Ухвала
від 12.07.2023 по справі 903/267/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

пр. Волі, 54а, м. Луцьк, 43010, тел./факс 72-41-10

E-mail: inbox@vl.arbitr.gov.ua Код ЄДРПОУ 03499885

УХВАЛА

про закриття провадження у справі

12 липня 2023 року Справа № 903/267/23 за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю Камка, м. Ківерці

до відповідачів: 1. Приватного акціонерного товариства Електро, м. Львів

2. Ківерцівської міської ради, м. Ківерці, Волинська обл.

про встановлення земельного сервітуту

Суддя Кравчук А.М.

Секретар судового засідання Мачульська Л.В.

Представники:

від позивача: н/з

від відповідача 1: н/з

від відповідача 2: н/з

встановив: 16.03.2023 на адресу Господарського суду Волинської області надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю Камка до Приватного акціонерного товариства Електро, Ківерцівської міської ради про встановлення земельного сервітуту шляхом визнання укладеним договору про встановлення земельного сервітуту у відповідній редакції.

Ухвалою суду від 17.03.2023 позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження. Підготовче засідання призначено на 19.04.2023 о 10 год. 00 хв. Запропоновано відповідачам подати суду в порядку статей 165, 178 Господарського процесуального кодексу України не пізніше п`ятнадцяти календарних днів з дня вручення даної ухвали відзив на позов і всі документи, що підтверджують заперечення проти позову при їх наявності, копію відзиву надіслати позивачу, докази чого подати суду; позивачу - відповідь на відзиви не пізніше 3-х календарних днів з дня отримання відзивів з доказами надіслання відповідачам; відповідачам - заперечення на відповідь позивача протягом 3-х календарних днів з дня отримання відповіді з доказами надіслання позивачу.

Ківерцівська міська рада ухвалу суду отримала 23.03.2023, ПАТ Електро - 28.03.2023, що підтверджується рекомендованими повідомленням про вручення поштового відправлення (а.с. 61, 67)

Строк для подання відзиву для Ківерцівської міської ради по 07.04.2023, ПАТ Електро - 12.04.2023.

30.03.2023 на адресу суду надійшов відзив Ківерцівської міської ради від 27.03.2023, згідно якого зазначає, що позивач та ПАТ Електро поділили об`єкт оренди на свій розсуд. Договір оплатного сервітуту має бути двостороннім, без залучення сільської ради, оскільки платником орендної плати спірної земельної ділянки є ПАТ Електро (а.с. 62).

У судовому засіданні 19.04.2023 сторони підтвердили отримання відзиву.

10.04.2023 на адресу суду надійшов відзив ПАТ Електро, згідно якого у задоволенні позову просить відмовити, оскільки позивач не надав доказів, що доїзд до орендованої ділянки неможливий без обтяження сервітутом на земельну ділянку, яка перебуває у власності ПАТ Електро; встановлення земельного сервітуту на спірній земельній ділянці є єдиним можливим доїздом до орендованої позивачем земельної ділянки та найменш обтяжливим способом для власника суміжної земельної ділянки; на запропонованій земельній ділянці існує автомобільна дорога (шлях). Зазначає, що орендована позивачем земельна ділянка межує із 5-ма земельними ділянками, одна з яких має наявний шлях та виїзд на автомобільну дорогу. Товариство давало свої зауваження щодо договору сервітуту, які не найшли свого відображення у редакції договору. Позивач не надав затвердженої технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж частини спірної земельної ділянки. З метою виконання рішення Ківерцівської міської ради від 28.08.2020 ПАТ Електро пропонувало позивачу профінансувати облаштування шляху на спірній земельній ділянці, але згоди так і не отримало. Позивач не надав доказів права володіння нерухомим майном у вигляді гаража та здійснення його державної реєстрації (а.с. 68-122).

Позивач відзив ПАТ Електро отримав 10.04.2023, що підтверджується витягом щодо відстеження пересилання поштового відправлення АТ Укрпошта №4301200254664.

Строк для подання відповіді на відзив по 13.04.2023.

13.04.2023 на адресу суду надійшла відповідь позивача на відзив ПАТ Електро, згідно якої позовні вимоги підтримує. Зазначає, що не заперечує врегулювання даного спору в добровільному порядку шляхом укладення мирової угоди. Обмеження сервітутом саме спірної земельної ділянки було умовою поділу цієї земельної ділянки. Можливість встановлення земельного сервітуту саме на цій земельній ділянці, що є найменш обтяжливим, підтверджується позицією Ківерцівської міської ради при погодженні поділу. Всі витрати щодо встановлення земельного сервітуту бере на себе товариство, у зв`язку з чим ПАТ Електро не прийдеться вживати жодних додаткових дій. Облаштування на спірній земельній ділянці шляху можливе виключно після встановлення сервітуту (а.с. 123-136).

Згідно витягу щодо відстеження пересилання поштових відправлень з офіційного сайту Українського державного підприємства поштового зв`язку "Укрпошта" №4301040623951 відповідь на відзив, направлена на юридичну адресу ПАТ Електро, повернута об`єктом поштового зв`язку 18.04.2023 з позначкою відправлення не вручене під час доставки інші причини.

Відтак, в силу положення пункту 5 частини 6 статті 242 ГПК України, день невдалої спроби вручення поштового відправлення за адресою місцезнаходження відповідача, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, вважається днем вручення відповідачу ухвали суду про відкриття провадження у справі.

Строк для подання заперечень на відповідь на відзив по 21.04.2023.

Верховний Суд неодноразово у своїх постановах (№910/20360/21 від 06.02.2023) наголошував, що з аналізу приписів ст. ст. 7, 10 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, ризик неотримання поштової кореспонденції за адресою, вказаною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань несе заявник (відповідач). Недотримання відповідачем обов`язку з отримання поштової кореспонденції за адресою, вказаною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, не є обставиною, яка може свідчити про поважність пропуску таким відповідачем процесуального строку.

У судовому засіданні 19.04.2023 представник позивача заявив усне клопотання про відкладення розгляду справи для врегулювання спору в добровільному порядку.

Представник ПАТ Електро зазначив, що відповідь на відзив не отримував, у зв`язку з чим просить відкласти розгляд справи з метою її отримання та подати відповідні заперечення.

Копію відповіді на відзив з матеріалів справи відповідач отримав 19.04.2023, що підтверджується його підписом на відповіді (а.с. 125 на звороті).

Враховуючи вищевикладене, з метою повного та всебічного розгляду справи, перебування справи на стадії підготовчого провадження, не закінчення строку на подання заперечень на відповідь на відзив, враховуючи строки розгляду справи, надання можливості сторонам врегулювати спір в добровільному порядку, рівність учасників справи, суд протокольною ухвалою від 19.04.2023 підготовче засідання відклав.

21.04.2023 на адресу суду надійшли заперечення відповідача на відповідь на відзив, згідно яких позовні вимоги заперечує. Зазначає, що оскільки на спірній земельній ділянці відсутній наявний шлях, то встановлення земельного сервітуту можливі тільки після облаштування шляху, для оформлення якого необхідний технічний проект, узгоджений з відповідними службами. Позивачем не подані докази на підтвердження, що встановлення земельного сервітуту на спірній земельній ділянці є єдиним можливим доїздом до орендованої ним ділянки та є найменш обтяжливим способом для власника суміжної земельної ділянки. В матеріалах справи відсутній технічний план спірної земельної ділянки із зазначенням на місцевості дії земельного сервітуту, відсутня технічна документація із землеустрою щодо встановлення меж частини земельної ділянки, на яку поширюються права суборенди, сервітуту, що включає пояснювальну записку. Докази на підтвердження володіння позивачем нерухомим майном у вигляді гаражу відсутні.

У клопотанні від 28.04.2023 ПрАТ Електро просить долучити до матеріалів справи витяг з генерального плану м. Ківерці.

У судовому засіданні представник відповідача клопотання про долучення доказів підтримав. Зазначив, що він отриманий товариством під час розгляду справи, у зв`язку з чим не міг бути поданий раніше.

Представник позивача клопотання відповідача про долучення доказів не заперечив.

З метою повного та всебічного розгляду справи, суд протокольною ухвалою від 03.05.2023 долучив витяг з генерального плану м. Ківерці до матеріалів справи.

У судовому засіданні 03.05.2023 представники позивача та відповідача зазначили про можливість врегулювання спору в добровільному порядку.

Представник позивача у судовому засіданні подав клопотання про призначення земельно-технічної експертизи та зупинення провадження у справі.

Враховуючи вищевикладене, рівність учасників судового процесу, подання клопотання позивачем у судовому засіданні, надання можливості відповідачам ознайомитись з ним та подати відповідні пояснення чи заперечення, суд протокольною ухвалою від 03.05.2023 підготовче засідання відклав на 17.05.202 о 12 год. 00 хв.

ПАТ Електро у клопотанні від 09.05.2023 розгляд справи просить відкласти у зв`язку з необхідністю санаторно-курортного лікування представника, докази чого будуть подані суду після закінчення такого лікування 21.05.2023. Просить визнати поважними причини неявки представника у судове засідання.

Враховуючи розумні строки розгляду справи, перебування справи на стадії підготовчого провадження, метою якого є збирання доказів, закінчення 17.05.2023 встановленого ч. 3 ст. 177 ГПК України 2-х місячного строку підготовчого провадження, погодження дати судового засідання з представником відповідача у попередньому судовому засіданні, суд протокольною ухвалою від 17.05.2023 у задоволенні заяви відповідача про відкладення розгляду справи відмовив.

Позивач у клопотанні від 17.05.2023 розгляд справи просить проводити без участі його представника. Клопотання про призначення судової експертизи підтримує та просить задовольнити.

У клопотанні від 03.05.2023 (а.с. 157-158) позивач просить призначити у справі судову земельно-технічну експертизу, проведення якої доручити Волинському відділенню Львівського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України (м. Львів, вул. Липинського, 54, код ЄДРПОУ 23272864).

Ухвалою суду від 17.05.2023 клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю Камка від 03.05.2023 про призначення судової земельно-технічної експертизи задоволено. Призначено у справі №903/267/23 судову земельно-технічну експертизу, проведення якої доручено Волинському відділенню Львівського науково-дослідного інституту судових експертиз.

12.06.2023 на адресу суду надійшли клопотання Волинського відділення Львівського науково-дослідного інституту судових експертиз №3654/15/вих.-23/ЛЕП від 01.06.2023 про погодження строків виконання експертизи; №б/н від 01.06.2023 про надання додаткових матеріалів для проведення судової експертизи.

Ухвалою суду від 20.06.2023 провадження у справі поновлено. Розгляд справи призначено у судовому засіданні на 28.06.2023 о 10 год. 30 хв. Зобов`язано сторін подати суду пояснення по суті клопотань експерта.

Відповідач у клопотанні від 27.06.2023 розгляд справи просить відкласти з метою завершення підготовчих дій по складанню мирової угоди між сторонами.

Позивач у клопотанні від 27.06.2023 просить продовжити строк та відкласти підготовче засідання для завершення дій, спрямованих на врегулювання спору в добровільному порядку.

Суд протокольною ухвалою від 28.07.2023 продовжив строк підготовчого провадження на 30 днів, відклав підготовче засідання на 12.07.2023 о 12 год. 00 хв.

10.07.2023 Ківерцівська міська рада у клопотанні від 10.07.2023 № 889/01-09/2-23 розгляд справи просять проводити без участі їх представника.

11.07.2023 позивач в заяві від 10.07.2023 просить залишити без розгляду позовну заяву ТОВ "Камка" в даній справі в частині заявлених позовних вимог до відповідача 2 Ківерцівської міської ради.

11.07.2023 на адресу суду надійшла заява за підписами позивача та відповідача 1 ПрАТ "Електро" про затвердження мирової угоди, вирішено питання щодо повернення позивачу 50% сплаченого судового збору.

Відповідач 1 ПрАТ "Електро" у клопотанні від 12.07.2023 просить розгляд справи здійснити за відсутності представника, заяву про затвердження мирової угоди підтримує.

Позивач ТзОВ "Камка" у клопотанні від 12.07.2023 розгляд справи просить проводити без участі їх представника, подані заяви підтримує в повному обсязі.

Згідно ст. 17 Закону України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини" суди застосовують при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод та практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

В силу вимог ч. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, 1950 року, учасником якої є Україна, кожен при вирішенні судом питання щодо його цивільних прав та обов`язків має право на судовий розгляд упродовж розумного строку.

Обов`язок швидкого здійснення правосуддя покладається, в першу чергу, на відповідні державні судові органи. Розумність тривалості судового провадження оцінюється в залежності від обставин справи та з огляду на складність справи, поведінки сторін, предмету спору (§ 66-69 рішення Європейського суду з прав людини від 08.11.2005 у справі "Смірнова проти України").

Відповідно до ст.192 Господарського процесуального кодексу України, мирова угода укладається сторонами з метою врегулювання спору на підставі взаємних поступок і має стосуватися лише прав та обов`язків сторін. У мировій угоді сторони можуть вийти за межі предмета спору за умови, якщо мирова угода не порушує прав чи охоронюваних законом інтересів третіх осіб.

Укладення мирової угоди в господарській справі є реалізацією процесуальних прав сторін, з якими кореспондується повноваження суду затвердити мирову угоду та закрити провадження у справі, якщо мирова угода стосується прав та обов`язків сторін у спорі та не порушує чиїхось прав, свобод, інтересів.

10.07.2023 сторони уклали мирову угоду у формі договору про встановлення земельного сервітуту, вирішили всі істотні умови укладення сервітуту, що виступає предметом розгляду даної справи.

Судом встановлено, що умови мирової угоди від 10.07.2023 стосуються лише прав і обов`язків сторін, не виходять за межі предмету позову, не суперечать вимогам закону і не порушують права, свободи чи інтереси інших осіб.

Мирова угода підписана уповноваженими представниками сторін, зокрема від позивача - директор Мельничуком О. В., від відповідача директором Салеєм В. Ф.

Підстави, встановлені ч. 5 ст. 192 ГПК України, для постановлення ухвали про відмову у затвердженні мирової угоди, судом не встановлені.

Зі змісту мирової угоди вбачається, що наслідки затвердження мирової угоди господарським судом (повторне звернення до суду із спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається) сторонам відомі та зрозумілі.

Відповідно до п. 7 ч. 1 ст.231 ГПК України господарський суд закриває провадження у справі, якщо сторони уклали мирову угоду і вона затверджена судом.

На підставі викладеного, суд затверджує мирову угоду між сторонами та закриває провадження у справі за п. 7 ч. 1 ст.231 ГПК України.

Згідно п. 5 ч. 1 ст. 7 Закону України "Про судовий збір" сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження у справі закрито у зв`язку з відмовою позивача від позову і така відмова визнана судом), у тому числі в апеляційній та касаційній інстанціях.

Судом встановлено, що при зверненні ТОВ «Камка» з позовом до суду сплачено судовий збір в сумі 2690 грн. 10 коп.

У разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову (ч. 3 ст. 7 Закону України "Про судовий збір" ).

Отже судовий збір, що підлягає поверненню з Державного бюджету України, становить 1348 грн. 10 коп., в т.ч. 6 грн 10 коп. зайво сплачених коштів.

Господарський суд, керуючись ст.ст. 192, 231, 234 ГПК України , -

у х в а л и в:

1. Затвердити мирову угоду від 10.07.2023, укладену між Товариством з обмеженою відповідальністю Камка та Приватним акціонерним товариством Електро в особі Волинського управління ПрАТ "Електро", такого змісту:

Мирова угода

В справі №903/267/23 за позовом ТОВ «Камка» до ПрАТ «Електро» в особі Волинського управління ПрАТ «Електро»

м. Ківерці 10.07.2023

Приватне акціонерне товариство «Електро» в особі директора Волинського управління ПрАТ «Електро» (ЄДРПОУ 00132368) Салея В.Ф. з однієї сторони, та

Товариство з обмеженою відповідальністю «КАМКА» (ЄДРПОУ 38485507), в особі директора Мельничук О.В., з другої сторони, укладенням даної мирової угоди домовились про укладення договору про встановлення земельного сервітуту відносно частини земельної ділянки к.н. 0721810100:01:001:6451 на таких умовах:

Договір

про встановлення земельного сервітуту

10.07.2023 м. Ківерці

Приватне акціонерне товариство «Електро» в особі директора Волинського управління ПрАТ «Електро» Салея В.Ф. (ЄДРПОУ 00132368) як землекористувач, що фактично користується земельною ділянкою, надалі «Орендар», з однієї сторони

та Товариство з обмеженою відповідальністю «КАМКА» (ЄДРПОУ 38485507), в особі директора Мельничук О.В., що діє на підставі Статуту, надалі «Сервітуарій» в інтересах якого встановлюється земельний сервітут, з другої сторони (далі за текстом - Сторони), уклали цей Договір про встановлення земельного сервітуту (далі Договір) про таке:

1.ПРЕДМЕТ ДОГОВОРУ

1.1.Орендар надає Сервітуарію для забезпечення можливості обслуговування та користування приміщеннями, які належать Сервітуарію на праві приватної власності на підставі договору купівлі-продажу та акту прийому передачі від 08 грудня 2017 року право оплатного користування (далі сервітут) відносно частини земельної ділянки к.н. 0721810100:01:001:6451 орієнтовною площею 0,0168га, яка має загальну площу 0,0519 га з цільовим призначенням для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд будівельних організацій та підприємств (обслуговування виробничих приміщень) за адресою: м. Ківерці, вул. Чкалова, 61. Частина земельної ділянки, що обмежується сервітутом, визначена в додатку №1 до Договору.

1.2.Земельна ділянка, яка надається для встановлення сервітуту, належить Ківерцівській міській раді, форма власності: комунальна. Орендарем (Користувачем) земельної ділянки є ПрАТ «Електро». Дана ділянка утворилась в результаті поділу земельної ділянки площею 0,9394 га з кадастровим номером 0721810100:01:001:5517 (Рішення Про затвердження технічної документації із землеустрою щодо поділу земельної ділянки комунальної власності, серія та номер: 22/26, виданий 28.08.2020) та передана в оренду ПрАТ «Електро» на підставі договору оренди земельної ділянки від 02.07.2015.

1.3.Сервітут встановлюється в інтересах Сервітуарія, який є орендарем сусідньої земельної ділянки: кадастровий номер 0721810100:01001:6452, площа 0,3098 га, цільове призначення для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд будівельних організацій та підприємств (обслуговування виробничих приміщень), адреса: м. Ківерці, вул. Чкалова, 61, яка утворилася шляхом поділу земельної ділянки к.н. 0721810100:01:001:5517 (Рішення Про затвердження технічної документації із землеустрою щодо поділу земельної ділянки комунальної власності, серія та номер: 22/26, виданий 28.08.2020) та передана Сервітуарію на підставі Договору оренди від 10.09.2020.

1.4.Вид земельного сервітуту (згідно ст. 99 Земельного Кодексу): право проходу та проїзду на велосипеді; право проїзду на транспортному засобі по наявному шляху; право прокладання та експлуатації ліній електропередачі, електронних комунікаційних мереж.

2.ТЕРМІН ДІЇ ДОГОВОРУ

2.1.Цим Договором встановлюється строковий земельний сервітут терміном до 10.09.2030.

2.2.У разі відсутності заяви Сервітуарія або Орендаря про припинення або зміну умов Договору протягом одного місяця після закінчення терміну дії Договору він вважається продовженим на той самий термін і на тих самих умовах, які були передбачені Договором.

3.РОЗРАХУНКИ ПО ДОГОВОРУ

3.1.Плата по договору вноситься Сервітуарієм у розмірі 100% орендної плати за оренду земельної ділянки к.н. 0721810100:01:001:6451, яка підлягає сплаті Орендарем Власнику земельної ділянки за час користування земельною ділянкою.

3.2.Оплата, наведена в п. 3.1. Договору, здійснюється Сервітуарієм з липня 2023 року протягом десяти робочих днів з моменту отримання від Орендаря квитанції про оплату оренди Власнику за відповідний місяць на розрахунковий рахунок Орендаря, вказаний в реквізитах до даного договору.

3.3.У разі дострокового припинення або розірвання договору, внесена на майбутній період плата повертається протягом одного місяця з дня припинення чи розірвання договору.

3.4.Умови договору про розмір плати можуть переглядатися за згодою сторін у випадках:

погіршення стану земельної ділянки не з вини Сервітуарія та/або Орендаря, що підтверджено документально;

в інших випадках, передбачених законодавчими актами України.

3.5.У разі зміни плати на вимогу однієї із сторін, зацікавлена сторона повинна повідомити про те іншу сторону не пізніше ніж за 10 днів. При досягненні згоди між сторонами укладається додаткова угода про зміну умов Договору щодо розрахунків.

3.6.Земельний податок сплачується відповідно до вимог п. 20 ст. 12 Закону України "Про плату за землю".

3.7.У випадку визнання договору недійсним, одержана Орендарем земельної ділянки плата за фактичний строк дії договору, не повертається.

4.ПРАВА ТА ОБОВ`ЯЗКИ СТОРІН

4.1.Сервітуарій має право/зобов`язаний:

приступати до використання земельної ділянки після державної реєстрації цього договору;

вимагати усунення перешкод, які виникають при використанні земельної ділянки, на яку встановлено земельний сервітут, в тому числі облаштування проїзду;

користуватися наявними та прокладати, переносити, у відповідності з діючим порядком інженерні комунікації (електро-, водо-, газопостачання, системи каналізації та ін.) згідно з виданими технічними умовами.

своєчасно вносити плату за Договором;

належно використовувати встановлений земельний сервітут відповідно до цільового призначення земельної ділянки;

дотримуватися умов користування сервітутом, встановлених цим Договором;

не передавати будь-яким способом земельний сервітут іншим фізичним і юридичним особам;

відшкодувати Власнику земельної ділянки збитки в зв`язку з погіршенням якості земель в результаті своєї господарської діяльності;

після закінчення терміну договору припинити використання і повернути земельну ділянку;

протягом шести місяців з дати реєстрації договору облаштувати огорожу шляхом демонтажу бетонних плит та встановлення на їх місці воріт висотою не менше 1,8 метра, огородження забором висотою не менше 1,8 метра частини земельної ділянки кадастровий номер 0721810100:01:001:6451, яка обтяжується сервітутом, та огородження земельної ділянки кадастровий номер 0721810100:01:001:6452 по контуру земельної ділянки згідно даних ДЗК.

4.2.Орендар має право/зобов`язаний:

приступати до використання земельної ділянки після державної реєстрації цього договору

не чинити дій, що можуть привести до погіршення якісних характеристик та екологічного стану землі;

дотримуватися умов користування сервітутом, встановлених цим Договором;

відшкодувати Власнику земельної ділянки збитки в зв`язку з погіршенням якості земель в результаті своєї господарської діяльності;

гарантувати, що виконавчі державні органи та органи місцевого самоврядування, санітарні, протипожежні, землевпорядні органи, а також органи екологічної безпеки та архітектури не будуть обмежуватись стосовно доступу до земельної ділянки для виконання їх обов`язків в межах їх повноважень.

4.3.Сторони зобов`язані дотримуватися правил добросусідства.

4.4.Витрати, пов`язані з оформленням, виконанням, реєстрацією цього Договору та виділенням земельного сервітуту в натурі, несе Сервітуарій.

4.5.Дія земельного сервітуту зберігається у разі заміни сторони/сторін договору правонаступником або переоформлення оренди земельних ділянок на інших осіб.

4.6.Земельний сервітут здійснюється способом найменш обтяжливим для Власника та Користувача (Орендаря) земельної ділянки, щодо якої він встановлений.

4.7.Предмет сервітуту не може бути предметом купівлі-продажу, застави та не може передаватися будь-яким способом Сервітуарієм іншим фізичним та юридичним особам.

4.8.Сторони спільно несуть витрати на підтримання земельної ділянки, обмеженої сервітутом, в стані, належному до використання.

4.9.Земельний сервітут не позбавляє Власника земельної ділянки прав володіння, користування та розпорядження нею.

5.УМОВИ ЗМІНИ, ПРИПИНЕННЯ І РОЗІРВАННЯ ДОГОВОРУ

5.1.Зміна умов договору, його дострокове розірвання можливі за взаємною згодою сторін. Зміна умов договору і дострокове розірвання оформляється додатковою угодою до цього договору і підлягає державній реєстрації. У разі недосягнення згоди щодо змін умов договору чи його розірвання спір вирішується у судовому порядку.

5.2.Договір підлягає припиненню за умов і в порядку, передбачених ст. 102 Земельного кодексу України.

5.3.Договір втрачає чинність в разі його припинення на дату державної реєстрації.

5.4.Підставою розірвання договору є не виконання Сервітуарієм обов`язку щодо облаштування протягом шести місяців з дати реєстрації договору огорожі шляхом демонтажу бетонних плит та встановлення на їх місці воріт висотою не менше 1,8 метра, огородження забором висотою не менше 1,8 метра частини земельної ділянки кадастровий номер 0721810100:01:001:6451, яка обтяжується сервітутом, та огородження земельної ділянки кадастровий номер 0721810100:01:001:6452 по контуру земельної ділянки згідно даних ДЗК та п. 3.1. даного Договору.

6.ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ СТОРІН, ПОРЯДОК ВИРІШЕННЯ СПОРІВ

6.1.За невиконання або неналежне виконання договору сторони несуть відповідальність відповідно до закону та цього Договору.

6.2.Спори, що виникають при виконанні цього Договору, вирішуються шляхом переговорів, а в разі відсутності згоди - у судовому порядку.

6.3.Закінчення терміну дії Договору не звільняє Сторони від відповідальності за його порушення, яке мало місце під час дії Договору.

6.4.Сторона, яка порушила зобов`язання, звільняється від відповідальності, якщо вона доведе, що це порушення сталося не з її вини.

7.ФОРС-МАЖОР

7.1.Сторони звільняються від відповідальності за часткове або повне невиконання зобов`язань по даному Договору, якщо це невиконання стало наслідком обставин непереборної сили, що виникли після укладення договору, в результаті подій надзвичайного характеру, які сторона не могла ані передбачати, ані подолати розумними заходами (форс-мажор).

7.2.У разі знищення або пошкодження частини земельної ділянки, щодо якої встановлюється земельний сервітут, в результаті недбалого, безвідповідального ставлення, відшкодування провадиться стороною, з вини якої це сталося.

8.ЗАКЛЮЧНІ ПОЛОЖЕННЯ

8.1.Сторони несуть відповідальність за правильність вказаних в цьому договорі реквізитів та зобов`язуються своєчасно в письмовій формі повідомляти про зміну реквізитів, а в разі не повідомлення несуть ризик пов`язаних із цим несприятливих наслідків.

8.2.Цей договір укладено українською мовою у трьох примірниках, які мають однакову юридичну силу, з яких два примірники передаються сторонам договору, третій державному реєстратору.

9.ЮРИДИЧНІ АДРЕСИ ТА РЕКВІЗИТИ СТОРІН

СЕРВІТУАРІЙ Товариство з обмеженою відповідальністю «КАМКА» ЄДРПОУ 38485507 45200, м. Ківерці, вул. Чкалова, 61 Директор


Мельничук О.В. ОРЕНДАР Приватне акціонерне товариство «Електро» в особі Волинського управління ПрАТ «Електро» ЄДРПОУ 00132368 45200, м. Ківерці, вул. Чкалова, 61 Директор
Салей В.Ф. 2. Позовну заяву в частині вимоги до відповідача 2 - Ківерцівської міської ради залишити без розгляду.

3. Провадження у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Камка до відповідачів: 1. Приватного акціонерного товариства Електро, 2. Ківерцівської міської ради про встановлення земельного сервітуту закрити.

4. Ухвала дійсна для пред`явлення до виконання по 12.07.2026.

5. Стягувачем за даною ухвалою є: Товариство з обмеженою відповідальністю Камка (вул. Чкалова, 61, м. Ківерці, Волинська обл., код ЄДРПОУ 38485507).

6. Боржником за даною ухвалою є: Приватне акціонерне товариство Електро в особі Волинського управління ПрАТ "Електро" (вул. Чкалова, 61 м. Ківерці, Волинська обл., код ЄДРПОУ 00132368).

7. Зобов`язати Головне управління Державної казначейської служби України у Волинській області повернути із Державного бюджету України Товариству з обмеженою відповідальністю "Камка" (вул. Чкалова, 61, м. Ківерці, Волинська обл., код ЄДРПОУ 38485507) 1 348 грн. 10 коп. (одна тисяча триста сорок вісім грн. 10 коп.) судового збору, сплаченого квитанцією № 1520-8142-5302-8110 від 03.02.2023 на суму 2 690 грн. 10 коп.

8. Підставою для повернення судового збору є дана ухвала, підписана суддею та засвідчена гербовою печаткою Господарського суду Волинської області.

Ухвала господарського суду набирає законної сили з моменту її підписання відповідно до ч.2 ст. 235 ГПК України.

Ухвала суду підписана 17.07.2023

Ухвала суду підлягає оскарженню до Північно-західного апеляційного господарського суду відповідно до ст.ст. 255-256, п. 17.5 Перехідних положень ГПК України.

Суддя А. М. Кравчук

Дата ухвалення рішення12.07.2023
Оприлюднено18.07.2023
Номер документу112225866
СудочинствоГосподарське
Сутьвстановлення земельного сервітуту

Судовий реєстр по справі —903/267/23

Ухвала від 12.07.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Кравчук Антоніна Михайлівна

Ухвала від 28.06.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Кравчук Антоніна Михайлівна

Ухвала від 20.06.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Кравчук Антоніна Михайлівна

Ухвала від 17.05.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Кравчук Антоніна Михайлівна

Ухвала від 03.05.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Кравчук Антоніна Михайлівна

Ухвала від 19.04.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Кравчук Антоніна Михайлівна

Ухвала від 17.03.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Кравчук Антоніна Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні