Ухвала
від 18.08.2023 по справі 911/1973/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"18" серпня 2023 р. Справа № 911/1973/23

Господарський суд Київської області у складі судді Горбасенка П.В.,

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Київська обласна енергопостачальна компанія»

до Боярського будинку відпочинку українського товариства сліпих

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача, Київського квартирно-експлуатаційного управління

про стягнення 874 180,25 гривень

за участю представників:

від позивача: Тронь І.В. (довіреність № 132 від 30.03.2023)

від відповідача: Маташ Т.Л. (керівник відповідно до відомостей ЄДРПОУ)

від третьої особи: Руссов В.І. (представник відповідно до відомостей ЄДРПОУ)

установив:

У загальному позовному провадженні Господарського суду Київської області перебуває справа № 911/1973/23 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Київська обласна енергопостачальна компанія» до Боярського будинку відпочинку українського товариства сліпих за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача, Київського квартирно-експлуатаційного управління про стягнення 778 541,74 гривень заборгованості за спожиту електричну енергію по особовому рахунку, 81 528,06 гривень пені, 4 891,69 гривень 3% річних та 9 218,76 гривень інфляційних втрат.

Господарський суд Київської області ухвалою від 04.08.2023 у цій справі, зокрема, відклав підготовче засідання на 18.08.2023.

09.08.2023 через канцелярію Господарського суду Київської області від Військової частини НОМЕР_1 надійшла заява, згідно якої остання просила суд вирішити питання щодо скерування справи № 911/1973/23, як справи, матеріали якої містять державну таємницю, до Господарського суду міста Києва.

Ч. 1 ст. 41, ч. 1 ст. 42, ч. 1 ст. 169 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) передбачено, що при розгляді справи судом учасники справи викладають свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення, міркування щодо процесуальних питань у заявах та клопотаннях, а також запереченнях проти заяв і клопотань.

Учасники справи мають право, зокрема, подавати заяви та клопотання, надавати пояснення суду, наводити свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти заяв, клопотань, доводів і міркувань інших осіб.

Реалізацією цього права є рішення суду з приводу заявлених вимог (клопотань).

У справах позовного провадження учасниками справи є сторони та треті особи.

Перелік учасників справи позовного провадження є вичерпним і розширеному тлумаченню не підлягає.

Отже, з аналізу змісту вказаних норм можна дійти висновку, що заяви та клопотання можуть бути подані учасниками справи, тобто сторонами та третіми особами, тоді як заяву про передачу справи для розгляду до Господарського суду міста Києва було подано Військовою частиною НОМЕР_1 , яка не мала статусу учасника справи № 911/1973/23, а тому не була наділена процесуальними правами, визначеними ст. 42 ГПК України.

З урахуванням викладеного, подана Військовою частиною НОМЕР_1 заява про передачу справи для розгляду до Господарського суду міста Києва підлягає залишенню без розгляду, як така, що подана особою, яка не є учасником справи № 911/1973/23 та, відповідно, не має права на вчинення такої дії.

14.08.2023 через канцелярію Господарського суду Київської області від Київського квартирно-експлуатаційного управління надійшла заява про залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача, Військової частини НОМЕР_1 .

В обґрунтування означеної заяви Київське квартирно-експлуатаційне управління стверджує, що прийняте у цій справі рішення може вплинути на подальші права та обов`язки Військової частини НОМЕР_1 , оскільки остання наразі займає орендовані, на підставі договору оренди № 386 від 15.03.2023, укладеного між Боярським будинком відпочинку українського товариства сліпих та Київським квартирно-експлуатаційним управлінням, приміщення та користується послугами електропостачання, а отже, у разі пред`явлення відповідачем регресного позову про стягнення заборгованості за спожиту електричну енергію, відповідачем у такій справі буде Військова частина НОМЕР_1 .

Відповідно до приписів ч. 1, 3 ст. 50 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Водночас для правильного вирішення спору та захисту порушеного права позивача суд повинен визначитися з учасниками справи, до складу яких згідно із ч. 1 ст. 41 ГПК України у справах позовного провадження відносяться сторони та треті особи.

Існування статусу третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, в господарському процесі покликане забезпечити саме дотримання права на справедливий суд тих осіб, які не є позивачем чи відповідачем, однак рішення суду може вплинути на їх права чи обов`язки щодо однієї із сторін. Такий статус закріплено у ст. 50 ГПК України.

Аналогічна правова позиція викладена в постанові Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 06.10.2021 у справі № 910/9843/19.

Враховуючи, що предметом позовних вимог у цій справі є вимога про стягнення з Боярського будинку відпочинку українського товариства сліпих 778 541,74 гривень заборгованості за спожиту електричну енергію, яка поставляється за місцем розташування останнього та, згідно умов договору оренди № 386 від 15.03.2023, таке місце використовується для розміщення Військової частини НОМЕР_1 , суд вважає обґрунтованими доводи Київського квартирно-експлуатаційного управління, що рішення у справі може вплинути на права та обов`язки Військової частини НОМЕР_1 щодо відповідача.

Отже, з метою повного та об`єктивного розгляду справи по суті, суд вважає за доцільне задовольнити заяву Київського квартирно-експлуатаційного управління про залучення третьої особи та, відповідно, залучити Військову частину НОМЕР_1 до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача.

Крім того 15.08.2023 через канцелярію Господарського суду Київської області від Товариства з обмеженою відповідальністю «Київська обласна енергопостачальна компанія» надійшла заява про зміну процесуального статусу Київського квартирно-експлуатаційного управління з третьої особи на співвідповідача.

В обґрунтування означеної заяви позивач зазначає, що Київське квартирно-експлуатаційне управління фактично споживає та має зобов`язання по оплаті електроенергії, яка поставляється за точкою комерційного обліку, належною відповідачу, а отже, відповідач та Київське квартирно-експлуатаційне управління несуть солідарну відповідальність по оплаті поставленої позивачем електроенергії, що свідчить про наявність підстав для залучення Київського квартирно-експлуатаційного управління до справи як співвідповідача.

Згідно з ч. 1 ст. 48, п. 4 ч. 2 ст. 182 ГПК України у підготовчому засіданні суд, зокрема, вирішує питання про вступ у справу інших осіб, заміну неналежного відповідача, залучення співвідповідача, об`єднання справ і роз`єднання позовних вимог, прийняття зустрічного позову, якщо ці питання не були вирішені раніше.

Суд першої інстанції має право за клопотанням позивача до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання, залучити до участі у ній співвідповідача.

Залучення у разі необхідності підприємства, установи, організації чи громадянина, що виступав у справі як третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, відповідачем у тій же справі здійснюється на загальних підставах та в порядку, визначених ст. 48 ГПК України. У такому разі відповідне підприємство, установа, організація чи громадянин втрачає статус третьої особи у цій справі, і прийняття якогось окремого судового рішення з приводу виключення його з числа третіх осіб не вимагається.

Суд зазначає про те, що процесуальна діяльність суду щодо здійснення правосуддя має чітко визначені в законі мету, завдання і коло учасників - носіїв процесуальних прав і обов`язків. Реалізація процесуальних прав обумовлена виключно процесуальним статусом учасника (позивач, відповідач тощо).

Суд враховує, що згідно з ч. 1, 2 ст. 2 ГПК України завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави.

Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням господарського судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

ГПК України дає можливість учасникам справи повною мірою реалізувати надані їм процесуальні права і ч. 2 ст. 14 ГПК України передбачає, що учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

Водночас згідно з ч. 4 ст. 13 ГПК України кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Отже, враховуючи те, що до закінчення підготовчого провадження у справі позивачем подано у письмовій формі клопотання про залучення Київського квартирно-експлуатаційного управління до участі у справі як співвідповідача, а також те, що останнє, як вбачається зі змісту договору оренди № 386 від 15.03.2023, є орендарем нерухомого майна, місцезнаходження якого співпадає з юридичною адресою відповідача та точкою комерційного обліку, за якою поставляється електрична енергія, суд вважає за необхідне задовольнити заяву позивача про зміну процесуального статусу Київського квартирно-експлуатаційного управління з третьої особи на співвідповідача та залучити до участі у справі № 911/1973/23 Київське квартирно-експлуатаційне управління (03186, м. Київ, просп. Повітрофлотський, буд. 30, ідентифікаційний код 22991617) як співвідповідача.

Приписами ч. 2 ст. 183 ГПК України встановлено, що господарський суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження, зокрема, у випадках залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача.

Враховуючи залучення у цій справі третьої особи та співвідповідача, а також необхідність встановлення таким особам строків для подання заяв по суті справи, суд вважає за необхідне відкласти підготовче засідання.

Суд пропонує учасникам справи подавати письмові пояснення та всі наявні документи на підтвердження їх правової позиції з метою розгляду справи в електронному вигляді на електронну адресу суду, через особистий кабінет в системі «Електронний суд», поштою або дистанційними засобами зв`язку.

Керуючись ст. 48, 50, 120, 183, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

постановив:

1.Залишити без розгляду заяву Військової частини НОМЕР_1 про передачу справи для розгляду до Господарського суду міста Києва.

2.Задовольнити заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Київська обласна енергопостачальна компанія» про зміну процесуального статусу Київського квартирно-експлуатаційного управління з третьої особи на співвідповідача.

3.Залучити до участі в справі співвідповідача - Київське квартирно-експлуатаційне управління (03186, м. Київ, просп. Повітрофлотський, буд. 30, ідентифікаційний код 22991617).

4.Встановити строк Київському квартирно-експлуатаційному управлінню - протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення цієї ухвали для подання до суду у письмовій формі відзиву на позов, а також до закінчення підготовчого провадження - заяв та клопотань, які відповідно до ст. 182 ГПК України мають бути вирішені у підготовчому засіданні (за наявності) разом з доказами направлення копій вказаних заяв та/чи клопотань на адреси інших учасників справи.

5.Задовольнити заяву Київського квартирно-експлуатаційного управління про залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача.

6.Залучити до участі у цій справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Військову частину НОМЕР_1 .

7.Зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю «Київська обласна енергопостачальна компанія» надіслати на адресу Військової частини НОМЕР_1 копію позовної заяви з доданими до неї документами.

8.Запропонувати Військовій частині НОМЕР_1 :

-за наявності заяв по суті справи, клопотань та додаткових доказів по справі - надати їх суду в письмовій формі разом з доказами направлення копій вказаних доказів іншим учасникам справи;

-за наявності заяв та клопотань, які відповідно до ст. 182 ГПК України мають бути вирішені у підготовчому засіданні - надати такі заяви чи клопотання до суду разом з доказами направлення копій вказаних заяв та/чи клопотань на адресу іншим учасникам справи.

9.Відкласти підготовче засідання на 15.09.2023 о 10:00, що відбудеться в приміщенні Господарського суду Київської області за адресою: м. Київ, вул. С. Петлюри, 16/108.

10.Повідомити учасників справи про відкладення підготовчого засідання.

11.Зобов`язати учасників справи повідомляти суд про зміну свого місцезнаходження під час розгляду справи.

12.Повідомити учасників справи про можливість:

-надавати суду всі необхідні документи (заяви, пояснення, клопотання тощо) в електронному вигляді на електронну адресу суду, через особистий кабінет в системі «Електронний суд», поштою або дистанційними засобами зв`язку;

-отримати інформацію в справі, що розглядається за вебадресою ko.arbitr.gov.ua/sud5012/ на офіційному вебпорталі Судової влади України.

Ухвала підписана 22.08.2023, набирає законної сили негайно після її проголошення та оскарженню окремо від рішення суду не підлягає в частині залучення до участі у справі третьої особи та співвідповідача, відкладення розгляду справи, а в частині залишення заяви без розгляду ухвала може бути оскаржена у апеляційному порядку у відповідності до ч. 1 ст. 235, ч. 2 ст. 254, ст. 255 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя П.В.Горбасенко

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення18.08.2023
Оприлюднено24.08.2023
Номер документу112966434
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг енергоносіїв

Судовий реєстр по справі —911/1973/23

Ухвала від 22.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Плотницька Н.Б.

Ухвала від 18.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Плотницька Н.Б.

Ухвала від 18.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Плотницька Н.Б.

Ухвала від 15.09.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Горбасенко П.В.

Ухвала від 15.09.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Горбасенко П.В.

Ухвала від 18.08.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Горбасенко П.В.

Ухвала від 04.08.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Горбасенко П.В.

Ухвала від 17.07.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Горбасенко П.В.

Ухвала від 07.07.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Горбасенко П.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні