Ухвала
від 10.07.2023 по справі 461/3230/22
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 461/3230/22

Провадження № 1-кс/461/3674/23

УХВАЛА

Іменем України

10.07.2023 слідчий суддя Галицького районного суду м.Львова ОСОБА_1 , при секретарі судових засідань ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м.Львові клопотання старшого слідчогов особливоважливих справах1відділу 1управління досудовогорозслідування Головногослідчого управлінняСлужби безпекиУкраїни ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 22021000000000363 від 22.10.2021 за підозрою ОСОБА_4 та ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.27, ч.3 ст.212 КК України, за підозрою ОСОБА_6 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України, а також за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.111, ч.3 ст.209 КК України -

в с т а н о в и в :

07.07.2023 старший слідчий управління досудового розслідування Головного слідчого управління Служби безпеки України ОСОБА_3 , за погодженням Першого заступника Генерального прокурора ОСОБА_7 , звернувся до суду з клопотанням, в якому просить продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №22021000000000363 від 22.10.2021 за підозрою ОСОБА_4 та ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.27, ч.3 ст.212 КК України, за підозрою ОСОБА_6 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України, а також за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.111, ч.3 ст.209 КК України, до шести місяців, тобто до 15.11.2023 включно.

В обґрунтування поданого клопотання покликається на те, що строк досудового розслідування №22021000000000363 від 22.10.2021 закінчується 15.07.2023,однак завершитийого довказаного строкунеможливо,у зв`язкуіз необхідністюпроведення слідчихта процесуальнихдій,які єнеобхідними длявстановлення всіхобставин вчиненнякримінального правопорушення.Слідчий стверджує,що обсягвилучених документівта інформації,кількість проведенихфінансових операцій,які підлягаютьдослідженню,необхідність подальшогопідтвердження чиспростування висновківспеціалістів судовимиекспертами,вказує навиняткову складністькримінального провадженнята впливаєна тривалістьдосудового розслідування. Відтак слідчий просить клопотання задоволити.

Прокурор в судове засідання не з`явився, однак подав клопотання про проведення розгляду справи без його участі, клопотання підтримує, просить таке задоволити.

Підозрюваний ОСОБА_4 в судове засідання не з`явився, однак про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, що підтверджується наявною в матеріалах справи довідкою про доставку електронного листа.

Підозрюваний ОСОБА_5 в судове засідання не з`явився, однак про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, що підтверджується наявною в матеріалах справи довідкою про доставку електронного листа.

Підозрюваний ОСОБА_6 в судове засідання не з`явився, однак подав клопотання про проведення судового засідання за його відсутності.

Захисник підозрюваного ОСОБА_6 адвокат ОСОБА_8 в судове засідання не з`явився, однак подав письмові заперечення щодо продовження строку досудового розслідування. Окрім того, захисник просив слідчого суддю проводити розгляд справи за його відсутності.

Дослідивши клопотання слідчого та додані до нього документи, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Згідно пункту4частини3статті219КПКУкраїнидосудове розслідуванняповиннобутизакінчено протягом двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину.

Відповідно до п.2 ч.3ст.294 КПК України,якщо з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину досудове розслідування (досудове слідство) неможливо закінчити у строк, зазначений упункті 4частини третьої статті 219 цього Кодексу, такий строк може бути продовжений у межах строків, встановленихпунктами 2і3частини четвертої статті 219 цього Кодексудо шести місяців - слідчим суддею за клопотанням слідчого, погодженим з керівником регіональної прокуратури або його першим заступником чи заступником, заступниками Генерального прокурора України.

Згідно частини 1 статті 295-1 КПК Україниу випадках, передбачених ст.294цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Слідчим відділом Управління Служби безпеки України у Львівській області під процесуальним керівництвом Офісу Генерального прокурора та Львівської обласної прокуратури здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 22.10.2021 за № 22021000000000363, за підозрою ОСОБА_4 та ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 212 КК України, за підозрою ОСОБА_6 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, а також за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 111, ч. 3 ст. 209 КК України.

15.05.2023 ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянину України, уродженцю м. Одеса, зареєстрованому та проживаючому за адресою: АДРЕСА_1 , вручено письмове повідомлення про те, що він обґрунтовано підозрюється в організації умисного ухилення від сплати податків, що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчиненого службовою особою підприємства за попередньоюзмовою групоюосіб, що призвело до фактичного ненадходження до бюджетів коштів в особливо великих розмірах, тобто у вчиненні кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 212 КК України.

15.05.2023 ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянину України, уродженцю м. Харків, місце проживання зареєстроване за адресою: АДРЕСА_2 , вручено письмове повідомлення про те, що він обґрунтовано підозрюється в організації умисного ухилення від сплати податків, що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчиненого службовою особою підприємства за попередньоюзмовою групоюосіб, що призвело до фактичного ненадходження до бюджетів коштів в особливо великих розмірах, тобто у вчиненні кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 212 КК України.

15.05.2023 ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , громадянину України, уродженцю м. Корсунь Шевченківський Черкаської області, проживаючому за адресою: АДРЕСА_3 , вручено письмове повідомлення про те, що він обґрунтовано підозрюється в організації умисного ухилення від сплати податків, що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчиненого службовою особою підприємства за попередньоюзмовою групоюосіб, що призвело до фактичного ненадходження до бюджетів коштів в особливо великих розмірах, тобто у вчиненні кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

Як вбачаєтьсяз матеріалівклопотання, за час досудового розслідування проведено 44 обшуки, призначено проведення 7 судових експертиз комп`ютерної техніки та програмних продуктів щодо тридцяти трьох об`єктів дослідження, які наразі тривають, проведено 26 оглядів відомостей, розміщених у відкритих джерелах інформації, допитано 9 свідків, серед яких службові особи підприємств групи «INVESTOHILLS», Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, підприємств-організаторів торгів з продажу активів неплатоспроможних банків, проведено негласні слідчі (розшукові) дії, а саме: зняття інформації з електронних комунікаційних мереж, електронних інформаційних систем тощо стосовно 9 осіб, причетних до вчинення кримінальних правопорушень, за результатами їх проведення складено протоколи, які містять відомості щодо пов`язаності службових осіб підприємств групи «INVESTOHILLS» між собою, обговорення ними питань фінансово-господарської діяльності підприємств вказаної групи, обставин та способу вчинення кримінальних правопорушень тощо, проведено тимчасові доступи до речей і документів, що перебувають у володінні 33 банківських установ до 568 банківських рахунків, що належать 72 підприємствам групи «INVESTOHILLS» та фізичним особам ОСОБА_4 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 тощо, проведено 11 тимчасових доступів у органах виконавчої влади, контролюючих органах, депозитарних установах, юридичних особах зокрема: Державній податковій службі України, Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку тощо, за результатами яких одержано документи, котрі є предметом дослідження залученими спеціалістами, постановою прокурора залучено спеціаліста Державної податкової служби України для участі у проведенні аналітичного дослідження окремих питань фінансово-господарської діяльності підприємств групи компаній «INVESTOHILLS», а саме: ТОВ «ФК «ІНВЕСТОХІЛЛС ВЕСТА», ТОВ «ФК «ЖЕНЕВА», ТОВ «ФК «ЖЕНЕВА ФІНАНС», ТОВ «УСПІШНА ІНВЕСТИЦІЯ», АТ «АРГУМЕНТ ФОНД», ТОВ «ЄВРОПЕЙСЬКЕ ОЩАДНЕ ТОВАРИСТВО», ТОВ «ПЕРШЕ ОШЩАДНЕ ТОВАРИСТВО», ТОВ «ФК «ГЕЛІОС», АТ «ІННОВАЦІЯ» та фізичних осіб ОСОБА_4 , ОСОБА_9 , ОСОБА_11 , ОСОБА_10 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 тощо, постановою слідчого від 25.10.2022 залучено спеціалістів Державної аудиторської служби України, які досліджують окремі питання діяльності Фонду гарантування вкладів фізичних осіб з питань відповідності виконаних оцінок ключових лотів вимогам нормативно-правових актів з оцінки майна, визначення додержання порядку проведення торгів (змова учасників, процедура тощо), підтвердження/спростовання істотного заниження вартості активів, завдання шкоди державним інтересам, додержання законодавства під час підготовки та проведення електронних аукціонів (торгів) з реалізації майна (активів) неплатоспроможних банків, тощо.

Окрім того, з матеріалів клопотання вбачається, що завершити досудове розслідування до 15.07.2023 не видається за можливе у зв`язку з необхідністю проведення додаткових слідчих дій та прийняття процесуальних рішень, а саме необхідно: допитати як свідків понад 40 осіб, зокрема бенефіціарних власників та службових осіб групи «INVESTOHILLS» з урахуванням відомостей, одержаних за результатами проведення негласних слідчих (розшукових) дій, висновків спеціалістів та експерта; установити місце знаходження та допитати підозрюваних ОСОБА_5 , ОСОБА_4 , ОСОБА_6 ; провести тимчасові доступи до речей і документів; провести огляд документів та інформації, вилучених під час проведення тимчасових доступів до речей і документів; провести огляд вилучених документів та інформації, які необхідно надати спеціалісту Державної податкової служби України для врахування в дослідженні; одержати висновок аналітичного дослідження спеціалістів Державної податкової служби України, які досліджують окремі питання фінансово-господарської діяльності юридичних осіб: ТОВ «ФК «ІНВЕСТОХІЛЛС ВЕСТА», ТОВ «ФК «ЖЕНЕВА», ТОВ «ФК «ЖЕНЕВА ФІНАНС», ТОВ «УСПІШНА ІНВЕСТИЦІЯ», АТ «АРГУМЕНТ ФОНД», ТОВ «ЄВРОПЕЙСЬКЕ ОЩАДНЕ ТОВАРИСТВО», ТОВ «ФК «ГЕЛІОС» тощо, пов`язаних з ними юридичних осіб, а також фізичних осіб: ОСОБА_4 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 та інших; одержати додатковий висновок спеціаліста Держаудитслужби України щодо відповідності виконаних оцінок Фонду ключових лотів вимогам нормативно-правових актів з оцінки майна, визначення додержання порядку проведення торгів (змова учасників, процедура тощо), підтвердження/спростовання істотного заниження вартості активів, завдання шкоди державним інтересам; завершити розгляд Антимонопольним комітетом України справи про порушення законодавства про захист економічної конкуренції ТОВ «ФК «ІНВЕСТОХІЛЛС ВЕСТА», ТОВ «ФК «ГЕЛІОС» та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб; одержати висновки семи призначених 24.02.2023 судових експертиз комп`ютерної техніки та програмнихпродуктів щодо тридцяти трьох об`єктів дослідження, виконання яких доручено Українському науково-дослідному інституту спеціальної техніки та судових експертиз Служби безпеки України; провести огляди носіїв інформації, отриманих разом з висновками експертів за результатами проведення судових експертиз комп`ютерної техніки та програмнихпродуктів; одержати висновок призначеної 16.06.2023 технічної експертизи документів, виконання якої доручено Українському науково-дослідному інституту спеціальної техніки та судових експертиз Служби безпеки України; долучити до матеріалів досудового розслідування розсекречені матеріальні носії секретної інформації, а саме клопотання про проведення заходів із тимчасового обмеження прав і свобод людини, передбачених ст.ст.246, 247, 248, 260, 263, 269 КПК України, та отримані матеріали; виконати інші слідчі (розшукові) дії, необхідність в проведенні яких виникне в ході подальшого здійснення досудового розслідування у провадженні.

На переконання слідчого судді, для здійснення зазначених слідчим заходів, доцільність продовження строку досудового розслідування є доведена, оскільки на даний час є очевидним, що завершити призначені експертизи та провести вказані слідчі та процесуальні дії устрок, який закінчується 15.07.2023 неможливо.

Врахувавши вищевикладене, слідчий суддя дійшов висновку, що строк досудового розслідування у даному кримінальному провадженні, необхідно продовжити до шести місяців, відтак клопотання слідчого підлягає до задоволення.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 219,294,295-1, 372, 376 КПК України, слідчий суддя

у х в а л и в :

клопотання старшогослідчого вособливо важливихсправах 1відділу 1управління досудовогорозслідування Головногослідчого управлінняСлужби безпекиУкраїни ОСОБА_3 пропродовження строкудосудового розслідування - задоволити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 22021000000000363 від 22.10.2021 за підозрою ОСОБА_4 та ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 212 КК України, за підозрою ОСОБА_6 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, а також за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 111, ч. 3 ст. 209 КК України, до шести місяців, тобто до 15.11.2023 включно.

Ухвала остаточна та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення10.07.2023
Оприлюднено17.07.2023
Номер документу112199135
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 22021000000000363 від 22.10.2021 за підозрою ОСОБА_4 та ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.27, ч.3 ст.212 КК України, за підозрою ОСОБА_6 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України, а також за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.111, ч.3 ст.209 КК України

Судовий реєстр по справі —461/3230/22

Ухвала від 08.01.2024

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Зубачик Н. Б.

Ухвала від 13.07.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Зубачик Н. Б.

Ухвала від 10.07.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Зубачик Н. Б.

Ухвала від 10.07.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Зубачик Н. Б.

Ухвала від 10.07.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Зубачик Н. Б.

Ухвала від 18.05.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Зубачик Н. Б.

Ухвала від 18.05.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Зубачик Н. Б.

Ухвала від 11.05.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Зубачик Н. Б.

Ухвала від 11.05.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Зубачик Н. Б.

Ухвала від 11.05.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Зубачик Н. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні