Ухвала
від 06.07.2023 по справі 519/494/21
ЮЖНИЙ МІСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 519/494/21

2-а/519/24/19

У Х В А Л А

06.07.2023 року м. Южне

Южний міський суд Одеської області у складі:

головуючого судді Барановської З.І., секретаря Гнатюк Л.М.,

розглянувши в судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ТОВ «Ресурс Проджект», ПП «Будівельний Департамент «Південна Пальмира», ОСББ «Лагуна 24», ОСОБА_2 , Управління капітального будівництва Южненської міської ради Одеського району Одеської області про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, завданої внаслідок залиття квартири,

У С Т А Н О В И В:

В провадженні Южного міського суду Одеської області знаходиться вищевказана цивільна справа.

Ухвалою Южного міського суду Одеської області від 06.04.2023 суддею Лемець С.П. задоволено самовідвід та справу передано до канцелярії суду для повторного авторозподілу відповідно до вимог ст.33 ЦПК України.

Ухвалою Южного міського суду Одеської області від 17.04.2023 суддею Барановською З.І. справу прийнято до свого провадження.

Позивачка та її представник в судові засідання, які призначались 31.05.2023, 06.07.2023 без поважних причин не з`явились, про день та час слухання справи були повідомлені належним чином, про причини неявки до суду не повідомили, заява про розгляд справи у її відсутність до суду не надходила.

Відповідно до ч.5ст.223 Цивільного процесуального кодексу Україниу разі повторної неявки позивача в судове засідання без поважних причин або неповідомлення ним про причини неявки суд залишає позовну заяву без розгляду, крім випадку, якщо від нього надійшла заява про розгляд справи за його відсутності і його нез`явлення не перешкоджає вирішенню спору.

Згідно з п.3 ч.1ст.257 ЦПК Українисуд постановляє ухвалу про залишення позову без розгляду, якщо належним чином повідомлений позивач повторно не з`явився в судове засідання або не повідомив про причини неявки, крім випадку, якщо від нього надійшла заява про розгляд справи за його відсутності і його нез`явлення не перешкоджає розгляду справи.

Аналіз зазначених норм вказує на те, що процесуальний закон не вказує на необхідність врахування судом поважності причин повторної неявки позивача до суду. Такі положення процесуального закону пов`язані із принципом диспозитивності цивільного судочинства, у відповідності до змісту якого особа, яка бере участь у справі, самостійно розпоряджається наданими їй законом процесуальними правами.

Зазначені наслідки настають незалежно від причин повторної неявки, які можуть бути поважними. Таким чином, навіть маючи докази поважності причин неявки позивача, суд повинен залишати позовну заяву без розгляду. Зазначена норма дисциплінує позивача, як ініціатора судового розгляду, стимулює його належно користуватися своїми правами та не затягувати розгляд справи.

Правове значення в даному випадку має лише належне повідомлення позивача про день та час розгляду справи, повторність неявки в судове засідання та неподання заяви про розгляд справи за відсутності позивача.

Зазначений правовий висновок викладений у постанові Верховного Суду від 22.05.2019 у справі № 310/12817/13, який суд враховує під час розгляду цієї справи з огляду на положення ч.4ст.263 ЦПК України.

Судом встановлено, що позивачка та її представник повторно не з`явились у судове засідання, належним чином були повідомлені про дату, час і місце його проведення, про причини неявки до суду не повідомили, з заявами про розгляд справи у їх відсутність до судді Барановської З.І. не звертались.

Згідно з ч.4ст.10 ЦПК Українисуд застосовує при розгляді справКонвенцію про захист прав людини і основоположних свобод1950 року і протоколи до неї, згоду на обов`язковість яких надано Верховною Радою України, та практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

Також відповідно дост.17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини»суди застосовуютьЄвропейську конвенцію з прав людинита основоположних свобод та практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

Отже, суд бере до уваги, що Європейський суд з прав людини у своїй прецедентній практиці виходить з того, що положення п.1ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свободгарантує кожному право подати до суду будь-який позов, що стосується його цивільних прав і обов`язків. Проте право на суд не є абсолютним і воно може бути піддане обмеженням, дозволеним за змістом, тому що право на доступ до суду за своєю природою потребує регулювання з боку держави. Європейський суд з прав людини дотримується позиції, що проявляти ініціативу щодо своєчасного розгляду справи повинен саме позивач.

Так, у рішенні ЄСПЛ від 07.07.1989 у справі «Юніон Аліментаріа проти Іспанії» зазначено, що заявник зобов`язаний демонструвати готовність брати участь на всіх етапах розгляду, що стосуються безпосередньо його, утримуватися від використання прийомів, які пов`язані із зволіканням у розгляді справи, а також максимально використовувати всі засоби внутрішнього законодавства для прискорення процедури слухання. Крім того, як наголошує в своїх рішеннях Європейський суд, позивач як сторона, яка задіяна в ході судового розгляду, зобов`язана з розумним інтервалом часу сама цікавитися провадженням у її справі, добросовісно користуватися належними їй процесуальними правами та неухильно виконувати процесуальні обов`язки.

За таких обставин, враховуючи те, що позивачка згідно з ч.3ст.13 ЦПК Українирозпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд, оскільки належним чином повідомлена позивачка без поважних причин повторно не з`явилася в судове засідання, що, крім іншого, може свідчити про втрату інтересу нею до зазначеної цивільної справи, суд вважає за необхідне залишити позовну заяву без розгляду. Разом із тим, суд вважає за доцільне роз`яснити позивачці, що залишення її позову без розгляду не перешкоджає повторному зверненню до суду з аналогічним позовом.

Враховуючи вищевикладене суд прийшов до висновку, що позов ОСОБА_1 до ТОВ «Ресурс Проджект», ПП «Будівельний Департамент «Південна Пальмира», ОСББ «Лагуна 24», ОСОБА_2 , Управління капітального будівництва Южненської міської ради Одеського району Одеської області про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, завданої внаслідок залиття квартири необхідно залишити без розгляду у зв`язку з повторною неявкою позивача до судового засідання без поважних причин.

Керуючись ст.257 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Позов ОСОБА_1 до ТОВ «Ресурс Проджект», ПП «Будівельний Департамент «Південна Пальмира», ОСББ «Лагуна 24», ОСОБА_2 , Управління капітального будівництва Южненської міської ради Одеського району Одеської області про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, завданої внаслідок залиття квартири залишити без розгляду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Одеського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня складення її повного тексту, з урахуваннямп.15.5Перехідних положень ЦПК України.

Суддя Южного міського суду

Одеської області З.І.Барановська

СудЮжний міський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення06.07.2023
Оприлюднено07.07.2023
Номер документу112014304
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про відшкодування шкоди, з них завданої майну фізичних або юридичних осіб

Судовий реєстр по справі —519/494/21

Ухвала від 24.06.2024

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Вінська Н. В.

Ухвала від 27.12.2023

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Вінська Н. В.

Ухвала від 13.12.2023

Цивільне

Южний міський суд Одеської області

Барановська З. І.

Постанова від 17.10.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Лозко Ю. П.

Постанова від 17.10.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Лозко Ю. П.

Ухвала від 20.09.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Лозко Ю. П.

Ухвала від 31.07.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Лозко Ю. П.

Ухвала від 19.07.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Лозко Ю. П.

Ухвала від 06.07.2023

Цивільне

Южний міський суд Одеської області

Барановська З. І.

Ухвала від 17.04.2023

Цивільне

Южний міський суд Одеської області

Барановська З. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні