Ухвала
від 10.07.2023 по справі 580/49/23
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

м. Черкаси

10 липня 2023 року Справа № 580/49/23

Черкаський окружний адміністративний суд одноособово у складі головуючого судді Тимошенко В.П., розглянувши у письмовому провадженні заяву представника відповідача про заміну сторони виконавчого провадження у справі №580/49/23 за позовом Керівника Золотоніської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції Центрального округу до Державного підприємства Золотоніське лісове господарство, третя особа без самостійних вимог на предмет спору Управління екології та природних ресурсів Черкаської ОДА про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити дії,

встановив:

30.06.2023 представник відповідача подав до суду заяву про заміну сторони виконавчого провадження у адміністративній справі №580/49/23, в якій просить замінити сторону у виконавчому провадженні із примусового виконання рішення Черкаського окружного адміністративного суду від 27.02.2023 у справі №580/49/23 державне підприємство «Золотоніське лісове господарство» на правонаступника Державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України» в особі філії «Золотоніське лісове господарство» (код ЄДРПОУ ВП 45066894).

Заяви мотивована тим, що відповідно станом на червень 2023 році належним боржником у виконавчому провадженні є Державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України» в особі філії «Золотоніське лісове господарство».

Дослідивши наявні матеріали, з`ясувавши обставини, що мають юридичне значення для розгляду заяви, суд зазначає про таке.

Рішенням Черкаського окружного адміністративного суду від 27.02.2023 позов задоволено повністю. Визнано протиправною бездіяльність Державного підприємства Золотоніське лісове господарство щодо незабезпечення проведення робіт з винесення меж ботанічного заказника місцевого значення Джулайка, закріплення їх в натурі (на місцевості) та встановлення інформаційно-охоронних знаків встановленого зразку. Зобов`язано Державне підприємство Золотоніське лісове господарство забезпечити проведення робіт з винесення меж ботанічного заказника місцевого значення Джулайка, закріплення їх в натурі (на місцевості) та встановлення інформаційно-охоронних знаків встановленого зразку.

На виконання вказаного рішення Черкаського окружного адміністративного суду 12.05.2023 видано виконавчий лист.

Постановою начальника відділу Чорнобаївського відділу ДВС у Золотоніському районі Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) ВП №71817363 відкрито провадження з примусового виконання виконавчого листа №580/49/23.

Відповідно пункту 4 постанови Кабінету Міністрів України від 07 вересня 2022 року № 1003 погоджено утворення державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» та приєднання до нього спеціалізованих державних лісогосподарських підприємств, які належать до сфери управління Державного агентства лісових ресурсів, з подальшим перетворенням державного спеціалізованого господарського підприємства Ліси України в акціонерне товариство, 100 відсотків акцій якого належать державі, з урахуванням особливостей, визначених законом.

Пунктом 5 вказаної Постанови зазначено, що державне спеціалізоване господарське підприємство Ліси України є правонаступником: майна, прав та обов`язків спеціалізованих державних лісогосподарських підприємств, які належать до сфери управління Державного агентства лісових ресурсів, що реорганізуються, права постійного користування земельними ділянками лісогосподарського призначення, затверджених матеріалів лісовпорядкування, затверджених розрахункових лісосік, затверджених поділів лісів на категорії, виділених особливо захисних лісових ділянок спеціалізованих державних лісогосподарських підприємств, які належать до сфери управління Державного агентства лісових ресурсів, що реорганізуються.

На виконання постанови, відповідно наказу Державного агентства лісових ресурсів України від 28.10.2022 №936 «Про припинення Державного підприємства «Золотоніське лісове господарство» та затвердження складу комісії з припинення» вирішено припинити державне підприємство «Золотоніське лісове господарство» шляхом реорганізації, а саме - приєднання до державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» (код ЄДРПОУ 44768034).

Пунктом 8 наказу Державного агентства лісових ресурсів України від 28.10.2022 №936 визначено, що Державне спеціалізоване господарське підприємство Ліси України є правонаступником прав та обов`язків Державного підприємства «Золотоніське лісове господарство.

На підставі наказу Державного агентства лісових ресурсів України від 28.10.2022 №936, наказом Державного агентства лісових ресурсів України від 04.01.2023 №24 «Про затвердження передавального акту Державного підприємства «Золотоніське лісове господарство» затверджено передавальний акт Державного підприємства «Золотоніське лісове господарство».

16.12.2022 Державним спеціалізованим господарським підприємством «Ліси України» затверджено Положення про філію «Золотоніське лісове господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» за №106, згідно якого філія є відокремленним підрозділом Державного спеціалізованого господарського підприємства Ліси України.

Згідно п. 2.2.8 Положення, філія забезпечує дотримання встановленого законодавством режиму використання земель, однак п. 3.1 Положення встановлено, що філія є відокремленим підрозділом підприємства без статусу юридичної особи та яка діє від імені підприємства та в його інтересах на виконання його делегованих повноважень, функцій, завдань та мети діяльності.

При чому, п. 7.1-7.2 Положення встановлено, що філія не є власником майна, майно яким наділена філія належить підприємству на праві власності або закріплене за ним.

Згідно довідки ДП «Золотоніський лісгосп» від 13.06.2023, підприємство перебуває у стані припинення, банківські рахунки закриті, працівники переведені у грудні 2022 року до філії «Золотоніське лісове господарство» ДП «Ліси України», всі земельні ділянки перереєстровані на ДП «Ліси України», господарську діяльність підприємство фактично не здійснює.

Враховуючи вищевикладене, правокористувачем земельних ділянок Державного підприємства «Золотоніське лісове господарство» є Державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України», які закріплені за філією «Золотоніське лісове господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України».

Тобто, функції боржника станом на момент виконання рішення суду здійснює Державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України» в особі філії «Золотоніське лісове господарство».

Відповідно до частин 1, 4 статті 379 Кодексу адміністративного судочинства України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Отже, у зв`язку з припиненням Державного підприємства «Золотоніське лісове господарство» шляхом реорганізації - приєднанням до Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України», яке як правонаступник прав та обов`язків реорганізованого Державного підприємства «Золотоніське лісове господарство» закріпило майно, права та обов`язки, передані за передавальним актом, за Філію «Золотоніське лісове господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України», то суд дійшов висновку про необхідність заміни відповідача (боржника) Державного підприємства «Золтоніське лісове господарство» на його правонаступника - Філію «Золотоніське лісове господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» (ідентифікаційний код відокремленого підрозділу юридичної особи 45066894).

Враховуючи викладене, керуючись статтями 248, 294, 295, 297, 379 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ухвалив:

Заяву представника відповідача про заміну боржника у виконавчому провадженні задовольнити.

Замінити боржника у виконавчому провадженні ВП №71817363 з Державного підприємства «Золотонське лісове господарство» (код ЄДРПОУ 00993366) на Державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України» в особі філії «Золотоніське лісове господарство (ідентифікаційний код відокремленого підрозділу юридичної особи 45066894.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання, однак може бути оскаржена в апеляційному порядку безпосередньо до Шостого апеляційного адміністративного суду у строк, встановлений статтею 295 Кодексу адміністративного судочинства України з урахуванням вимог пункту 3 розділу VI Прикінцеві положення цього Кодексу.

Суддя Валентина ТИМОШЕНКО

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення10.07.2023
Оприлюднено13.07.2023
Номер документу112123788
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу охорони навколишнього природного середовища, зокрема щодо особливої охорони природних територій та об’єктів, визначених законом

Судовий реєстр по справі —580/49/23

Ухвала від 10.07.2023

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Валентина ТИМОШЕНКО

Ухвала від 04.07.2023

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Валентина ТИМОШЕНКО

Ухвала від 26.06.2023

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Валентина ТИМОШЕНКО

Ухвала від 13.03.2023

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Валентина ТИМОШЕНКО

Рішення від 27.02.2023

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Валентина ТИМОШЕНКО

Ухвала від 09.01.2023

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Валентина ТИМОШЕНКО

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні