Ухвала
від 07.07.2023 по справі 25/484
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901, UA368999980313151206083020649


У Х В А Л А

07.07.2023р. Справа № 25/484

Господарський суд Донецької області у складі судді Макарова Ю.В., при секретарі судового засідання Одинець Е.В., розглянувши заяву б/н від 28.06.2023 Головного управління пенсійного фонду України в Донецькій області про заміну сторони її правонаступником по справі

за позовом: Дзержинського міського управління Пенсійного фонду України м. Дзержинськ, Донецька область

до відповідача: Державного відритого акціонерного товариства "Шахти ім. А.І. Гайового", Донецька область, м. Горлівка

про: звернення стягнення на майно у розмірі 1881,42грн.

за участю представників учасників справи:

від заявника: не з`явився,

від позивача (стягувача): не з`явився,

від відповідача (боржника): не з`явився

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарського суду Донецької області від 04.12.2001 у справі №25/484 позовні вимоги Дзержинського міського управління Пенсійного фонду України м. Дзержинськ до Державного відритого акціонерного товариства Шахти ім. А.І. Гайового, Донецька область, м. Горлівка про звернення стягнення на майно у розмірі 1881,42грн. задоволені повністю.

На виконання вказаного рішення судом було видано відповідний наказ від 17.12.2001р.

Ухвалою суду від 13.11.2015 (суддя Бойко І.А.) задоволено заяву Управління Пенсійного фонду України в м. Дзержинську Донецької області про видачу дублікату наказу господарського суду Донецької області від 17.12.2001.

28.06.2023 через систему «Електронний суд» від Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області надійшла заява про заміну сторони її правонаступником, у якій просить суд замінити сторону (стягувача) у виконавчому провадженні №54891108 з примусового виконання наказу у справі №25/484 від 17.12.2001, а саме з Дзержинського міськуправління Пенсійного фонду України Донецької області на Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області (84122, Донецька область, м. Слов`янськ, пл. Соборна, 3, ЄДРПОУ 13486010).

Ухвалою господарського суду Донецької області від 30.06.2023 вказана заява була призначена до розгляду на 07.07.2023.

Представники учасників справи у судовому засіданні 07.07.2023 участь не приймали, разом з цим суд вчинив дії з метою їх повідомлення про розгляд заяви.

Відповідно до ч.3 ст.334 Господарського процесуального кодексу України (далі ГПК України) суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб; неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження. (ч. 5 ст.334 ГПК України).

Суд, дослідивши матеріали заяви встановив наступне.

17.10.2017 державним виконавцем винесено постанову про відкриття виконавчого провадження ВП №54891108 про примусове виконання наказу Господарського суду Донецької області від 17.12.2001 у справі №25/484.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 08.11.2017 №821 «Деякі питання функціонування органів Пенсійного фонду України», Управління ПФУ в м. Дзержинську Донецької області реорганізовано шляхом злиття з Управлінням ПФУ в м. Авдіївці Донецької області в Торецьке об`єднане управління Пенсійного фонду України Донецької області.

На виконання Постанови КМУ "Про деякі питання функціонування органів Пенсійного фонду України" №925 від 09.10.2020 року, наказу Пенсійного фонду України «Про заходи у зв`язку із реорганізацією деяких територіальних органів Пенсійного фонду України» №115 від 02.11.2020 року проведено реорганізацію Торецького об`єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області шляхом приєднання до Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області.

Згідно з пунктом 6 Порядку здійснення заходів, пов`язаних з утворенням, реорганізацією або ліквідацією міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №1074 від 20.10.2011, у разі приєднання одного або кількох органів виконавчої влади до іншого органу виконавчої влади права та обов`язки органів виконавчої влади переходять до органу виконавчої влади, до якого приєднано один або кілька органів виконавчої влади.

У Єдиному держаному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань містяться відомості про те, що Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області (ідентифікаційний код 13486010) є правонаступником усіх прав та обов`язків в тому числі Торецького об`єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області (код ЄДРПОУ 42170475). Як вбачається з матеріалів справи, 10 серпня 2021 року затверджено відповідні передавальні акти.

Відповідно до ст. 104 Цивільного кодексу України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

Таким чином, підставою правонаступництва є реорганізація юридичної особи.

Статтею 512 Цивільного кодексу України передбачені підстави заміни кредитора у зобов`язанні, зокрема, кредитор у зобов`язанні може бути замінений іншою особою внаслідок правонаступництва.

Відповідно до ст.514 Цивільного кодексу України до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно зі ст.516 Цивільного кодексу України заміна кредитора у зобов`язанні здійснюється без згоди боржника, якщо інше не встановлено договором або законом. Якщо боржник не був письмово повідомлений про заміну кредитора у зобов`язанні, новий кредитор несе ризик настання несприятливих для нього наслідків. У цьому разі виконання боржником свого обов`язку первісному кредиторові є належним виконанням.

Відповідно до ст. 18 ГПК України судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об`єднаннями на всій території України.

Оскільки виконання рішення суду є невід`ємною стадією судового процесу, то і заміна сторони на цій стадії може відбуватися не інакше, як на підставах та у порядку, визначеному Господарським процесуальним кодексом України та Законом України "Про виконавче провадження", який регулює умови і порядок виконання рішень судів, що відповідно до закону підлягають примусовому виконанню у разі невиконання їх у добровільному порядку.

Суд виходить з того, що питання процесуального правонаступництва регламентовані частиною першою статті 52 ГПК України, згідно з якою у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу.

Згідно із ч.ч.1, 2 ст.334 ГПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Статтею 15 Закону України "Про виконавче провадження" передбачено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Відповідно до пункту 13 розділу 2 Інструкції з організації примусового виконання рішень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 02 квітня 2012 року № 512/5, правонаступництво можливе на всіх стадіях виконавчого провадження - з моменту відкриття виконавчого провадження до його закінчення.

У постанові від 3 листопада 2020 року у справі №916/16/17 Велика Палата Верховного Суду, розглядаючи питання заміни сторони виконавчого провадження, зазначила у пунктах 74 та 75 про те, що на стадії виконавчого провадження як на завершальній стадії судового провадження можлива заміна сторони виконавчого провадження правонаступником за наявності відкритого виконавчого провадження. Після відкриття виконавчого провадження та до його закінчення заміна сторони виконавчого провадження (з одночасною заміною відповідного учасника справи) правонаступником здійснюється у порядку, передбаченому статтею 334 ГПК України, з урахуванням підстав, визначених статтею 52 ГПК України. У цьому випадку приписи статті 334 вказаного Кодексу, що містить процесуальні особливості здійснення правонаступництва на стадії виконання судового рішення, застосовуються разом з положеннями статті 52 цього Кодексу. Натомість як до відкриття виконавчого провадження, так і після його закінчення заміна учасника справи правонаступником здійснюється виключно на підставі статті 52 ГПК України. У такому випадку з огляду на відсутність відкритого виконавчого провадження заміна відповідної сторони виконавчого провадження правонаступником є неможливою. Єдиним винятком є заміна боржника або стягувача у виконавчому документі до відкриття виконавчого провадження, що окремо обумовлено у частині п`ятій статті 334 ГПК України. Такі ж самі доводи викладені у постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного господарського суду від 25.03.2021 року по справі №910/11030/18.

Отже, Велика Палата Верховного Суду зазначила у своїй постанові висновки щодо застосування норм права, які в силу приписів статті 13 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», частини четвертої статті 236 ГПК України, враховуються іншими судами при застосуванні таких норм права.

Як вже встановлено судом, подані суду матеріали містять відомості про відкриття державним виконавцем постановою від 17.10.2017 виконавчого провадження №54891108.

Станом на час розгляду цієї заяви доказів виконання (завершення) спірного виконавчого провадження суду не надано.

Приймаючи до уваги, що правонаступником кредитора у справі №25/484 є Головне управління Пенсійного фонду України Донецької області (ідентифікаційний код 13486010), господарський суд на стадії виконання судового рішення здійснює заміну стягувача на підставі ст.334 ГПК України, відповідно до цього заява підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 52, 234, 334 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Заяву Головного управління Пенсійного фонду України Донецької області від 28.06.2023 про заміну сторони (стягувача) її правонаступником - задовольнити.

2. Замінити сторону (стягувача) у виконавчому провадженні №54891108 з примусового виконання наказу №25/484, виданого 17.02.2001 Господарським судом Донецької області, з Дзержинського міськуправління Пенсійного фонду України (код ЄДРПОУ 21970814) на Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області (84122, Донецька область, м. Слов`янськ, пл. Соборна, 3, ЄДРПОУ 13486010).

3. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена протягом десяти днів з дня складання повного тексту ухвали до Східного апеляційного господарського суду в порядку передбаченому розділом IV ГПК України.

4. Використовувати альтернативні способи повідомлення учасників справи, зокрема, направлення даної ухвали здійснювати шляхом електронного листування на електронні адреси учасників справи.

5. Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб - порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://dn.arbitr.gov.ua.

Повний текст ухвали складено та підписано 07.07.2023

Суддя Ю.В. Макарова

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення07.07.2023
Оприлюднено18.07.2023
Номер документу112226086
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —25/484

Ухвала від 07.07.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Макарова Юлія Вадимівна

Ухвала від 30.06.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Макарова Юлія Вадимівна

Ухвала від 26.06.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Макарова Юлія Вадимівна

Ухвала від 16.05.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Макарова Юлія Вадимівна

Судовий наказ від 13.11.2015

Господарське

Господарський суд Донецької області

Бойко І.А.

Судовий наказ від 17.12.2001

Господарське

Господарський суд Донецької області

Бойко І.А.

Ухвала від 09.11.2015

Господарське

Господарський суд Донецької області

Бойко І.А.

Рішення від 23.12.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

Рішення від 19.11.2007

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

Рішення від 07.02.2007

Господарське

Господарський суд Одеської області

Малярчук І.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні