Ухвала
від 07.07.2023 по справі 911/1973/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

"07" липня 2023 р. Справа № 911/1973/23

Господарський суд Київської області у складі судді Горбасенка П.В., перевіривши матеріали позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Київська обласна енергопостачальна компанія"

до Боярського будинку відпочинку українського товариства сліпих

про стягнення 874 180, 25 гривень

встановив:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Київська обласна енергопостачальна компанія" (далі - позивач/ТОВ «Київська обласна ЕК») звернулось до Господарського суду Київської області з позовною заявою до Боярського будинку відпочинку українського товариства сліпих (далі - відповідач) про стягнення 778 541, 74 гривень заборгованості за спожиту електричну енергію по особовому рахунку, 81 528, 06 гривень пені, 4 891, 69 гривень 3% річних, 9 218, 76 гривень інфляційних втрат.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на порушення відповідачем умов договору про постачання електричної енергії постачальнику універсальних послуг у частині здійснення оплати за спожиту електричну енергію.

Дослідивши матеріали вказаної позовної заяви, суд дійшов висновку про наявність підстав для залишення її без руху, зважаючи на таке.

У відповідності до пп. 3, 5, 8 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) позовна заява повинна містити, зокрема:

- обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються;

- виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини;

- зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою.

Водночас, згідно приписів ч. 1 ст. 14, ч. 4 ст. 74, ч. 2 ст. 164, ст. ГПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Збирання доказів у господарських справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів.

Позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Відповідно до змісту позовної заяви, 11.03.2022 за допомогою електронної пошти ПрАТ «ДТЕК «Київські регіональні електромережі» повідомило позивача, що з 01.03.2022 відповідач переданий на постачання електричної енергії ТОВ «Київська обласна ЕК» (код ЄДРПОУ 03968015, ЕІС-код установки 62Z7787977016513) у зв`язку з припиненням постачання електричної енергії поточним постачальником відповідача.

Як зауважив позивач, ним присвоєно відповідачу особовий рахунок № НОМЕР_1 .

Водночас, враховуючи факт споживання електричної енергії, за викладеними позивачем доводами, між відповідачем та позивачем було укладено договір про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг, який розміщено на офіційному вебсайті позивача, та текст якого позивачем додано до позовної заяви.

Так, з тексту доданого до позовної заяви договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг (редакція діє з 01.10.2020), зокрема п. 5.9 вказаного договору, слідує зокрема, що розрахунки споживача за цим договором здійснюються на поточний рахунок із спеціальним режимом використання постачальника (далі - спецрахунок). Оплата вартості електричної енергії за цим договором здійснюється споживачем виключно шляхом перерахування коштів на спецрахунок постачальника. Оплата вважається здійсненою після того, як на спецрахунок постачальника надійшла вся сума коштів. Спецрахунок постачальника зазначається у платіжних документах постачальника, у тому числі у разі його зміни.

Однак, зазначаючи вказані обставини, в порушення приписів пп. 5, 8 ч. 3 ст. 162 та ст. 91, 164 ГПК України позивачем на надано пояснень стосовно доказів та, відповідно, і самих доказів на підтвердження викладених у позові обставин:

- отримання ТОВ "Київська обласна ЕК" 11.03.2022 електронною поштою повідомлення ПрАТ «ДТЕК «Київські регіональні електромережі» про передання позивачу відповідача на постачання електричної енергії;

- присвоєння відповідачу особового рахунку № 430002523;

- несплати за період з 01.12.2022 по 30.05.2022 відповідачем на спецрахунок позивача коштів за отриману електроенергію згідно договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг.

Водночас, позивачем не зазначено про наявність/відсутність у нього відповідних доказів та/або неможливості їх подання разом з позовною заявою.

Поряд з тим з доданого до позову розрахунку боргу слідує, що заявлена до стягнення заборгованість облікована позивачем з грудня 2022 по травень 2023, а відповідачем 23.12.2022 проведено платіж на суму 229.800, 00 гривень.

Зазначаючи про обставини часткової сплати відповідачем коштів за отриману за період березень-листопад 2022 електроенергію, позивачем не наведено обставин стосовно черговості зарахування сплачених відповідачем коштів та відповідних підстав такого зарахування, з урахуванням проведення відповідачем платежів з визначеним призначенням, як і не вказано тих рахунків, які внаслідок такого зарахування є частково/повністю оплаченими.

Крім того, ані зміст позовної заяви, ані додані до неї розрахунки заявлених до стягнення сум пені, 3% річних та інфляційних втрат не містять відомостей стосовно підстави походження зобов`язання (відповідний неоплачений місяць/рахунок), на яку здійснювались відповідні нарахування пені, 3% річних та інфляційних втрат.

Вказані ж позивачем у розрахунку суми заборгованості не дозволяють ідентифікувати підставу походження такого боргу (відповідний неоплачений місяць/рахунок), на який позивачем здійснено нарахування.

Вказане свідчить про невідповідність позовної заяви ТОВ "Київська обласна ЕК" приписам пп. 3, 5 ч. 3 ст. 162 ГПК України стосовно необхідності зазначення обґрунтованого розрахунку сум, що оспорюють ся, та викладу обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги.

З огляду на вказане, суд звертає увагу на те, що;

- на позивача покладено процесуальний обов`язок з подання обґрунтованого розрахунку заявлених до стягнення сум, а тому наявність арифметичних помилок та/або описок у таких розрахунках може тлумачитись не на користь позивача, що тягне для нього відповідні наслідки у вигляді прийняття судом рішення про часткову обґрунтованість заявлених до стягнення сум;

- згідно приписів ст. 14, 74, 164 ГПК України суд позбавлений права збирати докази з власної ініціативи, тоді як позивач зобов`язаний вказати, якими саме доказами підтверджуються викладені ним у позові обставини, та відповідно надати такі докази або повідомити суд про неможливість їх надання;

- приписи ст. 73, 74, 164 ГПК України не звільняють позивача, у разі самого лише посилання на певні обставини, від обов`язку надати докази на підтвердження викладених у заяві обставин або зазначити про такі докази із наведенням причин їх неподання;

- у статті 1 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" визначено, що: бухгалтерський облік - процес виявлення, вимірювання, реєстрації, накопичення, узагальнення, зберігання та передачі інформації про діяльність підприємства зовнішнім та внутрішнім користувачам для прийняття рішень; господарська операція - дія або подія, яка викликає зміни в структурі активів та зобов`язань, власному капіталі підприємства; первинний документ - документ, який містить відомості про господарську операцію;

- згідно ч. 1, 2 ст. 3 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" метою ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності є надання користувачам для прийняття рішень повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансовий стан та результати діяльності підприємства; бухгалтерський облік є обов`язковим видом обліку, який ведеться підприємством. Фінансова, податкова, статистична та інші види звітності, що використовують грошовий вимірник, ґрунтуються на даних бухгалтерського обліку.

Згідно з ч. 1, 2 ст. 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

За таких обставин, беручи до уваги наведені нормативні приписи та встановленні судом порушення зазначених норм процесуального законодавства при зверненні позивача до суду із відповідним позовом, суд дійшов висновку про залишення позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Київська обласна енергопостачальна компанія" без руху та надання строку для усунення відповідних недоліків - десять днів з дня вручення зазначеної хвали.

Крім того, суд звертає увагу, що офіційно розпочали функціонування три підсистеми (модулі) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи: "Електронний кабінет", "Електронний суд", підсистема відеоконференцзв`язку, у зв`язку з чим, відповідно до частини шостої статті 6 ГПК України адвокати, нотаріуси, приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, державні органи, органи місцевого самоврядування, суб`єкти господарювання державного та комунального секторів економіки та особи, які провадять клірингову діяльність у значенні, наведеному в Законі України "Про ринки капіталу та організовані товарні ринки", реєструють офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі в добровільному порядку.

Поряд з цим відповідно до рішення Ради Суддів України від 05.08.2022 з метою підвищення рівня використання інструментів електронного судочинства під час відправлення правосуддя в умовах скрутного фінансового забезпечення судів рекомендовано судам, зокрема у випадках, коли адвокат, нотаріус, приватний виконавець, арбітражний керуючій, судовий експерт, державний орган, орган місцевого самоврядування, суб`єкт господарювання державного або комунального секторів економіки, який бере участь у справі, не має офіційної електронної адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі - вимагати зареєструвати таку офіційну електронну адресу для подальшого направлення судом процесуальних документів в електронній формі; виклики та повідомлення, обмін процесуальними документами з учасниками судових проваджень у першу чергу здійснювати за допомогою електронної пошти та/або з використанням вказаних учасниками судових проваджень мобільних телефонів (зокрема й з використанням месенджерів, які дозволяють отримати інформацію про доставку відповідного повідомлення, процесуального документа, та отримати інформацію про їх прочитання). Закликано усіх учасників судових проваджень, зокрема - з розумним інтервалом часу цікавитися провадженням у їх справах, добросовісно користуватися належними процесуальними правами та неухильно виконувати процесуальні обов`язки; зареєструвати електронну адресу в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі; зареєструватися в підсистемі "Електронний кабінет" Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи; використовувати функціонал "Електронного кабінету" для ознайомлення з поданими документами в електронній формі.

Суд вважає за необхідне зазначити, що відповідно до приписів ч. 6 ст. 242 ГПК України днем вручення судового рішення є, зокрема, день отримання судом повідомлення про доставлення копії судового рішення на офіційну електронну адресу особи.

Якщо судове рішення надіслано на офіційну електронну адресу пізніше 17 години, судове рішення вважається врученим у робочий день, наступний за днем його відправлення, незалежно від надходження до суду повідомлення про його доставлення.

Поряд з тим пунктом 5.8 розділу І Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя від 17 серпня 2021 року № 1845/0/15-21 встановлено, що офіційна електронна адреса - це сервіс Електронного кабінету ЄСІТС, адреса електронної пошти, вказана користувачем в Електронному кабінеті ЄСІТС, або адреса електронної пошти, вказана в одному з державних реєстрів.

Суд пропонує учасникам справи подавати письмові пояснення та всі наявні документи на підтвердження їх правової позиції з метою розгляду справи в електронному вигляді на електронну адресу суду через особистий кабінет в системі Електронний суд, поштою або дистанційними засобами зв`язку.

Керуючись ст. 91, 162, 164, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

постановив:

1. Залишити позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Київська обласна енергопостачальна компанія" без руху.

2. Усунути виявлені недоліки протягом десяти днів з дня вручення зазначеної ухвали через подання до суду:

1) письмових пояснень стосовно доказів та, відповідно, і самих доказів, що підтверджують викладені у позові обставини:

- отримання ТОВ "Київська обласна ЕК" 11.03.2022 електронною поштою повідомлення ПрАТ «ДТЕК «Київські регіональні електромережі» про передання позивачу відповідача на постачання електричної енергії;

- присвоєння відповідачу особового рахунку № 430002523;

- несплати за період з 01.12.2022 по 30.05.2022 відповідачем на спецрахунок позивача коштів за отриману електроенергію згідно договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг, або пояснень щодо наявності/відсутності у позивача зазначених доказів та/або неможливості їх подання разом з позовною заявою;

- стосовно черговості зарахування позивачем сплачених відповідачем коштів та відповідних підстав такого зарахування, із наведенням тих рахунків, які внаслідок такого зарахування є частково/повністю оплаченими;

2) обґрунтованого розрахунку заявлених до стягнення сум пені, 3% річних та інфляційних втрат із визначенням підстави походження зобов`язання (відповідний неоплачений місяць/рахунок) та суми фактичної заборгованості, на яку здійснювались відповідні нарахування.

3. Рекомендувати учасникам справи, які відповідно до вимог частини шостої статті 6 Господарського процесуального кодексу України зобов`язані зареєструвати офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі в обов`язковому порядку або мають можливість зробити це в добровільному порядку, використовувати функціонал системи "Електронний суд" для надсилання в електронному вигляді процесуальних чи інших документів до суду, а також отримання інформації про стан і результати їх розгляду.

4. Повідомити учасників справи про можливість:

- надавати суду всі необхідні документи (заяви, пояснення, клопотання тощо) в електронному вигляді на електронну адресу суду через особистий кабінет в системі Електронний суд, поштою або дистанційними засобами зв`язку;

- отримати інформацію щодо справи, що розглядається за вебадресою ko.arbitr.gov.ua/sud5012/ на офіційному вебпорталі Судової влади України в Інтернет.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею відповідно до ч. 2 ст. 235 ГПК України та оскарженню окремо від рішення суду не підлягає відповідно до ч. 2 ст. 254, ст. 255 ГПК України.

Суддя П.В.Горбасенко

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення07.07.2023
Оприлюднено12.07.2023
Номер документу112086955
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —911/1973/23

Ухвала від 22.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Плотницька Н.Б.

Ухвала від 18.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Плотницька Н.Б.

Ухвала від 18.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Плотницька Н.Б.

Ухвала від 15.09.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Горбасенко П.В.

Ухвала від 15.09.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Горбасенко П.В.

Ухвала від 18.08.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Горбасенко П.В.

Ухвала від 04.08.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Горбасенко П.В.

Ухвала від 17.07.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Горбасенко П.В.

Ухвала від 07.07.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Горбасенко П.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні