Ухвала
від 10.07.2023 по справі 340/3839/23
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УХВАЛА

про повернення позовної заяви

10 липня 2023 року м. Кропивницький Справа № 340/3839/23

Суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду Петренко О.С., розглянувши матеріали у справі

за позовом: Первозванівської сільської ради, в особі структурного підрозділу відділу у справах дітей Первозванівської сільської ради

до відповідача: Відділу освіти, молоді та спорту, культури та туризму виконавчого комітету Первозванівської сільської ради

про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом, в якому просить суд:

1)визнати протиправною бездіяльність Відділу освіти, молоді та спорту, культури та туризму виконавчого комітету Первозванівської сільської ради щодо не нарахування та невиплати ОСОБА_1 , випускник Первозванівського ліцею Первозванівської сільської ради; ОСОБА_2 , випускнику Первозванівського ліцею Первозванівської сільської ради; ОСОБА_3 , випускнику Первозванівського ліцею Первозванівської сільської ради; ОСОБА_4 , випускнику Калинівської філії Первозванівського ліцею Первозванівської сільської ради; ОСОБА_5 , випускниці Первозванівського ліцею Первозванівської сільської ради; ОСОБА_6 , випускниці Первозванівського ліцею Первозванівської сільської ради; ОСОБА_7 , випускнику Калинівської філії Первозванівського ліцею Первозванівської сільської ради; ОСОБА_8 , випускниці Бережинського ліцею Лідер Первозванівської сільської ради; ОСОБА_9 , випускниці Бережинського ліцею Лідер Первозванівської сільської ради; ОСОБА_10 , випускнику Бережинського ліцею Лідер Первозванівської сільської ради; ОСОБА_11 , випускнику Бережинського ліцею Лідер Первозванівської сільської ради; ОСОБА_12 , випускниці Бережинського ліцею Лідер Первозванівської сільської ради; ОСОБА_13 , випускниці Бережинського ліцею Лідер Первозванівської сільської ради; ОСОБА_14 , випускниці Бережинського ліцею Лідер Первозванівської сільської ради одноразової, грошової допомоги, передбаченої ст. 8 Закону України "Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування" від 13.01.2005 № 2342-IV, у розмірі не менше шести прожиткових мінімумів для осіб відповідного віку, встановленого віку, встановленого Законами України "Про державний бюджет України на 2021 рік", "Про державний бюджет України на 2022 рік";

2) зобов`язати Відділ освіти, молоді та спорту, культури та туризму виконавчого комітету Первозванівської сільської ради нарахувати та виплатити ОСОБА_1 , випускник Первозванівського ліцею Первозванівської сільської ради; ОСОБА_2 , випускнику Первозванівського ліцею Первозванівської сільської ради; ОСОБА_3 , випускнику Первозванівського ліцею Первозванівської сільської ради; ОСОБА_4 , випускнику Калинівської філії Первозванівського ліцею Первозванівської сільської ради; ОСОБА_5 , випускниці Первозванівського ліцею Первозванівської сільської ради; ОСОБА_6 , випускниці Первозванівського ліцею Первозванівської сільської ради; ОСОБА_7 , випускнику Калинівської філії Первозванівського ліцею Первозванівської сільської ради; ОСОБА_8 , випускниці Бережинського ліцею Лідер Первозванівської сільської ради; ОСОБА_9 , випускниці Бережинського ліцею Лідер Первозванівськоїсільської ради; ОСОБА_10 , випускнику Бережинського ліцею , Лідер Первозванівської сільської ради; ОСОБА_11 , випускнику Бережинського ліцею Лідер Первозванівської сільської ради; ОСОБА_12 , випускниці Бережинського ліцею Лідер Первозванівської сільської ради ОСОБА_13 , випускниці Бережинського ліцею Лідер Первозванівської сільської ради; ОСОБА_14 , випускниці Бережинського ліцею Лідер Первозванівської сільської ради, одноразову грошову допомогу, передбачену ст. 8 Закону України "Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування" від 13.01.2005 № 2342-IV, у розмірі не менше шести прожиткових мінімумів для осіб відповідного віку, встановленого віку, встановленого Законами України "Про державний бюджет України на 2021 рік", "Про державний бюджет України на 2022 рік".

Ухвалою суду від 13.04.2023 позов залишено без руху. У вказаній ухвалі зазначено про необхідність подання до суду:

- обґрунтувати правові підстави звернення позивача з даною позовною заявою, з урахуванням висновків висловлених у даній ухвалі;

- конкретизувати в позовних вимогах випускників загальноосвітніх навчальних закладів комунальної форми власності Первозванівської сільської ради (прізвище, ім`я по батькові та рік, число їх народження), найменування закінченого навчального закладу та дати закінчення навчання.

- зазначити, яким чином рішення у даній справі може вплинути на права, свободи, інтереси або обов`язки Первозванівської сільської ради, в особі структурного підрозділу відділу у справах дітей Первозванівської сільської ради;

- уточнити суб`єктний склад сторін та/або зміст заявлених позовних вимог у відповідності до пункту 4 частини 5 статті 160 КАС України, шляхом подання до суду уточненої позовної заяви / із чітко сформульованими позовними вимогами (ст. 5 КАС України)

- оригіналу документа про сплату судового збору або документів, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону;

- заяви про поновлення пропущеного строку із зазначенням підстав пропуску строку звернення до суду та підтверджуючих доказів.

На виконання вищевказаної ухвали, 06.07.2023 на адресу суду від позивача надійшла заява та уточнена позовна заява.

Так, позивачем надано до суду:

- платіжне доручення від 05.06.2023 №465 на загальну суму 2684, 00 грн.

- уточнено в позовних вимогах випускників загальноосвітніх навчальних закладів комунальної форми власності Первозванівської сільської ради (прізвище, ім`я по батькові та рік, число їх народження), найменування закінченого навчального закладу та дати закінчення навчання.

Стосовно сплати судового збору, слід зазначити, що вимога ухвали про залишення без руху виконана не в повному обсязі, оскільки вимога стосується 14 дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Щодо строку звернення.

Слід зазначити, що спірні відносини стосуються не виплати випускникам одноразової грошової допомоги, передбаченої ст.8 Закону України "Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування" у 2021 та 2022 роках.

При цьому з вказаними позовними вимогами позивач звернувся 05.06.2023, тобто з пропуском 6 місячного строку для звернення до суду.

Позивач, обґрунтовуючи пропуск звернення до суду, вказує, що про порушення дізнався лише 25.04.2023 /після звернення Кропивницької окружної прокуратури щодо додержання вимог законодавства з питань соціального захисту дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування/.

Суд констатує, що дану позовну заяву подано позивачем з пропуском шестимісячного строку, передбаченого ст.122 КАС України. В даному випадку, суд не визнає наведені доводи позивача поважними, та такими що є об`єктивно непереборними, які не залежать від волевиявлення особи, що звернулась з адміністративним позовом, пов`язані з дійсно істотними перешкодами чи труднощами для своєчасного вчинення процесуальних дій та підтверджені належними доказами.

Щодо обґрунтувань підстав для звернення до суду.

Так, в ухвалі про залишення без руху вказано, що позивачем належним чином не обґрунтовано, в чому саме полягає порушення його прав, що стало підставою для звернення до суду з вказаним позовом.

Обґрунтовуючи правові підстави звернення, позивач посилається на лист прокуратури, в якому зазначено прокуратурою ставилось питання чи планує сільська рада звернутись до суду з позовом про визнання протиправної бездіяльності Відділу освіти, молоді та спорту, культури та туризму виконавчого комітету Первозванівської сільської ради щодо не нарахування та не виплати одноразової грошової допомоги, передбаченої ст. 8 Закону України "Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування".

При цьому, позивачем не вказано чим саме порушено права сільської ради в даних конкретних правовідносинах, що свідчить про не виконання вимог ухвали про залишення без руху.

Відповідно до п.1 ч.4 ст.169 КАС України, позовна заява повертається позивачеві, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви, яку залишено без руху, у встановлений судом строк.

Керуючись ст.ст. 169, 256,295 КАС України, суд -

У Х В А Л ИВ:

Позовну заяву Первозванівської сільської ради, в особі структурного підрозділу відділу у справах дітей Первозванівської сільської ради - повернути позивачу.

Ухвала суду першої інстанції набирає законної сили в порядку, визначеному статтею 256 КАС України.

Відповідно до частини 1 статті 295 КАС України апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя Кіровоградського

окружного адміністративного суду О.С. ПЕТРЕНКО

Дата ухвалення рішення10.07.2023
Оприлюднено12.07.2023
Номер документу112090303
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —340/3839/23

Ухвала від 10.07.2023

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.С. ПЕТРЕНКО

Ухвала від 15.06.2023

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.С. ПЕТРЕНКО

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні