Рішення
від 12.07.2023 по справі 688/196/23
ШЕПЕТІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 688/196/23

№ 2/688/215/23

РІШЕННЯ

Іменем України

12 липня 2023 року м. Шепетівка

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області в складі:

головуючого судді Стаднічук Н.Л.,

при секретарі Березюк Н.А.,

з участю прокурора Облог Р.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні позов керівника Шепетівської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області до ОСОБА_1 , третя особа Товариство з обмеженою відповідальність «Лотівка-Еліт» про конфіскацію земельної ділянки,

ВСТАНОВИВ:

11.01.2023 року керівник Шепетівської окружної прокуратури Р.Олійник звернувся до Шепетівського міськрайонного суду Хмельницької області з позовом в інтересах держави в особі Головного Управління Держгеокадастру у Хмельницькій області до ОСОБА_1 , третя особа ТОВ «Лотівка-Еліт» про конфіскацію земельної ділянки з кадастровим номером 6825555300:03:008:0042 площею 2,3376 га, яка знаходиться на території Грицівської сільської ради Шепетівського району Хмельницької області.

В обгрунтування позову послався на те, що ОСОБА_1 є громадянином Російської Федерації, в порядку спадкування набув у власність спірну земельну ділянку із цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва 20.02.2019 року. Відповідно до ч.4 ст.81 Земельного кодексу України землі сільськогосподарського призначення, прийняті у спадщину іноземцями та особами без громадянства, протягом року підлягають відчуженню, а вразі невиконання цього обов`язку конфіскації за рішенням суду на підставі позову органу, що здійснює державний контроль за використанням та охороною земель, яким є Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр).

Крім того, 11.01.2023 року заступником керівника Шепетівської окружної прокуратури В.Вітруком подано заяву про забезпечення позову шляхом накладення арешту на спірну земельну ділянку.

Ухвалою суду від 13 січня 2023 року відмовлено в задоволенні заяви керівника Шепетівської окружної прокуратури про забезпечення позову.

30.01.2023 року заступником керівника Шепетівської окружної прокуратури В.Вітруком подано заяву про виправлення описки в ухвалі суду від 11.01.2023 року.

30.01.2023 року заступником керівника Шепетівської окружної прокуратури В.Вітруком подано заяву про забезпечення позову.

Ухвалою суду від 31 січня 2023 року заяву про забезпечення позову залишено без руху. Ухвалою суду від 6 лютого 2023 року відмовлено в задоволенні заяви заступника керівника Шепетівської окружної прокуратури В.Вітрука про виправлення описки в ухвалі суду від 10 січня 2023 року.

Ухвалою суду від 1 березня 2023 року повернуто заяву заступника керівника Шепетівської окружної прокуратури про забезпечення позову.

Ухвалою суду від 1 березня 2023 року відкрито провадження у справі.

В судовому засіданні прокурор Облог Р.А. позов підтримала з підстав, зазначених у позовній заяві.

Відповідач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, про час і місце розгляду справи був повідомлений належним чином.

Представник третьої особи ТОВ «Лотівка-Еліт» в судове засідання не з`явився, подав до суду заяву про розгляд справи без його участі.

17.03.2023 року представник Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області В.Плюх подала письмові пояснення, в яких позов прокурора підтримала.

Заслухавши думку прокурора та дослідивши матеріали справи, суд встановив наступне.

12.02.2019 року ОСОБА_1 набув в порядку спадкування право власності на земельну ділянку площею 2,3376 га з кадастровим номером 6825555300:03:008:0042, розташовану на території Грицівської селищної ради Шепетівського району Хмельницької області з цільовим призначенням для ведення товарного селянського господарства, на підставі свідоцтв про право на спадщину за законом від 12.02.2019 року, посвідченого державним нотаріусом Шепетівської районної державної нотаріальної контори Хмельницької області, зареєстрованого в реєстрі за № 107 та є її власником на теперішній час, що підтверджується інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно від 22.11.2022 року.

Вказана земельна ділянка передана в оренду ТОВ «Лотівка-Еліт» на підставі договору оренди землі від 30.04.2009 року.

Згідно листа Управління Державної міграційної служби України в Хмельницькій області № 6801.4-4770/6801.4.1-22 від 06.12.2022 року ОСОБА_1 паспортом громадянина України не документувався, інформацією щодо громадянства Російської Федерації не володіють.

Згідно листа Шепетівського відділу Державної реєстрації актів цивільного стану у Шепетівському районі Хмельницької області № 1381/23.21-36 від 25.11.2022 року відомостей про реєстрацію смерті ОСОБА_1 в Державному реєстрі актів цивільного стану громадян немає.

Конвенцією прозахист правлюдини іосновоположних свобод(1950р.),ратифікованою Закономвід 17липня 1997 р. № 475/97-ВР (далі Конвенція), зокрема ст. 1 Першого протоколу до неї (1952 р.) передбачено право кожної фізичної чи юридичної особи безперешкодно користуватися своїм майном, не допускається позбавлення особи її власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права, визнано право держави на здійснення контролю за користуванням майном відповідно до загальних інтересів або для забезпечення сплати податків чи інших зборів або штрафів.

Відповідно до ст.41 Конституції України кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним. Примусове відчуження об`єктів права приватної власності може бути застосоване лише як виняток з мотивів суспільної необхідності, на підставі і в порядку, встановлених законом, та за умови попереднього і повного відшкодування їх вартості. Примусове відчуження таких об`єктів з наступним повним відшкодуванням їх вартості допускається лише в умовах воєнного та надзвичайного стану. Конфіскація майна може бути застосована виключно за рішенням суду у випадках, обсязі та порядку, встановлених законом.

Ст.ст.13, 14 Конституції України визначено, що земля є об`єктом права власності Українського народу, основним національним багатством, що знаходиться під особливою охороною держави.

Відповідно до ч.ч.2-4 ст.81 ЗК України іноземці та особи без громадянства можуть набувати права власності на земельні ділянки несільськогосподарського призначення в межах населених пунктів, а також несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів, на яких розташовані об`єкти нерухомого майна, що належать їм на праві приватної власності. Іноземці та особи без громадянства можуть набувати права власності на земельні ділянки відповідно до ч.2 цієї статті у разі: 1) придбання за договором купівлі-продажу, ренти, дарування, міни, іншими цивільно-правовими угодами; 2) викупу земельних ділянок, на яких розташовані об`єкти нерухомого майна, що належать їм на праві власності; в) прийняття спадщини. Землі сільськогосподарського призначення, прийняті у спадщину іноземцями, а також особами без громадянства, протягом року підлягають відчуженню.

Ст.22 ЗК України визначено, що землями сільськогосподарського призначення визнаються землі, надані для виробництва сільськогосподарської продукції, здійснення сільськогосподарської науково-дослідної та навчальної діяльності, розміщення відповідної виробничої інфраструктури, у тому числі інфраструктури оптових ринків сільськогосподарської продукції, або призначені для цих цілей. До земель сільськогосподарського призначення належать: а) сільськогосподарські угіддя (рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища та перелоги); б) несільськогосподарські угіддя (господарські шляхи і прогони, полезахисні лісові смуги та інші захисні насадження, крім тих, що віднесені до земель лісогосподарського призначення, землі під господарськими будівлями і дворами, землі під інфраструктурою оптових ринків сільськогосподарської продукції, землі тимчасової консервації тощо). Землі сільськогосподарського призначення передаються у власність або надаються у користування громадянам для ведення особистого селянського господарства, садівництва, городництва, сінокосіння та випасання худоби ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Відповідно ч.5ст.22Земельного кодексуУкраїни землі сільськогосподарського призначення не можуть передаватися у власність іноземцям, особам без громадянства. Іноземці та особи без громадянства можуть отримати землі сільськогосподарського призначення лише у спадок.

Згідно ст.145 ЗК України якщо до особи переходить право власності на земельну ділянку, яка за цим Кодексом не може перебувати в її власності, ця ділянка підлягає відчуженню її власником протягом року з моменту переходу такого права. У випадках, коли земельна ділянка цією особою протягом встановленого строку не відчужена, така ділянка підлягає конфіскації за рішенням суду. Позов про конфіскацію земельної ділянки подається до суду органом, що здійснює державний контроль за використанням та охороною земель. Конфіскована земельна ділянка за рішенням суду підлягає продажу на земельних торгах. Ціна проданої на земельних торгах земельної ділянки, за вирахуванням витрат, пов`язаних з її продажем, виплачується її колишньому власнику.

Згідно ст.148 ЗК України земельна ділянка може бути конфіскована виключно за рішенням суду у випадках, обсязі та на умовах, встановлених законом.

Відповідно до ст.5 Закону України «Про державний контроль за використанням та охороною земель» державний контроль за використанням та охороною земель усіх категорій та форм власності здійснює центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин.

Відповідно до Положення про Державну службу України з питань геодезії, картографії та кадастру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 15 від 14.01.2015 року, Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр) є центральним органом виконавчої влади, який реалізовує державну політику у сфері державного нагляду (контролю) в агропромисловому комплексі в частині дотримання вимог земельного законодавства, використання та охорони земель усіх категорій і форм власності, родючості грунтів.

На підставі викладеного, судом встановлено, що відповідач не є громадянином України, набув у власність в порядку спадкування земельну ділянку сільськогосподарського призначення, яка не можуть перебувати у його власності, у встановлений законом строк не відчужив земельну ділянку, в зв`язку з чим вона підлягає конфіскації на користь держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області.

Судові витрати відповідно до ч.1 ст.141 ЦПК України підлягають стягненню з відповідача на користь позивача Головного управління Держгекадастру у Хмельницькій області.

Керуючись ст.ст.11-13,76-81,141,258,263-265 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Конфіскувати у власність держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області земельну ділянку із кадастровим номером 6825555300:03:008:0042 площею 2,3376 га, яка знаходиться на території Грицівської селищної ради Шепетівського району Хмельницької області та належить ОСОБА_1 .

Стягнути з ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) на користь Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області (29016, м.Хмельницький, вул.Інститутська, 4/1, ЄДРПОУ 39767479) судовий збір в сумі 2481,00 грн.

Рішення може бути оскаржене до Хмельницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення виготовлено 12 липня 2023 року.

Суддя Н.Л.Стаднічук

Дата ухвалення рішення12.07.2023
Оприлюднено13.07.2023
Номер документу112132653
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин

Судовий реєстр по справі —688/196/23

Ухвала від 22.03.2024

Цивільне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Стаднічук Н. Л.

Ухвала від 20.03.2024

Цивільне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Стаднічук Н. Л.

Постанова від 04.10.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Талалай О. І.

Постанова від 04.10.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Талалай О. І.

Ухвала від 22.08.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Талалай О. І.

Ухвала від 11.08.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Талалай О. І.

Ухвала від 13.07.2023

Цивільне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Стаднічук Н. Л.

Рішення від 12.07.2023

Цивільне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Стаднічук Н. Л.

Ухвала від 13.04.2023

Цивільне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Стаднічук Н. Л.

Ухвала від 13.03.2023

Цивільне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Стаднічук Н. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні