Ухвала
від 11.07.2023 по справі 818/430/17
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

11 липня 2023 року Справа № 818/430/17

Сумський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Опімах Л.М., розглянувши в приміщенні суду в м. Суми заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Сумській області про заміну сторони виконавчого провадження у справі за позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Суми Сумської області до Публічного акціонерного товариства "Сумивтормет" про стягнення капіталізованих платежів, -

В С Т А Н О В И В:

Постановою Сумського окружного адміністративного суду від 30.05.2017 задоволено позовні вимоги Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Суми Сумської області до публічного акціонерного товариства "Сумивтормет" про стягнення капіталізованих платежів у розмірі 354757,70 грн.

02.08.2017 за цією постановою видано виконавчий лист.

30.06.2023 представник Головного управління Пенсійного фонду України в Сумській області звернувся до суду з заявою, в якій на підставі ст. 52 КАС України просить визнати Головне управління Пенсійного фонду України в Сумській області правонаступником Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області (код ЄДРПОУ 41312573) та замінити стягувача у справі з Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області на Головне управління Пенсійного фонду України в Сумській області (код ЄДРПОУ 21108013).

Заявник та представник відповідача у справі у судове засідання не прибули, про дату час і місце розгляду заяви повідомлялися належним чином. Відповідно до ч. 2 ст. 379 Кодексу адміністративного судочинства України неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Враховуючи неявку в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового засідання у справі за допомогою звукозаписувального технічного засобу згідно зі ст.ст. 10, 229 КАС України не здійснюється.

Вивчивши матеріали справи, суд вважає, що заява Головного управління Пенсійного фонду України в Сумській області про заміну сторони виконавчого провадження підлягає задоволенню з огляду на таке.

Відповідно до ст.ст. 14, 370 Кодексу адміністративного судочинства України судове рішення, яке набрало законної сили, є обов`язковим для учасників справи, для їхніх правонаступників, а також для всіх органів, підприємств, установ та організацій, посадових чи службових осіб, інших фізичних осіб і підлягає виконанню на всій території України.

Невиконання судового рішення тягне за собою відповідальність, встановлену законом.

Відповідно до ст. 52 КАС України у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії судового процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником.

Відповідно до ч.ч. 1, 4 ст. 379 КАС України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Умови і порядок виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), що відповідно до закону підлягають примусовому виконанню у разі невиконання їх у добровільному порядку, визначені в Законі України "Про виконавче провадження".

Відповідно до ст. 1 Закону України "Про виконавче провадження" виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження і примусове виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) (далі - рішення) - сукупність дій визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією України, цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону, а також рішеннями, які відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

Відповідно до ч. 5 ст. 15 Закону України "Про виконавче провадження" у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Судом встановлено, що відповідно до п. 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" та Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" від 21 вересня 2022 року № 2620-IX, який набрав чинності 01.01.2023, Верховна Рада України постановила припинити Фонд соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду, реорганізувавши їх шляхом приєднання до Пенсійного фонду України з 1 січня 2023 року.

Відповідно до п. 1 постанови від 27 грудня 2022 р. № 1442 "Питання припинення Фонду соціального страхування України та управлінь виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України" Кабінет Міністрів України постановив припинити з 1 січня 2023 р. Фонд соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України, реорганізувавши шляхом приєднання до Пенсійного фонду України.

Отже, Головне управління Пенсійного фонду України в Сумській області є правонаступником (публічно-владне правонаступництво) Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області.

При цьому, згідно з детальною інформацією з Єдиного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області припинено як юридичну особу, дата запису - 26.04.2023 (а.с.88).

Враховуючи, що відповідно до наказу Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України від 05 вересня 2017 р. № 63-ос "Щодо правонаступництва управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області" Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області є правонаступником робочих органів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Сумській області та робочих органів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності у Сумській області, зокрема і Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Суми Сумської області, а Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області припинено як юридичну особу шляхом реорганізації - приєднання до Пенсійного фонду України, суд вважає за необхідне замінити сторону виконавчого провадження з примусового виконання виконавчого листа, виданого за постановою суду в цій справі, а саме стягувача - з Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області на Головне управління Пенсійного фонду України в Сумській області (40009, м. Суми, вул. Пушкіна, буд. 1, код ЄДРПОУ 21108013).

У свою чергу, що стосується вимоги заявника визнати Головне управління Пенсійного фонду України в Сумській області правонаступником Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області з посиланням на ст. 52 КАС України, суд зазначає, що ця стаття регулює питання правонаступництва саме в адміністративному процесі, тобто під час перебігу провадження у справі.

У даному випадку на час подання заяви, що розглядається, справа в провадженні суду фактично не перебуває, оскільки розглянута судом першої інстанції, рішення за наслідками її розгляду набрало законної сили. Тобто в розумінні ст. 52 КАС України провадження у справі завершене, а тому у суду немає підстав для заміни сторони у справі. Крім того, ця стаття передбачає можливість заміни відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником, а не визнання особи правонаступником, а тому у суду немає підстав визнавати Головне управління Пенсійного фонду України в Сумській області правонаступником Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області. Разом з тим, Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, його виконавчої дирекції, управлінь виконавчої дирекції Фонду та їх відділень на підставі Закону (п. 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" та Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування"), що не потребує визнання за ним такого статусу в судовому порядку.

Керуючись ст.ст. 248, 379 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В:

Заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Сумській області про заміну сторони виконавчого провадження - задовольнити.

Замінити сторону у виконавчому провадженні з виконання виконавчого листа, виданого Сумським окружним адміністративним судом за постановою у справі № 818/430/17 за адміністративним позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Суми Сумської області до публічного акціонерного товариства "Сумивтормет" про стягнення капіталізованих платежів, - стягувача - з Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області на Головне управління Пенсійного фонду України в Сумській області (40009, м. Суми, вул. Пушкіна, буд. 1, код ЄДРПОУ 21108013).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена до Другого апеляційного адміністративного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Суддя Л.М. Опімах

СудСумський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення11.07.2023
Оприлюднено17.07.2023
Номер документу112205698
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —818/430/17

Ухвала від 11.07.2023

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

Л.М. Опімах

Ухвала від 22.02.2018

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

Л.М. Опімах

Ухвала від 22.02.2018

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

Л.М. Опімах

Постанова від 30.05.2017

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

Л.М. Опімах

Ухвала від 28.03.2017

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

Л.М. Опімах

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні