Рішення
від 11.07.2023 по справі 910/6028/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.uaДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

11.07.2023Справа № 910/6028/23Суддя Мудрий С.М. розглянувши клопотання приватного акціонерного товариства "Комплексне підприємство широкопрофільного будівництва - 2" про ухвалення додаткового рішення у справі

за позовом приватного акціонерного товариства "Комплексне підприємство широкопрофільного будівництва - 2"

до товариства з обмеженою відповідальністю "Аналітичний центр "Альгіз"

про стягнення 223 558,50 грн.

Представники сторін: не викликались.

ВСТАНОВИВ:

До господарського суду міста Києва надійшла позовна заява приватного акціонерного товариства "Комплексне підприємство широкопрофільного будівництва - 2" до товариства з обмеженою відповідальністю "Аналітичний центр "Альгіз" про стягнення 223 558,50 грн.

Ухвалою господарського суду м. Києва від 24.04.2023 р. прийнято позовну заяву до розгляду, та відкрито провадження у справі, постановлено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін (без проведення судового засідання), надано відповідачу строк у 15 днів з дати отримання ухвали на подання відзиву.

Рішенням Господарського суду м. Києва від 29.06.2023 р. у справі № 910/6028/23 позов задоволено повністю.

06.07.2023 до канцелярії суду від акціонерного товариства "Комплексне підприємство широкопрофільного будівництва - 2" надійшло клопотання в якому просить суд: ухвалити додаткове рішення та стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Аналітичний центр "Альгіз" на користь приватного акціонерного товариства "Комплексне підприємство широкопрофільного будівництва - 2" понесені судові витрати у розмірі 46 978,12 грн.

За змістом частин 2 та 3 статті 221 Господарського процесуального кодексу України для вирішення питання про судові витрати суд призначає судове засідання, яке проводиться не пізніше п`ятнадцяти днів з дня ухвалення рішення по суті позовних вимог. У випадку, визначеному частиною другою цієї статті, суд ухвалює додаткове рішення в порядку, передбаченому статтею 244 цього Кодексу.

Частиною 3 статті 244 Господарського процесуального кодексу України визначено, що суд, що ухвалив рішення, ухвалює додаткове судове рішення в тому самому складі протягом десяти днів з дня надходження відповідної заяви. Додаткове судове рішення ухвалюється в тому самому порядку, що й судове рішення.

Частиною 1 статті 244 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо: 1) стосовно якої-небудь позовної вимоги, з приводу якої сторони подавали докази і давали пояснення, не ухвалено рішення; 2) суд, вирішивши питання про право, не зазначив точної грошової суми, присудженої до стягнення, або майно, яке підлягає передачі, або дії, що потрібно виконати; 3) судом не вирішено питання про судові витрати.

Як вбачається з рішення Господарського суду міста Києва від 29.06.2023 у справі №910/6028/22 судом не було вирішено питання про розподіл судових витрат на професійну правничу допомогу, понесених приватного акціонерного товариства "Комплексне підприємство широкопрофільного будівництва - 2" під час розгляду даної справи, у зв`язку з чим суд вважає за необхідне ухвалити додаткове рішення.

Отже, приватне акціонерне товариство "Комплексне підприємство широкопрофільного будівництва - 2" просить стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Аналітичний центр "Альгіз" судові витрати на професійну правничу допомогу у розмірі 46 978,12 грн.

Відповідно до ч.1 статті 124 ГПК України разом з першою заявою по суті спору кожна сторона подає до суду попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які вона понесла і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи.

Так, у відзиві на позовну заяву про стягнення кошів було зазначено, що попередній (орієнтовний) розмір судових витрат відповідача складає 20 000,00 грн. Докази на підтвердження розміру судових витрат будуть надані протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду.

Згідно з ч.ч. 1, 2 ст. 126 Господарського процесуального кодексу України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

За результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами.

Для цілей розподілу судових витрат:

1) розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою;

2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

За приписами ст. 1 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" адвокат - фізична особа, яка здійснює адвокатську діяльність на підставах та в порядку, що передбачені цим Законом; адвокатська діяльність - незалежна професійна діяльність адвоката щодо здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту.

Для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

Згідно зі ст. 26 Закону України Про адвокатуру та адвокатську діяльність" адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги.

Документами, що посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги, можуть бути: 1) договір про надання правової допомоги; 2) довіреність; 3) ордер; 4) доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.

За змістом статті 1 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" договір про надання правової допомоги - це домовленість, за якою одна сторона (адвокат, адвокатське бюро, адвокатське об`єднання) зобов`язується здійснити захист, представництво або надати інші види правової допомоги другій стороні (клієнту) на умовах і в порядку, що визначені договором, а клієнт зобов`язується оплатити надання правової допомоги та фактичні витрати, необхідні для виконання договору.

18.09.2014 року між приватним акціонерним товариством "Комплексне підприємство широкопрофільного будівництва - 2" (клієнт) та адвокатським об`єднанням "Юрдана" (об`єднання) укладено договір про надання правової допомоги №06/2-14, відповідно до умов якого адвокатське об`єднання бере на себе зобов`язання надавати правничу (правову) допомогу в обсязі та на умовах, передбачених цим договором, а клієнт зобов`язаний оплатити надану правову допомогу у порядку та строки, обумовлені сторонами.

Відповідно до п.4.1 договору надання об`єднанням послуг в межах договору може здійснюватись на підставі, зокрема: додаткових угод, що укладаються в межах цього договору.

Згідно з п.5.1 договору вартість послуг об`єднання (гонорар) за цим договором, термін оплати послуг, а також конкретний перелік та обсяг робіт об`єднання, визначається у кожному конкретному випадку за домовленістю сторін, шляхом підписання відповідної додаткової угоди до цього договору.

21.03.2023 року між приватним акціонерним товариством "Комплексне підприємство широкопрофільного будівництва - 2" (клієнт) та адвокатським об`єднанням "Юрдана" (об`єднання) укладено додаткову угоду №6 до договору на надання правової допомоги №06/2-14 від 18.09.2014 року, відповідно до умов якої сторони погодили, що клієнт доручає об`єднанню та адвокатам об`єднання надавати йому правову (правничу) допомогу, щодо захисту прав клієнта, консультування, підготовки та подання позовної заяви про стягнення заборгованість зі сплати орендної плати та компенсації за комунальні послуги в інтересах клієнта до товариства з обмеженою відповідальністю «Аналітичний центр «Альгіз» (код ЄДРПОУ 35454282) за договором оренди №408/20 приміщень під офіс по вул. Тампере, 13-6 від 30.12.2019 року (надалі - правова (правнича)допомога).

Згідно з п.2 додаткової угоди, гонорар об`єднання за надану правову (правничу) допомогу оплачується клієнтом виходячи з погодинної ставки надання правової (правничої) допомоги об`єднанням клієнту у розмірі 3 262,37 грн. (три тисячі двісті шістдесят дві гривні 37 копійки) без ПДВ, крім того ПДВ 652,48 грн. (шістсот п`ятдесят дві гривні 48 копійок), а разом з урахуванням ПДВ - 3 914,85 грн. (три тисячі дев`ятсот чотирнадцять гривень 85 копійок) за одну годину роботи адвоката об`єднання. Сума гонорару об`єднання визначається на основі фактично витраченого часу об`єднанням на надання правової (правничої) допомоги, виходячи із погодинної ставки на дату виставлення рахунку об`єднанням.

Оплата гонорару об`єднання здійснюється клієнтом за фактично надану правову (правничу) допомогу в межах правової (правничої) допомоги, протягом 10 (десяти) робочих днів з моменту отримання клієнтом рахунку на оплату. Сторони погодили, що сплата гонорару об`єднанню за надану правову (правничу) допомогу об`єднанням та адвокатами об`єднання, здійснюються клієнтом на рахунок об`єднання (п.3 додаткової угоди).

Сторони погодили, що в період дії договору об`єднання надає клієнту звіт про надання правової (правничої) допомоги, в якому визначено: предмет/ або складові наданої правової (правничої) допомоги, залучених адвокатів/помічників адвокатів, співробітників об`єднання та витрачений ними час. При цьому, на письмовий запит клієнта об`єднання надає звіт про надання правової (правничої) допомоги не пізніше 10 днів з для отримання такого запиту від клієнта (п.4 додаткової угоди).

В матеріалах наявний звіт про надання правової (правничої) допомоги, з якого вбачається, що загальна кількість витраченого часу становить 12 годин.

Також, наявний рахунок на оплату від 03.07.2023 на загальну суму 46 978,12 грн. з ПДВ.,

ордер серії АА № 1290486 від 28.03.2023 на представництво інтересів позивача адвокатом Ревякіним О.О. та копія свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю № 3353 від 29.05.2008, виданого на ім`я Гевякіна О.О.

Доказів сплати позивачем адвокату гонорару в сумі 46 978,12 грн. не подано.

Разом з цим, Об`єднана палата Верховного Суду у постанові № 922/445/19 від 03.10.2019 дійшла висновку, що витрати на професійну правничу допомогу у разі підтвердження обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості підлягають розподілу за результатами розгляду справи незалежно від того, чи їх уже сплачено стороною/третьою особою чи тільки має бути сплачено (п. 1 ч. 1 ст. 126 Господарського процесуального кодексу України).

Також, суд зазначає, що розмір гонорару визначається за погодженням адвоката з клієнтом, і може бути змінений лише за їх взаємною домовленістю. Суд не має право його змінювати і втручатися у правовідносини адвоката та його клієнта.

Враховуючи фактичні обставини даної справи, обсяг наданих адвокатом послуг та виконаних робіт, відсутність будь-яких зауважень відповідача щодо неспівмірності заявлених позивачем витрат на професійну правничу допомогу, суд вважає розмір заявлених позивачем витрат на правову допомогу в сумі 46 978,12 грн підтвердженим, співмірним зі складністю справи та обсягом фактично наданих адвокатом послуг (виконаних робіт), предметом позову та значенням справи для сторони.

Відповідно до ч.4 статті 129 ГПК України інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються: у разі задоволення позову - на відповідача.

Відтак стягненню з відповідача на користь позивача підлягають витрати на професійну правничу допомогу в розмірі 46 978,12 грн.

Керуючись ст.ст. 123, 126, 129, 221, 244 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва

ВИРІШИВ:

1. Клопотання приватного акціонерного товариства "Комплексне підприємство широкопрофільного будівництва - 2" про ухвалення додаткового рішення задовольнити повністю.

2. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Аналітичний центр "Альгіз" (02105, м. Київ, вул. Тампере, будинок 13-Б, кімната 410; ідентифікаційний код: 35454282) на користь приватного акціонерного товариства "Комплексне підприємство широкопрофільного будівництва-2" (02105, м. Київ, вул. Тампере, будинок 13-Б; ідентифікаційний код: 32306302) витрати на професійну правничу допомогу в розмірі 46 978 (сорок шість тисяч дев`ятсот сімдесят вісім) грн. 12 коп.

3. Видати наказ.

Відповідно до ч. 1, 2 статті 241 ГПК України, рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя С. М. Мудрий

Дата ухвалення рішення11.07.2023
Оприлюднено13.07.2023
Номер документу112116785
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/6028/23

Рішення від 11.07.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мудрий С.М.

Рішення від 29.06.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мудрий С.М.

Ухвала від 24.04.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мудрий С.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні