Ухвала
від 13.07.2023 по справі 914/2092/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

13.07.2023 р. Справа№914/2092/23

Господарський суд Львівської області у складі судді Зоряни ГОРЕЦЬКОЇ розглянув заяву про забезпечення позову у справі

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю «МЕДСОЮЗ+»,

до відповідача 1: Фізичної особи підприємця Федишин Юрія Володимировича,

до відповідача 2: Фізичної особи підприємця Федишин Любові Йосипівни,

третя особа: Фізична особа підприємець Коноварт Юрій Володимирович,

про стягнення коштів та розірвання договору,

ВСТАНОВИВ:

На адресу Господарського суду Львівської області 07.07.2023 надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю «МЕДСОЮЗ+» до Фізичної особи підприємця Федишин Юрія Володимировича, Фізичної особи підприємця Федишин Любові Йосипівни про стягнення коштів та розірвання договору. Ухвалою від 12.07.2023 відкрито провадження по справі за правилами загального позовного провадження та залучено третю особу Фізичну особу підприємця Коноварт Юрія Володимировича.

Відповідно до протоколу передачі судової справи раніше визначеному складу суду від 12.07.2023, заяву позивача про забезпечення позову передано на розгляд судді Зоряні Горецькій.

В обґрунтування заяви про забезпечення позову позивач зазначає, що відповідачі вживають заходів щодо уникнення відповідальності за невиконання зобов`язання та істотного ускладнення чи унеможливлення виконання рішення. Заявлена до стягнення сума є значною, у зв`язку з чим є велика імовірність, що виконання рішення у разі задоволення позову буде здійснюватись за рахунок грошових коштів та майна відповідачів.

Розглянувши заяву про забезпечення позову, суд зазначає наступне.

Відповідно до статті 136 Господарського процесуального кодексу України (далі- ГПК України) господарський суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 137 цього Кодексу заходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Згідно з ч.1 ст.140 ГПК України заява про забезпечення позову розглядається судом не пізніше двох днів з дня її надходження без повідомлення учасників справи.

Статтею 139 Господарського процесуального кодексу України визначено зміст і форму заяви.

Відповідно до ч.1 ст.139 ГПК України заява про забезпечення позову подається в письмовій формі, підписується заявником і повинна містити:

1) найменування суду, до якого подається заява;

2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) заявника, його місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України, номери засобів зв`язку та адресу електронної пошти, за наявності;

3) предмет позову та обґрунтування необхідності забезпечення позову;

4) захід забезпечення позову, який належить застосувати, з обґрунтуванням його необхідності;

5) ціну позову, про забезпечення якого просить заявник;

6) пропозиції заявника щодо зустрічного забезпечення;

7) інші відомості, потрібні для забезпечення позову.

З аналізу вищевказаних норм слідує, якщо законодавством встановлено вимоги до певних документів, то документи повинні відповідати цим вимогам.

Отже, відповідно до п.6 ч.1 ст.139 ГПК України заява про забезпечення позову повинна містити пропозиції заявника щодо зустрічного забезпечення.

Згідно з ч.2 ст.141 ГПК України зустрічне забезпечення, як правило, здійснюється шляхом внесення на депозитний рахунок суду грошових коштів в розмірі, визначеному судом. Якщо позивач з поважних причин не має можливості внести відповідну суму, зустрічне забезпечення також може бути здійснене шляхом: надання гарантії банку, поруки або іншого фінансового забезпечення на визначену судом суму та від погодженої судом особи, щодо фінансової спроможності якої суд не має сумнівів; вчинення інших визначених судом дій для усунення потенційних збитків та інших ризиків відповідача, пов`язаних із забезпеченням позову.

Відповідно до ч.3 ст.141 ГПК України розмір зустрічного забезпечення визначається судом з урахуванням обставин справи. Заходи зустрічного забезпечення позову мають бути співмірними із заходами забезпечення позову, застосованими судом, та розміром збитків, яких може зазнати відповідач у зв`язку із забезпеченням позову.

Однак, вказана заява не містить пропозицій заявника щодо зустрічного забезпечення.

Враховуючи вищевикладене, беручи до уваги, що позивач при зверненні з заявою про забезпечення позову не дотримано положення пункту 6 частини 1 статті 139 ГПК України, а саме, не надано пропозицій заявника щодо зустрічного забезпечення, суд на підставі частини 7 статті 140 ГПК України, вважає за необхідне повернути заяву про забезпечення позову заявнику.

На підставі викладеного та керуючись статтями 136, 139, 140, 232-235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "МЕДСОЮЗ+" про забезпечення позову по справі - повернути заявнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги до Західного апеляційного господарського суду в порядку статей 254-257 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя Горецька З.В.

СудГосподарський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення13.07.2023
Оприлюднено17.07.2023
Номер документу112171650
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —914/2092/23

Ухвала від 11.09.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Горецька З.В.

Ухвала від 14.08.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Горецька З.В.

Ухвала від 13.07.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Горецька З.В.

Ухвала від 12.07.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Горецька З.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні