькій області старшого лейтенанта юстиції ОСОБА_3 , погоджене з прокурором групи прокурорів у кримінальному провадженні прокурором відділу Запорізької обласної прокуратури ОСОБА_4 , про накладення арешту на майно у кримінальному провадженні № 22022080000000785, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 04 червня 2022 року, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 111-1 КК України,

В С Т А Н О В И В:

26 січня 2024 року до слідчого судді Жовтневого районного суду міста Запоріжжя надійшло клопотання старшого слідчого 1-го відділення слідчого відділу Управління Служби безпеки України в Запорізькій області старшого лейтенанта юстиції ОСОБА_3 , погоджене з прокурором групи прокурорів у кримінальному провадженні прокурором відділу Запорізької обласної прокуратури ОСОБА_4 , про накладення арешту на майно у кримінальному провадженні № 22022080000000785, відомості за яким внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 04 червня 2022 року, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 111-1 КК України.

В обґрунтування поданого клопотання слідчий вказує, що слідчим відділом Управління Служби безпеки України в Запорізькій області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 22022080000000785, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 04 червня 2022 року, за підозрою ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 111-1 КК України.

17 жовтня 2023 року громадянину України ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28. ч. 4 ст. 111-1 КК України, яке кваліфікуєтьсяякпровадження господарської діяльності у взаємодії з незаконними органами влади, створеними на тимчасово окупованій території, у тому числі окупаційною адміністрацією держави-агресора, за попередньою змовою групою осіб.

У клопотанні слідчий зазначає, що після повної окупації території Мелітопольського району Запорізької області, представниками збройних формувань Російської Федерації фактично було узурповано всі владні повноваження на вище зазначеній території шляхом збройного захоплення адміністративних будівель органів державної влади та місцевого самоврядування, встановлення інституту військових комендатур, запровадження тотального контролю та жорсткого управління у всіх сферах життєдіяльності територіальних громад, фактичної ліквідації приватної власності, свободи слова, пересування та волевиявлення на захоплених територіях, а також шляхом повсякденного залякування населення, застосування фізичного і психологічного впливу до окремих категорій суспільства, в тому числі шляхом незаконного позбавлення волі діючих представників органів державної влади України та місцевого самоврядування.

Разом з тим, у невстановлений досудовим розслідуванням час, але не пізніше ніж 24 квітня 2022 року, представниками збройних формувань Російської Федерації всупереч порядку установленого Конституцією України, Законами України «Про місцеві державні адміністрації», «Про місцеве самоврядування в Україні» та іншим діючим нормативно-правовим актам, цілеспрямовано створено окупаційну адміністрацію Запорізької області т.зв. «военно-гражданскую администрацию Запорожской области», з метою подальшого утримання адміністративно-політичного контролю на захопленій військовим шляхом території та безпосередньої реалізації всіх узурпованих владних повноважень діючої Запорізької області та відповідної державної адміністрації.

Крім того, здійснення господарської діяльності на тимчасово окупованій території здійснюється відповідно до статті 13 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України».

Зокрема встановлено, що на тимчасово окупованій території міста Мелітополя Запорізької області розташоване підприємство ТОВ «Торговий дім «Біол» (ЄДРПОУ 41807505, юридична адреса: Запорізька область, місто Мелітополь, проспект 50-річчя Перемоги, будинок № 36/9, квартира № 36; фактично розташоване: Запорізька область, місто Мелітополь, вулиця Мічуріна, будинок № 23), засновником та учасником якого є громадянин України ОСОБА_6 , а діючим директором громадянин України ОСОБА_7 .

Основним видом господарської діяльності ТОВ «Торговий дім «Біол» є лиття легких кольорових металів, лиття чавуну, виробництво інших готових металевих металів, оптова торгівля іншими товарами господарського призначення.

Однак, після початку окупації міста Мелітополя Запорізької області збройними формуваннями Російської Федерації, у зв`язку з неможливістю здійснення законної господарської діяльності за українським законодавством на тимчасово окупованій території, ТОВ «Торговий дім «Біол» фактично припинило свою діяльність, а його власниця та директор разом з іншими керівниками виїхали з тимчасово окупованої території.

При цьому, весь майновий комплекс та матеріально-технічна база підприємства включаючи транспортні засоби, виробничі потужності, обладнання, документацію, сировину та готову продукцію тощо, залишилися на території підприємства за адресою: Запорізька область, місто Мелітополь, вулиця Мічуріна, будинок № 23.

В той же час, 29 квітня 2022 року громадянин України ОСОБА_5 , який з 2013 року постійно проживає на території Російської Федерації, будучи разом із ОСОБА_7 співвласником підприємства «ТОВ «БІОЛ» (ЄДРПОУ 30086036, адреса: Запорізька область, місто Мелітополь, вулиця Мічуріна, будинок № 21), яке з 2020 року перебуває у стані банкрутства та фактично не здійснює ніякої господарської діяльності, а також директором та власником російського підприємства «ООО «Юго-западная торговая компания» (місто Бєлгород, вулиця Промислова, будинок № 3, код 1113123005995), яке виготовляє аналогічну продукцію, дізнавшись про відсутність на території України свого компаньйона ОСОБА_7 , який є законним директором ТОВ «Торговий дім «Біол», що має значно більші виробничі потужності, сировину та значну кількість нереалізованої продукції, скориставшись військовою окупацією міста Мелітополя збройними формуваннями Російської Федерації та маючи сталі зв`язки з представниками окупаційної адміністрації держави-агресора, створеної на тимчасово окупованій території Запорізької області, прибув до міста з метою налагодження роботи майнового комплексу ТОВ «Торговий дім «Біол» та подальшого провадження господарської діяльності за рахунок його виробничих потужностей у взаємодії з незаконними органами влади, створеними на тимчасово окупованій території Запорізької області, у тому числі окупаційною адміністрацією держави-агресора т.зв. «военно-гражданской администрацией Запорожской области».

У подальшому, перебуваючи на тимчасово окупованій території міста Мелітополя Запорізької області, ОСОБА_5 , достовірно розуміючи неможливість самостійного втілення свого злочинного плану по захопленню ТОВ «Торговий дім «Біол» та необхідність залучення до його реалізації осіб, які мають досвід роботи на підприємстві, підшукав та вступив у злочинну змову із колишнім працівником ТОВ «Торговий дім «Біол» ОСОБА_8 , а також інших невстановлених досудовим розслідуванням особами, заручившись при цьому підтримкою представників збройних формувань держави-агресора Російської Федерації та окупаційної адміністрації держави-агресора т.зв. «военно-гражданской администрацией Запорожской области».

Приблизно напочатку травня2022року (точнідата тачас органомдосудового розслідуванняне встановлені),громадянин України ОСОБА_5 ,перебуваючи умісті МелітополіЗапорізької області, яке з 25 лютого 2022 року та на час складення письмового повідомлення про підозру є тимчасово окупованою Російською Федерацією територією України, діючи умисно, із власних корисливих мотивів, за попередньою змовою із громадянином України ОСОБА_8 , скориставшись військовою окупацією міста Мелітополя збройними формуваннями Російської Федерації та маючи сталі зв`язки з представниками окупаційної адміністрації держави-агресора, створеної на тимчасово окупованій території Запорізької області, достовірно усвідомлюючи протиправність своїх дій та передбачаючи настання суспільно небезпечних наслідків, маючи відповідний багаторічний досвід роботи та управлінські навички, фактично розпочав здійснення господарської діяльності у взаємодії з незаконними органами влади, створеними на тимчасово окупованій території Запорізької області, у тому числі окупаційною адміністрацією держави-агресора т.зв. «военно-гражданской администрацией Запорожской области», відновивши роботу майнового комплексу ТОВ «Торговий дім «Біол» (ЄДРПОУ 41807505, юридична адреса: Запорізька область, місто Мелітополь, проспект 50-річчя Перемоги, будинок № 36/9, квартира № 36; фактично розташоване: Запорізька область, місто Мелітополь, вулиця Мічуріна, будинок № 23), використовуючи виробничі потужності та всю матеріально-технічну базою, транспортні засоби, обладнання, документацію, сировину та готову продукцію тощо.

Отримавши повний контроль над підприємством ТОВ «Торговий дім «Біол», ОСОБА_5 , діючи умисно, із власних корисливих мотивів, за попередньою змовою з ОСОБА_8 , який незаконно виконував функції керівника цього підприємства, та іншими невстановленими особами, залучив до поновлення виробничого процесу кваліфікований персонал із числа колишніх працівників підприємства з відповідним досвідом роботи, підлаштувавши його до вимог окупаційної влади держави-агресора Російської Федерації, та почав провадження господарської діяльності із виробництва та реалізації продукції литого посуду з алюмінію та чавуну, яка фактично виготовляється на виробничих потужностях ТОВ «Торговий дім «Біол», а реалізується на тимчасово окупованій території України, а також на території Російської Федерації від імені збанкрутілого ТОВ «БІОЛ» у безпосередній взаємодії із незаконними органами влади, створеними на тимчасово окупованій території Запорізької області, в тому числі із незаконним правоохоронним органом т.зв. «Запорожским таможенным управлением», а також із окупаційною адміністрацією держави-агресора т.зв. «военно-гражданской администрацией Запорожской области».

03 травня 2022 року ОСОБА_5 , діючи умисно, розуміючи протиправність своїх діянь та бажаючи настання негативних наслідків, перебуваючи на тимчасово окупованій території міста Мелітополя Запорізької області, діючи умисно, за попередньою змовою з ОСОБА_8 та іншими невстановленими особами, проваджуючи зазначену господарську діяльність від імені ТОВ «БІОЛ» у взаємодії із незаконними органами влади, створеними на тимчасово окупованій території Запорізької області, здійснив постачання незаконно виробленої на підприємстві продукції на адресу місцевого підприємства окупаційної влади т.зв. «муниципального унитарного предприятия «городской транспорт» военно-гражданской администрации г. Мелитополь» (ІНН: 9001014073, юридична адреса: Запорізька область, місто Мелітополь, вулиця Олександра Невського, будинок № 77/1, директором якого є ОСОБА_9 ) на загальну суму 50266,08 рублів.

У подальшому, 24 листопада 2022 року ОСОБА_5 , діючи умисно, за попередньою змовою з ОСОБА_8 , достовірно розуміючи необхідність легалізації господарської діяльності, фактично проваджуваної ними від імені збанкрутілого підприємства ТОВ «БІОЛ» на виробничих потужностях захопленого ТОВ «Торговий дім «Біол» у взаємодії із незаконними органами влади, створеними на тимчасово окупованій території Запорізької області, та окупаційною адміністрацією держави-агресора т.зв. «военно-гражданской администрацией Запорожской области», зареєстрував за російським законодавством підприємство «ООО «БИОЛ» (юридична адреса: Запорізька область, місто Мелітополь, вулиця Мічуріна, будинок № 21), отримавши основний державний реєстраційний номер юридичної особи держави-агресора Російської Федерації 1229000000393, внесений до єдиного державного реєстру юридичних осіб Російської Федерації, директором якого став ОСОБА_8 .

Слідчий вказує, що за викладених вище обставин громадянин України ОСОБА_5 обґрунтовано підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 111-1 КК України, як провадження господарської діяльності у взаємодії з незаконними органами влади, створеними на тимчасово окупованій території, у тому числі окупаційною адміністрацією держави-агресора, за попередньою змовою групою осіб.

Санкцією ч. 4 ст. 111-1 КК України, за якою ОСОБА_5 повідомлений про підозру, передбачено додаткове покарання у вигляді конфіскації майна.

Таким чином, з урахуванням санкції ч. 4 ст. 111-1 КК України, орган досудового розслідування, відповідно до ч. 1, п. 3) ч. 2 ст. 170 КПК України, повинен вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні з метою його конфіскації.

Органом досудового розслідування встановлено, що підозрюваному ОСОБА_5 на праві власності належить:

?50 % частки статутного капіталу у Товаристві з обмеженою відповідальністю «БІОЛ» (код ЄДРПОУ 30086036), що розташоване за адресою: Запорізька область, місто Мелітополь, вулиця Мічуріна, будинок № 21, у розмірі 1653700 грн;

?об`єкт рухомого майна: - транспортний засіб, марки «ЗИЛ» 5301 4750 (1998 року випуску), синього кольору, № двигуна НОМЕР_1 , № шасі НОМЕР_2 , державний номерний знак НОМЕР_3 ;

?об`єкт нерухомого майна: нежитлова будівля, загальною площею 2489.7 кв.м, опис: будівля П-1, основна площа 2026,6 кв.м, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 886178723107, номер об`єкта в РПВН: 17685536, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 , на праві спільної часткової власності належить у розмірі частки ;

?об`єкт нерухомого майна: земельна ділянка, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 771091123107, кадастровий номер: 2310700000:02:003:0146, площа (га): 0.845, що розташована за адресою: АДРЕСА_2 , на праві спільної часткової власності належить у розмірі частки ;

?об`єкт нерухомого майна: комплекс будівель (А-1/4, Б-1), опис: будівля А-1/4 загальною площею 1727,1 кв.м., основною площею 1401,8 кв.м., сарай Б-1, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 560694823107, що розташоване за адресою: Запорізька область, місто Мелітополь, вулиця Індустріальна, будинок № 59, на праві спільної часткової власності належить у розмірі частки ;

?об`єкт нерухомого майна: будівлі, загальна площа (кв.м): 1154.9, опис: будівля А-1, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 553301823107, що розташована за адресою: Запорізька область, місто Мелітополь, вулиця Індустріальна, будинок № 59, на праві спільної часткової власності належить у розмірі частки ;

?об`єкт нерухомого майна: нежитлове приміщення, загальна площа (кв.м): 83.5, опис: цегляне, гіпсокартонне, позначене в плані літерою А-5, основною площею 76,0 кв.м,, номер об`єкта в РПВН: 33808864, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 379115923107, що знаходиться за адресою: Запорізька область, місто Мелітополь, проспект Богдана Хмельницького, будинок № 66а, що на праві власності належить у розмірі частки 1/1;

?об`єкт нерухомого майна: нежитловий комплекс будівель та споруд, опис: комплекс складається з будівлі А-1 (загальною площею 818,4 кв.м. та основною площею 663,4 кв.м.), будівлі Б-1 (загальною площею 2548,7 кв.м. та основною площею 2316,9 кв.м.), реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 339852123107, що розташовані за адресою: Запорізька область, місто Мелітополь, вулиця Мічуріна, будинок № 13/1, що на праві спільної часткової власності належить у розмірі частки ;

?об`єкт нерухомого майна: будівля, нежитлова, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 139311823107, загальна площа (кв.м): 1744.2, опис: двоповерхова нежитлова будівля А-2, основна площа будівлі - 1091,8 кв.м, розташовано за адресою: АДРЕСА_3 , на праві спільної часткової власності належить у розмірі частки ;

?об`єкт нерухомого майна: земельна ділянка, кадастровий номер: 2310700000:02:003:0132, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 94059823107, площа (га): 0.3312, знаходиться за адресою: АДРЕСА_3 , на праві спільної часткової власності належить у розмірі частки .

Слідчий також зазначає, що наразі в органу досудового розслідування є достатні підстави вважати, що наявні ризики відчуження зазначеного вище майна підозрюваним ОСОБА_5 , з метою унеможливлення застосування до нього заходів забезпечення кримінального провадження у вигляді арешту майна та подальшої його конфіскації, орган досудового розслідування вважає за доцільне здійснити розгляд даного клопотання без повідомлення про це підозрюваного ОСОБА_5 та його захисника, з метою запобігання настанню негативних наслідків для кримінального провадження.

Враховуючи цей факт, керуючись вимогами ч. 2 ст. 172 КПК України, відповідно до яких клопотання слідчого, прокурора, цивільного позивача про арешт майна, яке не було тимчасово вилучене, може розглядатися без повідомлення підозрюваного, обвинуваченого, іншого власника майна, їх захисника, представника чи законного представника, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо це є необхідним з метою забезпечення арешту майна, слідчий просить провести розгляд даного клопотання без виклику підозрюваного ОСОБА_5 і його захисника.

З огляду на викладене, слідчий просить слідчого суддю накласти арешт, шляхом заборони користування, розпорядження та відчуження, на вищезазначене майно, яке належить підозрюваному ОСОБА_5 .

Приймаючи до уваги, що є ризик відчуження зазначеного вище майна підозрюваним ОСОБА_5 , з метою унеможливлення застосування до нього заходів забезпечення кримінального провадження у вигляді арешту майна та подальшої його конфіскації, слідчий суддя, з метою забезпечення арешту майна, керуючись ч. 2 ст. 172 КПК України, вважає за необхідне розглянути дане клопотання щодо арешту майна без повідомлення підозрюваного ОСОБА_5 і його захисника.

У судове засідання старший слідчий 1-го відділення слідчого відділу Управління Служби безпеки України в Запорізькій області старший лейтенант юстиції ОСОБА_3 не з`явилася, про день, час та місце розгляду клопотання повідомлялася судом своєчасно та належним чином, проте, до канцелярії суду від слідчого надійшла заява, із змісту якої вбачається, що слідчий просить розглянути клопотання про арешт майна без її участі та без фіксації судового засідання технічними засобами, клопотання підтримує у повному обсязі (а.с.231).

Згідно з частиною 4 статті 107 КПК України, у разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень КПК України судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Неприбуття у судове засідання слідчого та/або прокурора, цивільного позивача, якщо клопотання подано ним, підозрюваного, обвинуваченого, іншого власника майна, і за наявності - також захисника, законного представника, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, відповідно до вимог частини 1 статті 172 КПК України, не перешкоджає розгляду клопотання.

Дослідивши матеріали клопотання слідчого, яке погоджено з прокурором, та додані до клопотання документи на його обґрунтування щодо необхідності накладення арешту на зазначене у клопотанні майно, та проаналізувавши докази на підтвердження та обґрунтування заявленого слідчим клопотання у їх сукупності, приходжу до висновку про необхідність задоволення клопотання слідчого, з наступних підстав.

Відповідно до частини 1 статті 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом кримінального правопорушення, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

За правилами частини 2 статті 170 КПК України арешт майна допускається у наступних випадках: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Відповідно до частини 6 статті 170 КПК України у випадку, передбаченому пунктом 4 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, фізичної чи юридичної особи, яка в силу закону несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діями (бездіяльністю) підозрюваного, обвинуваченого, засудженого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, а також юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, за наявності обґрунтованого розміру цивільного позову у кримінальному провадженні, а так само обґрунтованого розміру неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою, щодо якої здійснюється провадження.

Відповідно до положень частини 2 статті 172 КПК України, вбачається, що клопотання слідчого, прокурора, цивільного позивача про арешт майна, яке не було тимчасово вилучене, може розглядатися без повідомлення підозрюваного, обвинуваченого, іншого власника майна, їх захисника, представника чи законного представника, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо це є необхідним з метою забезпечення арешту майна.

Слідчим суддею встановлено, що слідчим відділом Управління Служби безпеки України в Запорізькій області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 22022080000000785, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 04 червня 2022 року, за фактом того, що громадянин України ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,який увстановленому законодавствомУкраїни порядкуне припинивгромадянство Українита отримавгромадянство РосійськоїФедерації,у невстановленийчас,однак непізніше 25квітня 2022,перебуваючи натимчасово окупованійтериторії України,а самеу містіМелітополі Запорізькоїобласті,добровільно прийнявпропозицію представниківдержави-агресораі окупаційноїадміністрації,використовуючи привласненіу протиправнийспосіб промисловіпотужності ТОВ«ТД «Біол»(ЄДРПОУ41807505),шляхом виготовленняпродукції виключнодля потребцих нерезидентів України,розпочав надаватизбройним формуваннямдержави-агресорадопомогу упроведенні бойовихдій протиЗбройних СилУкраїни таінших військовихформувань,утворених відповіднодо ЗаконівУкраїни,добровольчих формувань,що булиутворені абосамоорганізувалися длязахисту незалежності,суверенітету татериторіальної цілісностіУкраїни (а.с.16-17).

13 жовтня 2023 року старшим слідчим 1-го відділення слідчого відділу Управління Служби безпеки України в Запорізькій області старшим лейтенантом юстиції ОСОБА_3 , за погодженням із прокурором групи прокурорів у кримінальному провадженні прокурором відділу Запорізької обласної прокуратури ОСОБА_4 , у кримінальному провадженні № 22022080000000785, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 04 червня 2022 року, змінено правову кваліфікацію на ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 111-1 КК України, та досліджуються обставини стосовно того, що приблизно на початку травня 2022 року (точні дата та час органом досудового розслідування не встановлені), громадянин України ОСОБА_5 , перебуваючи у м. Мелітополь Запорізької області, яке з 25 лютого 2022 року, та на час складення письмового повідомлення про підозру є тимчасово окупованою Російською Федерацією територією України, діючи умисно, із власних корисливих мотивів, за попередньою змовою із громадянином України ОСОБА_8 , скориставшись військовою окупацією міста Мелітополя збройними формуваннями Російської Федерації та маючи сталі зв`язки з представниками окупаційної адміністрації держави-агресора, створеної на тимчасово окупованій території Запорізької області, достовірно усвідомлюючи протиправність своїх дій та передбачаючи настання суспільно небезпечних наслідків, маючи відповідний багаторічний досвід роботи та управлінські навички, розпочав здійснення господарської діяльності у взаємодії з незаконними органами влади, створеними на тимчасово окупованій території Запорізької області, у тому числі окупаційною адміністрацією держави-агресора т.зв. «военно-гражданской администрацией Запорожской области», відновивши роботу майнового комплексу ТОВ «Торговий дім «Біол» (ЄДРПОУ 41807505, юридична адреса: Запорізька область, місто Мелітополь, проспект 50-річчя Перемоги, будинок № 36/9, квартира № 36; фактично розташоване: Запорізька область, місто Мелітополь, вулиця Мічуріна, будинок № 23), використовуючи виробничі потужності та всю матеріально-технічну базу вказаного підприємства, яке було захоплено невстановленими особами із числа представників збройних формувань Російської Федерації (а.с.14-15).

13 жовтня 2023 року начальником слідчого відділу Управління Служби безпеки України в Запорізькій області полковником юстиції ОСОБА_10 , за погодження із прокурором групи прокурорів у кримінальному провадженні прокурором відділу Запорізької обласної прокуратури ОСОБА_4 , у кримінальному провадженні № 22022080000000785, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 04 червня 2022 року, складено та, відповідно до вимог статей 111, 135, 276-278 КПК України, 17 жовтня 2023 року повідомлено ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , про те, що він обґрунтовано підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 111-1 КК України провадження господарської діяльності у взаємодії з незаконними органами влади, створеними на тимчасово окупованій території, у тому числі окупаційною адміністрацією держави-агресора, за попередньою змовою групою осіб (а.с.44-53, 54-72).

18жовтня 2023року старшим слідчим 1-го відділення слідчого відділу Управління Служби безпеки України в Запорізькій області старшим лейтенантом юстиції ОСОБА_3 винесено постанову про доручення на призначення захисника для здійснення захисту за призначенням у кримінальному провадженні № 22022080000000785 від 04 червня 2022 року, яку направлено до Регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях.

Враховуючи вищезазначене, відповідно до вимог частини 1 статті 52 КПК України, з метою недопущення порушень прав на захист підозрюваного ОСОБА_5 , було залучено захисника - адвоката ОСОБА_11 , для надання безоплатної вторинної правової допомоги (здійснення захисту, складення документів процесуального характеру) у кримінальному провадженні № 22022080000000785 від 04 червня 2022 року, що підтверджується дорученням для надання безоплатної вторинної правової допомоги №028-2003882ч від 18 жовтня 2023 року.

Того ж дня, 18 жовтня 2023 року, на виконання вимог частини 3 статті 111, статті 135, статті 278 КПК України, повідомлення про підозру відносно ОСОБА_5 було вручено його захиснику адвокату ОСОБА_11 .

Враховуючи перебування ОСОБА_5 на тимчасово окупованій території Запорізької області, а саме в місті Мелітополь Мелітопольського району Запорізької області, відсутностіпоштового зв`язкуна вказанійтериторії,з метоювиклику ОСОБА_5 до слідчоговідділу УправлінняСлужби безпекиУкраїни вЗапорізькій області,для врученняоригіналу повідомленняпро підозру,а такожйого допитув якостіпідозрюваного тапроведення іншихслідчих (розшукових)дій,у газеті«Урядовий кур`єр»у розділі«Оголошення» уномері НОМЕР_4 ( НОМЕР_5 )від 17жовтня 2023року булоопубліковано повісткипро виклик ОСОБА_5 до слідчоговідділу УправлінняСлужби безпекиУкраїни вЗапорізькій областіна 23жовтня 2023року,на 24жовтня 2023року,на 25жовтня 2023року (а.с.57-58, 59-70).

Водночас, з метою повідомлення особі про підозру, дотримуючись вимог КПК України, газеті «Урядовий кур`єр» у розділі «Оголошення» у номері НОМЕР_4 ( НОМЕР_5 ) від 17 жовтня 2023 року було розміщено повідомлення про підозру ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 111-1 КК України, яке кваліфікується як провадження господарської діяльності у взаємодії з незаконними органами влади, створеними на тимчасово окупованій території, у тому числі окупаційною адміністрацією держави-агресора, за попередньою змовою групою осіб (а.с.67).

Також, з метою виклику ОСОБА_5 для участі у слідчих діях, 17 жовтня 2023 року на офіційному веб-сайті Офісу Генерального прокурора було розміщено текст повідомлення про підозру ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 111-1 КК України. Водночас, 17 жовтня 2023 року на офіційному веб-сайті Офісу Генерального прокурора було опубліковано повістки про виклик ОСОБА_5 до слідчого відділу Управління Служби безпеки України в Запорізькій області на 23 жовтня 2023 року, на 24 жовтня 2023 року, на 25 жовтня 2023 року (а.с.62).

Окрім того, 17 жовтня 2023 року слідчим слідчого відділу Управління Служби безпеки України в Запорізькій області, враховуючи перебування ОСОБА_5 на окупованій території Запорізької області, а саме у місті Мелітополі Запорізької області, відсутність поштового зв`язку на вказаній території, встановивши наявність у ОСОБА_5 номер мобільного телефону НОМЕР_6 , в подальшому використовуючи мобільний додаток «Telegram», було здійснено відправлення інформаційного повідомлення про те, що ОСОБА_5 повідомляється про підозру, а також надіслано скан-копію повісток про виклик для вручення письмового повідомлення про підозру та проведення слідчих дій за його участю як підозрюваного, надіслано скан-копію повідомлення про підозру ОСОБА_5 за ч. 2 ст. 28 ч. 4 ст. 111-1 КК України (а.с.38, 71-72).

Враховуючи, що ОСОБА_5 не з`явився на виклики та жодним чином не повідомив про причини неявки, у зв`язку з чим були наявні підстави вважати, що підозрюваний переховується від органу досудового розслідування з метою уникнення кримінальної відповідальності, постановою старшого слідчого 1-го відділення слідчого відділу Управління Служби безпеки України в Запорізькій області старшого лейтенанта юстиції ОСОБА_3 від 27 жовтня 2023 року підозрюваного ОСОБА_5 було оголошено у державний, міждержавний та міжнародний розшук, проведення якого доручено оперативним співробітникам 2-го відділу ГВ ЗНД Управління Служби безпеки України в Запорізькій області та співробітникам сектору міжнародного поліцейського співробітництва ГУНП в Запорізькій області (а.с.79-81).

27 жовтня 2023 року постановою старшого слідчого 1-го відділення слідчого відділу Управління Служби безпеки України в Запорізькій області старшого лейтенанта юстиції ОСОБА_3 , яка погоджена з прокурором групи прокурорів у кримінальному провадженні прокурором відділу Запорізької обласної прокуратури ОСОБА_4 , досудове розслідування у кримінальному провадженні № 22022080000000785, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 04 червня 2022 року, зупинено у зв`язку з розшуком підозрюваного ОСОБА_5 .

Відповідно до листа начальника 2-го відділу ГВ ЗНД Управління Служби безпеки України в Запорізькій області ОСОБА_12 (реєстраційний номер № 59/5/2-65нт від 22 січня 2024 року), громадянин України ОСОБА_5 на даний час перебуває на тимчасово окупованій території України, а саме у місті Мелітополі Мелітопольського району Запорізької області, періодично здійснює виїзди на територію держави-агресора Російської Федерації та продовжує співпрацювати з окупаційною владою держави-агресора Російської Федерації (а.с.82).

26 січня 2024 року постановою старшого слідчого 1-го відділення слідчого відділу Управління Служби безпеки України в Запорізькій області старшого лейтенанта юстиції ОСОБА_3 досудове розслідування у кримінальному провадженні № 22022080000000785, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 04 червня 2022 року, відновлено у зв`язку з потребую проведення процесуальних дій (а.с.225-227).

Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта, а саме, відповідно до інформаційної довідки № 361998226 від 16 січня 2024 року:

?нежитлова будівля, загальною площею 2489,7 кв.м., опис: будівля П-1, основна площа 2026,6 кв.м, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 886178723107, номер об`єкта в РПВН 17685536, на праві спільної часткової власності, у розмірі частки , належить підозрюваному ОСОБА_5 (а.с.173-174);

?комплекс будівель (А-1/4, Б-1), опис: будівля А-1/4 загальною площею 1727,1 кв.м., основною площею 1401,8 кв.м., сарай Б-1, які розташовані за адресою: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 560694823107, на праві спільної часткової власності, у розмірі частки , належить підозрюваному ОСОБА_5 (а.с.179);

?будівлі, загальною площею 1154,9 кв.м., опис: будівля А-1, які розташовані за адресою: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 553301823107, на праві спільної часткової власності, у розмірі частки , належить підозрюваному ОСОБА_5 (а.с.182);

?нежитлове приміщення, загальною площею 83,5 кв.м., опис: цегляне, гіпсокартонне, позначене в плані літерою А-5, основною площею 76,0 кв.м, яке розташоване за адресою: АДРЕСА_4 , номер об`єкта в РПВН 33808864, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 379115923107, на праві власності, у розмірі частки 1/1, належить підозрюваному ОСОБА_5 (а.с.184);

?нежитловий комплекс будівель та споруд, опис: комплекс складається з будівлі А-1 (загальною площею 818,4 кв.м. та основною площею 663,4 кв.м.), будівлі Б-1 (загальною площею 2548,7 кв.м. та основною площею 2316,9 кв.м.), яке розташоване за адресою: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 339852123107, на праві спільної часткової власності, у розмірі частки , належить підозрюваному ОСОБА_5 (а.с.186);

?будівля нежитлова, загальною площею 1744,2 кв.м., опис: двоповерхова нежитлова будівля А-2, основна площа будівлі - 1091,8 кв.м, розташована за адресою: АДРЕСА_3 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 139311823107, на праві спільної часткової власності, у розмірі частки , належить підозрюваному ОСОБА_5 (а.с.188);

?земельна ділянка площею 0,845 га, кадастровий номер 2310700000:02:003:0146, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 771091123107, яка розташована за адресою: АДРЕСА_2 , на праві спільної часткової власності, у розмірі частки , належить підозрюваному ОСОБА_5 (а.с.176);

?земельна ділянка площею 0,3312 га, кадастровий номер 2310700000:02:003:0132, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 94059823107, яка розташована за адресою: АДРЕСА_3 , на праві спільної часткової власності, у розмірі частки , належить підозрюваному ОСОБА_5 (а.с.191).

Згідно даних Національної автоматизованої інформаційної системи МВС України, наданих Регіональним сервісним центром Головного сервісного центру МВС в Запорізькій області (лист № 31/8-793 від 16.02.2023 року), власником транспортного засобу, автомобіля марки «ЗИЛ» 5301 4750 (1998 року випуску), синього кольору, № двигуна НОМЕР_1 , № шасі НОМЕР_2 , державний номерний знак НОМЕР_3 , являється ОСОБА_5 (а.с.30-32).

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань від 23.01.2024 року ОСОБА_5 являється засновником Товариства з обмеженою відповідальністю «БІОЛ» (код у ЄДРПОУ 30086036), яке розташоване за адресою: Запорізька область, місто Мелітополь, вулиця Мічуріна, будинок № 21, розмір частки статутного капіталу 50 %, що становить 1653700 грн. (а.с.171-172).

За правиламипункту 3)частини 2статті 170КПК України,арешт майнадопускається зметою забезпечення конфіскації майна як виду покарання.

Згідно частини 11 статті 170 КПК України, заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у разі, коли існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна.

Отже, враховуючи, що санкцією ч. 4 ст. 111-1 КК України, за якою ОСОБА_5 повідомлено про підозру, передбачено додаткове покарання у вигляді конфіскації майна, то відповідно об`єкти нерухомого та рухомого майна, а також корпоративні права, які належать підозрюваному у кримінальному провадженні ОСОБА_5 , у разі ухвалення обвинувального вироку, можуть підлягати конфіскації.

Враховуючи вищезазначене, під час досудового розслідування виникла необхідність у накладенні арешту на майно підозрюваного ОСОБА_5 з метою запобігання відчуження майна та забезпечення його можливої конфіскації, шляхом встановлення заборони на відчуження, користування та розпорядження вказаним вище майном.

З урахуванням вищевикладеного та приймаючи до уваги, що накладення арешту на майно підозрюваного ОСОБА_5 необхідне, зокрема, з метою запобігання відчуження майна та забезпечення його можливої конфіскації, шляхом встановлення заборони на користування, розпорядження та відчуження вказаним вище майном, та з метою досягнення дієвості кримінального провадження, вважаю необхідним застосувати такий захід забезпечення кримінального провадження, як арешт цього майна, тому на підставі вищезазначеного, клопотання старшого слідчого 1-го відділення слідчого відділу Управління Служби безпеки України в Запорізькій області старшого лейтенанта юстиції ОСОБА_3 про накладення арешту на майно у кримінальному провадженні № 22022080000000785, відомості за яким внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 04 червня 2022 року, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 111-1 КК України, підлягає задоволенню.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст. 170-173, 309, 372, 376 КПК України, слідчий суддя

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання старшого слідчого 1-го відділення слідчого відділу Управління Служби безпеки України в Запорізькій області старшого лейтенанта юстиції ОСОБА_3 , погоджене з прокурором групи прокурорів у кримінальному провадженні прокурором відділу Запорізької обласної прокуратури ОСОБА_4 , про накладення арешту на майно у кримінальному провадженні № 22022080000000785, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 04 червня 2022 року, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.2ст.28,ч.4ст.111-1КК України, задовольнити.

Накласти арешт на нерухоме майно, а саме на:

?частину нежитлової будівлі, загальною площею 2489,7 кв.м., опис: будівля П-1, основна площа 2026,6 кв.м, розташовану за адресою: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 886178723107, номер об`єкта в РПВН 17685536, яка на праві спільної часткової власності належить ОСОБА_5 ;

? частину комплексу будівель ( АДРЕСА_5 ), опис: будівля А-1/4 загальною площею 1727,1 кв.м., основною площею 1401,8 кв.м., сарай АДРЕСА_6 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 560694823107, яка на праві спільної часткової власності належить ОСОБА_5 ;

?частину будівлі, загальною площею 1154,9 кв.м., опис: будівля АДРЕСА_6 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 553301823107, яка на праві спільної часткової власності належить підозрюваному ОСОБА_5 ;

?нежитлове приміщення, загальною площею 83,5 кв.м., опис: цегляне, гіпсокартонне, позначене в плані літерою А-5, основною площею 76,0 кв.м, розташоване за адресою: АДРЕСА_4 , номер об`єкта в РПВН 33808864, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 379115923107, яке на праві власності належить ОСОБА_5 ;

?частину нежитлового комплексу будівель та споруд, який складається з будівлі А-1 (загальною площею 818,4 кв.м. та основною площею 663,4 кв.м.), будівлі Б-1 (загальною площею 2548,7 кв.м. та основною площею 2316,9 кв.м.), розташований за адресою: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 339852123107, який на праві спільної часткової власності належить ОСОБА_5 ;

?частину нежитлової будівлі, загальною площею 1744,2 кв.м., опис: двоповерхова нежитлова будівля А-2, основна площа будівлі - 1091,8 кв.м, розташовану за адресою: АДРЕСА_3 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 139311823107, яка на праві спільної часткової власності належить ОСОБА_5 ;

?частину земельної ділянки площею 0,845 га, кадастровий номер 2310700000:02:003:0146, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 771091123107, розташованої за адресою: АДРЕСА_2 , яка на праві спільної часткової власності належить ОСОБА_5 ;

?частину земельної ділянки площею 0,3312 га, кадастровий номер 2310700000:02:003:0132, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 94059823107, розташованої за адресою: АДРЕСА_3 , яка на праві спільної часткової власності належить ОСОБА_5 , шляхом заборони користування, розпорядження та відчуження.

Накласти арештна транспортнийзасіб: автомобіль марки «ЗИЛ» 5301 4750 (1998 року випуску), синього кольору, № двигуна НОМЕР_1 , № шасі НОМЕР_2 , державний номерний знак НОМЕР_3 , який належить ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на праві власності, шляхом заборони користування, розпорядження та відчуження.

Накласти арештна корпоративніправа у виді частки у статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю «БІОЛ» (код у ЄДРПОУ 30086036), яке розташоване за адресою: Запорізька область, місто Мелітополь, вулиця Мічуріна, будинок № 21, розмір частки статутного капіталу 50 %, що становить 1653700грн., власником яких є ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заборонити особам, уповноваженим на здійснення державної реєстрації, вносити будь-які зміни та реєстрації будь-яких передбачених Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» щодо вищевказаного товариства, у тому числі, але не виключно, заборонити вносити зміни до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, про зміну складу та часток учасників товариства, зміну особи, що уповноважена вчиняти юридичні дії від імені підприємства, про зміну органів управління товариством, про зміну місцезнаходження товариства, про зміну розміру статутного капіталу, проводити передачу реєстраційних справ товариства.

Роз`яснити, що згідно статті 174 КПК України, підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково.

Ухвала підлягає негайному виконанню слідчим.

Ухвала може бути оскаржена до Запорізького апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її проголошення, відповідно до пункту) 9 частини 1 статті 309, статті 395 КПК України.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудЖовтневий районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення26.01.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу117770173
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —331/3843/23

Ухвала від 24.05.2024

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Пивоварова Ю. О.

Ухвала від 26.01.2024

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Яцун О. О.

Ухвала від 16.06.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Яцун О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні