Ухвала
від 11.07.2023 по справі 646/3406/23
ЧЕРВОНОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

№ провадження 2-а/646/38/2023

Справа № 646/3406/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 липня 2023 року м. Харків

Суддя Червонозаводського районного суду м. Харкова Сіренко Ю.Ю., розглянувши матеріали адміністративного позову ОСОБА_1 до Харківської міської ради, Адміністрації Салтівського району Харківської міської ради, Департаменту Інфраструктури, Міністерства соціальної політики України, треті особи: Державна казначейська служба, пункт незламності ХсШ №156 Харківської міської ради про зобов`язання вчинити певні дії,-

в с т а н о в и в :

Позивач ОСОБА_1 звернувся до Харківської міської ради, Адміністрації Салтівського району Харківської міської ради, Департаменту Інфраструктури, Міністерства соціальної політики України, треті особи: Державна казначейська служба, пункт незламності ХсШ №156 Харківської міської ради про зобов`язання вчинити певні дії.

Дослідивши позовну заяву з доданими до неї документами, приходжу до наступного.

Підсудністю у цивільному судочинстві визначено розмежування компетенції між окремими ланками судової системи і між судами однієї ланки щодо розгляду і вирішення підвідомчих їм цивільних справ.

Статтею 26 КАС Українизакріплено загальні правила підсудності, згідно положень ч.2 якої позови до юридичних осіб пред`являються в суд за їхнім місцезнаходженням згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

У відповідності дост.25 КАС Українипередбачено правила підсудності справ за вибором позивача. Так, ч.1 передбачено, що адміністративні справи з приводу оскарження індивідуальних актів, а також дій чи бездіяльності суб`єктів владних повноважень, які прийняті (вчинені, допущені) стосовно конкретної фізичної чи юридичної особи (їх об`єднань), вирішуються за вибором позивача адміністративним судомза зареєстрованиму встановленому законом порядку місцем проживання (перебування, знаходження) цієї особи-позивача або адміністративним судом за місцезнаходженням відповідача, крім випадків, визначених цим Кодексом.

Позивач в позові зазначає своїм місцем реєстрації як: АДРЕСА_1 .

Відповідачі: Харківська міська рада (м. Харків, Шевченківський район, м-н Конституції, буд. 7), Адміністрація Салтівського району Харківської міської ради (м. Харків, Салтівський район, вул. Юр`єва, буд. 13).

Аналіз положень статтей25та26 КАС Українисвідчить про те, що визначальним при визначенні територіальної підсудності справи є саме зареєстроване у встановленому законом порядку місцезнаходження, проживання чи перебування, а не фактичне.

У зв`язку з наведеним, вищевказаний позов є не підсудним Червонозаводському районному суду м. Харкова, оскільки є підсудним Московському районному суду м. Харкова (61005, м. Харків, Салтівський район, пр. Ювілейний, 38Є), як суду за місцем реєстрації позивача та місцезнаходженням відповідача Адміністрації Салтівського району Харківської міської ради.

Відповідно до ч. 5ст. 171 КАС України, якщо за результатами отриманої судом інформації буде встановлено, що справа не підсудна цьому суду, суднадсилає справу за підсудністюв порядку, встановленому статтею 29 цього Кодексу.

Згідно з нормамиКонвенції про захист прав людини і основоположних свободвід 04 листопада 1950 року, Закону України «Про виконання рішень, застосування практики Європейського суду з прав людини» інститут підсудності безпосередньо пов`язаний із забезпеченням права на справедливий судовий розгляд, який закріплений у пункті 1 статті 6 Конвенції, оскільки за його допомогою визначається «належний суд», тобто суд, уповноважений розглядати конкретну справу.

Конституцією Українизакріплено право кожного на судовий захист. Забезпечення кожному права на справедливий суд та реалізація права особи на судовий захист мають здійснюватися з урахуванням норм Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (РИМ, 4.XI.1950), а також практики Європейського суду з прав людини, які, відповідно достатті 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» від 23 лютого 2006 року, застосовуються судами при розгляді справ як джерело права.

Відповідно до пункту 1 статті 6 Конвенції кожен при вирішенні спору щодо його цивільних прав та обов`язків має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

Як роз`яснив Європейський суд з прав людини у справах «Верітас проти України» та «Сокуренко та Стригун проти України», суд не може вважатися «судом, встановленим законом» у розумінні п.1 ст.6 Конвенції у разі перевищення ним своїх повноважень, визначених процесуальним законодавством. Зокрема, повноваження суду на розгляд конкретної справи, заяви або скарги визначається правилами підвідомчості та підсудності.

Відповідно до ч. 1ст. 8 Закону України "Про судоустрій та статус суддів"ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи в суді, до юрисдикції якого вона віднесена процесуальним законом.

Згідно вимогст. 30 КАС України, спори між адміністративними судами щодо підсудності не допускаються. Адміністративна справа, передана з одного адміністративного суду до іншого в порядку, встановленому статтею 29 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження адміністративним судом, до якого вона надіслана.

Зважаючи на те, що справа територіально не підсудна Червонозаводському районному суду м. Харкова, як адміністративному суду, ні за правилами загальної територіальної підсудності, ні за правилами підсудності за вибором позивача (альтернативної), вважаю, що адміністративну справу слід передати на розгляд Московському районному суду м. Харкова (61005, м. Харків, пр. Ювілейний, 38Є), як іншому адміністративного суду.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.25,26,29,30, 171 КАС України, суддя, -

П О С Т А Н О В И В :

Цивільну справу за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Харківської міської ради, Адміністрації Салтівського району Харківської міської ради, Департаменту Інфраструктури, Міністерства соціальної політики України, треті особи: Державна казначейська служба, пункт незламності ХсШ №156 Харківської міської ради про зобов`язання вчинити певні дії, - передати на розгляд за територіальною юрисдикцією (підсудністю) до Московського районного суду м. Харкова (61005, м. Харків, пр. Ювілейний, 38Є).

Апеляційна скарга може бути подана протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя - Ю.Ю. Сіренко

СудЧервонозаводський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення11.07.2023
Оприлюднено12.07.2023
Номер документу112105953
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяІнші справи

Судовий реєстр по справі —646/3406/23

Ухвала від 02.10.2023

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Волошин Д.А.

Ухвала від 06.09.2023

Адміністративне

Московський районний суд м.Харкова

Поліщук Т. В.

Ухвала від 11.07.2023

Адміністративне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Сіренко Ю. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні