Ухвала
від 05.07.2023 по справі 688/2677/23
ШЕПЕТІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 688/2677/23

№ 2/688/617/23

Ухвала

Іменем України

05 липня 2023 року м. Шепетівка

Суддя Шепетівського міськрайонного суду Хмельницької області Козачук С.В., розглянувши матеріали позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «Мотор Файнанс» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення поточної заборгованості та некомпенсованої вартості об`єкта фінансового лізингу,

встановив:

27 червня 2023 року ТОВ «Мотор Файнанс» звернулось до суду з позовом до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 у якому просить стягнути солідарно з відповідачів на користь позивача заборгованість в розмірі 356574 грн. 25 коп., яка складається з поточної заборгованісті лізингу за Договором фінансового лізингу №ЧГ-200 від 12.10.2021 року станом на травень 2023 року в сумі 207361 грн. 81 коп. та некомпенсованої вартісті майна автомобіля «HYNDAI SONATA», Білого кольору, 2015 року випуску, ОСОБА_3 1999 см.куб., АКПП, Номер шасі (кузову) НОМЕР_1 , право власності на який зареєстровано за ТОВ "МОТОР ФАЙНАНС" згідно свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу НОМЕР_2 , виданого 12.10.2021 року ТСЦ 8045, в розмірі 149212 грн. 44 коп. та понесені судові витрати.

Дослідивши матеріали справи, вважаю даний позов слід передати на розгляд іншому суду з наступних підстав.

Згідно ст. 23 ЦПК України усі справи, що підлягають вирішенню в порядку цивільного судочинства, розглядаються місцевими загальними судами як судами першої інстанції.

Вирішуючи питання про відкриття провадження у справі, суди повинні перевірити належність справ до їх юрисдикції та підсудності.

Підсудність - це розподіл підвідомчих загальним судам цивільних справ між різними судами першої інстанції залежно від роду (характеру) справ, що підлягають розгляду, і від території, на яку поширюється юрисдикція того чи іншого суду.

Територіальна підсудність - це підсудність цивільної справи загальному суду в залежності від території, на яку поширюється юрисдикція даного суду. За її допомогою вирішується питання, яким з однорідних судів підсудна для розгляду відповідна справа.

Згідно ч. 1 ст. 27 ЦПК України позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

Згідно ч. 6 ст. 187 ЦПК України у разі якщо відповідачем у позовній заяві, вказана фізична особа, яка не є суб`єктом підприємницької діяльності, суд не пізніше двох днів з дня надходження позовної заяви до суду звертається до відповідного органу реєстрації місця перебування та місця проживання особи щодо надання інформації про зареєстроване місце проживання (перебування) такої фізичної особи.

На виконання вимог ч. 6 ст. 187 ЦПК України судом 22 червня 2023 року надіслано запит до Ганнопільської сільської ради Шепетівського району Хмельницької області з метою отримання інформації про зареєстроване місце проживання (перебування) відповідача ОСОБА_2 .

З відомостей Ганнопільської сільської ради Шепетівського району Хмельницької області від 05.07.2023 року, що надійшли на електронну адресу суду 05.07.2023 року за вх. №10850, слідує, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована по АДРЕСА_1 , яке до прийняття постанови Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів» від 17.07.2020 року знаходилося на території Славутського району Хмельницької області, на яку розповсюджувалася територіальна юрисдикція (підсудність) Славутського міськрайонного суду Хмельницької області.

Відповідно до п. 3 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про судоустрій та статус суддів» районні, міжрайонні, районні у містах, міські, міськрайонні суди продовжують здійснювати свої повноваження до утворення та початку діяльності місцевого окружного суду, юрисдикція якого розповсюджується на відповідну територію.

Відповідно до пункту 3-1 розділу XII «Прикінцеві та Перехідні положення» Закону України «Про судоустрій та статус суддів» до набрання чинності законом України щодо зміни системи місцевих судів на території України у зв`язку з утворенням (ліквідацією) районів відповідні місцеві суди продовжують здійснювати свої повноваження у межах територіальної юрисдикції, визначеної до набрання чинності Постановою Верховної Ради України "Про утворення та ліквідацію районів" від 17 липня 2020 року № 807-IX, але не довше ніж один рік з дня припинення чи скасування воєнного стану на території України, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні", затвердженого Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24 лютого 2022 року № 2102-IX..

Оскільки під час вирішення питання про відкриття провадження у справі судом встановлено, що справа не підсудна цьому суду, суд дійшов висновку передати справу іншому суду за зареєстрованим місцем проживанням відповідача.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 31 ЦПК України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Відповідно до ч. 3 ст. 31 ЦПК України передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Суд зауважує, що відповідно до вимог ст. 378 ЦПК України прийняте судом рішення з порушенням правил територіальної підсудності є підставою для його скасування судом апеляційної інстанції з направленням справи на розгляд за встановленою законом підсудністю.

Враховуючи вищевикладене, дійшла висновку вказану цивільну справу передати на розгляд до Славутського міськрайонного суду Хмельницької області, до територіальної юрисдикції (підсудності) якого вона належить.

Керуючись ст.ст. 27, 28, 31, 187, 260, 353, 354 ЦПК України, суддя

ухвалив:

Цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Мотор Файнанс» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення поточної заборгованості та некомпенсованої вартості об`єкта фінансового лізингу передати на розгляд до Славутського міськрайонного суду Хмельницької області у зв`язку з непідсудністю даної справи Шепетівському міськрайонному суду Хмельницької області.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Хмельницького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвалу суду якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали.

Суддя: С.В. Козачук

СудШепетівський міськрайонний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення05.07.2023
Оприлюднено07.07.2023
Номер документу112014919
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них лізингу

Судовий реєстр по справі —688/2677/23

Рішення від 23.01.2024

Цивільне

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області

Маршал І. М.

Ухвала від 13.11.2023

Цивільне

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області

Маршал І. М.

Ухвала від 04.10.2023

Цивільне

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області

Маршал І. М.

Ухвала від 07.08.2023

Цивільне

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області

Маршал І. М.

Ухвала від 05.07.2023

Цивільне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Козачук С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні