Рішення
від 29.01.2024 по справі 189/1506/23
ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 189/1506/23

Провадження № 2-о/172/20/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29.01.2024 року Васильківський районний суд Дніпропетровської області в складі: головуючого судді Битяка І.Г., присяжних Любчук О.В., Мороз Н.Ю.

за участі: секретаря судового засідання Глушко О.М.

заявників ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в сел. Васильківка цивільну справу за заявою ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , заінтересовані особи: виконавчий комітет Покровської селищної ради Синельниківського району Дніпропетровської області, КНП «Покровська лікарня» Покровської селищної ради Дніпропетровської області про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, -

В С Т А Н О В И В

В провадженні суду перебуває заява ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , в якій вони просять суд визнати недієздатним їх сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та встановити над ним опіку. Вказують, що він є інвалідом з дитинства, перебуває на диспансерному обліку у лікаря-психіатра КНП «Покровська лікарня» Покровської селищної ради Дніпропетровської області з діагнозом дитячий церебральний параліч.

Ухвалою від 12.06.2023 року справу прийнято до провадження, та призначено судове засідання.

У судовому засіданні заявники ОСОБА_1 та ОСОБА_2 заявлені вимоги підтримали.

Заінтересована особа: виконавчий комітет Покровської селищної ради Синельниківського району Дніпропетровської області надала суду заяву про розгляд справи у відсутність представника селищної ради, висновок про можливість призначення опікунами ОСОБА_1 та ОСОБА_2 над їхнім сином ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 разі визнання його недієздатним.

Допитана у судовому засіданні лікар-психіатр Мазепа О.А. пояснила, що вона працює лікарем-психіатром у Покровській лікарні. Заявники зверталися за консультацією та оглядом сина, який має діагноз: розумова відсталість внаслідок ДЦП у ступені ідіотії із стійкими руховими порушеннями функцій кінцівок. Не може спілкуватися, пересуватися самостійно, звернену до нього мову не розуміє, говорить лише звуки, память, інтелект, мислення не розвинені. Знаходиться під регулярним наглядом. Не може усвідомлювати свої дії і керувати ними. За своїм станом не може брати участь у судовому засіданні.

Вислухавши заявника, свідка та дослідивши матеріали справи, суд приходить до такого.

Відповідно до вимог ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно з положеннями ст.ст. 295-296 ЦПК України заява про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, у тому числі неповнолітньої особи, чи визнання фізичної особи недієздатною подається до суду за місцем проживання цієї особи, а якщо вона перебуває на лікуванні у закладіз наданняпсихіатричної допомоги-за місцезнаходженнямцього закладу. Заяву про визнання фізичної особи недієздатною може бути подано членами її сім`ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, закладом з надання психіатричної допомоги.

Судом встановлено, що матір`ю ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , а батьком ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 .

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є інвалідом з дитинства та перебуває на диспансерному обліку у лікаря-психіатра КНП «Покровська лікарня» Покровської селищної ради Дніпропетровської області з діагнозом "Дитячий церебральний параліч".

Актом № 67/23 від 13.04.2023 амбулаторної трудової експертизи за направленням лікаря-психіатра встановлено, що ОСОБА_3 страждає на розумову відсталість внаслідок дитячого церебрального параліча у ступені ідіотії, судомний синдром в анамнезі, подвійна спастична диплегія, із стійкими руховими порушеннями функції кінцівок. Рухові порушення 5-го рівня за класифікацією GMFCS. F73.0. Психічні функції стійко порушені. Соціальна недостатність внаслідок значного порушення життєдіяльності по категоріях: навчання, трудова діяльність, орієнтування, спілкування, контроль поведінки, самообслуговування, пересування. Потребує постійного догляду.

Висновком експериментально-психологічного обстеження від 13.04.2023 року встановлено що у ОСОБА_3 в ході психологічного обстеження були виявлені грубі порушення когнітивної сфери. Вербальні здібності не розвинуті. Спостерігається груба недостатність навичок: когнітивних, мовних, моторних та соціальних спроможностей. Грубе та стійке зниження інтелектуальної та емоційно-вольової сфери.

Згідно зіст.39ЦКУкраїни фізичнаособа можебути визнанасудом недієздатною,якщо вонавнаслідок хронічного,стійкого психічногорозладу нездатна усвідомлюватизначення своїхдій та(або)керуватиними. Порядок визнання фізичної особи недієздатною встановлюється Цивільним процесуальним кодексом України.

Висновком судово-психіатричної експертизи № 452 від 18.12.2023 року встановлено, що ОСОБА_3 страждає на хронічний стійкий психічний розлад у формі глибокої розумової відсталості. За своїм психічним станом в теперішній час іспитований не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна (ст. 300 ЦПК України).

В матеріалах справи є подання опікунської ради при виконавчому комітеті Покровської селищної ради Синельниківського району Дніпропетровської області від 03.07.2023 року про можливість призначення опікунами ОСОБА_1 та ОСОБА_2 над їхнім сином ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 у разі визнання його недієздатним.

Відповідно до ч. 1 ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною та призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Таким чином, враховуючи наявність підстав для визнання ОСОБА_3 недієздатним, суд приходить до висновку про необхідність встановлення над ним опіки та призначення заявників його опікунами.

З урахуванням вимог ч. 6 ст. 300 ЦПК України суд визначає строк дії даного рішення у 2 (два) роки.

При цьому слід роз`яснити, що відповідно до ч. 7ст. 300 ЦПК України клопотання про продовження строку дії рішення про визнання ОСОБА_3 недієздатним має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення визначеного судом строку дії даного рішення.

Вирішуючи питання про судові витрати, суд керується статтею 294 ЦПК України, в якій зазначено, що при ухваленні судом рішення про визнання фізичної особи недієздатною судові витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлено законом.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 39, 60 ЦК України, ст.ст. 258-259, 293, 295-300 ЦПК України, -

У Х В А Л И В

1. Заяву ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , заінтересована особа орган опіки та піклування виконавчого комітетуПокровської селищноїради Синельниківськогорайону Дніпропетровськоїобласті,КНП «Покровськалікарня» Покровськоїселищної радиДніпропетровської областіпровизнання особинедієздатною,встановлення опікиі призначенняопікуна задовольнити.

2. Визнати недієздатним ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 та встановити над ним опіку.

3. Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_3 , які проживають за адресою: АДРЕСА_1 , опікунами над ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

4. Встановити строк дії цього рішення два роки з моменту набрання законної сили.

5. Роз`яснити, що клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного ч. 6 ст. 300 ЦПК України.

6.Рішення судупісля набранняним законноїсили надіслативиконавчому комітетуПокровської селищноїради Синельниківськогорайону Дніпропетровськоїобластіта відділу ведення Державного реєстру виборців Синельниківської районної державної адміністрації Дніпропетровської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скаргана рішеннясуду можебути поданадо Дніпровськогоапеляційного судучерез Васильківськийрайонний судДніпропетровської областіпротягом тридцятиднів здня йогопроголошення.

Головуючий суддя І.Г. Битяк

Присяжні О.В. Любчук

Н.Ю. Мороз

Дата ухвалення рішення29.01.2024
Оприлюднено30.01.2024
Номер документу116594923
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —189/1506/23

Рішення від 29.01.2024

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 09.01.2024

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 25.07.2023

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 13.07.2023

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 10.07.2023

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 12.06.2023

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 18.05.2023

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні