Ухвала
від 26.06.2023 по справі 202/646/22
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/646/22

Провадження № 1-кс/202/5003/2023

ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

УХВАЛА

26 червня 2023 року м. Дніпро

слідчий суддя Індустріального районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши клопотання слідчого Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області ОСОБА_3 , погоджене прокурором у кримінальному провадженні прокурором Донецької спеціалізованої прокуратури у сфері оборони ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні № 12022052390000754 від 10.07.2022 року за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Краматорського РУПГУНП вДонецькій області перебувають матеріали досудового розслідування, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12022052390000754 від 10.07.2022 року за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України.

Нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва досудовим розслідуванням у вказаному кримінальному провадженні здійснюється Донецькою спеціалізованою прокуратурою у сфері оборони.

20 червня 2023 року слідчому судді Індустріального районного суду м.Дніпропетровська надійшло клопотання слідчого Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області ОСОБА_3 , погоджене прокурором у кримінальному провадженні прокурором Донецької спеціалізованої прокуратури у сфері оборони ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні № 12022052390000754 від 10.07.2022 року за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України.

Дане клопотання, згідно з протоколом передачі судової справи раніше визначеному складу суду, було передано слідчому судді 20 червня 2023 року.

Згідно з матеріалами клопотання, під час досудового розслідування було встановлено, що 10.07.2022 року приблизно о 10.00 год. ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , керуючи автомобілем Nissan King Cab, реєстраційний номер НОМЕР_1 , проїзною частиною вул. Танкістів м. Краматорська, з боку м. Слов`янська, в бік м. Дружківка, в районі перехрестя з вул. Зої Космодем`янської вчинив наїзд на пішохода ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , котрий перетинав проїзну частину вказаної вулиці справа наліво відносно напрямку руху вказаного транспортного засобу нерегульованим пішохідним переходом. В результаті ДТП ОСОБА_6 отримав тілесні ушкодження у вигляді гострої черепно-мозкової травми, забиття головного мозку, перелому основи черепу в передній черепній ямі, пневмодефалія, відкритий перелом носу, забитих ран лобу, носу.

Враховуючи те, що для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання, а саме необхідне проведення судово-медичноїекспертизи стосовно отриманих в результаті вчинення кримінального правопорушення ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , тілесних ушкоджень. Для проведення цієї експертизи експертам ІНФОРМАЦІЯ_3 КЗОЗ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » необхідно надати медичну карту стаціонарного хворого (історію хвороби) та рентгенівські знімкина ім`я ОСОБА_6 за період його лікування в травматологічному відділенні КНП « ІНФОРМАЦІЯ_5 » у зв`язку з ушкодженнями, що були отримані ним внаслідок даної ДТП.

Інформація, щодо діагнозу ОСОБА_6 міститься в його медичній карті стаціонарного хворого (історії хвороби), та рентгенівських знімках, які знаходиться у володінні КНП « ІНФОРМАЦІЯ_5 ».

Проведення тимчасового доступу до зазначених речей і документів дасть змогу отримати відомості, які у своїй сукупності з іншими доказами у кримінальному провадженні можуть мати суттєве значення для встановлення його обставин.

Без отримання вищезазначеної інформації, на даний час, неможливо повно встановити обставини, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, згідно ст. 91 КПК України, зокрема, обставини події кримінального правопорушення, послідовності дій осіб, які імовірно причетні до вчинення кримінального правопорушення, встановленні винних осіб та механізму вчинення злочину.

Крім того, обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів, неможливо отримати іншим способом, окрім як шляхом тимчасового доступу до документів.

В обґрунтуванняклопотання слідчийзазначив,щоз матеріалів кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказана інформація має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, необхідно отримати тимчасовий доступ до інформації, що міститься у медичній карті стаціонарного хворого, на ім`я ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що знаходиться у володінні посадових осіб КНП « ІНФОРМАЦІЯ_5 », за адресою: АДРЕСА_1 .

Наведене зумовило слідчого за погодженням з прокурором звернутись до слідчого судді з відповідним клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів.

З метою запобігання можливої зміни або знищення документів, до яких планується отримати тимчасовий доступ, слідчий в клопотанні просив розглядати клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться документи.

Слідчий у судове засідання не з`явився, натомість в прохальній частині клопотання просив здійснювати розгляд клопотання без його участі, вимоги клопотання підтримав та просив задовольнити.

На підставі ч. 2ст. 163 КПК України, слідчий суддя вважає за можливе розглянути клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться речі та документи.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали клопотання, дійшов наступного висновку.

У відповідності до ч. 2 ст. 131 КПК України, одним із заходів забезпечення кримінального провадження є тимчасовий доступ до речей і документів.

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно доч.5ст.163КПК Українислідчий суддя,суд постановляєухвалу пронадання тимчасовогодоступу доречей ідокументів,якщо сторонакримінального провадженняу своємуклопотанні доведенаявність достатніхпідстав вважати,що ціречі абодокументи: перебуваютьабо можутьперебувати уволодінні відповідноїфізичної абоюридичної особи; саміпо собіабо всукупності зіншими речамиі документамикримінального провадження,у зв`язкуз якимподається клопотання,мають суттєвезначення длявстановлення важливихобставин укримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ч. 6ст. 163 КПК Українислідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини,які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Відповідно до ч. 7 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Частково задовольняючи клопотання слідчого, слідчий суддя виходить з того, що вимоги слідчого стосовно надання тимчасового доступу будь-якій іншій уповноваженій особі на підставі доручення слідчого в порядку ст. 40 КПК України не підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 40 КПК України слідчий уповноважений доручати проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій відповідним оперативним підрозділам.

Відповідно до ст. 131 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів є заходом забезпечення кримінального провадження.

Таким чином, тимчасовий доступ до речей і документів не є слідчою дією, а є заходом забезпечення кримінального провадження, виконання якого, враховуючи положення вищезазначеної норми, не може бути проведено за дорученням, в іншому ж випадку це було б порушенням принципу законності, передбаченого ст. 9 КПК України.

На підставі викладеного, слідчий суддя вважає доцільним надання тимчасового доступу слідчому Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області ОСОБА_3 .

В іншій же частині клопотання слідчого є законним, обґрунтованим та таким, що відповідає вимогам ч. 1 ст. 160 КПК України та підлягає задоволенню, оскільки для з`ясування всіх обставин кримінального провадження і встановлення осіб, причетних до вказаного кримінального правопорушення, необхідний доступ до документів, які перебувають у володінні КНП « ІНФОРМАЦІЯ_5 », за адресою: АДРЕСА_1 .

На підставі викладеного і керуючись ст. ст.110,131-132,159-160,162-166,309 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області ОСОБА_3 , погоджене прокурором у кримінальному провадженні прокурором Донецької спеціалізованої прокуратури у сфері оборони ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні № 12022052390000754 від 10.07.2022 року за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України задовольнити частково.

Зобов`язати уповноважених осіб КНП « ІНФОРМАЦІЯ_5 » надати (забезпечити) слідчому Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області ОСОБА_3 тимчасовий доступ до документів, які містять законом охоронювану таємницю, з можливістю їз вилучення, які перебувають у володінні КНП « ІНФОРМАЦІЯ_5 », за адресою: АДРЕСА_1 , а саме медичної карти стаціонарного хворого (історії хвороби) та рентгенівських знімків на ім`я ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який з 10.07.2022 року по 22.07.2022 року перебував на стаціонарному лікуванні в травматологічному відділенні КНП « ІНФОРМАЦІЯ_5 ».

В іншій частині клопотання відмовити.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положенням КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Визначити строк виконання ухвали до 25 серпня 2023 року.

Ухвала є остаточною та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.06.2023
Оприлюднено06.05.2024
Номер документу112074785
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —202/646/22

Ухвала від 22.11.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Мачуський О. М.

Ухвала від 22.11.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Мачуський О. М.

Ухвала від 22.11.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Мачуський О. М.

Ухвала від 05.10.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 05.10.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 05.10.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 10.07.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Слюсар Л. П.

Ухвала від 05.07.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Слюсар Л. П.

Ухвала від 26.06.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Слюсар Л. П.

Ухвала від 09.06.2022

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєсєда Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні