Ухвала
від 13.07.2023 по справі 918/691/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Набережна, 26-А, м. Рівне, 33013, тел. (0362) 62 03 12, код ЄДРПОУ: 03500111,

e-mail: inbox@rv.arbitr.gov.ua, вебсайт: https://rv.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"13" липня 2023 р. м. Рівне Справа № 918/691/23

Господарський суд Рівненської області у складі головуючого судді Войтюка В.Р., розглянувши матеріали справи

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Лада-ОИЛ"

до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "СК Трейд ОЙЛ"

про стягнення заборгованості в сумі 155 043 грн. 30 коп.

Без виклику сторін.

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Лада-ОИЛ" звернулося до господарського суду Рівненської області із позовною заявою до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "СК Трейд ОЙЛ" про стягнення заборгованості в сумі 155 043 грн. 30 коп.

Суд розглянувши матеріали позовної заяви, зазначає наступне.

Статтею 125 Конституції України закріплений один із принципів судочинства, відповідно до якого судоустрій в Україні будується за принципами територіальності та спеціалізації і визначається законом.

Згідно з приписами ч. ч. 1, 2, 6 ст. 4 Господарського процесуального кодексу України, (надалі ГПК України), право на звернення до господарського суду в установленому цим Кодексом порядку гарантується. Ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи у господарському суді, до юрисдикції якого вона віднесена законом. Юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням. Жодна особа не може бути позбавлена права на участь у розгляді своєї справи у визначеному законом порядку.

Параграфом 3 Глави 2 Розділу І Господарського процесуального кодексу України закріплено правила визначення територіальної юрисдикції (підсудності) господарських справ.

У відповідності до приписів ст. 27 ГПК України позов пред`являється до господарського суду за місцезнаходженням чи місцем проживання відповідача, якщо інше не встановлено цим Кодексом. Для цілей визначення підсудності відповідно до цього Кодексу місцезнаходження юридичної особи та фізичної особи - підприємця визначається згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Згідно з п. 10 ч. 2 ст. 9 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" місцезнаходження юридичної особи визначається на підставі відомостей, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Згідно з ч. 1 ст. 29 ГПК України право вибору між господарськими судами, яким відповідно до цієї статті підсудна справа, належить позивачу, за винятком виключної підсудності, встановленої статтею 30 цього Кодексу.

На підставі ч. 2 ст. 29 ГПК України позови у спорах за участю кількох відповідачів можуть пред`являтися до господарського суду за місцезнаходженням чи місцем проживання одного з відповідачів.

Як вбачається із позовної заяви, позивач, не обґрунтувавши вибору підсудності спору Господарському суду Рівненської області за предметом спору, чи за складом відповідачів, чи з інших підстав, обрав на свій вибір господарський суд за місцезнаходженням відповідача (43010, м. Луцьк, вул. Рівненська, 42), а саме - Господарський суд Рівненської області.

Оскільки згідно з відомостями з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань місцезнаходженням відповідача є місто Луцьк, матеріали позовної заяви підлягають передачі за підсудністю до Господарського суду Волинської області.

З урахуванням викладеного суд дійшов висновку, що матеріали справи № 918/691/23 підлягають передачі за територіальною підсудністю до Господарського суду Волинської області.

Керуючись ст. 27, 30, 31, 234, 235 ГПК України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Матеріали справи № 918/691/23 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Лада-ОИЛ" до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "СК Трейд ОЙЛ" про стягнення заборгованості в сумі 155 043 грн. 30 коп. - передати за територіальною підсудністю до Господарського суду Волинської області (проспект Волі, 54А, Луцьк, Волинська область, 43000).

Ухвала набирає законної сили в порядку, передбаченому ч. 2 ст. 235 ГПК України з моменту її оголошення 13 липня 2023 року та може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня набрання ухвалою законної сили.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається - http://rv.arbitr.gov.ua/sud5019/.

Суддя Войтюк В.Р.

Дата ухвалення рішення13.07.2023
Оприлюднено17.07.2023
Номер документу112172033
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —918/691/23

Судовий наказ від 31.10.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Дем'як Валентина Миколаївна

Рішення від 09.10.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Дем'як Валентина Миколаївна

Ухвала від 08.08.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Дем'як Валентина Миколаївна

Ухвала від 13.07.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні