Ухвала
від 03.10.2023 по справі 126/1085/23
ВІННИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 126/1085/23

Провадження № 22-ц/801/1854/2023

Категорія: 62

Головуючий у суді 1-ї інстанції Гуцол В. І.

Доповідач:Сало Т. Б.

УХВАЛА

03 жовтня 2023 рокуСправа № 126/1085/23м. Вінниця

Вінницький апеляційнийсуд ускладі колегіїсуддів:головуючого суддіСала Т.Б.,суддів:Ковальчука О.В,Копаничук С.Г.,секретар ЛуцишинО.П.,розглянувши клопотання ОСОБА_1 прозупинення апеляційногопровадження прирозгляді апеляційноїскарги особи,яка не брала участі у справі ОСОБА_2 , яка діє в інтересах малолітнього ОСОБА_3 , на рішення Бершадського районного суду Вінницької області від 29 червня 2023 року в цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Бершадської міської ради про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом,

встановив:

У провадженіапеляційного судузнаходиться вказанацивільна справаза апеляційноюскаргою особи,яка не брала участі у справі ОСОБА_2 , яка діє в інтересах малолітнього ОСОБА_3 , на рішення Бершадського районного суду Вінницької області від 29 червня 2023 року.

12 вересня 2023 року від представника позивача надійшло клопотання, в якому він на підставі п. 6 ч. 1 ст. 251 ЦПК України просить зупинити апеляційне провадження у даній справі до набрання законної сили судовим рішення Миколаївського апеляційного суду у справі №484/3785/22 за апеляційною скаргою особи, яка не брала участі у справі ОСОБА_1 на рішення Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області від 07 грудня 2022 року, ухвалене в цивільній справі за заявою ОСОБА_2 про встановлення факту, що має юридичне значення.

Клопотання мотивоване тим, що підставою для звернення до суду апелянтом у даній справі являється наявність спадкових прав малолітнього ОСОБА_3 по відношенню до майна померлого ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Вознесенськ Вознесенського району Миколаївської області. Рішенням Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області у справі №484/3785/22 від 07 грудня 2022 року задоволено заяву ОСОБА_2 , яка діє в інтересах ОСОБА_3 , та встановлено факт батьківства ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , відносно ОСОБА_3 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_2 . Не погодившись із вказаним рішенням суду, ОСОБА_1 оскаржив його в апеляційному порядку. Ухвалою Миколаївського апеляційного суду від 08 вересня 2023 року відкрито апеляційне провадження у згаданій справі. ОСОБА_1 являється спадкоємцем другої черги за законом після смерті брата і у встановлений законом строк прийняв спадщину. Таки чином встановлення факту батьківства впливає на обсяг прав та інтересів заявника, як спадкоємця після смерті брата. Вирішення Миколаївським апеляційним судом його апеляційної скарги у справі №484/3785/22 суттєво впливає на вирішення апеляційної скарги ОСОБА_2 у даній справі, яка перебуває на розгляді Вінницького апеляційного суду.

У судове засідання, призначене на 03 жовтня 2023 року, учасники справи не з`явилися, про дату, час і місце розгляду справи повідомлені належним чином.

Бершадська міська рада у поданій заяві від 02 жовтня 2023 року просила провести розгял справи без участі представника міської ради.

03 жовтня 2023 року від ОСОБА_2 надійшла заява, в якій вона просила: у разі відсутності в матеріалах справи відзиву задовольнити вимоги апеляційної скарги, а в разі його наявності надіслати на її адресу копію відзиву та перенести розгляд справи на інший день.

У ч. 2 ст. 372 ЦПК України зазначено, що неявка сторін або інших учасників справи, належним чином повідомлених про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає розгляду справи.

Враховуючи, що відзив на апеляційну скаргу від учасників справи не надходив, а учасники справи не скористалися своїм правом на участь у судовому засіданні, апеляційний суд вирішив розглянути питання про зупинення апеляційного провадження у відсутність сторін.

Дослідивши матеріали справи та зміст клопотання про зупинення апеляційного провадження, апеляційний суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення вказаного клопотання.

У п. 6 ч. 1 ст. 251 ЦПК України зазначено, що суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у разі об`єктивної неможливості розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного провадження, адміністративного, цивільного, господарського чи кримінального судочинства, - до набрання законної сили судовим рішенням в іншій справі; суд не може посилатися на об`єктивну неможливість розгляду справи у випадку, коли зібрані докази дозволяють встановити та оцінити обставини (факти), які є предметом судового розгляду.

Провадження у справі зупиняється до набрання законної сили судовим рішенням, від якого залежить вирішення справи (п. 5 ч. 1 ст. 253 ЦПК України).

Зупинення провадження у справі - це тимчасове припинення судом учинення процесуальних дій під час судового розгляду з визначених у законі об`єктивних підстав, які перешкоджають подальшому розгляду справи і передбачити усунення яких неможливо.

Метою зупинення провадження у справі згідно з п.6ч.1ст.251ЦПК України є виявлення обставин (фактів), які не можуть бути з`ясовані та встановлені в цьому провадженні, але мають значення для справи, провадження у якій зупинено.

Об`єктивна неможливість розгляду справи до вирішення іншої справи полягає у тому, що рішення суду в іншій справі встановлює обставини, які впливають на збирання та оцінку доказів у справі, провадження у якій зупинено, зокрема факти, що мають преюдиційне значення. З огляду на вимоги закону для вирішення питання про зупинення провадження у справі суду слід у кожному конкретному випадку з`ясовувати: як пов`язана справа, яка розглядається, зі справою, що розглядається іншим судом; чим обумовлюється об`єктивна неможливість розгляду справи.

Отже, необхідність в зупиненні провадження у справі виникає у випадку, якщо неможливо прийняти рішення у конкретній справі до ухвалення рішення в іншій справі. Тобто між справами, що розглядаються, повинен існувати тісний матеріально-правовий зв`язок, який виражається в тому, що факти, встановлені в одній із справ, будуть мати преюдиційне значення для іншої справи.

У даній справі ОСОБА_1 звернувся до суду із позовом до Бершадської міської ради, в якому просив визнати за ним право приватної власності на спадкове майно після смерті свого брата ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Рішенням Бершадського районногосуду Вінницькоїобласті від29червня 2023року позов ОСОБА_1 задоволено.

Суд першої інстанції в оскаржуваному рішенні вказав встановлену обставину позивач являється спадкоємцем другої черги за законом після смерті брата ОСОБА_4 , а осіб, які відносяться до спадкоємців першої черги немає.

Особа, яка не брала участі у справі ОСОБА_2 подала апеляційну скаргу в інтересах свого сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , стверджуючи, що її син є сином померлого ОСОБА_4 , що підтверджується свідоцтвом про народження (додано до апеляційної скарги).

Встановлено, що рішенням Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області від 07 грудня 2022 року в цивільній справі №484/3785/22 встановлено факт батьківства ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , відносно ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Брат померлого, який не брав участі у справі про встанвлення батьківства, подав апеляційну скаргу на рішення, яким, вже після смерті ОСОБА_4 , встановлено, що померлий є батьком ОСОБА_3 .

Ухвалою Миколаївського апеляційного суду від 08 вересня 2023 року відкрито апеляційне провадження за апеляційною скарго особи ОСОБА_1 на рішення Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області від 07 грудня 2022 року.

Отже, встанвлений судом факт батьківства став підставою для відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою ОСОБА_2 , яка діє в інтересах ОСОБА_3 , який не брав участі у справі про визнання права власності на спадкове майно і даний факт оспорюється спадкоємцями іншої черги за законом.

А відтак рішення про встановлення факту батьківства, яке не набрало законної сили, буде єдиним беззаперечним доказом у справі про визнання права власності в порядку спадкування за спадкоємцями для вирішення питання чи були спадкоємці першої черги майна померлого ОСОБА_4 на час відкриття спадщини.

Відтак, від вирішення справи №484/3785/22 залежатиме коло спадкоємців померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_4 , право власності на спадкове майно щодо якого заявлено позивачем в даній справі.

Враховуючи викладене, апеляційний суд вважає, що в даному випадку відсутня об`єктивна можливість розглянути дану справу до розгляду цивільної справи №484/3785/22, тому апеляційне провадження у справі підлягає зупиненню.

Керуючись ст.251, 253, 260, 381, 389 ЦПК України,

ухвалив:

Клопотання ОСОБА_1 про зупинення апеляційного провадження задовольнити.

Зупинити апеляційне провадження за апеляційною скаргою ОСОБА_2 , яка діє в інтересах малолітнього ОСОБА_3 , на рішення Бершадського районного суду Вінницької області від 29 червня 2023 року в цивільній справі №126/1085/23 за позовом ОСОБА_1 до Бершадської міської ради про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом, до набрання законної сили судовим рішенням в цивільній справі №484/3785/22 за заявою ОСОБА_2 , яка діє в інтересах ОСОБА_3 , заінтересована особа: Відділ держаної реєстрації актів цивільного стану у м. Первомайську Первомайського району Миколаївської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), про встановлення факту, що має юридичне значення.

Ухвала набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Головуючий Т.Б. Сало

Судді О.В. Ковальчук

С.Г. Копаничук

СудВінницький апеляційний суд
Дата ухвалення рішення03.10.2023
Оприлюднено06.10.2023
Номер документу113923165
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —126/1085/23

Ухвала від 28.11.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сало Т. Б.

Ухвала від 14.11.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сало Т. Б.

Ухвала від 03.10.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сало Т. Б.

Ухвала від 19.09.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сало Т. Б.

Ухвала від 07.09.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сало Т. Б.

Ухвала від 18.08.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сало Т. Б.

Ухвала від 04.08.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Войтко Ю. Б.

Рішення від 29.06.2023

Цивільне

Бершадський районний суд Вінницької області

Гуцол В. І.

Ухвала від 10.05.2023

Цивільне

Бершадський районний суд Вінницької області

Гуцол В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні