Ухвала
від 27.06.2023 по справі 335/1787/23
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/1787/23 2/335/1132/2023

УХВАЛА

судового засідання

27 червня 2023 р. Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя у складі:

головуючого судді Соболєвої І.П.,

за участю секретаря судового засідання Лазоренко Д.М.,

представника позивача адвоката Железняк-Кранг І.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду матеріали цивільної справи за правилами загального позовного провадження за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа Орган опіки та піклування районної адміністрації Запорізької міської ради по Вознесенівському району, про визначення місця проживання дитини,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , звернулась до Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя з позовною заявою до ОСОБА_2 , третя особа Орган опіки та піклування районної адміністрації Запорізької міської ради по Вознесенівському району, в якому просить визначити місце проживання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , разом із матір`ю ОСОБА_1 , за її місцем проживання/перебування. Зобов`язати відповідача передати дитину матері для постійного проживання з позивачкою.

У підготовчому судовому засіданні представник позивачці адвокат Железняк-Кранг І.В. заявила клопотання про витребування від Органу опіки та піклування районної адміністрації Запорізької міської ради по Вознесенівському району відповідного висновку на розв`язання спору. Підтвердила, що наявний в матеріалах справи висновок районної адміністрації Запорізької міської ради по Вознесенівському району від 02.05.2023 № 01-10/613 про неможливість визначення місця проживання малолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який був складений районною адміністрацією Запорізької міської ради по Вознесенівському району, як органом опіки та піклування 02.05.2023 та наданий суду був складено в порушення вимог ч. 5 ст. 19 Сімейного Кодексу України, а тому вважає за доцільне витребувати новий висновок органу опіки та піклування для правильного та об`єктивного вирішення спору.

Відповідач, будучи належним чином повідомленим про дату, час та місце підготовчого судового засідання, в судове засідання не з`явився, причини неявки не повідомив.

Відповідно до ч. 1 ст. 198, ч. 1 ст. 223 ЦПК України неявка сторони не перешкоджає проведенню підготовчого провадження.

Представник третьої особи Органу опіки та піклування районної адміністрації Запорізької міської ради по Вознесенівському району Панченко І.О. у підготовче судове засідання не з`явився, 26.05.2023 подав до суду заяву, відповідно до якої просить про подальший розгляд справи за його відсутності з урахуванням прав та інтересів малолітньої ОСОБА_3 . Підтримує позицію органу опіки та піклування, викладену у висновку районної адміністрації Запорізької міської ради по Вознесенівському району від 02.05.2023 № 01-10/613 про неможливість визначення місця проживання малолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що надався суду.

Дослідивши матеріали справи, вирішуючи клопотання представника позивача про витребування висновку від Органу опіки та піклування, суд дійшов наступного висновку.

Відповідно до ч. 3 ст. 77 ЦПК України, сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень.

Відповідно до ст. 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно до ч.ч. 1, 3 ст. 84 ЦПК України, учасник справи, у разі неможливості надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребує відповідні докази.

Згідно ч. 4 ст. 19 СК України, при розгляді судом спорів щодо участі одного з батьків у вихованні дитини, місця проживання дитини, виселення дитини, зняття дитини з реєстрації місця проживання, визнання дитини такою, що втратила право користування житловим приміщенням, позбавлення та поновлення батьківських прав, побачення з дитиною матері, батька, які позбавлені батьківських прав, відібрання дитини від особи, яка тримає її у себе не на підставі закону або рішення суду, управління батьками майном дитини, скасування усиновлення та визнання його недійсним обов`язковою є участь органу опіки та піклування, представленого належною юридичною особою.

Орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи (ч. 5 ст. 19 СК України).

Судом встановлено, що ухвалою Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя від 07.03.2023 було відкрито провадження у справі в порядку загального позовного провадження та витребувано у третьої особи Органу опіки та піклування районної адміністрації Запорізької міської ради по Вознесенівському району висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних в результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

04.05.2023 до суду надійшов висновок районної адміністрації Запорізької міської ради по Вознесенівському району від 02.05.2023 № 01/10-613 про неможливість визначення проживання малолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Разом з цим, відповідно до вказаного висновку, органом опіки та піклування здійснено вихід за адресою де проживає ОСОБА_2 , за адресою: АДРЕСА_1 . Потрапити до помешкання не виявилося можливим, оскільки двері ніхто не відчиняв. Зі слів сусідки, відповідач на даний час захищає країну від російської збройної агресії в лавах Збройних Сил України, в квартирі мешкає його приятель. За підсумками відвідування залишене запрошення до відділу, на яке ніхто не відреагував. Телефонний номер ОСОБА_2 на дзвінки не відповідає (поза зоною досяжності). З ОСОБА_1 24.04.2023 проведено телефону бесіду, в ході якої вона повідомила, що вона перебуває в Іспанії зі своєю молодшою дитиною, куди виїхала 20.10.2021, а зі старшою донькою ОСОБА_3 не спілкувалась та не бачилась з лютого 2022 р. Зі слів матері дитини вона зверталась до органів поліції щодо розшуку доньки і в листопаді 2022 р. поліція розшукала дитину з батьком у м. Львів. Де на даний час перебуває дитина, матері не відомо. Питання підготовки висновку щодо визначення місця проживання малолітньої ОСОБА_3 розглядалось на засіданні комісії з питань захисту прав дитини районної адміністрації Запорізької міської ради по Вознесенівському району 27.04.2023. За підсумками засідання комісія дійшла висновку щодо неможливості підготовки висновку про визначення місця проживання малолітньої ОСОБА_3 посилаючись на вимоги п. 72 постанови КМУ від 24.09.2008 № 855, ч. 5 ст. 19 СК України, і відсутністю одержання відомостей, передбачених ч. 5 ст. 19 СК України, з`ясування думки дитини, районна адміністрація Запорізької міської ради по Вознесенівському району, як орган опіки та піклування, вважає за неможливе підготувати висновок щодо визначення місця проживання малолітньої ОСОБА_3 .

Проте, у вступній частині цього висновку Орган опіки зазначає про неможливість визначення місця проживання малолітньої дитини, тоді як встановити місце проживання дитини, а саме встановити можливість або неможливість визначення місця проживання малолітньої дитини, це компетенція виключно суду.

Отже висновок органу опіки про неможливість підготувати висновку щодо визначення місця проживання дитини не відповідає вимогам ч. 5 ст. 19 СК України, і, беручи до уваги предмет спору, що стосується інтересів дитини, тому суд вважає за доцільне, для повного та всебічного розгляду справи, задовольнити клопотання представника позивача про витребування від органу опіки та піклування письмового висновку щодо розв`язання спору у відповідності з вимогами діючого сімейного законодавства.

У зв`язку з витребуванням судом доказів, з урахуванням вимог ст. 240 ЦПК України суд вважає за необхідне оголосити перерву в судовому засіданні.

Керуючись ст.ст. 84, 240, 259 - 261 Цивільного процесуального кодексу України,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання представника позивача ОСОБА_1 адвоката Железняк-Кранг Інги Вікторівни задовольнити.

Витребувати від Органу опіки та піклування районної адміністрації Запорізької міської ради по Вознесенівському району письмовий висновок на розв`язання спору щодо визначення місця проживання малолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються обставин справи.

Оголосити перерву в судовому засіданні до 24 липня 2023 р. об 13 год. 00 хв., про що повідомити учасників справи.

Копію ухвали направити учасникам справи, органу опіки та піклування районної адміністрації Запорізької міської ради по Вознесенівському району - для виконання.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя І.П. Соболєва

Дата ухвалення рішення27.06.2023
Оприлюднено10.07.2023
Номер документу112052894
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин

Судовий реєстр по справі —335/1787/23

Рішення від 18.04.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Соболєва І. П.

Постанова від 06.05.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Соболєва І. П.

Рішення від 18.04.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Соболєва І. П.

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Трофимова Д. А.

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Маловічко С. В.

Ухвала від 09.02.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Соболєва І. П.

Ухвала від 20.11.2023

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Соболєва І. П.

Ухвала від 29.09.2023

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Соболєва І. П.

Ухвала від 27.06.2023

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Соболєва І. П.

Ухвала від 26.05.2023

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Соболєва І. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні