Ухвала
від 13.07.2023 по справі 189/1506/23
ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 189/1506/23

Провадження № 2-о/172/20/23

У Х В А Л А

про зупинення провадження у справі

"13" липня 2023 р. Васильківський районний суд Дніпропетровської області в складі: головуючого судді Битяка І.Г., присяжних Любчук О.В., Мороз Н.Ю.

за участі: секретаря судового засідання Лук`яненко О.В.

заявників ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в сел. Васильківка цивільну справу за заявою ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , заінтересована особа виконавчий комітет Покровської селищної ради Синельниківського району Дніпропетровської області, КНП «Покровська лікарня» Покровської селищної ради Дніпропетровської області про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, -

В С Т А Н О В И В

В провадженні суду перебуває заява ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , в якій вони просять суд визнати недієздатним сина ОСОБА_3 , 2005 року народження, встановити над ним опіку і призначити їх опікунами сина. Вказує, що син є інвалідом з дитинства І «А» групи та потребує постійного стороннього догляду, перебуває на диспансерному обліку у лікаря-психіатра КНП «Покровська лікарня» Покровської селищної ради.

У судовому засіданні заявники підтримали клопотання.

Заінтересована особа: виконавчий комітет Покровської селищної ради Синельниківського району Дніпропетровської області надав суду заяву про розгляд справи у відсутність представника заінтересованої особи, висновок про доцільність призначення опікуном над ОСОБА_3 , 2005 року народження його батьків ОСОБА_1 , ОСОБА_2 заінтересована особа надасть після його затвердження рішенням селищної ради.

Допитана у судовому засіданні лікар-психіатр ОСОБА_4 пояснила, що вона працює лікарем-психіатром у Покровській лікарні. Заявники зверталися за консультацією та огляду сина, який має діагноз: розумова відсталість внаслідок ДЦП у ступені ідіотії із стійкими руховими порушеннями функцій кінцівок. Не може спілкуватися, пересуватися самостійно, звернену до нього мову не розуміє, говорить лише звуки, память, інтелект, мислення не розвинені. Знаходиться під регулярним наглядом. Не може усвідомлювати свої дії і керувати ними. За своїм станом не може брати участь у судовому засіданні.

Відповідно до ч. 1 ст. 298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

З матеріалів справи видно, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є інвалідом з дитинства і перебуває на обліку у лікаря-психіатра КНП «Покровська лікарня» Покровської селищної ради з діагнозом «Розумова відсталість внаслідок дитячого церебрального паралічу у ступені ідіотії, судомний синдром в анамнезі, подвійна спастична диплегія, із стійкими руховими порушеннями функції кінцівок. Рухові порушення 5-го рівня за класифікацією F.73.0».

Враховуючи, що відповідь на поставлені питання щодо психічного здоров`я ОСОБА_3 має суттєве значення для вирішення справи по суті, у справі слід призначити судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до ст. 39 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Відповідно до вимог ст.ст. 252, 253 ЦПК України суд зупиняє провадження у справі на час проведення експертизи.

Керуючись ст.ст. 103-105, 252, 253, 260, 298 ЦПК України, -

П О С Т А Н О В И В

1. Призначити у справі за заявою ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , заінтересована особа виконавчий комітет Покровської селищної ради Синельниківського району Дніпропетровської області, КНП «Покровська лікарня» Покровської селищної ради Дніпропетровської області про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити такі питання:

- чи хворіє ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який народився в с. Новоскелювате Покровського району Дніпропетровської області, проживає за адресою: АДРЕСА_1 на психічну хворобу?

- чи розуміє ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 в силу свого психічного розладу здоров`я значення своїх дій та чи може керувати ними?

2. Проведення експертизи доручити експертам Дніпровської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричних експертиз та моніторингу наркотиків МОЗ України» та попередити експертів про кримінальну відповідальність передбачену ст.ст. 384, 385 КК України.

3. Надати експертам для проведення експертизи цивільну справу № 189/1506/23 та медичну документацію ОСОБА_3 , 2005 року народження.

4. Заявникам на вимогу експертів забезпечити явку ОСОБА_3 , 2005 року народження до відділення Дніпровської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричних експертиз та моніторингу наркотиків МОЗ України».

5. Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала суду може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного суду через Васильківський районний суд Дніпропетровської області протягом п`ятнадцяти днів з дня її постановлення.

Суддя І.Г.Битяк

Присяжні О.В. Любчук

Н.Ю. Мороз

Дата ухвалення рішення13.07.2023
Оприлюднено14.07.2023
Номер документу112165564
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —189/1506/23

Рішення від 29.01.2024

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 09.01.2024

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 25.07.2023

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 13.07.2023

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 10.07.2023

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 12.06.2023

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 18.05.2023

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні