Постанова
від 04.10.2023 по справі 688/196/23
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 жовтня 2023 року

м. Хмельницький

Справа № 688/196/23

Провадження № 22-ц/4820/1695/23

Хмельницький апеляційний суд у складі

колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

Талалай О. І. (суддя-доповідач), Корніюк А. П., П`єнти І. В.,

секретар судового засідання Заворотна А. В.,

з участю прокурора Ткачук Н. С.

розглянув у відкритому судовому засіданні цивільну справу за апеляційною скаргою заступника керівника Хмельницької обласної прокуратури на рішення Шепетівського міськрайонного суду Хмельницької області від 12 липня 2023 року (суддя Стаднічук Н. Л., повне судове рішення складено 12 липня 2023 року) у справі за позовом керівника Шепетівської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Товариство з обмеженою відповідальність «Лотівка Еліт», про конфіскацію земельної ділянки.

Заслухавши доповідача, пояснення прокурора, дослідивши матеріали справи, доводи апеляційної скарги, суд

у с т а н о в и в :

Рішенням Шепетівського міськрайонного суду Хмельницької області від 12 липня 2023 року задоволено позов керівника Шепетівської окружної прокуратури. Конфісковано у власність держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області земельну ділянку кадастровий номер 6825555300:03:008:0042 площею 2,3376 га, яка знаходиться на території Грицівської селищної ради Шепетівського району Хмельницької області та належить ОСОБА_1 . Стягнуто з ОСОБА_1 на користь Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області судовий збір у сумі 2481,00 грн.

Заступник керівника Хмельницької обласної прокуратури, не погоджуючись з рішенням суду першої інстанції в частині розподілу судових витрат, в апеляційній скарзі просить його скасувати в цій частині та ухвалити нове судове рішення про стягнення судового збору, сплаченого за подання позовної заяви, з відповідача на користь Хмельницької обласної прокуратури. Посилається на порушення судом норм процесуального права, що призвело до неправильного розподілу судових витрат. Суд не взяв до уваги те, що позов пред`явив керівник Шепетівської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області і судовий збір сплатила Хмельницька обласна прокуратура. Фінансування органів прокуратури Хмельницької області здійснюється Офісом Генерального прокурора шляхом щомісячного виділення коштів на рахунки Хмельницької обласної прокуратури, яка є юридичною особою. Шепетівська окружна прокуратура діє у складі єдиної системи органів Хмельницької обласної прокуратури, не має статусу окремої юридичної особи (установи), у зв`язку з чим видатки окружної прокуратури, у тому числі в частині сплати судового збору, сплачуються Хмельницькою обласною прокуратурою. Стягнення витрат по оплаті судового збору на користь Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області, яке не було платником судового збору, суперечить нормам процесуального права.

Рішення суду в частині задоволення позову не оскаржується, а тому не переглядається апеляційним судом.

Апеляційна скарга підлягає задоволенню з таких підстав.

Відповідно до пунктів 3 і 4 частини 1 статті 376 ЦПК України підставами для скасування судового рішення повністю або частково та ухвалення нового рішення у відповідній частині або зміни судового рішення є невідповідність висновків, викладених у рішенні суду першої інстанції, обставинам справи, порушення норм процесуального права або неправильне застосування норм матеріального права.

При вирішенні питання про розподіл судових витрат суд першої інстанції стягнув судовий збір у сумі 2481 грн з відповідача на користь позивача Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області

Такий розподіл судових витрат не відповідає вимогам закону.

Згідно зі статтею 131-1 Конституції України в Україні діє прокуратура, яка здійснює представництво інтересів держави в суді у виключних випадках і в порядку, що визначені законом.

Відповідно до частини 3 статті 23 Закону України «Про прокуратуру» (далі - Закон № 1697-VII) прокурор здійснює представництво в суді законних інтересів держави у разі порушення або загрози порушення інтересів держави, якщо захист цих інтересів не здійснює або неналежним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб`єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження, а також у разі відсутності такого органу.

Фінансування прокуратури здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, а також інших джерел, не заборонених законодавством, у тому числі у випадках, передбачених міжнародними договорами України або проектами міжнародної технічної допомоги, зареєстрованими в установленому порядку. Функції головного розпорядника коштів Державного бюджету України щодо фінансового забезпечення діяльності прокуратури здійснюються Офісом Генерального прокурора (стаття 89 Закону № 1697-VII).

Фінансування органів прокуратури Хмельницької області здійснюється Офісом Генерального прокурора шляхом виділення коштів на рахунки Хмельницької обласної прокуратури, яка є юридичною особою, має рахунок в органах Державного казначейства України.

Шепетівська окружна прокуратура діє у складі єдиної системи органів Хмельницької обласної прокуратури, не має статусу окремої юридичної особи (установи) та власного рахунку в органах Державного казначейства України.

За подання позовної заяви заступником керівника Шепетівської окружної прокуратури у справі сплату судового збору у розмірі 2481 грн здійснила Хмельницька обласна прокуратура згідно з платіжним дорученням № 2972 від 27.12.2022.

На підставі частини 1 статті 133 ЦПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Частинами 1 і 2 статті 141 ЦПК України передбачено, що судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються, зокрема, у разі відмови в позові - на позивача.

Звертаючись до суду з позовом в інтересах держави в особі відповідного уповноваженого органу, прокурор не замінює цей орган у судовому процесі, однак і не виконує функцію його представництва, оскільки представляє державу та є окремим самостійним суб`єктом звернення.

Загальна норма частини 1 статті 57 ЦПК України передбачає, що органи та особи, які відповідно до цього Кодексу звернулися до суду в інтересах інших осіб, мають процесуальні права та обов`язки особи, в інтересах якої вони діють, за винятком обмежень, передбачених частиною другою цієї статті (стосовно права укладати мирові угоди).

Отже, прокурор, який звертається до суду в інтересах держави, набуває статусу сторони у справі - позивача лише у випадках, передбачених відповідним процесуальним законом, однак у разі відкриття провадження у справі за поданим ним позовом, він має ті ж права та обов`язки, що їх має позивач, за винятком права укладати мирову угоду.

З урахуванням наведеного, звертаючись з позовом в інтересах держави, прокурор є суб`єктом сплати судового збору та самостійно здійснює права та виконує обов`язки, пов`язані з розподілом судових витрат.

Таку правову позицію висловила Велика Палата Верховного Суду в постанові від 05 жовтня 2022 року у справі № 923/199/21, яку апеляційний суд враховує відповідно до частини 4 статті 263 ЦПК України.

З огляду на викладене заслуговують на увагу доводи апеляційної скарги.

Рішення суду першої інстанції в частині вирішення питання про стягнення судового збору підлягає скасування з ухваленням нового судового рішення у відповідній частині та стягнення судового збору у розмірі 2481 грн з ОСОБА_1 на користь Хмельницької обласної прокуратури.

У засіданні апеляційного суду прокурор заявила клопотання про повернення зайво сплаченого судового збору у сумі 3721,50 грн за подання апеляційної скарги.

Клопотання підлягає задоволенню з таких підстав.

На підставі частини 2 статті 133 ЦПК України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюється законом.

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору встановлюється Законом України «Про судовий збір».

Згідно зпунктом 1частини 1і частиною2статті 7цього Закону сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила, за ухвалою суду в разі внесення судового збору в більшому розмірі, ніж встановлено законом. У випадках, установлених пунктом 1 частини першої цієї статті, судовий збір повертається в розмірі переплаченої суми; в інших випадках, установлених частиною першою цієї статті, - повністю.

Відповідно допункту 22постанови ПленумуВищого спеціалізованогосуду Україниз розглядуцивільних ікримінальних справ«Про застосуваннясудами законодавствапро судовівитрати уцивільних справах» від 17.10.2014 № 10 у разі оскарження рішення суду лише в частині відшкодування чи розподілу судових витрат, що не пов`язано з позовними вимогами і не стосується суті спору, сторона не повинна оплачувати за таку скаргу судовий збір.

За подання апеляційної скарги на рішення суду у справі, відповідно до якої рішення оскаржено лише у частині розподілу судових витрат, Хмельницька обласна прокуратура відповідно до платіжної інструкції № 1561 від 26.07.2023 сплатила судовий збір у сумі 3721,50 грн, який за клопотанням прокурора підлягає поверненню.

Керуючись статтями 374, 376, 382, 384 ЦПК України, статтею 7 Закону України «Про судовий збір», суд

п о с т а н о в и в :

Апеляційну скаргу заступника керівника Хмельницької обласної прокуратури задовольнити.

Рішення Шепетівського міськрайонного суду Хмельницької області від

12липня 2023 року в частині вирішення питання щодо стягнення судового збору скасувати та ухвалити в цій частині нове судове рішення.

Стягнути з ОСОБА_1 (місце проживання АДРЕСА_1 , російська федерація, РНОКПП НОМЕР_1 ) на користь Хмельницької обласної прокуратури (місцезнаходження провулок Військоматський, 3, м.Хмельницький, ІК ЄДРПОУ 02911102) судовий збір у розмірі 2481 грн (дві тисячі чотириста вісімдесят одна грн).

Повернути Хмельницькій обласній прокуратурі (місцезнаходження провулок Військоматський, 3, м.Хмельницький, ІК ЄДРПОУ 02911102) судовий збір, сплачений за подання апеляційної скарги відповідно до платіжної інструкції № 1561 від 26.07.2023, у сумі 3721,50 грн (три тисячі сімсот двадцять одна грн 50 коп.).

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття, проте може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне судове рішення складено 09 жовтня 2023 року.

Суддя-доповідач О. І. Талалай

Судді А. П. Корніюк

І. В. П`єнта

Дата ухвалення рішення04.10.2023
Оприлюднено11.10.2023
Номер документу114019799
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин

Судовий реєстр по справі —688/196/23

Ухвала від 22.03.2024

Цивільне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Стаднічук Н. Л.

Ухвала від 20.03.2024

Цивільне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Стаднічук Н. Л.

Постанова від 04.10.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Талалай О. І.

Постанова від 04.10.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Талалай О. І.

Ухвала від 22.08.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Талалай О. І.

Ухвала від 11.08.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Талалай О. І.

Ухвала від 13.07.2023

Цивільне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Стаднічук Н. Л.

Рішення від 12.07.2023

Цивільне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Стаднічук Н. Л.

Ухвала від 13.04.2023

Цивільне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Стаднічук Н. Л.

Ухвала від 13.03.2023

Цивільне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Стаднічук Н. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні