Рішення
від 06.07.2023 по справі 392/545/23
МАЛОВИСКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 392/545/23

Провадження № 2-о/392/20/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 липня 2023 року м. Мала Виска

Маловисківський районний суд Кіровоградської області в складі: головуючого судді Кратка Д.М., із участю секретаря судового засідання Покуц І.С., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Мала Виска заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Злинська сільська рада Новоукраїнського району Кіровоградської області про встановлення факту належності правовстановлюючого документу,-

встановив:

Обґрунтування заяви та стислий виклад позицій учасників справи.

Заявник ОСОБА_1 звернулася до Маловисківського районного суду Кіровоградської області в порядку окремого провадження із заявою про встановлення факту належності їй правовстановлюючого документу.

Свої вимоги заявник мотивує тим, що 27 серпня 2002 року ОСОБА_1 був виданий Державний акт на право приватної власності на землю серії Р1 № 320500, який зареєстрований в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 9939.

В зазначеному державному акті допущено помилку: вказано прізвище « ОСОБА_2 », тоді як прізвище заявника « ОСОБА_3 », що підтверджується паспортом заявника. Зазначила, що прізвище ОСОБА_3 вона отримала після реєстрації шлюбу 26 березня 1985 року, що підтверджується копію свідоцтва про шлюб.

Факт належності їй Державного акту на право приватної власності на землю серії Р1 № 320500, який зареєстрований в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 9939, підтверджується Витягом з Державного земельного кадастру за номером НВ-3500170682023, копією договору оренди землі укладеного між ОСОБА_1 та ФГ «Возний І.В.», предметом якого є земельна ділянка, що належить ОСОБА_1 згідно Державного акту на право приватної власності на землю серії Р1 № 320500.

Встановлення факту належності правовстановлюючого документа необхідно заявнику з метою розпорядження земельною ділянкою шляхом її відчуження.

Заявник не має можливості одержати інший державний акт на право приватної власності на землю із зазначенням справжнього прізвища у зв`язку з тим, що наказ Державного Комітету України по земельних ресурсах від 4 травня 1999 № 43, а тому змушений звернутися до суду з даною заявою

Заяви ( клопотання) учасників справи.

Представник заявника ОСОБА_1 адвокат Жабський Д.В. через канцелярію Маловисківського районного суду Кіровоградської області надав заяву, відповідно до якої, справу просив розглянути за його відсутності та відсутності заявника, заяву підтримав та просив її задовольнити.

Рух справи.

До Маловисківського районного суду Кіровоградської області 11 квітня 2023 року надійшла вказана заява, в якій позивач просить встановити факт належності правовстановлюючого документу.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 11 квітня 2023 року для розгляду зазначеної заяви визначено суддю Кратка Д.М.

Ухвалою Маловисківського районного суду Кіровоградської області від 14 квітня 2023 року вказану заяву прийнято, призначено судове засідання з повідомленням (викликом) учасників справи.

Враховуючи, що сторони по справі в судове засідання не з"явились, відповідно до частини 2 статті 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Встановлені судом фактичні обставини справи.

Суд, вивчивши доводи заяви та дослідивши додані до неї письмові документи в їх сукупності, приходить до наступного висновку.

27 серпня 2002 року. на підставі розпорядження Маловисківської райдержадміністрації від 28 березня 2002 року № 89-р, видано державний акт на право приватної власності на землю від 27 серпня 2002 року площею 4,20 га, яка розташована на території Злинської сільської ради для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

В державному акті прізвище власника зазначено « ОСОБА_2 ».

Згідно з паспортом громадянина України серії НОМЕР_1 виданого Маловисківським РВ УМВС України в Кіровоградській області 27 серпня 1996 року, прізвище заявника зазначено « ОСОБА_3 ».

Довідкою про присвоєння ідентифікаційного номера від 1 березня 2001 року підтверджується, що ОСОБА_1 одержала ідентифікаційний номер - НОМЕР_2 .

Відповідно до свідоцтва про одруження серії НОМЕР_3 26 березня 1985 року між ОСОБА_4 та ОСОБА_5 укладено шлюб, зареєстрований 26 березня 1985 року в с. Злинка Маловисківського районну, Кіровоградської області, актовий запис № 7. Прізвище дружини після реєстрації шлюбу - « ОСОБА_3 ».

Згідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна (номера довідок 333661368 та 333659852 від 26 травня 2023 року) право власності на земельну ділянку площею 4,2 га, кадастровий номер 3523181600:02:002:0411, яка знаходиться на території Злинської сільської ради, Маловисківського району Кіровоградської області, належить ОСОБА_6 , РНОКПП НОМЕР_2 . Підстава реєстрації права власності : державний акт на право приватної власності на земельну ділянку, серія та номер : Р1 № 320500, виданий 27 серпня 2002 року, видавник Маловисківська районна державна адміністрація.

Мотиви суду.

Відповідно до пункту 5 частини 2 статті 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Пунктом 6 частини 1 статті 315 ЦПК України визначено, що суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по-батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеними у свідоцтві про народження або в паспорті.

Згідно із пунктом 12 Постанови ПленумуВСУ від 31.03.1995 № 5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», при розгляді справи про встановлення відповідно до пункту 6 статті 273 ЦПК України факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, вказаними у свідоцтві про народження або в паспорті, у тому числі, факту належності правовстановлюючого документа, в якому допущені помилки у прізвищі, імені, по батькові або замість імені чи по батькові зазначені ініціали суд повинен запропонувати заявникові подати докази про те, що правовстановлюючий документ належить йому і що організація, яка видала документ, не має можливості внести до нього відповідні виправлення.

Отже враховуючи, що наданими доказами підтверджується, що прізвище заявника правильно пишеться як « ОСОБА_3 », що відповідає, зокрема, копії її паспорту та свідоцтва про одруження, однак в Державному акті на право приватної власності на землю серії Р1 № 320500, який зареєстрований в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 9939 виданому на підставі розпорядження Маловисківської райдержадміністрації від 28 березня 2002 року № 89-р прізвище власника зазначено « ОСОБА_2 ».

Крім того, суд враховує те, що відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, власником земельної ділянки кадастровий номер 3523181600:02:002:0411, яка знаходиться на території Злинської сільської ради, Маловисківського району Кіровоградської області, та зареєстрованої на підставі Державного акту на право приватної власності на земельну ділянку, серія та номер: Р1 № 320500, виданий 27 серпня 2002 року, видавник Маловисківська районна державна адміністрація, належить ОСОБА_6 , яка має РНОКПП НОМЕР_2 . В той же час, відповідно до матеріалів справи, громадянка ОСОБА_1 має РНОКПП НОМЕР_2 .

На переконання суду, вказані обставини свідчать про те, що факт належності ОСОБА_1 державного акта на право власності на земельну ділянку знайшов своє підтвердження і не був спростований заінтересованими особами.

Встановлення даного факту є необхідним для захисту права власності заявника.

За таких обставин, суд вважає заяву про встановлення факту належності правовстановлюючого документу обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись статтями 2, 76-81, 95, 229, 258, 259,263-265, 268, 315-319, 354,355 ЦПК України, суд, -

ухвалив:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Злинська сільська рада Новоукраїнського району Кіровоградської області про встановлення факту належності правовстановлюючого документу - задовольнити.

Встановити факт належності ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , правовстановлюючого документа Державного акта на право приватної власності на землю серії Р1 № 320500 виданого 27 серпня 2002 року на підставі розпорядження Маловисківської райдержадміністрації від 28 березня 2002 року № 89-р та зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 9939.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити рішення суду в апеляційному порядку повністю або частково.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Кропивницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Відомості про учасників справи:

заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 ;

заінтересована особа: Злинська сільська рада Новоукраїнського району Кіровоградської області, місцезнаходження: Кіровоградська область, Новоукраїнський район, с. Злинка, вул. Центральна, 76-а, ЄДРПОУ 04364851.

Суддя Д.М. Кратко

СудМаловисківський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення06.07.2023
Оприлюднено14.07.2023
Номер документу112150367
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —392/545/23

Рішення від 06.07.2023

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кратко Д. М.

Ухвала від 17.05.2023

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кратко Д. М.

Ухвала від 14.04.2023

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кратко Д. М.

Ухвала від 14.04.2023

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кратко Д. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні