Ухвала
від 17.07.2023 по справі 336/3558/23
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

ЄУН 336/3558/23

провадження № 2/336/1966/2023

Ухвала

іменем України

17 липня 2023 року м. Запоріжжя

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя у складі: головуючого судді Петренко Л.В., за участі секретаря судового засідання Нагорних О.С.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду, за правилами загального позовного провадження, цивільну справу № 336/3558/23 (номер провадження 2/336/1966/2023) за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Територіальної громади в особі Комишуваської селищної територіальної громади, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Запорізька товарна біржа «ГІЛЕЯ», про визнання договору купівлі-продажу укладеним та визнання права власності, -

за участі:

позивача ОСОБА_1

представника позивача ОСОБА_3 ,

встановив:

24 квітня 2023 року до суду звернулась ОСОБА_1 , з позовною заявою до ОСОБА_2 , Територіальної громади в особі Комишуваської селищної територіальної громади, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Запорізька товарна баржа «ГІЛЕЯ», про визнання договору купівлі-продажу укладеним та визнання права власності, в якій позивач просить визнати дійсним договір купівлі-продажу, зареєстрований Запорізькою товарною біржею «Гілея» 10.12.1997 року за реєстраційним номером 425/3809 та визнати за позивачем, ОСОБА_1 право власності на житловий будинок АДРЕСА_1 .

26 квітня 2023 року позовну заяву ОСОБА_1 , до ОСОБА_2 , Територіальної громади в особі Комишуваської селищної територіальної громади, третя особа: Запорізька товарна баржа «ГІЛЕЯ», про визнання договору купівлі-продажу укладеним та визнання права власності залишено без руху та надано п`ять днів з дня отримання копії ухвали для усунення недоліків, зазначених в ухвалі.

09 травня 2023 року, до суду надійшло клопотання представника позивача - адвоката Жовніренко І.В. про продовження строку, встановленого ухвалою судді від 26 квітня 2023 року.

Ухвалою Шевченківського районного суду м.Запоріжжя від 09 травня 2023 року клопотання представника позивача - адвоката Жовніренко І.В. про продовження строку для усунення недоліків за вищезазначеною позовною заявою задоволено, продовжено строк на усунення недоліків, надавши позивачу строк п`ять днів з дня отримання копії даної ухвали, для усунення недоліків позовної заяви.

10 травня 2023 року до суду від позивача надійшла заява та позовна заява (уточнена), недоліки первісної позовної заяви усунуто.

Ухвалою судді Шевченківського районного суду м. Запоріжжя від 12 травня 2023 року позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у цивільній справі. Призначено розгляд справи за правилами загального позовного провадження. Призначено підготовче судове засідання. Роз`яснено відповідачу право на подання відзиву на позовну заяву.

03 липня 2023 року від представника Комишуваської селищної ради Запорізького району Запорізької області надійшла заява, де зазначено, що вони не є належним відповідачем у справі.

В судовому засіданні представник позивача вказав, що будь-яких вимог до вказаного відповідача вони не заявляють, але вважають що судове рішення може вплинути на їх права та обов`язки і даний орган повинен брати участь у справі, як третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору. У зв`язку з чим просили залучити Комишуваську селищну раду Запорізького району Запорізької області як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору.

Суд, розглянувши заяву представника позивача, дослідивши матеріали справи, дійшов до наступного висновку.

Частиною першою статті 4 ЦПК України визначено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

З урахуванням цих норм правом звернення до суду за захистом наділена особа в разі порушення, невизнання або оспорювання саме її прав, свобод чи інтересів, а також у разі звернення до суду органів і осіб, яким надано право захищати права, свободи та інтереси інших осіб або державні та суспільні інтереси.

Способи захисту суб`єктивних цивільних прав розуміють як закріплені законом матеріально-правові заходи примусового характеру, за допомогою яких проводиться поновлення (визнання) порушених (оспорюваних) праві та вплив на правопорушника.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ч. 3 ст. 175 КПК України позовна заява повинна містити, зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них.

Відповідач - це особа, яка має безпосередній зв`язок зі спірними матеріальними правовідносинами та, на думку позивача, порушила, не визнала або оспорила його права, свободи чи інтереси і тому притягується до участі в цивільній справі для відповіді за пред`явленими вимогами.

Згідно з частиною першою статті 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до статті 48 ЦПК України сторонами в цивільному процесі є позивач і відповідач. Позивачем і відповідачем можуть бути фізичні і юридичні особи, а також держава.

Позов може бути пред`явлений спільно кількома позивачами або до кількох відповідачів. Кожен із позивачів або відповідачів щодо другої сторони діє в цивільному процесі самостійно. Участь у справі кількох позивачів і (або) відповідачів (процесуальна співучасть) допускається, якщо: 1) предметом спору є спільні права чи обов`язки кількох позивачів або відповідачів; 2) права та обов`язки кількох позивачів чи відповідачів виникли з однієї підстави; 3) предметом спору є однорідні права і обов`язки (стаття 50 ЦПК України).

Відповідно до положень ч. 1 ст. 53 ЦПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Відповідно до положень ч. 4 ст. 53 ЦПК України у заявах про залучення третіх осіб і в заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Згідно з положеннями ч. 5 ст. 53 ЦПК України про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Відповідно до ч. 1 ст. 54 ЦПК України якщо в результаті ухвалення судового рішення сторона може набути право стосовно третьої особи або третя особа може пред`явити вимоги до сторони, така сторона зобов`язана сповістити цю особу про відкриття провадження у справі і подати до суду заяву про залучення її до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору. До такої заяви повинні бути додані докази про направлення її копії особі, про залучення якої як третьої особи подана заява.

Згідно з ч. 3 ст. 53 ЦПК України якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

За змістом ч. 1 ст. 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням цивільного судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі (ч. 2 ст. 2 ЦПК України).

Підставою для вступу (залучення) в судовий процес третьої особи є її заінтересованість у результатах вирішення спору - ймовірність виникнення в майбутньому в неї права на позов або пред`явлення до неї позовних вимог зі сторони позивача чи відповідача.

Враховуючи викладене, зміст спірних правовідносин, позицію позивача та його представника, суд вважає за необхідне залучити до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Комишуваську селищну раду Запорізького району Запорізької області, змінивши статус з відповідача на третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору.

З метою об`єктивного розгляду справи та реалізації прав сторін у судовому засіданні зважаючи на залучення до участі у справі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, суд вважає за необхідне відкласти підготовче судове засідання та здійснити виклик залученої третьої особи.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 12, 42, 53, 258-261, 353 ЦПК України суд,-

постановив:

Залучити до участі у справі № 336/3558/23 (номер провадження 2/336/1966/2023) за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Запорізька товарна біржа «ГІЛЕЯ», про визнання договору купівлі-продажу укладеним та визнання права власності, в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору Комишуваську селищну раду Запорізького району Запорізької області.

Відкласти судове засідання, на 11 годину 30 хвилин 03 серпня 2023 року, викликати в судове засідання учасників справи.

Копію ухвали направити учасникам справи.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України: http://court.gov.ua/fair/.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання.

Суддя:

Дата ухвалення рішення17.07.2023
Оприлюднено18.07.2023
Номер документу112217497
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання договору купівлі-продажу укладеним та визнання права власності, -

Судовий реєстр по справі —336/3558/23

Рішення від 03.08.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Петренко Л. В.

Ухвала від 17.07.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Петренко Л. В.

Ухвала від 12.05.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Петренко Л. В.

Ухвала від 09.05.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Петренко Л. В.

Ухвала від 26.04.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Петренко Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні