Постанова
від 30.05.2017 по справі 818/430/17
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 травня 2017 р. Справа №818/430/17

Сумський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Опімах Л.М.

за участю секретаря судового засідання - Бондаренко Л.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Суми адміністративну справу за позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Суми Сумської області до публічного акціонерного товариства "Сумивтормет" про стягнення капіталізованих платежів, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з адміністративним позовом, в якому з урахуванням уточнень просить стягнути з публічного акціонерного товариства "Сумивтормет" (далі - відповідач, ПАТ "Сумивтормет") капіталізовані платежі в сумі 354757,70 грн, мотивуючи свої вимоги тим, що відповідач з 15.05.2012 р. перебуває в процесі припинення за рішенням власника. При цьому на обліку у відділенні виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Путивльському районі Сумської області знаходиться особова справа одного потерпілого на ПАТ "Сумивтормет" - ОСОБА_1, який на підставі Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" продовжує отримувати страхові виплати.

Відповідно до п. 5-1 Порядку капіталізації платежів для задоволення вимог, що виникли із зобов'язань суб'єкта підприємницької діяльності - банкрута перед громадянами внаслідок заподіяння шкоди їх життю і здоров'ю, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 6 травня 2000 р. N 765, суми платежів, капіталізованих відповідно до зазначених вимог у процесі ліквідації суб'єкта підприємницької діяльності - банкрута, перераховуються ліквідатором (арбітражним керуючим) робочому органу виконавчої дирекції Фонду, у якому суб'єкт підприємницької діяльності перебуває на обліку.

Враховуючи, що чинне законодавство не звільняє платоспроможні підприємства у разі їх ліквідації від фінансування Фонду соціального страхування від нещасних випадків шляхом внесення капіталізованих платежів, повинна бути проведена капіталізація платежів для продовження страхових виплат та надання соціальних послуг особі, яка зазнала шкоди здоров'ю на підприємстві. Просив позов задовольнити.

У судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав у повному обсязі, просив суд позов задовольнити.

У судове засідання представник відповідач не прибув повторно, про дату, час і місце розгляду справи повідомлявся за останнім відомим місцем реєстрації, проте до суду повернулося поштове відправлення із повісткою. З огляду на вимоги ч. 11 ст. 35 КАС України суд вважає, що вжив всі залежні від нього заходи для повідомлення відповідача належним чином та реалізації ним права судового захисту своїх прав та інтересів. Тому суд вважає за можливе розглянути справу без участі в судовому засіданні представника відповідача за наявними в ній доказами.

Заслухавши пояснення представника позивача, вивчивши матеріали справи й оцінивши докази у справі, суд вважає, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що відповідач зареєстрований як юридична особа, перебуває на обліку у відділенні виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Суми, включений до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, з 15.05.2012 р. перебуває в процесі припинення за рішенням засновників (а.с.30-32).

У відділенні виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Путивльському районі Сумської області отримує страхові виплати ОСОБА_1, який має зареєстрований страховий випадок та трудове каліцтво, що сталося 20 березня 2000 року на підприємстві відповідача (а.с.9-10,12-14).

Правові, фінансові та організаційні засади загальнообов'язкового державного соціального страхування, гарантії працюючих громадян щодо їх соціального захисту у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності, вагітністю та пологами, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, охорони життя та здоров'я визначені в Законі України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" відповідно до Основ законодавства України про загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі - Закон).

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 11 Закону джерелами формування коштів Фонду є капіталізовані платежі, що надійшли у випадках ліквідації страхувальників у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 112 Цивільного кодексу України у разі ліквідації платоспроможної юридичної особи вимоги її кредиторів задовольняються у першу чергу, зокрема, щодо відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю.

Відповідно до ч. 2 ст. 1205 Цивільного кодексу України у разі ліквідації юридичної особи платежі, належні потерпілому або особам, визначеним статтею 1200 цього Кодексу, мають бути капіталізовані для виплати їх потерпілому або цим особам у порядку, встановленому законом або іншим нормативно-правовим актом.

05.05.2016 р. позивачем була подана заява № 24-16-06 до ПАТ "Сумивтормет" про капіталізацію коштів (а.с.23-24), однак відповіді за результатами її розгляду не отримано.

Капіталізація платежів для задоволення вимог, що виникли із зобов'язань суб'єкта підприємницької діяльності - банкрута відшкодувати шкоду, заподіяну життю і здоров'ю громадян, у тому числі застрахованих у Фонді соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, здійснюється відповідно до Порядку капіталізації платежів для задоволення вимог, що виникли із зобов'язань суб'єкта підприємницької діяльності - банкрута перед громадянами внаслідок заподіяння шкоди їх життю і здоров'ю, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 6 травня 2000 р. N 765 (далі - Порядок).

Відповідно до п.п. 1, 3 Порядку капіталізація платежів здійснюється щодо кожної особи з урахуванням заборгованості за попередні роки та необхідності виплати майбутніх платежів. Капіталізація платежів розраховується на період, що визначається як різниця між середньою тривалістю життя для чоловіків і жінок у країні та їх віком на момент здійснення капіталізації.

Так, період, на який розраховується капіталізація платежів, визначена на підставі даних Держстату України щодо смертності та середньої очікуваної тривалості життя. Відповідно, сума платежів, які підлягають капіталізації для розрахунку з потерпілим на ПАТ "Сумивтормет", складає 354757,70 грн (а.с.6,7-8).

Дані кошти відповідач повинен був перерахувати на рахунок відділення Фонду як капіталізовані платежі, однак заборгованість ПАТ "Сумивтормет" залишається не сплаченою і складає 354757,70 грн.

Таким чином, судом достовірно встановлено, що капіталізовані платежі в сумі 354757,70 грн відповідачем на рахунок відділення Фонду не перераховані, що підтверджується матеріалами справи та поясненнями представника позивача, тому суд вважає, що вимоги позивача щодо стягнення вказаної суми заборгованості є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 86, 94, 98, 158-163, 167, 186, 254 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Суми Сумської області до публічного акціонерного товариства "Сумивтормет" про стягнення капіталізованих платежів - задовольнити.

Стягнути з публічного акціонерного товариства "Сумивтормет" (40003, м. Суми, вул. Тополянська, буд. 13, ідентифікаційний код 00193140) на користь Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Суми Сумської області (40035, м. Суми, вул. Даргомижського, 6, код ЄДРПОУ 24014389) капіталізовані платежі в сумі 354757,70 грн (триста п'ятдесят чотири тисячі сімсот п'ятдесят сім грн 70 коп).

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Сумський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги на постанову суду протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя Л.М. Опімах

СудСумський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення30.05.2017
Оприлюднено07.06.2017
Номер документу66899966
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —818/430/17

Ухвала від 11.07.2023

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

Л.М. Опімах

Ухвала від 22.02.2018

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

Л.М. Опімах

Ухвала від 22.02.2018

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

Л.М. Опімах

Постанова від 30.05.2017

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

Л.М. Опімах

Ухвала від 28.03.2017

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

Л.М. Опімах

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні