Ухвала
від 13.07.2023 по справі 936/846/22
ВОЛОВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 936/846/22

Провадження № 1-кс/936/111/2023

13.07.2023 смт. Воловець

Слідчий суддя Воловецького районного суду Закарпатської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання заступника начальника - начальника слідчого відділення відділення поліції №2 Мукачівського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Закарпатській області капітана поліції ОСОБА_3 , погодженого з прокурором Воловецького відділу Мукачівської окружної прокуратури ОСОБА_4 , про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному в Єдиний реєстр досудових розслідувань №42022072040000050 від 14.07.2022, за ознаками кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч.1 ст.366 КК України,

в с т а н о в и в :

11.07.2023 заступник начальника - начальник слідчого відділення відділення поліції №2 Мукачівського РУП ГУНП в Закарпатській області капітан поліції ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з вищезазначеним клопотанням, погодженим з прокурором Воловецького відділу Мукачівської окружної прокуратури ОСОБА_4 .

Клопотання мотивовано тим, що до Воловецького відділу Мукачівської окружної прокуратури надійшла заява ОСОБА_5 про те, що посадові особи Жденіївської селищної ради, виготовили два рішення про виділення однієї земельної ділянки двом різним особам в урочищі «Затока» в смт.Жденієво, Мукачівського району, а тому в їх діях вбачаються ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.366 КК України. 14.07.2022 відомості про кримінальне правопорушення (злочин) відповідно до вимог ч.ч.1,4 ст.214 КПК України внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42022072040000050. Правова кваліфікація вказаного кримінального правопорушення ч.1 ст.366КК України. Слідчим ВП №2 Мукачівського РУП ГУНП в Закарпатській області постановою від 22.02.2023 призначено проведення судової земельно-технічної експертизи. Виконання судової земельно-технічної експертизи доручено судовим експертам Закарпатського відділення Львівського науково-дослідного інституту судових експертиз. У зв`язку із значним навантаженням на експертів Закарпатського відділення Львівського НДІСЕ станом на 11.07.2023 призначена судова земельно-технічна експертиза залишається невиконаною. Наразі існує необхідність у проведенні вищезазначеної судової земельно- технічної експертизи, висновок якої має важливе значення для встановлення всіх обставин вчиненого кримінального правопорушення, всебічного, повного, об`єктивного розслідування кримінального правопорушення, встановлення осіб причетних до його вчинення та притягнення таких до встановленої законом кримінальної відповідальності. Крім того, існували обставини, що перешкоджали здійснити інші необхідні процесуальні дії раніше, а саме призначити та провести судову земельно-технічну експертизу, яка не була проведена в межах строку досудового розслідування через об`єктивні причини, зокрема відсутність в органу досудового розслідування технічної документації на земельну ділянку з кадастровим номером 2121555300:01:001:0192, технічної документації на земельну ділянку з кадастровим номером 2121555300:01:001:0025, технічної документації на земельну ділянку з кадастровим номером 2121555300:01:001:0026, після отримання висновку якої можна було б спланувати подальше досудове розслідування вказаного кримінального провадження. Враховуючи наведене вище, орган досудового розслідування вважає за необхідне звернутися із вказаним клопотанням до суду так як, існує необхідність у отриманні висновку судової земельно-технічної експертизи, після отримання висновку якої можуть виникнути підстави у проведенні додаткових слідчих (розшукових) дій. Зважаючи на те, що 14.07.2023 закінчується визначений КПК строк досудового розслідування по даному кримінальному провадженню, через складність кримінального провадження та необхідність проведення судової земельно-технічної експертизи, неможливо винести кінцеве законне процесуальне рішення у

встановленні кримінально-процесуальним кодексом строки.

Заступник начальника - начальник слідчого відділення ВП №2 Мукачівського РУП ГУНП в Закарпатській області капітан поліції ОСОБА_3 на розгляд клопотання не з?явився, в заявленому клопотанні зазначив, що просить таке розглянути без його участі.

Прокурор в судове засідання також не з?явився, однак через канцелярію суду подав заяву про розгляд клопотання без його участі, клопотання підтримує в повному обсязі.

Враховуючи вимоги ч.1 ст. 107 КПК України та зважаючи на відсутність клопотань від учасників процесуальної дії про застосування технічних засобів фіксування, тому фіксування розгляду поданого клопотання за допомогою технічного засобу не здійснюється.

Вивчивши клопотання, а також матеріали, якими обґрунтовується необхідність продовження строку досудового розслідування, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

У провадженні відділення поліції №2 Мукачівського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Закарпатській області перебувають матеріали кримінального провадження за №42022072040000050 від 14.07.2022за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.366 КК України. Підозра по провадженню, жодній особі не повідомлена.

Зважаючи на те, що 14.07.2023 закінчується строк досудового розслідування по кримінальному провадженні, однак існує необхідність у проведенні судової земельно - технічної експертизи, висновок якої має важливе значення для встановлення всіх обставин вчиненого кримінального правопорушення, а також всебічного, повного, об`єктивного розслідування кримінального правопорушення, встановлення осіб причетних до його вчинення та притягнення таких до встановленої законом кримінальної відповідальності, у зв`язку із чим необхідно продовжити строк досудового розслідування до дванадцяти місяців.

Згідно частини 1 статті 295-1 КПК України у випадках, передбачених ст.294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Частиною 4 цієї ж статті передбачено, що слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про продовженні строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру у разі його протиправності та необґрунтованості.

У відповідності до ч. 3 ст. 294 КПК України якщо з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину досудове розслідування (досудове слідство) неможливо закінчити у строк, зазначений у пункті 4 частини третьої статті 219 цього Кодексу, такий строк може бути продовжений у межах строків, встановлених пунктами 2 і 3 частини четвертої статті 219 цього Кодексу: - до трьох місяців - керівником окружної прокуратури, керівником обласної прокуратури або його першим заступником чи заступником, заступником Генерального прокурора; - до шести місяців слідчим суддею за клопотанням слідчого, погодженим з керівником обласної прокуратури або його першим заступником чи заступником, заступниками Генерального прокурора; - до дванадцяти місяців слідчим суддею за клопотанням слідчого, погодженим із Генеральним прокурором чи його заступниками. Строк досудового розслідування злочину може бути продовжений до трьох місяців, якщо його неможливо закінчити внаслідок складності провадження, до шести місяців - внаслідок особливої складності провадження, до дванадцяти місяців внаслідок виняткової складності провадження. (частина 4 статті 294 КПК України).

Відповідно до ч.1 ст. 219 КПК України строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження. Строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави 24 цього Кодексу. При цьому загальний строк досудового розслідування не може перевищувати: двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку у виняткових випадках, передбачених пунктами 1 і 2 частини третьої цієї статті; шести місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні нетяжкого злочину; дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

В контексті кримінального провадження, Конституційний Суд України, у своєму рішенні від 30.01.2003 (справа про розгляд судом окремих постанов слідчого і прокурора) відзначив, що «поняття розумний строк досудового слідства є оціночним, тобто таким, що визначається у кожному конкретному випадку з огляду на сукупність усіх обставин вчинення і розслідування злочину». Визначення розумного строку досудового слідства залежить від багатьох факторів, включаючи обсяг і складність справи, кількість слідчих дій, число потерпілих та свідків, необхідність проведення експертиз та отримання висновків тощо. Але за будь-яких обставин строк досудового слідства не повинен перевищувати меж необхідності. Досудове слідство повинно бути закінчене у кожній справі без порушення права на справедливий судовий розгляд і права на ефективний засіб захисту, що передбачено ст.ст. 6, 13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Як вбачається з матеріалів клопотання про продовження строку досудового розслідування, воно подано у строки передбачені ч.5 ст. 294 КПК України і розглядається слідчим суддею до спливу строку досудового розслідування.

Зі змісту клопотання і матеріалів вбачається необхідність продовження строку досудового розслідування кримінального провадження №42022072040000050 від 14.07.2022 для його завершення з врахуванням проведення вищезазначеної земельно-технічної експертизи.

Таким чином, на переконання слідчого судді, яке отримано в результаті аналізу норм кримінально-процесуального законодавства, які регулюють порядок продовження строків досудового розслідування, а також аналізу обставин клопотання та доданих до нього доказів, виконання всіх необхідних слідчих дій по цьому кримінальному провадженню, потребує додаткового часу, якого у слідчого немає внаслідок закінчення строку досудового розслідування кримінального правопорушення.

Клопотання не є ні протиправне ні необґрунтоване, в зв`язку з чим слідчий суддя вважає, що для здійснення зазначених слідчих дій, доцільним є продовження строку досудового розслідування на три місяці, оскільки на даний час є очевидним той факт, що їх проведення є необхідним і обов`язковим для виконання завдань кримінального провадження в т.ч. забезпечення повного розслідування і судового розгляду, при цьому, слідчий суддя вважає достатнім термін - три місяці для закінчення досудового розслідування по даному кримінальному провадженню, а тому заявлене клопотання підлягає частковому задоволенню.

Керуючись ст. ст.219, 294, 295-1 КПК України, слідчий суддя,-

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання заступника начальника - начальника слідчого відділення відділення поліції № 2 Мукачівського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Закарпатській області капітана поліції ОСОБА_3 , погодженого з прокурором Воловецького відділу Мукачівської окружної прокуратури ОСОБА_4 , про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному в Єдиний реєстр досудових розслідувань №42022072040000050 від 14.07.2022, за ознаками кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч.1 ст.366 КК України - задовольнити частково.

Надати дозвіл заступнику начальника - начальника слідчого відділення відділення поліції № 2 Мукачівського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Закарпатській області капітану поліції ОСОБА_3 дозвіл на продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42022072040000050 від 14.07.2022 за ознаками кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч.1 ст.366 КК України, в якому триває досудове розслідування, строком до три місяці, - до 14.10.2023.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Cлідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення13.07.2023
Оприлюднено17.07.2023
Номер документу112185835
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному в Єдиний реєстр досудових розслідувань №42022072040000050 від 14.07.2022, за ознаками кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч.1 ст.366 КК України

Судовий реєстр по справі —936/846/22

Ухвала від 19.10.2023

Кримінальне

Воловецький районний суд Закарпатської області

Пелих О. О.

Ухвала від 13.07.2023

Кримінальне

Воловецький районний суд Закарпатської області

Пелих О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні