Ухвала
від 04.07.2023 по справі 904/1942/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

УХВАЛА

про закриття підготовчого провадження

та призначення справи до судового розгляду по суті

04.07.2023м. ДніпроСправа № 904/1942/23

за позовом Публічного акціонерного товариства "Запорізький металургійний комбінат "Запоріжсталь"

до Державної екологічної інспекції Придніпровського округу (Дніпропетровська та Кіровоградська області)

про визнання відсутнім права та повернення безпідставно набутого майна (коштів)

Суддя Юзіков С.Г.

При секретарі судового засідання: Юрченко В.В.

Представники:

Позивача - Прокопенко М.О.

Відповідача - не прибув

ВСТАНОВИВ:

Позивач просить визнати відсутнім право Державної екологічної інспекції у Дніпропетровській області (правонаступником якої є Державна екологічна інспекція Придніпровського округу (Дніпропетровська та Кіровоградська області) з направлення на адресу Позивача претензії № 107-11/20 від 29.12.2020 про відшкодування шкоди, заподіяної навколишньому природному середовищу на суму 322 816,56 грн.; стягнути з Відповідача 322 816,56 грн. безпідставно отриманих коштів за претензією № 107-11/20 від 29.12.2020.

До Господарського суду Дніпропетровської області від Відповідача надійшло клопотання про залучення до розгляду справи №904/1942/23 в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні Відповідача Управління Служби безпеки України в Запорізькій області. Клопотання мотивоване тим, що Державною екологічною інспекцією у Дніпропетровській області під час здійснення досудового розслідування співробітниками слідчого відділу Управління Служби безпеки України в Запорізькій області, на підставі ухвал слідчого судді Жовтневого районного суду м.Запоріжжя прийнято участь у проведенні огляду нежитлових приміщень (виробничих підрозділів) в якості спеціалістів для отримання (відібрання) та подальшого вилучення проб викидів від стаціонарних джерел для встановлення в їх складі параметрів та концентрацій забруднюючих речовин (проведено відбір проб та інструментально-лабораторні вимірювань вмісту забруднюючих речовин в організованих викидах стаціонарних джерел) ПАТ "ЗАПОРІЗЬКИЙ МЕТАЛУРГІЙНИЙ КОМБІНАТ "ЗАПОРІЖСТАЛЬ". За результатами інструментально-лабораторних вимірювань зафіксовано перевищення дозволених обсягів викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря. Відповідні результати досліджень долучено до матеріалів кримінального провадження. Внаслідок перевищення позивачем дозволених обсягів викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря державі завдано збитків, що стало підставою для пред`явлення підприємству претензії про відшкодування завданих збитків. Оскільки претензія про відшкодування збитків пред`явлена за результатом участі посадових осіб Інспекції, як спеціалістів у досудовому розслідуванні, яке проводилося слідчим відділом Управління СБУ в Запорізькій області, то прийняте рішення в даній справі може вплинути на права або обов`язки органу, який проводив досудове розслідування, якому, на сьогоднішній день, невідомо, що дії спеціалістів у кримінальному провадженні стали предметом спору в господарській справі.

Відповідно до ч. 1 ст. 50 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Суд не вбачає підстав для залучення до справи в якості Третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні Відповідача - Управління Служби безпеки України в Запорізькій області, оскільки рішення в даній справі не може вплинути на права та/чи обов`язки зазначеного Управління, до того ж Управління Служби безпеки України в Запорізькій області не є стороною господарського спору.

У судове засідання представник Відповідача не прибув. Відповідач про дату, час та місце підготовчого засідання повідомлений належно.

З урахуванням закінчення строків підготовчого провадження, наданням сторонами до матеріалів справи необхідних, на їх думку, доказів, тобто виконанням завдань підготовчого провадження, суд вважає за можливе закрити підготовче провадження та призначити справу до судового розгляду по суті.

Керуючись ст. 177, 185, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Закрити підготовче провадження.

2. Справу призначити до розгляду по суті в засіданні на 24.07.2023 о 14:30год.

3. Засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду Дніпропетровської області в залі судового засідання №1-104 за адресою: м. Дніпро, вул. Володимира Винниченка, 1.

Для представника Публічного акціонерного товариства "Запорізький металургійний комбінат "Запоріжсталь" засідання відбудеться в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду.

Роз`яснити учаснику відеоконференції, що вхід до підсистеми ВКЗ буде можливий тільки через Електронний кабінет Електронного суду. Відтак, учасникам судових процесів необхідно заздалегідь потурбуватись про реєстрацію в Електронному суді.

Перехід до ВКЗ виконується за допомогою окремого пункту меню в Електронному суді - "Відеозв`язок". Після натискання зазначеного пункту користувач переходить на сайт ВКЗ авторизованим в обліковому записі.

Участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції можлива за умови використання комп`ютерної техніки або смартфону, які дозволяють передавати аудіосигнал та відеозображення (з доступом в мережу Інтернет).

На початку судового засідання учасник, що бере участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції, за потреби, на вимогу судді повинен показати оригінал паспорту або іншого документу, що посвідчує його особу, на сторінці з фотографією в камеру та оригінали документів, які підтверджують його повноваження на представництво.

Сторонам у судове засідання надати усі оригінали документів, копії яких надано до матеріалів справи (для огляду суду).

Ухвала набирає законної сили з моменту її постановлення та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Звернути увагу сторін на те, що відповідно до ст.135 ГПК України суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, зокрема, за ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу.

Інформацію щодо розгляду справи можна отримати за електронною адресою суду: http://dp.arbitr.gov.ua/sud5005/spisok/csz\

Суд нагадує сторонам, що існує система "Електронний суд". Для отримання процесуальних документів в електронній формі потрібно: зареєструватись в системі обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу (завести поштову скриньку електронного суду), розміщеній на офіційному веб-порталі судової влади України за адресою: mail.gov.ua; подати до суду заяву про отримання процесуальних документів в електронній формі, яку необхідно роздрукувати на офіційному веб-порталі судової влади України у вищевказаному розділі. Процесуальні документи у відповідній справі, видані після дати подання вказаної Заявки до суду, будуть надходити в електронній формі на зареєстровану електронну адресу учасника судового процесу в домені mail.gov.ua, зазначену в Заявці.

Суддя С.Г. Юзіков

Дата ухвалення рішення04.07.2023
Оприлюднено10.07.2023
Номер документу112044021
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, щодо недоговірних зобов’язань про відшкодування шкоди

Судовий реєстр по справі —904/1942/23

Постанова від 27.03.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Жуков С.В.

Ухвала від 28.02.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Жуков С.В.

Ухвала від 19.02.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Жуков С.В.

Ухвала від 31.01.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Жуков С.В.

Постанова від 07.11.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Дармін Михайло Олександрович

Ухвала від 06.11.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Дармін Михайло Олександрович

Ухвала від 12.09.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Дармін Михайло Олександрович

Ухвала від 25.08.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Дармін Михайло Олександрович

Рішення від 24.07.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков Станіслав Георгійович

Ухвала від 04.07.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков Станіслав Георгійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні