Рішення
від 29.06.2023 по справі 126/1085/23
БЕРШАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

Справа № 126/1085/23

Провадження № 2/126/473/2023

"29" червня 2023 р.

м. Бершадь

Бершадський районний суд Вінницької області

в складі головуючого судді Гуцола В. І.

із секретарем Шевчуком С.П.

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в місті Бершадь цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Бершадської міської ради про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом,

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернувся в суд з позовом до відповідача Бершадської міської ради про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом з тих підстав, що як стверджує ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його рідний брат ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , житель м. Первомайськ Миколаївської області, про що Відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Первомайськ Первомайського району Миколаївської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) було складено відповідний актовий запис № 96. При житті ОСОБА_2 на праві приватної власності належало ряд нерухомого та рухомого майна, зокрема: комплекс будівель та споруд загальною площею 536,7 кв.м, розташований в АДРЕСА_1 , земельна ділянка площею 0,125 га, кадастровий номер 0520410100:00:004:0025, розташована в АДРЕСА_1 , а також автомобіль марки Renault Mascott державний номерний знак НОМЕР_1 . Право власності на перераховане майно було в установленому законом порядку зареєстровано за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що відповідно підтверджується витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності № 212035011 від 10.06.2020, Витягом з Державного земельного кадастру про земельну ділянку № НВ-99190542 від 27.04.2023, а також свідоцтвом про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_2 . Він являється спадкоємцем другої черги за законом після смерті брата ОСОБА_2 , інших спадкоємців за законом, в тому числі осіб, які відносяться до спадкоємців першої черги після смерті ОСОБА_2 не має. Він у встановлений законом строк прийняв спадщину після померлого брата ОСОБА_2 , проте постановою завідувача Першої первомайської державної нотаріальної контори Миколаївської області Л.Мороз від 12.04.2023 йому було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на майно, що належить ОСОБА_2 , оскільки ним не подано оригіналів документів, що посвідчують право власності на майно, яке належить ОСОБА_2 . При впорядкуванні речей у будинку брата ОСОБА_2 ним було знайдено лише копії правовстановлюючих документів на перелічене майно, що належало його покійному брату ОСОБА_2 . Таким чином він, який є спадкоємцем за законом після смерті брата, прийняв спадщину за законом, однак через відсутність оригіналів правовстановлюючих документів на спадкове майно він не може реалізувати свого законного права на нотаріальне оформлення спадщини та змушений звернутись до суду для захисту свого невизнаного права. Просить визнати за ним в порядку спадкування за законом після померлого брата ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Вознесенськ Вознесенського району Миколаївської області, право приватної власності на: комплекс будівель та споруд загальною площею 536,7 кв.м, розташований в АДРЕСА_1 , земельну ділянку площею 0,1250 га, кадастровий номер 0520410100:00:004:0025, розташовану в АДРЕСА_1 , автомобіль марки Renault Mascott, номер шасі НОМЕР_3 , державний номерний знак НОМЕР_1 .

Представник позивача адвокат Ткач І.І. надала заяву, в якій позов підтримує, просить розглянути справу в її відсутність та у відсутність позивача.

Від представника відповідача міського голови Бершадської міської ради Драгана В.Г. надійшла заява, в якій він проти задоволення позову не заперечує, просить розглянути справу без його участі.

Згідно ч.ч. 3,4 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем. Ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленому статтями 206, 207 цього Кодексу.

Дослідивши докази, наявні в матеріалах справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню зі слідуючих підстав.

Судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер рідний брат позивача ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , житель м. Первомайськ Миколаївської області, про що Відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Первомайськ Первомайського району Миколаївської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) було складено відповідний актовий запис № 96.

При житті ОСОБА_2 на праві приватної власності належало ряд нерухомого та рухомого майна, зокрема: комплекс будівель та споруд загальною площею 536,7 кв.м, розташований в АДРЕСА_1 , земельна ділянка площею 0,125 га, кадастровий номер 0520410100:00:004:0025, розташована в АДРЕСА_1 , а також автомобіль марки Renault Mascott державний номерний знак НОМЕР_1 .

Право власності на вищезазначене майно було в установленому законом порядку зареєстровано за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що відповідно підтверджується витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності № 212035011 від 10.06.2020, Витягом з Державного земельного кадастру про земельну ділянку № НВ-99190542 від 27.04.2023, а також свідоцтвом про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_2 .

Позивач ОСОБА_1 являється спадкоємцем другої черги за законом після смерті брата ОСОБА_2 , інших спадкоємців за законом, в тому числі осіб, які відносяться до спадкоємців першої черги після смерті ОСОБА_2 не має.

Позивач ОСОБА_1 у встановлений законом строк прийняв спадщину після померлого брата ОСОБА_2 ,

Відповідно до ст. 1258 ЦК України спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, встановлених статтею 1259 цього Кодексу.

Згідно ст. 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Постановою завідувача Першої первомайської державної нотаріальної контори Миколаївської області Л.Мороз від 12.04.2023 позивачеві ОСОБА_1 було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на майно, що належить ОСОБА_2 , оскільки ним не подано оригіналів документів, що посвідчують право власності на майно, яке належить ОСОБА_2 .

Якщо нотаріусом обґрунтовано відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, виникає цивільно-правовий спір, що підлягає розгляду у позовному провадженні.

Визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, що має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку.

Зазначені обставини стали підставою для звернення позивача до суду з позовом про визнання права власності в порядку спадкування, що відповідає положенню ст. 392 ЦК України.

При впорядкуванні речей у будинку брата ОСОБА_2 позивачем було знайдено лише копії правовстановлюючих документів на перелічене майно, що належало його покійному брату ОСОБА_2 . Таким чином позивач, який є спадкоємцем за законом після смерті брата, прийняв спадщину за законом, однак через відсутність оригіналів правовстановлюючих документів на спадкове майно не може реалізувати свого законного права на нотаріальне оформлення спадщини.

А отже суд приходить до висновку, що зазначені перешкоди можуть бути усунуті в ході судового розгляду, оскільки вони перешкоджають спадкоємцеві оформити своє право на спадщину у встановленому законом порядку.

Крім того, вирішуючи даний спір, суд приймає до уваги позицію відповідача, який позов визнав.

Відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

На підставі ст.ст. 392, 1258, 1261, 1268, 1269, 1273 ЦК України, керуючись ст.ст. 2, 4, 12, 13, 200, 206, 258-268 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ :

Прийняти визнання позову відповідачем.

Позов ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_4 , АДРЕСА_2 ) до Бершадської міської ради (код ЄДРПОУ 44062642, вул. Героїв України 23, м. Бершадь Гайсинського району Вінницької області) про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом - задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування за законом після померлого брата ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Вознесенськ Вознесенського району Миколаївської області, право приватної власності на: комплекс будівель та споруд загальною площею 536,7 кв.м, розташований в АДРЕСА_1 , земельну ділянку площею 0,1250 га, кадастровий номер 0520410100:00:004:0025, розташовану в АДРЕСА_1 , автомобіль марки Renault Mascott, номер шасі НОМЕР_3 , державний номерний знак НОМЕР_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу. У разі порушення порядку подання апеляційної скарги відповідний суд повертає таку скаргу без розгляду.

Суддя В. І. Гуцол

СудБершадський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення29.06.2023
Оприлюднено07.07.2023
Номер документу112021306
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —126/1085/23

Ухвала від 28.11.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сало Т. Б.

Ухвала від 14.11.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сало Т. Б.

Ухвала від 03.10.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сало Т. Б.

Ухвала від 19.09.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сало Т. Б.

Ухвала від 07.09.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сало Т. Б.

Ухвала від 18.08.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сало Т. Б.

Ухвала від 04.08.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Войтко Ю. Б.

Рішення від 29.06.2023

Цивільне

Бершадський районний суд Вінницької області

Гуцол В. І.

Ухвала від 10.05.2023

Цивільне

Бершадський районний суд Вінницької області

Гуцол В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні